mete_han bu tel jant olayi cabuk patlar demissin ben dergide 2 enduro motorun karsilastirmasını okumustum tel jant olmayani yerin dibine sokuyolardi boyle enduromu olur diye. sebebi hafiflikmi anlamadim ama tel jant cabuk patlasa sanirim endurolara koymazlar.
Bu bahsettiginiz urunu ben 2-3 yıl once istanbulda soganlida otoshop var orda bakiyodum. orda calişan delikanliya sorduk motorda olurmu bu iş diye. Cocuk getiren firma ozellikle bizi uyardi motorda bu urunu onermiyoruz demişti. sebep olarakta dengeyi bozuyo demisti bizde vaz gectik...
Enduroda tel jant önerilir...Sebeplerine gelince..
Enduro motorlar dağ taş ve asfalt sürüşlere müsade eden motorlardır....Yeri geldiğinde atlama zıplama ve hoplama yapabilen motorlardır....
Alüminyum alaşımlı jantlar herhangi darbe anında ya kırılmakta ya çatlamakta , ya da yanak atma dediğimiz lastiğin yanaklarının jantın içine girmesiyle lastik havası boşalmakta kısacası patlamış gibi bir şey olmakta...
Bu da dağda taşta çaresiz anlar yaşananıza sebep olmakta...
Telli jantlarda ise hoplama zıplamalarda yük her tele aynı basıncı uygulamakta yani darbeyi vurduğunuz yer değil jantın her tarafına eşit olarak yaymaktadır...Bu da motorunuzun sağlığı lastiğinizin sağlığı açısından yararlı bişeydir....
Telli jantları düzeltme imkanınız var..Teli değiştirirsiniz akort ayarı yaptırırsınız , ilk günkü gibi hatası olur..Ama alaşımlı jantlarda ne kadar düzelttirsenizde balans olmakta, asfaltta zıplama ve yalpalama yapmaktadır....
Aslında bana kalsa her motorumun jantları tel olmasını isterim...Hem daha gösterişli hemde dayanıklı oluyorlar....:cat: