Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Açık
İE dünya üzerinde en çok kullanılan, bu nedenle de en çok saldırıya uğrayan tarayıcıdır. Bu nedenle zaman zaman açık vermesi normaldir. Bu açıklar da derhal kapatılıyor.
Diğer tarayıcılar da aynı popülerliğe ulaştığında aynı saldırıya maruz kalacaklardır. Ne yazık ki açık kaynak kodlu olduklarından çok daha dehşet verici sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Yıllardır lisanslı yazılım kullanırım ve güncellemelerimi yaparım. Bilgisayarımda hiç bir zaman virüs koruyucu ya da temizlemek için kullanılan programlar kurmadım. Hiç bir zaman da gerek duymadım.
Bilgisayarımda sadece firewall kullanırım.
Benim bahsettiğim güvenilirlik meselesi tarayıcı ile ilgili bir mesele değildi.
Bankacılık işlemlerinizi yaptığınız tarayıcıyı değil, bankanın veri tabanının ve web sitesinin kaynak kodlarını kastetmiştim.
Yoksa firefox kötüdür demiyorum. İncelemelerim sonucunda İE'den çok daha iyi olduğu sonucuna vardım. Tabii onunda iyisi var.
Fakat siz açık kapılara bakabildiğiniz gibi kötü niyetli kişiler de o kapılara bakabiliyor.
Yıkılmaz sistem ya da program yoktur.
İyi bir beyin başka bir amaçla yapılmış algoritmayı tam tersi çalışır vaziyete getirebilir.
Korunmaktan amaç, kodlara erişimi önlemektir. Yani anahtarının herkesin cebinde olduğu bir kuyumcuyu nereye kadar koruyabilirsiniz?
O nedenle güvenlik için kapalı kod benim tercih sebebimdir.
Bilgisayarımla üçkağıtçılık ya da yüz kızartıcı suç işlemediğimden microsoftun arkamdan ne iş çevirdiği ile ilgilenmem.
Ya da bu tür işler yapıyorsam, nete başka bir bilgisayarla bağlanırım.
Ama bu microsoft iyi yapıyor anlamına da gelmiyor.
Yanlış anlaşılma olmasın.
Diğer tartıştığımız topic te anlatmak istediğim tam olarak buydu. Orada İE'nin tabanı kullanılıyor derken yazılan programların genelinin windows işletim sistemine göre yazıldığını anlatmak istemiştim.
Bu uzun bir rapor hazırlanabilecek derin bir konu.
Kimseye kullanmayın demem.
Ben de kullanırım.
Ama microsoftun parasız test elemanı konumunda olmak da hoşuma gitmiyor doğrusu...
@patriote, bence yanıldığın bir nokta var. Açık kaynak kodlu Firefox, Microsoft'un yazdığı IE'den çok daha az açığa sahip; çöküp durmuyor ve virüslere karşı daha dayanıklı. İkisi de bedava dağıtılıyor ama Firefox'un çoğu yönden üstünlüğü tartışılmayacak kadar belirgin. Açık kaynak kodlu Firefox'a internet bankacılığında daha çok güveniyorum, her gün devasa açıkları çıkmıyor ve sürekli güncellenme altında.
Linux da, şu an için olmasa bile, Windows karşısında çok iyi bir konuma gelecek. ABD 9/11'den sonra Microsoft'tan yazılımlarında gizli açık kapılar bırakmasını istedi, Microsoft resmi olarak reddetti. Peki gerçekten reddettiğini ispatlayabilir miyiz? Hayır, çünkü kodları göremiyoruz. Ama Firefox'da yeterince teknik bilgimiz varsa kaynak dosyasını açar, gizli kapı var mı bakabiliriz.
Kim daha güvenilir?
İE dünya üzerinde en çok kullanılan, bu nedenle de en çok saldırıya uğrayan tarayıcıdır. Bu nedenle zaman zaman açık vermesi normaldir. Bu açıklar da derhal kapatılıyor.
Diğer tarayıcılar da aynı popülerliğe ulaştığında aynı saldırıya maruz kalacaklardır. Ne yazık ki açık kaynak kodlu olduklarından çok daha dehşet verici sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Yıllardır lisanslı yazılım kullanırım ve güncellemelerimi yaparım. Bilgisayarımda hiç bir zaman virüs koruyucu ya da temizlemek için kullanılan programlar kurmadım. Hiç bir zaman da gerek duymadım.
Bilgisayarımda sadece firewall kullanırım.
Benim bahsettiğim güvenilirlik meselesi tarayıcı ile ilgili bir mesele değildi.
Bankacılık işlemlerinizi yaptığınız tarayıcıyı değil, bankanın veri tabanının ve web sitesinin kaynak kodlarını kastetmiştim.
Yoksa firefox kötüdür demiyorum. İncelemelerim sonucunda İE'den çok daha iyi olduğu sonucuna vardım. Tabii onunda iyisi var.
Fakat siz açık kapılara bakabildiğiniz gibi kötü niyetli kişiler de o kapılara bakabiliyor.
Yıkılmaz sistem ya da program yoktur.
İyi bir beyin başka bir amaçla yapılmış algoritmayı tam tersi çalışır vaziyete getirebilir.
Korunmaktan amaç, kodlara erişimi önlemektir. Yani anahtarının herkesin cebinde olduğu bir kuyumcuyu nereye kadar koruyabilirsiniz?
O nedenle güvenlik için kapalı kod benim tercih sebebimdir.
Bilgisayarımla üçkağıtçılık ya da yüz kızartıcı suç işlemediğimden microsoftun arkamdan ne iş çevirdiği ile ilgilenmem.
Ya da bu tür işler yapıyorsam, nete başka bir bilgisayarla bağlanırım.
Ama bu microsoft iyi yapıyor anlamına da gelmiyor.
Yanlış anlaşılma olmasın.
Bu bir nevi danışıklı dövüş. Diğer program yapımcıları programlarını Windows tabanlı yaptıkları için kullanıcıya da pek seçenek kalmıyor. Mesela "Photoshop kullanmak istiyorsanız, işletim sisteminiz Windows olmalıdır" gibi (Photoshop'un Linux sürümü var mı bilmiyorum, örnekti sadece).
Diğer tartıştığımız topic te anlatmak istediğim tam olarak buydu. Orada İE'nin tabanı kullanılıyor derken yazılan programların genelinin windows işletim sistemine göre yazıldığını anlatmak istemiştim.
Bu uzun bir rapor hazırlanabilecek derin bir konu.
Kimseye kullanmayın demem.
Ben de kullanırım.
Ama microsoftun parasız test elemanı konumunda olmak da hoşuma gitmiyor doğrusu...