sabah erken başlanıldığı taktirde, ayrıca iyi bir program yapıldıysa ve herkes buna riayet ederse bir günde gerekli heryer gezilebilir. yorucu olur ama sanırım çoğu kişi bir gün kaybetmektense buna razı olur. tek problem böyle bir günde çok kalabalık olabilir, onu tam kestiremiyorum.
gezilecek yerlere gelince, önceliğin şehitliklerde olduğunu unutmamak lazım. turistik bir gezi olsa troya kalıntılarına hatta bozcaada'ya da gidilirdi ama

hiçbiri sığmıyor tabi zamana. benim aklıma 2 alternatif geliyor. birisi 1 günlük sıkıştırılmış program, diğeri uglychild'ın bahsettiği 1,5 günlük program olabilir.
ilkinde erkenden kalkıp merkezdeki açıkhava müzesi gezilebilir, oradan 10 km mesafedeki almanlar'ın kurduğu büyük tabyalar görülebilir. bunlar fazla vakit almayacağından öğleden önce karşıya, asıl savaş alanına geçilmiş olur. hatta bi ihtimal önceden saat vererek kilitbahir'e geçen arabalı (vapur değil de ufak oluyo bunlar) vapurcukları ayarlanabilir. bunlar boğazın en dar yerinden geçtiklerinden hızlı oluyor eceabat'a geçenlere göre. neyse karşıda alan büyük olmasına rağmen standart sayılabilecek bir güzergah var; heryeri geziyorsunuz ve sonra başa dönmüş oluyorsunuz, bu işi kolaylaştırıyor.
bu arada asıl amaç şehitlikler dedim ama biraz yanlış oldu aslında, daha doğrusu eksik... asıl amaç atalarımızın yaşadıklarını bir nebze olsun yaşamak, hissetmek olmalı. şehitliklerde tabi ki dua edeceğiz onlar için ama onlara asıl huzuru bulduracak olan, boşuna ölmediklerini hissettirecek olan onları anlamamızdır bence. bu yüzden şehitlikler kadar Anzac koyu'nu, tabyaları, conk bayırını, siperleri, tek çam tepesini, Atatürk'ün kaldığı evi, müzeleri de hakkıyla gezmemiz lazım. ayrıca biliyorsunuz 18 mart deniz zaferinin günüdür, kara savaşını bu hezimetten sonra başlatmıştı itilaf devletleri, bu deniz savaşını da orada harita üzerinde irdelemek gerekiyor.
tüm bunları düşününce aslında uglychild'ın önerisi daha mantıklı göründü gözüme. hatta tek çözüm bu galiba, çünkü paldır küldür olursa amacına ulaşamaz bu gezi. yani cumartesi akşam olmadan şehrin olduğu tarafta görülecek yerler tamamlanır, akşam mümkünse bir miktar tarihi bilgi verilir bir yandan çay ve muhabbet dönerken, pazar da savaş bölgesi gezilir.
ben çok gevezelik ettim galiba

en güzel programı çanakkale'de yaşayan arkadaşlar yapacaktır herhalde, destek bekliyoruz
ha bir de gitmeden şunu mutlaka bir izleyin derim... ama ortam ve kafanız sakinken...
[YT]WM5-SDJwtmc[/YT]