Sübap şimi?

Selamlar; yamaha ve hondaya sübap şimlerinden sordum stoklarında olmadığı söylediler 7.48 mm sübap şimlerinden nerede bulabilirim?

Yakın zamanda ahl marka farklı boyutta set olarak amazon com tr de vardı yurtdışı sipariş işleride kaldırılınca servis dahil sorduğum çoğu yerde yoktu...

Elinde olup değerlendirmek isteyen olursada talip olurum...

Motosikleti
1190 ADV
Selamlar; yamaha ve hondaya sübap şimlerinden sordum stoklarında olmadığı söylediler 7.48 mm sübap şimlerinden nerede bulabilirim?

Yakın zamanda ahl marka farklı boyutta set olarak amazon com tr de vardı yurtdışı sipariş işleride kaldırılınca servis dahil sorduğum çoğu yerde yoktu...

Elinde olup değerlendirmek isteyen olursada talip olurum...

İhtiyacınız olan boyutu belirlerseniz daha uygun fiyatlı bulma şansınız olur. Özel servislerde vs mutlaka vardır.
Set olarak alırsanız örnek veriyorum içinde 50 tane şim olur, siz toplamda 7-8 tanesini kullanırsınız. Diğerlerine boşa para vermiş olursunuz.

7-8 tane minicik parçayı yapacak tornacı vs çıkarmı bilmiyorum ama hassasiyetini iyi ayarlasalar bile sertlik için özel işleme girmesi gerek.

Kendiniz uğraşmayın bence, verin düzgün bir servise... onlar yapsınlar supap ayarlarını.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Peki bu Yamaha ve Honda servislerde şim yoksa, sübap ayarını nasıl yapıyorlar?
Sadece kontrol edebilirler bu durumda.
Hem de bunlar en iyi iki Japon markası servisi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yapmıyorlar :D

Supap ayarı yapan (gerçekten yapan ama) japon yetkili servisi olduğunu hiç zannetmem. Zaten işlerine gelmez ki? Makine supap kapacak piston dağıtacak ki para kazansınlar. (Maalesef...)

Motosikleti
Honda CBR500R
Supap kontrolü için iki Honda servisiyle görüştüm, ses gelmediği sürece bakmaya gerek yok dediler. Kontrol için bile bakmıyorlar.

Supap kontrolü için iki Honda servisiyle görüştüm, ses gelmediği sürece bakmaya gerek yok dediler. Kontrol için bile bakmıyorlar.
Bu düşünce çok kötü bir düşünce aslında şöyle ki sıkı supap ses yapmaz hatta her şey yolunda zannedilir ancak supaplar aşırı ısınacağından ötürü supaplar yanarak motosikletin hiç çalışmamasına veya ciddi çekiş kaybına sebep olacaktır, insanların hayalini süsleyen veya uzun süreler emek vererek satın aldığı araçların bu zihniyetlerde işlem görmesi gerçekten emeğe yazık.

Motosikleti
Bakmaz; küllüm zarar iş onlar için, hatta baktık deyip işçilik çıkarıp hiç bakmayabilirler de. Gerek yok diyen yeğdir.

Bunu diyen ustayı da dövmek gerekir; egzoz supapı zamanla gevşemeyip tam tersine sıkılaşır, sıkılaşan supap gevşeyen gibi ses yapmaz. Sıkılaşan egzoz supapı da zamanla hasar görür sonra motorunuz hasar görür. Ses gelmedikçe bakmaya gerek yok diyen eleman dayaklıktır.

Burada zamanında 100k'da baktılar halen toleranslar dahilinde diyen biri vardı; bence keklemişler, gözüyle işlemi görmediyse kesin böyle olmuştur. %100 eminim. Türkiye burası...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu düşünce çok kötü bir düşünce aslında şöyle ki sıkı supap ses yapmaz hatta her şey yolunda zannedilir ancak supaplar aşırı ısınacağından ötürü supaplar yanarak motosikletin hiç çalışmamasına veya ciddi çekiş kaybına sebep olacaktır, insanların hayalini süsleyen veya uzun süreler emek vererek satın aldığı araçların bu zihniyetlerde işlem görmesi gerçekten emeğe yazık.
Aynı şeyi yazmışız :)

Motosikleti
XV250 - FZ6
Benim motorum 2005 model Fz6 için kitapçığında 42.000Km'de bir kontrol ve ayarının aynı anda yapılması gerektiğini yazmış.
Şimdi ben Yamaha servisine gitsem gerek yok diyemez gibi geliyor.

Motosikleti
Benim motorum 2005 model Fz6 için kitapçığında 42.000Km'de bir kontrol ve ayarının aynı anda yapılması gerektiğini yazmış.
Uzun iş; motorun 1 gün durması gerekir (ya da sabah erken bırakılacak işlemi de akşama doğru yapılacak), işçiliği uzun bizim insandan o işçiliğin parasını istesen kavga çıkar falan. Uğraşmıyorlar yani. O tip bir işletmem olsa ben de uğraşmam, yok dememek için bulabiliyorsam dışarıda birine fason yaptırırım. (Ama müşteriye de pahalı gelir...) Elemanlar düz ve hızlı yağ yağ filtresi hava filtresi buji fren balatası değişim işlerinden yarım saatte para basarken adam oyalayacak iş istemem dükkânda - en azından bakım müşterisi çokken. (Pislik kapitalizm maalesef, rekabet etmek zor...) Herkes bokken ak olmak akıl işi değil ticarette. İstemesen bile piyasa böyle olduğu için böyle davranmak zorunda kalırsın.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kadıköy'd Ersoy Moto yamaha servisine uğra, en düzgün yetkili servis orası. Fiyat ucuz olmaz ama yaparım dediyse oranın sahibi Gökhan düzgün yapar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Uzun iş; motorun 1 gün durması gerekir (ya da sabah erken bırakılacak işlemi de akşama doğru yapılacak), işçiliği uzun bizim insandan o işçiliğin parasını istesen kavga çıkar falan. Uğraşmıyorlar yani. O tip bir işletmem ben de uğraşmam, yok dememek için bulabiliyorsam dışarıda birine fason yaptırırım. (Ama müşteriye de pahalı gelir...) Elemanlar düz ve hızlı yağ yağ filtresi hava filtresi buji fren balatası değişim işlerinden yarım saatte para basarken adam oyalayacak iş istemem dükkânda - en azından bakım müşterisi çokken. (Pislik kapitalizm maalesef, rekabet etmek zor...) Herkes bokken ak olmak akıl işi değil ticarette. İstemesen bile piyasa böyle olduğu için böyle davranmak zorunda kalırsın.
Sen bunları yazınca aklıma Kadıköy'deki Denimoto geldi. Fren konusunda uzmandı, ama yaptığı işçiliği karşılayacak müşteri zor bulunduğu için küstü, dükkanı kapatıp Almanya'ya taşınmıştı.

Motosikleti
...

Sen bunları yazınca aklıma Kadıköy'deki Denimoto geldi. Fren konusunda uzmandı, ama yaptığı işçiliği karşılayacak müşteri zor bulunduğu için küstü, dükkanı kapatıp Almanya'ya taşınmıştı.
Aynen ben oraya gidiyordum parasını verip mis gibi iş yaptırıyordum ama bizim motorcu camiasında ona ödediğim paraları öğrenenlerin %90'ı bana "keriz" yaftası yapıştırır. (Halbuki fakirler haberleri yok :D, ben de ucuz mal/hizmet kullanacak kadar zengin değilim ;))

Motosikleti
XV250 - FZ6

Evet asıl mesele de o zaten, bizim millet motoru da kullan at olarak kullandığı için subap ayarı işçiliği ödemek istemez ki.
Bu işin süresi Yamaha servisinde 4-6 saat arası olarak tanımlanmış, saatlik ücreti de $80-160 arasıymış. Yani yaklaşık $500'lık bir iş. 25.000TLcivarı yani. Bu parayı eski model motor için kimse vermeyeceği için ya kendiniz yapacaksınız ya da motor bozuluncaya kadar gidecek işte.

Motosikleti
... ya kendiniz yapacaksınız ya da motor bozuluncaya kadar gidecek işte.
İşte bozulduğu anda masrafı bir kelle motor kadar oluyor. Yani motosiklet perte çıkıyor. Çok mühim bir konu aslında.

Bu arada ben Mart ayında arabanın 20.000 (aslında 30.000'de yapılması gereken) bakımına 17.000 verdim. (Yağ, yağ filtresi, hava ve klima polen filtresi ile bujiler değişti sadece...) 40-50.000km'de bir yapılacak bir bakım / kontrol için 25.000 çok değil aslında. (En ucuzdan baksak malzemesi ile en az 250$ tutması lazım zaten, 25.000 olabilecek en üst fiyat...)

Motosikleti
Arora kasırga
İhtiyacınız olan boyutu belirlerseniz daha uygun fiyatlı bulma şansınız olur. Özel servislerde vs mutlaka vardır.
Set olarak alırsanız örnek veriyorum içinde 50 tane şim olur, siz toplamda 7-8 tanesini kullanırsınız. Diğerlerine boşa para vermiş olursunuz.

7-8 tane minicik parçayı yapacak tornacı vs çıkarmı bilmiyorum ama hassasiyetini iyi ayarlasalar bile sertlik için özel işleme girmesi gerek.

Kendiniz uğraşmayın bence, verin düzgün bir servise... onlar yapsınlar supap ayarlarını.
Sertleştirme için manganez uygulanır
Önce tavlanır,sonra toz halinde manganez içine atılır. Toz halindeki manganez Eridikce metalin içine işler ve sertleşir.
Ben de şaşırıp sorduğum tornacidan öğrenmiştim. Fabrikada farklı bölümlere gidip gezmek iyi oluyordu.

F54

ne hikmetse honda marka arabalarda 25000 30000 civarında subap ayarı yapmak için 40 takla atıyorlar motor için neden ayak diretiyorlar

Motosikleti
ne hikmetse honda marka arabalarda 25000 30000 civarında subap ayarı yapmak için 40 takla atıyorlar motor için neden ayak diretiyorlar
Arabalarda hirdolik itici (hydraulic lifter) var onlara supap ayarı gerekmiyor ama lifter'ların da bir ömrü var. (100k üzerinde diye biliyorum...)

Son düzenleme:
Arabalarda hirdolik itici (hydraulic lifter) var onlara supap ayarı gerekmiyor ama lifter'ların da bir ömrü var. (100k üzerinde diye biliyorum...)
Motor yağ bakımı düzenli olarak yapılıyorsa lifterlere kolay kolay bir şey olmuyor, minimum 200-250.000 kilometre ömürleri var. 1 veya 2 ay önce üst kapak revizyonu yaptım, söktüğüm arabanın kilometresi 225.000 kilometresi civarıydı ve lifterlere ellemedim sadece temizleyip geri taktım (kapağı kapakçıya götürüp duman lastiklerini ve supap lastiklerini değiştirmek için bıraktım, motoru hararet yaptığı için değil blok su tapası patladığı için açtım o yüzden taşlatma yapmadım. tabi o kadar yapmışken tapayı, eksantrik yataklarını, enjektör revizyonunu ve su kursağını değiştirip öyle taktım ve arabada çok ciddi fark oluştu).

Honda'larda bir kaç modelde halen ayarlı supap kullanılıyor olması lazım, 2020 modelde bile lifter kullanmamaları çok garip.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar