2. El Motorlara Karşı Önyargı

İçimden geçen her şey bu konu da mevcut. Mübarek herkes içimi okuyup yazmış sanki bu yazıları.
Alacağım Motor 0 olmazsa skıntıya girerim psikolojisi olmaya başladı. Ben bu gidişle Motor alamicam galiba :D :D

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bende 2. el motorlara karşı hep bir önyargı var. Özellikle türkiyede insanlar motoru satmayı düşünmeye başladıkları zamandan itibaren bakım geciktiriyorlar , hor kullanıyorlar , km düşürüyorlar (veya km teli söküp kullanıyorlar) "Zaten satacam motoru" diye motoru perişan ediyorlar. En son motoru yıkayıp, sağını solunu parlatıp, yağ yakma vb. varsa katkı/kalın yağ koyup satıyorlar. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Ben her zaman cc düşük kalsada , özellik az olsa da 0 almak isterim.

Tamamı ile doğru bir teşhis .

Ancak belli bir kullanıcı profilinde bu duruma rastlanmaz . BMW nin ilk sahibi olan ve model yükseltmek için neredeyse her sene motor değiştiren kullanıcılarda bu durum görülmez. Zaten bu tür kullanıcıların motorlarını bayiler keyifle takasa alır ve üzerindeki aksesuarları boşaltıp yeni motor fiyatına yakın fiyatlar ile ittirmeye bayılırlar. Söktükleri aksesuarları da ayrıca extra fiyattan gözleme severlere kastırırlar.

Sevgilerimle
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eğitimden sonra böyle oldun itiraf et 🤪🤪🤪🤪

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Ben Ducatiyi satıyorum, artık uzun yol yapmayacağım ve iki motor bana fazla geliyor.
Şu anda 54.000 km ye yaklaştı ve 60 bin Desmo bakımını yaptırdım yetkili serviste. Desmo yapılırken benzin pompasında bir arıza okudu bilgisayar, onu da değiştirdim ve çok ciddi bir para harcadım motoruma.
Gelen kişi gönül rahatlığı ile gelsin alsın, eğer kullanmam gerekirse de ben rahatça kullanayım.
Arabamı satışa çıkardığımda da aynı şeyi yapıyorum veya eksikleri neyse söylüyorum.
Parası olmayan insanlar araçlarında masraf yokmuş gibi satışa koyduklarında bunun adı ahlaksızlıktır, yoksa harcayacak para ona göre malının değerini düşürür ve dürüstçe eksiklerini söylersin.
Sonuçta toplumun en yoksul kesiminden en varlıklı kesimine kadar zihniyetlerimiz "başkalarının üzerinden menfaat" elde etmek üzerine ne yazık ki.

Motosikleti
D400
benım başıma gelen şey fix "bakımlarını yeni yaptırdım" mevzusu.

neden arkadaş; sen yaptırdım desen de bi daha yaptırcam güvenmeyip zaten. adam gibi yaptırmadıysan bakımı geldi de yani. 500 liralık yağ için 200k motoru mu almayacaz sanki

bence bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz, bu biraz da bizim alıcı kitlemizden kaynaklanıyor. motor camiasında çok yeni olduğum için birşey diyemem ama otomobilde, 20 senelik de olsa boyasız olsun, çiziksiz olsun, değişeni olmasın, km çok olmasın, vs liste uzar gider ve tabi fiyatı da uygun olsun. wheeler dealer izleyenler bilir adam yeri geliyor aldığı arabayı komple boyatıyor alıcı daha çok memnun oluyor benim yerime bu işi yaptırmış diye. bizdeki boya takıntısı yüzünden satıcılar da işi çakallığa vardırıyorlar.

Bu forumda anlattığınız olayla ilgili bir sürü örnek var, kaza yaptım tremere girmeden nasıl tamir ettiririm diye.

İnsanlar burada kazalı motosikletini karşı tarafa kazasızmış gibi ittirmek için konu açıyorlar, haliyle millette her ikinci ele acaba diye yaklaşıyor.

Ama adamlarda ittirme, kaktırma gibi bir karakter olmadığı için haliyle gönül rahatlığı ile kusurunu söyleyip, gönül rahatlığı ile alıyorlar.

Motosikleti
D400
Bu forumda anlattığınız olayla ilgili bir sürü örnek var, kaza yaptım tremere girmeden nasıl tamir ettiririm diye.

İnsanlar burada kazalı motosikletini karşı tarafa kazasızmış gibi ittirmek için konu açıyorlar, haliyle millette her ikinci ele acaba diye yaklaşıyor.

Ama adamlarda ittirme, kaktırma gibi bir karakter olmadığı için haliyle gönül rahatlığı ile kusurunu söyleyip, gönül rahatlığı ile alıyorlar.

bir bajaj kullanıcısı olarak söyleyeyim, değişen parçalar ucuz ve kolay bulunur olduğu için sıkıntılı olan tüm parçaları herkes kendi değiştiriyor.

Ns200 ümün sağ tarafını komple yeniledim motorun ama hasar kaydı yok motorda :D satarken söyledim tabi.

Motosikleti
apec apx7/ um 250 renegade vegas

bu biraz da tavuk - yumurta meselesi. hiçbir ingiliz müzede saklanmadıysa 10 yaşındaki bir aracın çiziksiz, boyasız yada değişeni olmamasını beklemez çünkü rasyonel değil. sen ikinci el aldıysan (buradaki sen sizi değil geneli kapsamaktadır) elbetteki sıfırıyla aynı olmayacak. bunu bileceksin buna göre beklenti içinde olacaksın. ha 60 model klasik bakıyorsan belki o zaman durum değişir ama 2011 model araçta kaza bela olmasın, vuruk çizik olmasın km olmasın bakımlı olsun ama değişen olmasın. belki solan stoplarını sahibi yenisi ile değiştirmek ister ama ikinci el belasına değiştiremez. belki arabasının rengini değiştiremez ama ikinci el belasına değiştiremez. ikinci el alıcılarının anlamsız beklentileri elbetteki çakallık bilmeyen satıcılarımızı zorla bu yola itti (ironi diye açıklamama gerek var mı) o yüzden diyorum aynanın ikinci bir yüzü var diye. yoksa dediklerinizde eksik yada hatalı bir nokta bulunmamakta.

Bugune kadar 1 sefer 2. El oto aldim, 1 sefer de 2. El motosiklet. Otomobili sirket araclarini 6 ay sonra ikinci el satan bir firmadan aldim, ekspertize soktum. Pisman etmedi. Sadece kronigi olan 1 sorunu garantiden degisti.
Tiger sportu da ikinci el aldim, almadan once ekspertizimsi bisi yaptirdim. Iki nokta da sorun oldu, biri recall islemini ilk sahibi bilmiyormus, yaptirmamis, ben yaptirdim. Bir de arka amortisor ayarinda sorun vardi, onu da kolayca yaptirttim.
Bu siralar ucuz ve pazar alisverisine gidebilecegim bisey bakiyorum. Sifir kmlerin taksit avantaji var. Ikinci ellere de bakiyorum ama nasil kullanildigi belli olmayan, bakimlarinin yapilip yapilmadigi belirsiz motosikletlere bence deli paralar isteniyor. Mobilet yaw, 150bin tlye mobilet mi olur.
Pazara gidecek bir şey bakıyorsan, bence en doğrusu skuter almak. Bagajından dolayı.

Herkes çakal olmus.
insanlar puştlugu bırakmadıgı sürece bu önyargı bitmez.

para yok mecbur 2. el alıyoruz

İnsanların puştluk yapma sebebi zaten para olmaması. Milletin parası olsa ( daha doğrusu yeterli kazancı olsa ve fiyatlar anormal olmasa) zaten itlik, puştluk yapmayacaktır ya da en azından bu kadar çok itlik yapan olmayacaktır. İnsanların evine ekmek götüremiyor ve her şey aşırı pahalı olmaya başladı. Bu da yan sanayi parça kullanmayı, nerede tırak orada bırak mantığını veya alan kişi halletsin düşüncesini oluşturdu.

Düşünsenize gözünüz gibi baktığımız ve yağmurda çamurda hiç dışarıda bırakmadığımız motorun keyfini motoru alan kişi sürecek. Zincirini ve dişlisini değiştirdiğimiz motoru başkası kullanacak ve o kilometreleri sattığımız kişi keyifle yapacak. Biz enayi miyiz de motorun müstakbel sahibine çalışıyoruz? İşte motosiklet ve araba sahibi olan kişiler aynen böyle düşünüyor. Alan kişi bakımını yapsın diyor, arızasını gidersin diyor.

Bu sebeple elindekinin kıymetini bilmek lazım. Mümkün mertebe bilmediğiniz kişilerden eşya almamak lazım. Hatta çok sık motosiklet değiştirmemek lazım. Her alışveriş ayrı bir risk taşır.

Motosikleti
D400
Pazara gidecek bir şey bakıyorsan, bence en doğrusu skuter almak. Bagajından dolayı.

Herkes çakal olmus.

İnsanların puştluk yapma sebebi zaten para olmaması. Milletin parası olsa ( daha doğrusu yeterli kazancı olsa ve fiyatlar anormal olmasa) zaten itlik, puştluk yapmayacaktır ya da en azından bu kadar çok itlik yapan olmayacaktır. İnsanların evine ekmek götüremiyor ve her şey aşırı pahalı olmaya başladı. Bu da yan sanayi parça kullanmayı, nerede tırak orada bırak mantığını veya alan kişi halletsin düşüncesini oluşturdu.

Düşünsenize gözünüz gibi baktığımız ve yağmurda çamurda hiç dışarıda bırakmadığımız motorun keyfini motoru alan kişi sürecek. Zincirini ve dişlisini değiştirdiğimiz motoru başkası kullanacak ve o kilometreleri sattığımız kişi keyifle yapacak. Biz enayi miyiz de motorun müstakbel sahibine çalışıyoruz? İşte motosiklet ve araba sahibi olan kişiler aynen böyle düşünüyor. Alan kişi bakımını yapsın diyor, arızasını gidersin diyor.

Bu sebeple elindekinin kıymetini bilmek lazım. Mümkün mertebe bilmediğiniz kişilerden eşya almamak lazım. Hatta çok sık motosiklet değiştirmemek lazım. Her alışveriş ayrı bir risk taşır.

para tabi en büyük etkenlerden birisi ama zenginler de az puşt değil :)

Bizim 2.el piyasası psikolojik delilerle dolu maalesef. 2. el motosiklet almak için yazılı olmayan bazı kuralları kabul ederek teklif çıkmalısınız:

- İlanda bulduğunuz motor Türkiye'de tek, sahibi ise kendini Toprak Razgatlıoğlu veya Rossi gibi görür, o motoru kutsamıştır,
- Full çakılı çer çöp akseuar doludur ve o aksesuarların sıfır ücreti 50 bin TL olsa dahi, 2. el fiyatına 100 bin TL olarak yansır, bunu ödemeyi kabul etmelisiniz,
- Motoruna 5bin km binmiştir, o yüzden bayideki sıfır fiyatı ile aynıdır veya çok yakındır. Çünkü sıfır gibidir,
- Motorda tek çizik yoktur, seramik kaplamadır ama bakımları aksatılmıştır, vitrinde güzel durur,
- Motosiklet 6 aydır satılmıyordur ama asla pazarlığa yanaşmadığı gibi sürekli 3-5 bin zam yapar. Hanıma, "motoru satıcam söz ama gitmiyor işte" dediysen en baştan söyle bizde bilelim.
vs. örneklendirilebilir.

Bu tip motosikletler zaten kendini belli eder, bunların haricinde kendim gibi motosikletine saygı duyan, seven ve ömür boyu binecekmişim gibi mekaniğine özen gösteren birisi ile karşılaşırsam elbette 2.el alabilirim. Bu tip satıcıların motorları zaten ilanda fazla durmuyor. Kaç bin km de olursa olsun, mekaniği bakımlı olsun yeter.

• Beğen
Tepkiler: Ged

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar