Dominar 250 Rölanti problemi

Motosikleti
Dominar D250
Merhaba arkadaşlar,

Forumda aradım ancak benim yaşadığım sorunla birebir aynı bir konu bulamadım. Aslında kronik sayılabilecek bir problemse mutlaka yaşayan olmuştur diye düşünüyorum.

2 gün önce 2023 model, 21.700 km'de bir Dominar 250 aldım. Motorun genel performansı güzel, çekişinde belirgin bir sorun yok. Ancak aşağıdaki problem sürekli devam ediyor.

• İlk çalıştırmada hafif gaz vermeden motor çalışmıyor. Marşa basınca çalışacak gibi oluyor ama gaz verince hemen çalışıyor.
  • İlk 20-30 saniye yaklaşık 2.000 devirde stabil çalışıyor.
  • Daha sonra rölanti yaklaşık 1.000-1.500 devir seviyesine düşünce dalgalanmaya başlıyor.
  • Bu durum sadece soğukken olmuyor. Motor tamamen ısındığında da, örneğin 20 km kullandıktan sonra ışıklarda durduğumda yine aynı şekilde rölanti düzensiz çalışıyor. Hatta bugün ilk kez ışıklarda stop etti.
  • Bir de 30-40 km/s hızlarda sabit gazla giderken hafif tekleme gibi bir durum hissettim dikkat ederek bakınca.
  • Gazı açınca ise motor gayet güzel hızlanıyor, belirgin performans kaybı yok.
  • Arıza lambası da yanmıyor.
Bu problemi daha önce yaşayan oldu mu?

Sorunun sebebi ne çıkmıştı? (Gaz kelebeği, TPS, MAP sensörü, buji, enjektör vb.)

Çözüm olarak ne yapıldı ve yaklaşık maliyeti ne oldu?

Şimdiden yardımcı olacak herkese teşekkür ederim.

Motosikleti
HYOSUNG GV250 AQUILA
oksijen sensörü olabilir rolanti dalgalıysa. Son zamanlarda motorun fazla yakıyor mu. İkici olarak rolanti sensörü diye düşünüyorum.

Motosikleti
Dominar D250
Satıcı biliyordu ne olduğunu neden size sorunu belirtmemiş
Satıcı TPS sensörü dedi 1000 liraya yapılıyor kronik zzaten diye ama sonradan daha detaylı araştırdığımda TPS sanki ara ara bu arızayı yapan birşey gibi ama bende sürekli olan birşey

Motosikleti
Ns200 15"
Tps veya rölanti motoru sıkıntılı, ancak gidişte ufak tefek teklemeler yaşıyorsanız problem tps.

Motosikleti
D400
Satıcı TPS sensörü dedi 1000 liraya yapılıyor kronik zzaten diye ama sonradan daha detaylı araştırdığımda TPS sanki ara ara bu arızayı yapan birşey gibi ama bende sürekli olan birşey

bajaj da tps standart bir sıkıntı ama 1000 lira değil.3 yıl önce 1500 lira idi ns200 ün. şu an daha pahalıdır, bir de sök tak ugraştırdıgı için işcilik alıyorlar.

tps sensörü sadece rölanti yapmaz; yolda giderken gaz yememe yapar, stop edip tekrar calıstırman gerekir vs. birçok farklı şey de çıkartır.

Gaz kelebeği / oksijen sensörü / değiştirilmediyse buji
bunlardan birisi gibi geldi

Motosikleti
Dominar D250
bajaj da tps standart bir sıkıntı ama 1000 lira değil.3 yıl önce 1500 lira idi ns200 ün. şu an daha pahalıdır, bir de sök tak ugraştırdıgı için işcilik alıyorlar.

tps sensörü sadece rölanti yapmaz; yolda giderken gaz yememe yapar, stop edip tekrar calıstırman gerekir vs. birçok farklı şey de çıkartır.

Gaz kelebeği / oksijen sensörü / değiştirilmediyse buji
bunlardan birisi gibi geldi
aslında bu durumlar sensörler ile alakalı sanırım değil mi ? bunu cihaza bağladıklarında motor çalışırken anlık veriler ile göremezler mi ?
gaz yememe de problem yaşamadım stop etme de yaşamadım sadece şöyle söyleyim 3-4. viteste 60km hızlarda bi stabil gaz vererek yokladım ve düzensiz çalışıyordu çok böyle ileri geri oynamadı ama hafif olarak hissettim

Motosikleti
D400
aslında bu durumlar sensörler ile alakalı sanırım değil mi ? bunu cihaza bağladıklarında motor çalışırken anlık veriler ile göremezler mi ?
gaz yememe de problem yaşamadım stop etme de yaşamadım sadece şöyle söyleyim 3-4. viteste 60km hızlarda bi stabil gaz vererek yokladım ve düzensiz çalışıyordu çok böyle ileri geri oynamadı ama hafif olarak hissettim

Sensör arızalarını (tps mesela) evet bağladıgında tespit edebilir ama bildiğim kadarıyla bujiyi tespit edemiyor.

Net tespit edilemez ise TPS sensörü için zaten depoyu sökmesi gerekiyor; (benim sadece temizleyerek tps problemi çözülmüştü değiştirmeye gerek kalmadan)

Depo sökülünce bujiye , gaz kelebeği de kontrol edebilir. zaten sökmeden oksijen sensörü de kontrol edilebiliniyor.

aynı şekilde benzin filtresini de depo sökülmüşken baktırabilirsiniz.

tabi bunlar seçenekler; aklıma gelmeyen başka birşey de olabilir
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ek olarak belirtmek isterim 20 bin km de dominarlarda bujiler, benzin filtresi değişiyor. sensörler de kontrol ediliyor. agır bakım diyorlar.

agır bakım yapılmamışsa bundan kaynaklı genel birşey olabilir. hava filtren bile tıkanmış olabilir.

Son düzenleme:
Motosikleti
Dominar D250
Sensör arızalarını (tps mesela) evet bağladıgında tespit edebilir ama bildiğim kadarıyla bujiyi tespit edemiyor.

Net tespit edilemez ise TPS sensörü için zaten depoyu sökmesi gerekiyor; (benim sadece temizleyerek tps problemi çözülmüştü değiştirmeye gerek kalmadan)

Depo sökülünce bujiye , gaz kelebeği de kontrol edebilir. zaten sökmeden oksijen sensörü de kontrol edilebiliniyor.

aynı şekilde benzin filtresini de depo sökülmüşken baktırabilirsiniz.

tabi bunlar seçenekler; aklıma gelmeyen başka birşey de olabilir
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ek olarak belirtmek isterim 20 bin km de dominarlarda bujiler, benzin filtresi değişiyor. sensörler de kontrol ediliyor. agır bakım diyorlar.

agır bakım yapılmamışsa bundan kaynaklı genel birşey olabilir. hava filtren bile tıkanmış olabilir.
sizdeki problemde aynımıydı peki yani sürekli olarak hiç kesilmeyen rölanti probleminiz mi vardı ? ne sıcak soğuk farketmeksizin

Motosikleti
D400
sizdeki problemde aynıydı peki yani sürekli olarak hiç kesilmeyen rölanti probleminiz mi vardı ? ne sıcak soğuk farketmeksizin

yok hocam aynı değil o nedenle ilk mesajımda tps olmayabilir dedim.

Motor giderken (sıcak soguk fark etmez) gaz yemiyordu sonra devir düşüp stop ettiriyordu.

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
En önce ECU'dan hata kodu bakılabilir. Daha sonra bujiler ve ateşleme kabloları kontrol edilmeli, ateşleme bobini ölçülmeli. Bunlarda sıkıntı yoksa oksijen sensörü temizlenip tekrar denenebilir. Eğer hala problem varsa daha derine gidilebilir. Daha sonra TPS sensörü, krank sensörü vs bakılabilir. Önce basitten gidip sonrasında derine inmek faydalı olabilir. Kolay gelsin.

Bu arada bu problemi yaşarken benzin kokusu geliyor mu? Zengin karışım var mı yani?

Motosikleti
Dominar D250
En önce ECU'dan hata kodu bakılabilir. Daha sonra bujiler ve ateşleme kabloları kontrol edilmeli, ateşleme bobini ölçülmeli. Bunlarda sıkıntı yoksa oksijen sensörü temizlenip tekrar denenebilir. Eğer hala problem varsa daha derine gidilebilir. Daha sonra TPS sensörü, krank sensörü vs bakılabilir. Önce basitten gidip sonrasında derine inmek faydalı olabilir. Kolay gelsin.

Bu arada bu problemi yaşarken benzin kokusu geliyor mu? Zengin karışım var mı yani?
Merhaba, tavsiyeniz için teşekkürler, Hayır benzin kokusu olmuyor hatta normalmi bilmiyorum ama daha kötü bir egzos kokusu geliyor arada burnuma, katalizör daha önce boşaltılmış bu arada belki ondan dolayıdır bilmiyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar