Yetkili servis, özel usta, tornacı derken bir haftada motordan soğudum

Herkese selam,

Öncelikle Kurban Bayramınız mübarek olsun.

Bu ülkede ustaya iş yaptırmak gerçekten çok zor. Hatta bazen işi yaptıracağınız konuyu ustadan daha iyi bilmeniz gerekiyor. Son bir haftada yaşadıklarım beni gerçekten bezdirdi.

Motorum Bajaj Dominar 400 UG. Yıllardır bakımlarını Güneşli'deki Çetin Motor'da yaptırıyorum. Yetkili servis olduğu için işlemlerin doğru yapıldığına güveniyordum. 20.000 km bakımını da orada yaptırmıştım.

25.000 km bakımı gelince bayram yoğunluğu nedeniyle mecburen özel bir ustaya gittim. İlk sorun burada başladı. Sakalın bağlantı vidalarının orijinal olmadığını, daha uzun vidalar takıldığını fark ettik. Bu vidalar zamanla paslanmış ve adeta yerine kaynamış. Usta sökemeyince tornacıya gittim.

Ben para çekmeye giderken tornacı, hiçbir şey sormadan kaynak işlemi yaparak civataları çıkarmış. Bu sırada bir tarafta sakalı yakmış, diğer tarafta da kaynak yaptığı somunu kırmış. Üstelik "Bu tarafta zaten somun yoktu" dedi. O noktada daha fazla uğraşmamak için konuyu kapattım.

Bununla da bitmedi. Yolda lastiğim patladı. Özellikle motosiklet lastiği işi yapan bir yere gittim. Usta fitil önerdi ama ben daha sağlam olsun diye yama istedim. Lastiği yaptı, taktı, deneme sürüşü yaptı ve sorunsuz olduğunu söyledi.

Bugün zinciri yağlamak için motora bakarken fark ettim ki zincir ayar göstergeleri sağ ve solda eşit değil. Bayram nedeniyle hiçbir yere götüremediğim için şu an o şekilde kullanmak zorundayım. Ayrıca arka fren tepkisi de eskisinden farklı hissettiriyor.

Zinciri yağlarken ön dişli kapağını da söktüm. İçeride biriken yağ ve kirleri temizlemek istedim. Bu sırada civata yuvalarından yağ geldiğini gördüm. Sakalı söktüğümde de yağ birikintileri vardı. Yani bu sızıntı yeni oluşmuş gibi görünmüyor.

Burada aklıma şu soru geliyor: Yetkili servise düzenli giden bir motorda bunlar nasıl fark edilmez? Bunları benim mi takip etmem gerekiyor? Eğer her şeyi kendim kontrol edeceksem neden dünya kadar para veriyorum?

Son masraflarım:

• Kırılan/paslanan civataların sökülmesi: 1.200 TL
  • Lastik tamiri: 800 TL
  • 20.000 km bakım: 4500 TL ,Son gidişimde 10000 lira ücret ödedim.
Siz olsanız bu durumda ne yapardınız?

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
ön zincir kapağının civata deliğinden yağ gelmesi benim dominarda da vardı. normali bu sanırım. civata dişlerine az br sıvı conta sürüp öyle takıyordum, sorun olmuyordu.

Motosikleti
Ns200 15"
Yetkili servisde çalışan teknisyenleri genelde insanlar motosikletleri üzerinde tüm kontrolleri yaptığını düşünüyor hatta tüm civataların torklarına göre sıktıklarını düşünüyorlar halbuki hiç biri yok :) İşini düzgün yapan yetkili servisleri konu dışı bırakırsak geneli gerekli yerleri kontrol etmez yağı ve filtreyi değiştirir yollarlar. Bu aç gözlülere para kaptırmamak için takım taklavat alıp kendiniz yapmanız daha sağlıklı olacaktır, sökülmesi sıkıntılı olan yerlere montaj gresi/pastası uygulayarak bu tarz yaşanacak durumların önüne geçebilirsiniz.

Yetkili servisde çalışan teknisyenleri genelde insanlar motosikletleri üzerinde tüm kontrolleri yaptığını düşünüyor hatta tüm civataların torklarına göre sıktıklarını düşünüyorlar halbuki hiç biri yok :) İşini düzgün yapan yetkili servisleri konu dışı bırakırsak geneli gerekli yerleri kontrol etmez yağı ve filtreyi değiştirir yollarlar. Bu aç gözlülere para kaptırmamak için takım taklavat alıp kendiniz yapmanız daha sağlıklı olacaktır, sökülmesi sıkıntılı olan yerlere montaj gresi/pastası uygulayarak bu tarz yaşanacak durumların önüne geçebilirsiniz.

Çoğu yerde tork anahtarı vs gerektiği için kurcalamaya da cesaret edemiyorum .Bazı yerlerin aleminyum olması da etkiliyor.İş yerinde 22 yıldız anahtar var. 22 lokma da var artık onlarla lastiği gevşetip yerine oturtmayı deneyeceğim .Hidrolik değiştirmeye de eriniyorlar mesela .Yapılması gereken herşeyi yapmayacaksa neden bir yağ değişimine 4000 lira veriyorumki 25000 bakım 3650 liraymış. Filtre, conta ve yağ değişimi için biraz fazla değil mi bu ücret başka birşeye bakmayacaksa.
ön zincir kapağının civata deliğinden yağ gelmesi benim dominarda da vardı. normali bu sanırım. civata dişlerine az br sıvı conta sürüp öyle takıyordum, sorun olmuyordu.

Ustaya sordum .Balata spreyi ile temizleyip yeniden kontrol et yazmış.

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
ortadaki civata sökülü iken motoru çalıştırınca yağ gelir. civata takılı iken yağ gelmez ama ufaktan terletme yapabilir. civata dişlerine izalasyon için sıvı conta veya civata sabitleyici sürerseniz oda kesilecektir.

hidrolik değişimi sonrası sistemde sorunlar çıkabiliyor ( abs beyni veya kaliper pisytonları arızalanabiliyor) , müşteri de tamirciye suç bulabiliyor haliyle, arıza işlem sonrası oluştuğu için. o yüzden fren hidrolik yağına pek bulaşmıyor.

yetkili servis ücretleri yüksek, temel işlemler için istenen ücret yüksek. diğer yandan servis yürütme masraflarıda yüksek. sorun ülke ekonomosi ile ilgili. yüksek ücrete karşın işçilik kalitesinin yetersiz olması konusunda zaten haklısınız.

garantiniz yoksa araştırıp düzgün bir usta bulun, parça temini konusunda kuralkan e-yedekparça sitesi üzerinden temin edebilirsiniz.
yada ufaktan temel bakım işlemleri için kendinizi geliştirmeye bakın. dominar için gayet yeterli ve fazla video mevcut. hatta eski kasa dominar için tamir klavuzu linki eklemiştim siteye. motorlar biraz farklı olsada genel olarak faydalanabileceğiniz bir kılavuz.

F54

zincir ayarı çok basit bir olay
orta ayak varsa orta ayağa alın eğer doğru takıldıysa somun sağ tarafta kalacak yıldız anahtarı takın somun alt öne doğru sökülecek gevşetin sonra zincir ayar civatalarını gevşetip her iki tarafı da aynı izaya alın umarım zincir ayar çizgileri vardır arka salıncakta her iki tarafı da eşit yapın fakat burada ayar zincir de bolluk 20 30 mm arası olacak elle kontrol edip arka teker somunu nu sıkın
yetkili servislere bu kadar güvenmeyin dünya nın en iyi motorlarının servisleri bile türkiye de rezalettir
somun yalama işi honda da oluyor gidip dışarda çıkarttırdım
artık usta yetişmiyor kim olursa olsun parça tamiri yerine değişim yapılıyor yani çok basit işlere bir dünya para veriyorsunuz motorunuz ile ilgili youtube de bir dünya tamir videosu vardır
ben oradan bakıp birçok şeyi kendim değiştiriyorum
memlekette bazı özel servis ustaları çok iyidir fakat bajaj ın iyi ustası özel serviste olmayabilir

Motosikleti
Yamaha MT-25
Türkiyede bakım diye bir şey yok . Bakım mantığı motorun a dan z ye yürüyeninin kontrol edilip cıvalatalarına kadar torklanması demek , bizim ülkemizde sadece yağ ve filtre değişimi var ve bakım adı altında geçiriliyorsunuz. En yetkilisi bile randevu saatinde sizi alır , yarım saat sürmeyecek iş için motoru 4 saat bekletir ve saatlik ücretten size geçirir. Bajajda satarken kolaylık olsun diye hep servise götürüyordum çok şükür bu motorumu daha usta görmedi . Vallahi de blok kitleyene kadar da ustaya götürmem. Zincir ayarı filtreler yağ su değişimi buji değişimi sinyal sökme takma bunlar zor işler değil ufak bi anahtar seti ile hepsi yapılıyor ve çok daha ucuza denk geliyor . Peh sanki garantiye düşseniz çok da işinize yarar ya türkiyede neyse.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Daha servislerin yarısında amortisör fren hidrolik yağı yok

650cc motorun yağ değişimi masrafı:
3 litre maximoto 10w40 yağ-930 tl
Yağ filtresi-305 tl
Tapa pulu- 2 veya 3 lira
Çamlıca gazoz 20 lira
Toplam 1258 tl

Garantisi yoksa motorun, ustaya para kaptırana kadar alet edevat toplayıp youtube dan normal bakımları öğrenirsin. Motorun da mundar olmamış olur.

Motosikleti
Dominar D250
Siz olsanız bu durumda ne yapardınız?
geçen sene dominar 250 aldım, ilk rodaj bakımını yaptırdım,
garantinin devam etmesi için 6 ay sonra yine bakıma çağırdı, gitmedim.
sorun çıksa zaten ilgilenmeyecekler, dominar'ın parçası da ucuz, yetkili servisle yolları ayırdım.

ön dişli kapağının civatalarından biri motor bloğuna giriyor ve civatayı sökünce başkalarında da yağ geldiğini okumuştum.

Herkese teşekkürler tüm yorumları tek tek okudum .

ortadaki civata sökülü iken motoru çalıştırınca yağ gelir. civata takılı iken yağ gelmez ama ufaktan terletme yapabilir. civata dişlerine izalasyon için sıvı conta veya civata sabitleyici sürerseniz oda kesilecektir.

hidrolik değişimi sonrası sistemde sorunlar çıkabiliyor ( abs beyni veya kaliper pisytonları arızalanabiliyor) , müşteri de tamirciye suç bulabiliyor haliyle, arıza işlem sonrası oluştuğu için. o yüzden fren hidrolik yağına pek bulaşmıyor.
Zinciri temizlemiştim blok sıcak diye civataları tam sıkmamıştım. Ön kısımda katı zincir yağının birikmesi hoşuma gitmiyor.

Kendisine laf gelmesin diye hidrolik değiştirmeyip benim canımı tehlikeye atıyor.Böyle ustaya gitmemek lazım o halde.

650cc motorun yağ değişimi masrafı:
3 litre maximoto 10w40 yağ-930 tl
Yağ filtresi-305 tl
Tapa pulu- 2 veya 3 lira
Çamlıca gazoz 20 lira
Toplam 1258 tl

Garantisi yoksa motorun, ustaya para kaptırana kadar alet edevat toplayıp youtube dan normal bakımları öğrenirsin. Motorun da mundar olmamış olur.
Motorun yağını ben değiştirdim.Bugün zaten herşey batmış deyip . Yağ , conta ,filtre 1200 liraya geldi.
zincir ayarı çok basit bir olay
orta ayak varsa orta ayağa alın eğer doğru takıldıysa somun sağ tarafta kalacak yıldız anahtarı takın somun alt öne doğru sökülecek gevşetin sonra zincir ayar civatalarını gevşetip her iki tarafı da aynı izaya alın umarım zincir ayar çizgileri vardır arka salıncakta her iki tarafı da eşit yapın fakat burada ayar zincir de bolluk 20 30 mm arası olacak elle kontrol edip arka teker somunu nu sıkın
yetkili servislere bu kadar güvenmeyin dünya nın en iyi motorlarının servisleri bile türkiye de rezalettir
somun yalama işi honda da oluyor gidip dışarda çıkarttırdım
artık usta yetişmiyor kim olursa olsun parça tamiri yerine değişim yapılıyor yani çok basit işlere bir dünya para veriyorsunuz motorunuz ile ilgili youtube de bir dünya tamir videosu vardır
ben oradan bakıp birçok şeyi kendim değiştiriyorum
memlekette bazı özel servis ustaları çok iyidir fakat bajaj ın iyi ustası özel serviste olmayabilir
Esasında lokma takımım var 22 mm anahtar uyuyor sanırım ama cesaret edemedim tork vs için. yarın deniyim olmazsa orta sehpam yok yan ayak var.Çizgiler var zaten onun hatalı yaptığını zinciri yağlarken o şekilde farkettim.

geçen sene dominar 250 aldım, ilk rodaj bakımını yaptırdım,
garantinin devam etmesi için 6 ay sonra yine bakıma çağırdı, gitmedim.
sorun çıksa zaten ilgilenmeyecekler, dominar'ın parçası da ucuz, yetkili servisle yolları ayırdım.

ön dişli kapağının civatalarından biri motor bloğuna giriyor ve civatayı sökünce başkalarında da yağ geldiğini okumuştum.
Bu doğru gelmiyor bana benim motorun 10000 km de iken ABS beyni değişti.Motoru çalıştırdım ABS ışığı sönmedi hareket ettiğim halde kapatıp açtım sonra düzeldi .Hemen ustaya götürdüm ABS beyninin değişmesi gerek dedileri ücretsiz değişti.Aynı sorunu yaşayan başka bir çocuk vardı .6 ay muhabbetine uymamış bu bana da saçma geliyor açıkçası 13500 lira istemişlerdi çocuktan.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Sen yetkili bir abiye benziyorsun 😁

Motosikleti
Ns200 15"
Çoğu yerde tork anahtarı vs gerektiği için kurcalamaya da cesaret edemiyorum .Bazı yerlerin aleminyum olması da etkiliyor.İş yerinde 22 yıldız anahtar var. 22 lokma da var artık onlarla lastiği gevşetip yerine oturtmayı deneyeceğim .Hidrolik değiştirmeye de eriniyorlar mesela .Yapılması gereken herşeyi yapmayacaksa neden bir yağ değişimine 4000 lira veriyorumki 25000 bakım 3650 liraymış. Filtre, conta ve yağ değişimi için biraz fazla değil mi bu ücret başka birşeye bakmayacaksa.
Alüminyum olması dert olacak konu değil, sıcakken çok çalışmayın yeterli olacaktır. Workshop manuele bakarak motor üzerinde çok rahat tadilatlar yapılır.

3650 TL biraz fazla, yarı maliyet ile kendiniz yaparsınız.

Sen yetkili bir abiye benziyorsun 😁
Yooook yaw

Motosikleti
cbf 150
Hiçbir motorum asla servise gitmez, bütün aletler bende mevcut kendim yaparım. Benden daha iyi oldugunu düşündüğüm bir usta yok Türkiyede. Varsa gelsin. İki motor somunu sıkamayanlar ustayım diyor. Biz helikopterlere uçaklara savaş araçlarına kusırsuz bakımlar yaptırıyoruz. Elektirikli araca dönüşümler yapıyoruz. Gelsin teknik becerisini göstersin. Hepi topu içten yanmalı basit bir motor ulan neyi zor geliyor millete

Motosikleti
Arora kasırga
Ben olsam ne yaparım?
Motoru satıp Cg alırım,bu kadar başım ağrımaz. Bozulduğu yerde bırakır giderim.
Bakıma zaten bu Cg parası bayılmışsın.
Zincir ayar gergileri farklı konumdaysa tekerlek de mafsal içinde yamuktur.Zincir dişlisi,zinciri tam karşılamıyordur. Bu net.
Son ayar yapan usta muhtemelen körmüş.

Allahtan OK'ların yönü doğru takılmış.

ntasjtc.jpg
6qr6j7y.jpg

Sizlerin sayesinde gaza gelip 25000 kmdir hiç kullanmadığım ekipmanları kullanarak lastiğin civatasını gevşettim .Açıkçası bu benim için bayağı büyük bişeydi.Civata gevşeyince kendiliğinden yerine oturdu.Kullandığım ve varlığını unuttuğum ekipmanı da aşağı ekledim :D

iyt4egq.jpeg

Dominar'ın avadanlığı mükemmel herşey var torx hariç .Sonuç da aşağıda :)

75snvk1.jpeg
cyks9au.jpeg

Son düzenleme:
Valla ben 160 bin liraya sıfır almıştım . Keşke motor olsaydı da CRF alsaydım pandemi yüzünden motor yoktu mecbur buna sarıldık pişmanım .

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar