"... henüz düşmemiş motorcu vardır." sözü hangi durumlarda geçerli?

Bunun bir kuralı kaidesi yok..
Ben bu cümleye biraz katılırım, ama böyle "böyledir" şeklinde buyruk olarak söylenmesine de karşıyım. Niye düşeyim ya? =)

2006'da sokak arasında scooterdan düştüm. AS-125T :)
2013'te ziftte kayıp düştüm, mal gibi şortla falan olduğum için bacak zift kaplandı kazındı falan tatsız bir bakım süreci oldu. SYM 250 Evo Max Pro falan bişey işte maxiscoot.
2018'de motoru olduğu yerde devirdim. XJ6F
2020'de Kadıköy'de bir kurye ile kafa kafaya çarpıştık. XJ6F
2025'te motoru benzincide devirdim. Tuono V4
2026'da feribot kuyruğunda öbür tarafa devirdim Tuono V4
(Tuareg ile arazide olanları saymıyorum, 4-5 defa sola 2 defa da sağa devirdim sanırım)

Ha bir de 2025 sanırım yine, RS660 ile trafikte adamın birine arka çaprazdan vurdum, benim karenajda kırık oluştu ama ayağımı yere dahi koymadım - adam da durmadı, sende bişey var mı diye el kol ettim bişeyler dedi gitti :D

Böyle bakınca evet illa düşülür mü demek lazım? Ben genel olarak böyle beylik ifadeleri sevmiyorum.
Bir kaza varsa kesin motorcu suçludur denmesi gibi. Evet bu kendimize her zaman daha güvenli sürebilmek için bir not, ama bunu halk arasında dile getirince anlamsız ve haksız bir konuya dönüşüyor.

Hiç düşmemiş motorcu tanıdım mı? Tanıdım. Bişeyin göstergesi değil ama bu.
Ama illa düşülecek diye pembeleştirmeye de gerek yok. 30kmh ile giderken trafikteki bir salaklıktan düşüp çöp konteyneri altında kafası parçalanan da gördük di mi?

Motosikleti
Honda CB600F Hornet, Yamaha MT 07, Yamaha XJ6N, Honda CBR600RR, Yamaha MT25
Forumda ehliyet sürecini, düşe kalka öğrenme hikayelerini anlatan arkadaşların yazılarını görünce ben de kendi sürecimi bir düşündüm ve garip bir şey fark ettim: Ben motosiklet sürmeyi tam olarak ne zaman, nasıl öğrendim hiç bilmiyorum.

Sanırım çok küçük yaşlarda mantığını bir şekilde gösterdiler ya da izleyerek kaptım. İşin aslı, benim okul döneminde, 12 yaşlarındayken bir G27 direksiyon setim vardı. Arabayı stop ettirmeden kaldırmayı, vites atmayı, devir ayarlamayı tamamen o simülasyon oyunlarından çözmüştüm. Kafada debriyaj-gaz kombinasyonu ve motor mantığı tamamen oturmuştu yani.

Sonrasında ortaokul yıllarında babamın bir arkadaşının motoruna denk geldim; eski yuvarlak far bir YBR 125. "Ben bunu sürerim" dedim, geçtim üstüne. İlk binişim olmasına rağmen hiç zorlanmadan kaldırdım, vitesleri attım ve mahallede tek başıma turlayıp gezdim. Ama geriye dönüp baktığımda, o gün o motora binene kadar bana kimse "bak debriyaj şudur, gaz budur" diye ders vermedi. İlk motosikletime de 20 yaşında sahip oldum. Sanırım bana kimse öğretmedi, ben tamamen kendi kendime, mantığı yürüterek öğrendim.

Tabi bu süreçte hiç mi düşmedim? Düştüm. Kazalarım oldu ama dürüst olmak gerekirse hepsi kendi şımarıklığımdan, kaşıntımdan oldu. Trafikte durup dururken ya da acemilikten değil; ya teker yapmaya çalışırken ya da arkasını kaydırırken, yani bile bile kaşınırken düştüm. Bu tarz hareketler zaten doğası gereği risk barındıran şeyler, faturasını da düşerek ödedik bir nevi.

Şu an dönüp baktığımda; tekeri sentede, istediğim açıda, yavaş ya da hızlı her türlü yapıyorum, stoppie dersen o da var. Tabi artık yaş ilerledikçe bunların çok da gerekli şeyler olmadığını, caddede ekstra risk demek olduğunu daha iyi anlıyor insan. Çok şükür bugüne kadar beni hastanelik edecek, ciddi bir kazam olmadı.

Benim hikaye de böyle biraz tersten başlama oldu.

ben ne ehliyet kursunda 8 çizmek gibi alıştırmaları yaparken,
ne honda'nın gs-2 eğitiminde alıştırmaları yaparken düştüm.
trafikte başıma ne kazaya ramak kala durumları geldi, kurtardım.
ama düştüm.
birden fazla kere düştüm.

ne kadar eğitimli ve tedbirli bir sürücü olursanız olun, yol şartları, görüş, trafikteki diğer araçlar gibi faktörlerden ufak tefek olumsuzluklar bir araya gelir, beklemediğiniz bir anda düşersiniz.
bazen düşeceğinizi bile bile düşersiniz.
hatta öyle zaman olur ki, düşmelerden düşme seçer bilinçli olarak alçak düşersiniz.

bu söz bence, kendine aşırı güven geliştirenler için
ya şuradan şuraya gidicem zaten, montu giymesem de olur, eldiveni unutmuşum ama bişey olmaz diyenler için söylenmiş bir söz.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Herşeyi anladım da nasıl bir yaya çarptı da düştünüz? mike tyson mıydı?
Koşarak geldi tam minibüs'ün yanından geçerken, oradan yaya geçişi olmadığı için bende düşük süratte idim. Hiç yaya beklentim yoktu.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ben motoru savunmuyorum, dikkat ederseniz motorla ilgili hiçbir şey yazmadım. bu konuya bilgi almak için daha önce de soru soran biri olarak cevapların yanlışlığından dem vuruyorum. belli ki okuduğunuzu anlamamışsınız tekrar ediyorum motor ile ilgili deneyimi olan yazsın marka ile ilgili deneyimi olan değil. yazsın ki biz de öğrenelim.
Ama zaten yeni gelmiş rüştünü ispat etmemiş dedim. Okuduğumu anlayabiliyorum. Firmanın durumu bu ona göre aksiyon al demişim.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Hiç düşmemiş motor yoktur, henüz düşmemiş motor vardır. Motor illaki düşer. Sehpadan indirirken düşer, yan ayaklık tam açılmaz düşer, biri yürürken önüne bakmaz düşer, park halindeyken dokunurlar düşer, üstünde örtü vardır fırtına çıkar örtü paraşüt yapar düşer. Bayiden alırken bile düşme ihtimali var. Önemli olan üstündekinin yani sürücünün sağlam kalması.

Benim önceki motorlara 2 kere park halinde dokundular düştü, 3 kere ben üstündeyken düşekaldı tuttum. 2 kere de yandaki araçtan destek alarak tuttum. Gerek acemilik gerek karşı tarafın hatası panik fren falan derken bu alet düşüyor kısaca. Ben şanslıyım ne motora ne bana nede artçıma hiç bir şey olmadı.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yok
Cem Yılmaz, "Bahattin ağbi tam ölmüş mü?" skecinde ne diyor? "20 milyon bilim insanı... Bunun dik durması için uğraşıyor... Sen yap bunu kemikten (hep dimdik dursun), o yirmi milyon bilim insanı evrenin sırlarını çözerdi şu ana kadar..."

Hani motosiklet de bunun gibi, düşürmeden dik tutabilmek bayağı bir meşakkatli iş bana göre.

Mesela az önce dükkâna gelirken kaldırımda park etmiş bir GS gördüm, yanından biraz ağır geçtim, makinayı biraz süzdüm.

Gözüm korktu resmen heybetinden, kendi kendime "Ben bunu mümkün değil kullanamam. Kullanmaya kalkarsam en geç on dakika içinde yatırırım bi tarafa."

Bu motosiklet işi ne bileyim, otomobil kadar basit değil. Tecrübe, yetenek, bilgi, dikkat, refleks, hepsinin birleşimi gibi bir şey, belki daha da fazlası.

Ben bu GS'yi kullanamam, ama GS'leri bisiklet gibi kullanan tonla insan var.

Demek ki onların kabiliyeti yeterli GS kullanmak için, benimkisi yetersiz.

Otomobilde pek böyle bir şey olmaz herhalde.

Ya da GS kullanabilmem için baştan bir hocadan bol bol ders almam lâzım, o canavarı dizginleyebilmeyi öğrenene kadar, belki öyle olur ancak.

İşte böyle...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Ben bu GS'yi kullanamam, ama GS'leri bisiklet gibi kullanan tonla insan var.

Demek ki onların kabiliyeti yeterli GS kullanmak için, benimkisi yetersiz.
...
Kabiliyet ve cüsse lazım tabi de ama işin önemli bir kısım da psikoloji. Hani bir R1250GSA veya R1300GSA kadar büyük görünmese de F900GSA 246kg'lık cüssesiyle ufak bir motor değil. Yanına gelip bakınca büyük duruyor, üzerine oturunca çok kısa süre sonra alışıyorsunuz. Test sürüşünde bana görüntüsünden çok ama çok daha kıvrak geldi, hiç tedirgin etmedi beni F900GSA. R serilerinin ağırlık merkezleri daha da aşağıda, dolayısıyla daha ağır olmalarına rağmen F900GSA'den daha hantal hissettirmiyordur diye tahmin ediyorum. Netice olarak cüsse ve tecrübe yeterli ise, konuyu kafada büyütmediğinizde / evham yapmadığınızda bisiklet gibi de kullanılabiliyorlar gerçekten.

Motosikleti
apec apx7
Kabiliyet ve cüsse lazım tabi de ama işin önemli bir kısım da psikoloji. Hani bir R1250GSA veya R1300GSA kadar büyük görünmese de F900GSA 246kg'lık cüssesiyle ufak bir motor değil. Yanına gelip bakınca büyük duruyor, üzerine oturunca çok kısa süre sonra alışıyorsunuz. Test sürüşünde bana görüntüsünden çok ama çok daha kıvrak geldi, hiç tedirgin etmedi beni F900GSA. R serilerinin ağırlık merkezleri daha da aşağıda, dolayısıyla daha ağır olmalarına rağmen F900GSA'den daha hantal hissettirmiyordur diye tahmin ediyorum. Netice olarak cüsse ve tecrübe yeterli ise, konuyu kafada büyütmediğinizde / evham yapmadığınızda bisiklet gibi de kullanılabiliyorlar gerçekten.
sizin örneğinizle birebir örtüşmese de bir ara şirkette transit 10+1 kullandığım, yüksekliği 2.43 uzun 6 metre ama en rahat kullandığım araçtı. 4 teker ve üstünde araç büyüdükçe kullanmak kolaylaşıyor ama 2 tekerde nasıldır birşey diyemem.

Ya da GS kullanabilmem için baştan bir hocadan bol bol ders almam lâzım, o canavarı dizginleyebilmeyi öğrenene kadar, belki öyle olur ancak.

İşte böyle...

Düşüncelerini değiştirmen yeterli. Motosiklet kendisini dengede tutmak üzere çalışan bir prensiple hareket ediyor. Elbette bazı püf noktaları var, daha sonra zor olan şeyler var, ama o zor olan şeyler de psikolojik. Sadece neyin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nasıl tepki verdiğini mümkünse önce hayal etmen, sonra uygulaman gerekiyor. Bunun için de anlaman lazım, bunu da iyi bir eğitmenden ders alıp + kendn teori ve pratik çalışarak çözebilirsin. Zahmet mi? Zahmet tabii. Emek ve vakit mi istiyor? Elbette. Zaten aksi olamaz.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
2011de aldığım motorla ilk kez 2025 te düştüm:)
Hem de hiç düşülmeyecek bi yerde.
Ne zaman nasıl düşeceğini asla bilemezsin, 1 saniyede yerdesin.

Gençlik yıllarımda, mobilet zamanlarında çok düştüm ama.
Far göstermez, fren tutmaz iyi ki kötü bir kaza geçirmemişiz.

Motosikleti
Forza 250
Ben çocuk denecek yaşta kullanmaya başladım. İlk kullandığımda da düşmedim. Ehliyetimi alırken de aktif kullanıcıydım zaten. Hiç düşmem herhalde dedim. Sonra bir gün kiralık ev bulmak için motorumla sokakta, kafam yukarıdaki pencereleri tararken tekere bir taş geldi. Yerdeki taş yerinden çıkmış ortada duruyor. Kafam yukarıda ama çevre görüşüm bana "önüne baksana lan" dedi bakmamla taşa çarpmam bir oldu motor altımdan fırladı gitti. Ben ayakta kaldım çünkü çok hızlı değildim ama yine de düşmüş oldum. Sonrasında bir kez daha düştüm. (Kadın sürücü sağ olsun) Motosikleti ve verdiği özgürlük hissini çok seviyorum. Ancak motor sürmeyi hiç bir zaman adrenalin arttırıcı tehlikeli bir spor olarak görmedim. Bir yerden bir yere giderken kullanırım bazen sadece motor sürmek için biner gezer de gezerim. Ama kendimi riske atacak şekilde hiç kullanmam.

Bu arada güzel ve olgun bir sohbet başlatmışsın tebrikler.

Bu arada güzel ve olgun bir sohbet başlatmışsın tebrikler.
Sağol.

Motosikleti ve verdiği özgürlük hissini çok seviyorum. Ancak motor sürmeyi hiç bir zaman adrenalin arttırıcı tehlikeli bir spor olarak görmedim. Bir yerden bir yere giderken kullanırım bazen sadece motor sürmek için biner gezer de gezerim. Ama kendimi riske atacak şekilde hiç kullanmam.
Riske girmeye gerek yok zaten. Normal sürüşte bile zevk veriyor daha da serseriliğe lüzum yok. Kol, bacak falan kırılınca bırak motosiklet sürmeyi bir yere yürüyerek bile gidemezsin. İlla hız ya da adrenalin isteyen varsa daha güvenli alanlarda yapabilirler, trafik bunun yeri değil.

Ama şunu da anladım: Olması gerektiği gibi sürersen zor bi' şey değil. Hele keşke herkes olması gerektiği gibi araç kullansa kaza diye bir şey kalmaz. Ehliyet sınavlarına girecek kişilere de "Sınavı geçmek için değil, öyle sürmeniz gerektiği için sürün." diyorum. Ehliyeti olanları çevirip yol ver levhasını gösterip bu ne diye sorsalar bilmeyenler çıkar.

Son düzenleme:
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Ama dikkat edersen kaza ve yol kaynaklı sorun haricinde belli süratin üstünde düşen kimse yoktur.

F54

seyir halinde düşmeler neyse de durduğum yerde düşünce kendime çok kızıyorum
afrika twin i yeni aldım dedim bu gün işe motorla gideyim neyse idari bina da kart bastım motor a bindim vites e taktım bizim müdür geldi la bu ne oğlum çok büyük vs derken hadi bi tur gezdir beni dedi aq ben hadi bin dedim o mal soldan bineceğine gelip ben beklemediğim anda sağımdan binmeye çalıştı mı :oops:pat diye yan yattım😀
neyse la nabıyon vs derken kendisi kars lı ya abi harbiden sen bu konuda bilinçli insan sın at binmişsin ya at'a sağdın mı biniliyor dedim la doğru diyon dedi ama tabi motor düştü bi kere😅

Motosikleti
Arora kasırga
Ben normalde düşmem de,yollar köstebek dolu bir tarla gibi. Ne tarafa kaçarsam kaçayım hep bı deliğe denk geliyorum. Ön jant da hafiften yamulmuş zaten.
Trafik sorununun çözümü bulunamayan bir ülkede eğer taşrada yaşamıyorsan otomobil tamamen işkence. Şu an 4 teker aracım olsa mesela trafikte sinir krizi geçiririm. İyi ki de yok.
Herkes kırmızı ışık kuyruğunda beklerken araçların ortasından slow motion geçmek ve en öne varır varmaz yeşil yanması aşırı zevkli.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Ben normalde düşmem de,yollar köstebek dolu bir tarla gibi. ...
Farkında olmadan forum nick'inizden dolayı sizin de kulağınızı çınlatmışım forumdaşım. 😀

Alttaki konuda 8. Mesaj. 😀

Motosikleti
Arora kasırga
Farkında olmadan forum nick'inizden dolayı sizin de kulağınızı çınlatmışım forumdaşım. 😀

Alttaki konuda 8. Mesaj. 😀

Valla o kadar çok kalaylayan oluyor ki, kulak çınlamamın olmadığı bir gün düşünemiyorum. Benim nick askerden kalma bı durum. 14 ay yan yana olduğum adama bir türlü ismimi öğretememiştim,oradan geliyor. Koca karakolda sadece o öğrenemediği için bir yerden sonra pes ettim tabi.

Kamu spotu:
Keyif verici maddeler kısa bir süre keyif vermek için üretilir.
Eski atari salonlarında süre bitince tekrar jeton atmak gibi...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar