Pcx Yakıt tüketimimi %20 düşürdüm

adam ucuza getirdim demiyor, tüketimi düşürdüm diyor. kendine bir hedef belirlemiş ve bu yönde denemeler yapıp olumlu sonuç aldığını yazmış.

en büyük hatası bunu buraya yazması oldu

Bende İstanbul'un trafik sorununu çözdüm.

Anadolu yakasında Sakarya'ya, Avrupa yakasında Tekirdağ'a doğru bütün yolları tek yön yaptım.

En fazla üç günde tamam bu iş ama burada paylaşmıyorum çünkü anlamazlar. :ROFLMAO:

Sence yüz kilometrede yaktığın litre mi önemli, yoksa yüz kilometre için yaptığın yakıt masrafı mı önemli?

Not: Katkısız 2.5 litre tüketim, litre fiyatı 65 lira

2.5 X 65 = 162.5 lira yüz kilometre başına tüketim.

Katkılı 2 litre tüketim. 1.8 litre benzin 0.20 litre alkol. Alkolü en ucuz 300 lira litreden hesaplıyorum.

1.8 X 65 = 117 lira benzin - 0.20 X 300 = 60 lira alkol

117 + 60 = 117 lira yüz kilometre başına tüketim.

Kastığın kastırdığında yanına kaar kalıyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
espriyi anlamadım 😔

adam litre bazında yakıt seviyesini düşürmekten bahsetmiş. bunu kaça malettiğinden bahsetmiyor. ucuza geldi demiyor. kendince deneysel bir tecrübesini paylaşmış sadece.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motoru ne kadar agresif kullanırsanız yakıt tüketimi de o kadar artar bunu bugün öğrendiyseniz ne ala

Motosikleti
750x
O zaten bilinen birşey, ethanol kullanırsan yakıt tüketimi düşer. Ama servis giderlerin ve yakıt masrafın artar.
2002 yılında bende 96 model amerikan versiyon sarı jantlı bi XL600V vardı, kullananlar bilir bu motorların kilometresi km olarak değil de Mil olarak yazar. Birgün tekirdağ dönüşü radara girdim, polis çok hızlı gittiğimi söyledi ama ben sadece 60'ile gidiyordum, meğersem mil hesabı ile 100 e denk geliyormuş. Bu konu da onun bir benzeri. az yakıyorum derken farkında olmadan yüksek maliyetle karşılaşma.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bende İstanbul'un trafik sorununu çözdüm.

Anadolu yakasında Sakarya'ya, Avrupa yakasında Tekirdağ'a doğru bütün yolları tek yön yaptım.

En fazla üç günde tamam bu iş ama burada paylaşmıyorum çünkü anlamazlar. :ROFLMAO:

Sence yüz kilometrede yaktığın litre mi önemli, yoksa yüz kilometre için yaptığın yakıt masrafı mı önemli?

Not: Katkısız 2.5 litre tüketim, litre fiyatı 65 lira

2.5 X 65 = 162.5 lira yüz kilometre başına tüketim.

Katkılı 2 litre tüketim. 1.8 litre benzin 0.20 litre alkol. Alkolü en ucuz 300 lira litreden hesaplıyorum.

1.8 X 65 = 117 lira benzin - 0.20 X 300 = 60 lira alkol

117 + 60 = 117 lira yüz kilometre başına tüketim.

Kastığın kastırdığında yanına kaar kalıyor.
Bütün arabalar Tekirdaya sığar mı peki?;)

1 Yılda kaç km yol yapıyorsunuz? ya da yapmayı hedefliyorsunuz?

Bir de şöyle bir hesap yaptım. Sizin motor 100 km'de önceden 2,5 lt yakıyorsa 100 km'deki yakıt maliyetinizi kabaca 162,5TL olarak hesaplayalım. Sizin deponuz 8,1 lt ve servis manueliniz %10 etanol kullanımına izin veriyor. Yani 7,36 lt yakıt alacaksınız üzerine de 0,74 lt etanol ekleyip 100 km'de 2 lt yani 130 TL'lik yakıt harcayacaksınız. 1 lt etanol kaç para bilemiyorum ama 100 TL diye internette buldum. 0,74 TL Etanolün maliyetine kabaca 74 TL dersek, siz 0,5 lt daha az yaktırdığınızda esas maliyetiniz 204 TL'ye çıkıyor.

Umarım Etanol daha ucuzdur ya da benim hesabım yanlıştır.
1 Yılda kaç km yol yapıyorsunuz? ya da yapmayı hedefliyorsunuz?

Bir de şöyle bir hesap yaptım. Sizin motor 100 km'de önceden 2,5 lt yakıyorsa 100 km'deki yakıt maliyetinizi kabaca 162,5TL olarak hesaplayalım. Sizin deponuz 8,1 lt ve servis manueliniz %10 etanol kullanımına izin veriyor. Yani 7,36 lt yakıt alacaksınız üzerine de 0,74 lt etanol ekleyip 100 km'de 2 lt yani 130 TL'lik yakıt harcayacaksınız. 1 lt etanol kaç para bilemiyorum ama 100 TL diye internette buldum. 0,74 TL Etanolün maliyetine kabaca 74 TL dersek, siz 0,5 lt daha az yaktırdığınızda esas maliyetiniz 204 TL'ye çıkıyor.

Umarım Etanol daha ucuzdur ya da benim hesabım yanlıştır.
bu yıl toplamda 30 bin km yol yaptım hocam
Amacım paradan tasarruf değil daha çok yol gidebilmek.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motosikletimin üreticisi yüz kilometre de üç litre yakması gerek diyorsa, o kadar da yakıyorsa sorun yok.

Gerisi Rahmetli Demirel'in dediği gibi abesle iştigal.
Honda verisine yakın şuan tüketimim. Eski hali bence bir tık fazlaydı.

Motosikletimin üreticisi yüz kilometre de üç litre yakması gerek diyorsa, o kadar da yakıyorsa sorun yok.

Ethanol katkılarını sağlam modifiyeli arabalardan daha fazla performans almak için kullanıyorlar normalde. Arabadan hayvani performans almak için eklenen bu katının sence az yaktırması mümkün mü? Yaktırsa bile yukarıdaki hesaplar ethanolün daha pahalı olduğunu gösteriyor.

Düşün konu sahibi düşün.

Oktan arttırmak yüksek ısıda oluşan vuruntuyu önler, yani etkisini bile tapa gaz kullanıp makineyi kampçıladığında görürsün, yakıt tasarrufu için tapa gaz kullandığını hiç sanmıyorum. Kaliteli lastik, doğru lastik havası, kullanırken üstüne kapanma ve gaz kontrolü fazlasıyla yetmeli. Suyunu çıkartmak istersen şanzımandan tekere bağlanan son dişliyle oynarsın ama tork düşer.
Kardeşim söylediğin birçok şeyi denemiş biriyim ben. Amacım yakıt tasarrufu sebebi ise daha fazla yol yapabilmek. Bu yıl 30bin km yol yaptım ve neden daha az yakıt harcayabiliyorsam daha fazla harcamayı seçeyim ki? Bu arada mevzu performans arttırmak değil benzinin yanıcılığını arttırmak ya hani motosiklet şuan eskiye oranla daha rahat yakıyor benzini bence.

Ethanol katkılarını sağlam modifiyeli arabalardan daha fazla performans almak için kullanıyorlar normalde. Arabadan hayvani performans almak için eklenen bu katının sence az yaktırması mümkün mü? Yaktırsa bile yukarıdaki hesaplar ethanolün daha pahalı olduğunu gösteriyor.

Düşün konu sahibi düşün.

Oktan arttırmak yüksek ısıda oluşan vuruntuyu önler, yani etkisini bile tapa gaz kullanıp makineyi kampçıladığında görürsün, yakıt tasarrufu için tapa gaz kullandığını hiç sanmıyorum. Kaliteli lastik, doğru lastik havası, kullanırken üstüne kapanma ve gaz kontrolü fazlasıyla yetmeli. Suyunu çıkartmak istersen şanzımandan tekere bağlanan son dişliyle oynarsın ama tork düşer.

adam ucuza getirdim demiyor, tüketimi düşürdüm diyor. kendine bir hedef belirlemiş ve bu yönde denemeler yapıp olumlu sonuç aldığını yazmış.

en büyük hatası bunu buraya yazması oldu
Abi forumda embesil çok be

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
100 derecedeki akış hızı en yüksek olan yağa geçerseniz yakıt tüketimi 0.1 litre daha azalabilir

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
100 derecedeki akış hızı en yüksek olan yağa geçerseniz yakıt tüketimi 0.1 litre daha azalabilir
Bu iş masraf olarak değil de bir proje, bir takıntı olarak düşünülürse evet yağ etki eder. Bunun yanında hedefe yönelik ecu yazılımı, performans hava filtresi, iridyum buji, balansör iptali, krank bileme, kuru karter yağ pompa sistemi, piston ve biyel kolunun daha hafif parçalarla değiştirilmesi, CVT sistemiyle komple oynanması, motorun komple hafifletilmesi gibi uç noktalara çıkılabilir.

Motosikleti
Ns200 15"
Bu iş masraf olarak değil de bir proje, bir takıntı olarak düşünülürse evet yağ etki eder. Bunun yanında hedefe yönelik ecu yazılımı, performans hava filtresi, iridyum buji, balansör iptali, krank bileme, kuru karter yağ pompa sistemi, piston ve biyel kolunun daha hafif parçalarla değiştirilmesi, CVT sistemiyle komple oynanması, motorun komple hafifletilmesi gibi uç noktalara çıkılabilir.
Pcx te saydığınız bir çok işlem yapılacak gibi değildir, balansör zaten skuter motorlarında çıkmaz. Performans filtresi daha fazla akış alacağı için yakıt tüketimini arttırabilir (hava artacağı için fakir karışıma girmemesi için ecu bir miktar zengine çekebilir) piston ve biyel kolu hafifletilebilir ancak bu hafif parçaların maliyeti motorun 3/1 ücreti çıkacaktır. Proje olur ama çok gereksiz bir proje olur, zaten en uzun ömür ve optimum yakıtı fabrikadan çıkarken bizlere sunuyor.

Güncel otomobillerde 0w20 yağ kullanılarak yakıt tüketimi azaltılması ve emisyonun düşmesi hedeflenir.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Hayırlı olsun, mantıklı bir çaba diyemem pek ama benim de öyle kendimce hedeflerim oluyor, deniyorum bazı şeyleri.

Oktan artması enjektörler ve sekmanlar için pek hayırlı olur mu bilemedim, neticede gömlek içindeki harareti arttıyor.
İvmelenmeler kesinlikle yakıta etki ediyor. Kandırıp kaldırmakla, tapagaz kalkmak arasında deli fark olur.
Belki kayış, tas, baga için bir takım modifiyelere gidebilirsin. Belli noktalarda delikler açarak falan denenebilir birşeyler. Bir yerden sonra yazılıma müdahale etmen gerekecektir diye tahmin ediyorum. İşte belli bir sürate kadar normal halinden şu kadar daha az yakıyor tarzında bir denemeden bahsediyorum.

Güzel bir uğraş, yeni formüllerini yazarsın kardeşim. Selametler.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Pcx te saydığınız bir çok işlem yapılacak gibi değildir, balansör zaten skuter motorlarında çıkmaz. Performans filtresi daha fazla akış alacağı için yakıt tüketimini arttırabilir (hava artacağı için fakir karışıma girmemesi için ecu bir miktar zengine çekebilir) piston ve biyel kolu hafifletilebilir ancak bu hafif parçaların maliyeti motorun 3/1 ücreti çıkacaktır. Proje olur ama çok gereksiz bir proje olur, zaten en uzun ömür ve optimum yakıtı fabrikadan çıkarken bizlere sunuyor.

Güncel otomobillerde 0w20 yağ kullanılarak yakıt tüketimi azaltılması ve emisyonun düşmesi hedeflenir.
Benim de bahsettiklerim aklı başında birinin yapacağı mantıklı modifikasyonlar değil, bu işi saplantı haline getirmiş birini göz ederek liste hazırladım. Maliyeti göz etmeden az yaktırmanın peşinde olmak fazlasıyla niş bir hedef zaten. Ecu ile oynanması filtre ile yakıtın düzgün çalışması sağlanabilir, performansın yüksek olması kişinin daha az gaz açarak daha fazla gitmesi anlamına gelir. Fabrika her şeyi dengeli halde tutsa da bazen insanlar amaca yönelik icatlar çıkartmayı seviyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
O zaman şöyle sorayım; madem tasarruf ya da ekonomi yapma amacı yoksa bir insan neden yakıt tüketimini düşürmeyi amaçlar?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar