Pcx Yakıt tüketimimi %20 düşürdüm

geçenlerde yakıt ortalamamı nasıl düşürebilirim diye bir konu açmıştım.
Bazı kişiler bunun gereksiz olduğunu düşündü ama onlara fikirleri için🚮teşekkürler
Yardımcı olmak için önerilerde bulunan arkadaşlarada teşekkür ederim.
Benim yakıt tüketimimi düşürmemde en çok işe yarayan iki şey oldu.
1 oktan arttırıcı: pcx servis manuelinde yazdığı oranda ethanol ilave etmeye başladım her fullememde artık.
2 gaz kontrolü : hızı düşük kullanmıyorum sadece hızlanırken acele etmiyorum.
2,5 ortalamadan şuan 1.9 -2.0 arası yakıyor.
%20 bence gayet iyi şuan.
Yakıt konusundan şikayetçiyseniz eğer denemenizi öneririm.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Benzine etanol eklerseniz litre bazında tüketiminiz artar; etanolün enerji yoğunluğu benzinden düşüktür çünkü. Dolayısıyla bir etki olduysa kesinlikle / %110 1. maddeden değil; fiziğe, kimyaya ve matematiğe aykırı. Siz öyle olduğuna inanmaya devam edebilirsiniz tabi... :)

PCX özellikle yüksek sıkıştırmalı bir motora sahip değil; sıkıştırma oranı 11,5:1, dolayısıyla benzine zaten içinde olandan fazla oktan artırıcı etanol katmanın pek anlamı yok.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
geçenlerde yakıt ortalamamı nasıl düşürebilirim diye bir konu açmıştım.
Bazı kişiler bunun gereksiz olduğunu düşündü ama onlara fikirleri için🚮teşekkürler
Yardımcı olmak için önerilerde bulunan arkadaşlarada teşekkür ederim.
Benim yakıt tüketimimi düşürmemde en çok işe yarayan iki şey oldu.
1 oktan arttırıcı: pcx servis manuelinde yazdığı oranda ethanol ilave etmeye başladım her fullememde artık.
2 gaz kontrolü : hızı düşük kullanmıyorum sadece hızlanırken acele etmiyorum.
2,5 ortalamadan şuan 1.9 -2.0 arası yakıyor.
%20 bence gayet iyi şuan.
Yakıt konusundan şikayetçiyseniz eğer denemenizi öneririm.
1 Yılda kaç km yol yapıyorsunuz? ya da yapmayı hedefliyorsunuz?

Bir de şöyle bir hesap yaptım. Sizin motor 100 km'de önceden 2,5 lt yakıyorsa 100 km'deki yakıt maliyetinizi kabaca 162,5TL olarak hesaplayalım. Sizin deponuz 8,1 lt ve servis manueliniz %10 etanol kullanımına izin veriyor. Yani 7,36 lt yakıt alacaksınız üzerine de 0,74 lt etanol ekleyip 100 km'de 2 lt yani 130 TL'lik yakıt harcayacaksınız. 1 lt etanol kaç para bilemiyorum ama 100 TL diye internette buldum. 0,74 TL Etanolün maliyetine kabaca 74 TL dersek, siz 0,5 lt daha az yaktırdığınızda esas maliyetiniz 204 TL'ye çıkıyor.

Umarım Etanol daha ucuzdur ya da benim hesabım yanlıştır.

Son düzenleme:
Motosikletimin üreticisi yüz kilometre de üç litre yakması gerek diyorsa, o kadar da yakıyorsa sorun yok.

Gerisi Rahmetli Demirel'in dediği gibi abesle iştigal.

1 Yılda kaç km yol yapıyorsunuz? ya da yapmayı hedefliyorsunuz?

Bir de şöyle bir hesap yaptım. Sizin motor 100 km'de önceden 2,5 lt yakıyorsa 100 km'deki yakıt maliyetinizi kabaca 162,5TL olarak hesaplayalım. Sizin deponuz 8,1 lt ve servis manueliniz %10 etanol kullanımına izin veriyor. Yani 7,36 lt yakıt alacaksınız üzerine de 0,74 lt etanol ekleyip 100 km'de 2 lt yani 130 TL'lik yakıt harcayacaksınız. 1 lt etanol kaç para bilemiyorum ama 100 TL diye internette buldum. 0,74 TL Etanolün maliyetine kabaca 74 TL dersek, siz 0,5 lt daha az yaktırdığınızda esas maliyetiniz 204 TL'ye çıkıyor.

Umarım Etanol daha ucuzdur ya da benim hesabım yanlıştır.

Şöyle bir sonuç buldum doğruysa senin hesaba göre Abooov

Güncel Etanol Fiyatları (Mayıs 2026):
  • Biyoetanol (Şömine Yakıtı): 1 Litre, yaklaşık 290 - 350 TL + KDV.
  • Laboratuvar Tipi (Tekkim %96 - 1 Litre): 600 - 650 TL.
  • Laboratuvar Tipi (Tekkim %96 - 2.5 Litre): 1.200 - 1.300 TL.
  • Laboratuvar Tipi (Tekkim %96 - 5 Litre): 2.300 - 2.400 TL.
  • Laboratuvar Tipi (Tekkim %96 - 25 Litre): 10.000 TL üzeri.
  • Etanol Absollü (>%99,5 - 2.5 Litre): 1.900 - 2.000 TL

Ya hani meşhur bir laf vardı hani afferdersiniz Eşşekle- osuruk muhabbetimiydi neydi o, bilenler zaten hemen anlamışlardır beyaaaa,

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
benim yakıtı azaltmak için çok iyi bi taktiğim var anahtarı takmıyorum kontağı açmıyorum onun yerine toplu taşımaya biniyorum 10 katı daha ucuza geliyor (y)(y)(y)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Pekiii etanolle zincir temizliği yapılır mı? O-ringlere zarar verir mi?

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Ethanol katkılarını sağlam modifiyeli arabalardan daha fazla performans almak için kullanıyorlar normalde. Arabadan hayvani performans almak için eklenen bu katının sence az yaktırması mümkün mü? Yaktırsa bile yukarıdaki hesaplar ethanolün daha pahalı olduğunu gösteriyor.

Düşün konu sahibi düşün.

Oktan arttırmak yüksek ısıda oluşan vuruntuyu önler, yani etkisini bile tapa gaz kullanıp makineyi kampçıladığında görürsün, yakıt tasarrufu için tapa gaz kullandığını hiç sanmıyorum. Kaliteli lastik, doğru lastik havası, kullanırken üstüne kapanma ve gaz kontrolü fazlasıyla yetmeli. Suyunu çıkartmak istersen şanzımandan tekere bağlanan son dişliyle oynarsın ama tork düşer.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
benim yakıtı azaltmak için çok iyi bi taktiğim var anahtarı takmıyorum kontağı açmıyorum onun yerine toplu taşımaya biniyorum 10 katı daha ucuza geliyor (y)(y)(y)
Şakasını geçtim, İstanbul'da araba bile toplu taşımadan ucuza geliyor, yeter ki ücretsiz park yeri olsun.

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
adam ucuza getirdim demiyor, tüketimi düşürdüm diyor. kendine bir hedef belirlemiş ve bu yönde denemeler yapıp olumlu sonuç aldığını yazmış.

en büyük hatası bunu buraya yazması oldu

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar