Motosiklet Hız Sınırlarının Güncellenmesi Talebi

Motosikleti
Honda Vfr800xCrossrunner
Arkadaşlar artık konunun meclise girmesi şart.

Çevrenizde ne kadar motosiklet sürücüsü varsa aşağıdaki yazı ve benzeri bir yazıyı Cimer den İSTEK bölümünden İÇİŞLERİ BAKANLIĞI na gönderecek şekilde düzenlemesini rica ederim.

Toplu bir talep yaparsak belki artık sesimizi duyurabiliriz.

( Konunun ilgili makama ulaşmasını ve meclise sunulmasını arz ederim )

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e

Konu: Motosiklet Hız Sınırlarının Otomobiller ile Eşitlenmesi Talebi

Sayın Yetkili,

Ülkemizde yürürlükte olan trafik mevzuatında motosikletler için belirlenen hız sınırlarının, otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalarla aynı kategoride değerlendirilmesi; günümüz trafik koşulları, araç teknolojileri ve sürüş dinamikleri açısından ciddi bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır.

Günümüzde modern motosikletler; gelişmiş fren sistemleri (ABS, CBS vb.), çekiş kontrol sistemleri, sürüş destek teknolojileri ve yüksek manevra kabiliyetleri sayesinde, ağır vasıtalara kıyasla çok daha kısa fren mesafesine ve daha yüksek kontrol kabiliyetine sahiptir. Hatta birçok model, sürüş ve frenleme performansı açısından otomobiller ile benzer veya daha ileri teknik özellikler sunmaktadır.

Buna rağmen motosikletlerin hız sınırlarının ağır vasıtalar ile aynı tutulması, trafik akışında hız uyumsuzluklarına neden olmakta; özellikle otoyol ve bölünmüş yollarda motosiklet sürücülerinin trafik akış hızının altında kalmasına yol açarak arkadan çarpma riskini artırmaktadır. Bu durum, doğrudan sürüş güvenliğini olumsuz etkilemektedir.

Trafik güvenliğinin artırılması ve akışın dengelenmesi adına, motosikletlerin hız sınırlarının ağır vasıtalardan ayrıştırılarak otomobiller ile aynı seviyeye getirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Ayrıca 2026 yılında güncellenen hız sınırı aşımlarında ehliyetin alınması durumunu değerlendirdiğimizde bu güncelleme şart olmuştur.

Bu kapsamda, motosikletler için belirlenen hız sınırlarının günümüz teknolojik gelişmeleri ve sürüş güvenliği kriterleri doğrultusunda yeniden düzenlenerek otomobiller ile eşitlenmesi hususunun değerlendirilmesini arz ederim.

Gereğini bilgilerinize saygılarımla sunarım.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
meclise girmesi lazım diyip cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine mi yazıyoruz :ROFLMAO:

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
en azından ben bir girişimde bulunuyorum. Sizin üst makamlarda tanıdığınız varsa lütfen siz o yöntemi seçin :)
sence bu talebin farkında olmayabilirler mi yapmak isteseler bi kişinin iki dudağının arasına bakıyor daha memlekette motosikleti ulaşılabilir yapmak adına bitane kanun kararname yönetmelik çıkmadı ama ben sana 1 senede 10 tane ulaşılabilir olmaması için çıkan yönetmelik sayarım ha benim başka çözüm önerilerim var da söylemeyeyim yakında duruşmam var 😁

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
en azından ben bir girişimde bulunuyorum. Sizin üst makamlarda tanıdığınız varsa lütfen siz o yöntemi seçin :)
Ali Yerlikaya adında bir İçişleri bakanımız vardı. "Gitmeden halledeceğiz, bizim için yönetmelik değişikliğinden ibaret" demişti, belli ki değilmiş.

Bunun üstü de zaten... 100'lük yolda 103'le gitmekten ceza ödediğimden beri umudum kesilmiş durumda. Seçim döneminde belki bir güncelleme gelir, ancak bugünlerde işlerine gelmediği için henüz güncellemiyorlar bence. Yoksa motosiklet, kamyonla aynı hızda gider mi yav..

Motosikleti
Cruiser
Benim kafamda da motosikletler için yasallaşması gereken üç konudan birisi bu.
Motorun en güvenli olduğu an trafikten sıyrıldığı an, ilk kalkışta kendimizi güvenli bir noktaya atıp devam etmeye çalışıyoruz. Çevremizde bir güvenlik balonu oluşturmuş oluyoruz.
Yasal anlamda sen yavaşla biraz, arabalar 100 - 200 metre sonra seni gelip seni buralarda iyice sıkıştırsınlar demiş oluyorlar.

2. Filtreleme, bu da netleşmeli ve detaylandırılmalı, kamikaze ya da sperm gibi ilerleyelim demiyorum. Bu zaten trafik güvenliği açısından yasak olmalı, fakat bazı Avrupa ülkeleri en sol şerit ile orta şerit arasını motora ayırıyor(böylelikle hem trafik aksamıyor hem de sağa döneceklerle pişti olunmuyor), hatta dibimizde Yunanistan'da bile motorla giderken tek şeritli yollarda bile arabalar sağa yaklaşıyor, aynadan seni görmesi yeterli(fakat sivrisinek gibi araçlara yaklaşıp vızıldayan motorcu da hiç görmedim orada)
Ayrıca "farkındalık" için bir hafta boyunca herkes şeridi ortalayarak gidecek 0 filtreleme desek, inanın arabacılar bizden önce pes eder, adamın trafik süresi minimum ikiye katlanır.

3 park yeri
Otomobillerin koyduğu yere koyduğumuz zaman, arabalar park edeceği zaman ya da çıkacağı zaman deviriyor. Hiçkimse de başında beklemiyor. Ben kaldırıma koyacağım zaman gözümle kör nokta seçiyorum(iki ağacın arası gibi) tek bir kişinin bile yolunu gasp etme hakkım yok. Benim koyduğum motor yüzünden hiçkimse yolunu değiştirmez.
Hiç agresif birisi olmasam da bu beni motosikletle ilgili en geren olay.
Çoğu zaman motoru nereye koyarsam koyayım.
Yazın sıcağında kask, eldiven, mont, gidon, çanta vs. Uğraş oradan kareli gömlekli göbekli bir dayı çıkıp gelsin.
-Motoru buraya koyma !
+Nereye koyayım ?
-
+
-
+
Yüzlerce kez yaşadım bu durumu, o değil arabaların park ettiği yere park ederken de çoğu zaman orayı sahiplenen bir arabacı çıkıyor. Yola koymayayım tamam, kaldırıma koymayayım tamam. Cebime mi koyayım ?

Avrupa ülkeleri bunu da çok güzel çözmüş durumda, aktif şerit içerisine koymak katiyen yasak. Arabaların sığamayacağı, motorların sığabileceği yerleri(kaldırım, yol kenarı, atıl alanlar) mavi dikdörtgen bir şekilde boyuyorlar, sen de gidip oraya park ediyorsun. Allahın kareli gömleksiz Dimitrisi de motorunu buraya koyma demiyor.

Ben bu veya buna benzer bir mesajın en azından başlangıç olarak faydalı olacağını düşünüyorum.

Tabi bir dilekçe ile düzelmeyecektir ama bir yerlerden de başlamak lazım.

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Benim kafamda da motosikletler için yasallaşması gereken üç konudan birisi bu.
Motorun en güvenli olduğu an trafikten sıyrıldığı an, ilk kalkışta kendimizi güvenli bir noktaya atıp devam etmeye çalışıyoruz. Çevremizde bir güvenlik balonu oluşturmuş oluyoruz.
Yasal anlamda sen yavaşla biraz, arabalar 100 - 200 metre sonra seni gelip seni buralarda iyice sıkıştırsınlar demiş oluyorlar.

2. Filtreleme, bu da netleşmeli ve detaylandırılmalı, kamikaze ya da sperm gibi ilerleyelim demiyorum. Bu zaten trafik güvenliği açısından yasak olmalı, fakat bazı Avrupa ülkeleri en sol şerit ile orta şerit arasını motora ayırıyor(böylelikle hem trafik aksamıyor hem de sağa döneceklerle pişti olunmuyor), hatta dibimizde Yunanistan'da bile motorla giderken tek şeritli yollarda bile arabalar sağa yaklaşıyor, aynadan seni görmesi yeterli(fakat sivrisinek gibi araçlara yaklaşıp vızıldayan motorcu da hiç görmedim orada)
Ayrıca "farkındalık" için bir hafta boyunca herkes şeridi ortalayarak gidecek 0 filtreleme desek, inanın arabacılar bizden önce pes eder, adamın trafik süresi minimum ikiye katlanır.

3 park yeri
Otomobillerin koyduğu yere koyduğumuz zaman, arabalar park edeceği zaman ya da çıkacağı zaman deviriyor. Hiçkimse de başında beklemiyor. Ben kaldırıma koyacağım zaman gözümle kör nokta seçiyorum(iki ağacın arası gibi) tek bir kişinin bile yolunu gasp etme hakkım yok. Benim koyduğum motor yüzünden hiçkimse yolunu değiştirmez.
Hiç agresif birisi olmasam da bu beni motosikletle ilgili en geren olay.
Çoğu zaman motoru nereye koyarsam koyayım.
Yazın sıcağında kask, eldiven, mont, gidon, çanta vs. Uğraş oradan kareli gömlekli göbekli bir dayı çıkıp gelsin.
-Motoru buraya koyma !
+Nereye koyayım ?
-
+
-
+
Yüzlerce kez yaşadım bu durumu, o değil arabaların park ettiği yere park ederken de çoğu zaman orayı sahiplenen bir arabacı çıkıyor. Yola koymayayım tamam, kaldırıma koymayayım tamam. Cebime mi koyayım ?

Avrupa ülkeleri bunu da çok güzel çözmüş durumda, aktif şerit içerisine koymak katiyen yasak. Arabaların sığamayacağı, motorların sığabileceği yerleri(kaldırım, yol kenarı, atıl alanlar) mavi dikdörtgen bir şekilde boyuyorlar, sen de gidip oraya park ediyorsun. Allahın kareli gömleksiz Dimitrisi de motorunu buraya koyma demiyor.

4 - Susturucusu çıkartılmamış orjinal lisanslı egzoz 😁

Motosikleti
D400
adamlar gelir kaynagını neden değiştirsin. tertemiz ceza parası akıyor :D

Motosikleti
Olacak İnşallah
Arkadaşlar bir şekilde sesimizi duyurmak lazım . arkadaş bir şey başlatmak istemiş. Ben hala motorar başlayamadım halde kendimi motorcu hissederek yazacağım. Hepimizin malumu toplu ses çıktığında birşeylere çözüm oluyor . Sosyal medya vesaire . Meclise girmesini isteyip cimere mi yazıyoruz diyenler kendi çözümlerini üretirlerse ona da destek olmak lazım .
Örneğin alacağım 1000 cc bazı arabalardan motorundan bile güçlü ama gidebileceği hızı yapamayacağım!!!

Devlet Can kaybını önlemeye çalışıyor ama motosiklette ne kadar yavaş gidersen git olabilecek kaza buna mani değil diye düşünüyorum . zaten hepimizde bunu göze alarak biniyoruz motora .Yani olacak olan mevcut hız limitlerinde de olur.

Motosikleti
apec apx7
Arkadaşlar artık konunun meclise girmesi şart.

Çevrenizde ne kadar motosiklet sürücüsü varsa aşağıdaki yazı ve benzeri bir yazıyı Cimer den İSTEK bölümünden İÇİŞLERİ BAKANLIĞI na gönderecek şekilde düzenlemesini rica ederim.

Toplu bir talep yaparsak belki artık sesimizi duyurabiliriz.

( Konunun ilgili makama ulaşmasını ve meclise sunulmasını arz ederim )

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e

Konu: Motosiklet Hız Sınırlarının Otomobiller ile Eşitlenmesi Talebi

Sayın Yetkili,

Ülkemizde yürürlükte olan trafik mevzuatında motosikletler için belirlenen hız sınırlarının, otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalarla aynı kategoride değerlendirilmesi; günümüz trafik koşulları, araç teknolojileri ve sürüş dinamikleri açısından ciddi bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır.

Günümüzde modern motosikletler; gelişmiş fren sistemleri (ABS, CBS vb.), çekiş kontrol sistemleri, sürüş destek teknolojileri ve yüksek manevra kabiliyetleri sayesinde, ağır vasıtalara kıyasla çok daha kısa fren mesafesine ve daha yüksek kontrol kabiliyetine sahiptir. Hatta birçok model, sürüş ve frenleme performansı açısından otomobiller ile benzer veya daha ileri teknik özellikler sunmaktadır.

Buna rağmen motosikletlerin hız sınırlarının ağır vasıtalar ile aynı tutulması, trafik akışında hız uyumsuzluklarına neden olmakta; özellikle otoyol ve bölünmüş yollarda motosiklet sürücülerinin trafik akış hızının altında kalmasına yol açarak arkadan çarpma riskini artırmaktadır. Bu durum, doğrudan sürüş güvenliğini olumsuz etkilemektedir.

Trafik güvenliğinin artırılması ve akışın dengelenmesi adına, motosikletlerin hız sınırlarının ağır vasıtalardan ayrıştırılarak otomobiller ile aynı seviyeye getirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Ayrıca 2026 yılında güncellenen hız sınırı aşımlarında ehliyetin alınması durumunu değerlendirdiğimizde bu güncelleme şart olmuştur.

Bu kapsamda, motosikletler için belirlenen hız sınırlarının günümüz teknolojik gelişmeleri ve sürüş güvenliği kriterleri doğrultusunda yeniden düzenlenerek otomobiller ile eşitlenmesi hususunun değerlendirilmesini arz ederim.

Gereğini bilgilerinize saygılarımla sunarım.
tamamen merak ettiğim için soruyorum, motosikletlerde hız sınırı ne olmalı? 360 ile gidebilen ss ile 50 cc lik motorlar aynı hız limitlerine mi sahip olmalı? videolarda 300 e bu kadar kolay çıkabilen motorları gördükçe herhangi bir sınırın motorsiklet kullanıcılarına yeterli geleceğini çok düşünmüyorum ama merak da ediyorum.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
tamamen merak ettiğim için soruyorum, motosikletlerde hız sınırı ne olmalı? 360 ile gidebilen ss ile 50 cc lik motorlar aynı hız limitlerine mi sahip olmalı? videolarda 300 e bu kadar kolay çıkabilen motorları gördükçe herhangi bir sınırın motorsiklet kullanıcılarına yeterli geleceğini çok düşünmüyorum ama merak da ediyorum.
Otomobillerle aynı olmalı. 360 gidebilen SS de 50cc de aynı limitlere sahip olmalı. Motosiklet kaşınanı kaşıyor.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Mehmet Efendi'yi hatırladım nedense. 🥱

Motosikleti
Honda Vfr800xCrossrunner
sorun şu
hız sınırsını 50 km aştın
çevirme varsa ehliyet gitti 1 ay
90 olan yerde 140 la gittin yandın
500 olmalı :)

Derdimiz otomobil ile aynı olmalı.

Şehirler arası yolda 99 ile ceza yiyen birisi olarak yazıyorum bunu.

Motosikleti
apec apx7
sorun şu
hız sınırsını 50 km aştın
çevirme varsa ehliyet gitti 1 ay
90 olan yerde 140 la gittin yandın

500 olmalı :)

Derdimiz otomobil ile aynı olmalı.

Şehirler arası yolda 99 ile ceza yiyen birisi olarak yazıyorum bunu.
gerçekten bu konularla ilgili hiç fikrim yok öğrenme amacındayım, yani 180 limit bile olsa hayabusa kullanana yine az gelecek. her şekilde ehliyet gidecek.

gerçekten bu konularla ilgili hiç fikrim yok öğrenme amacındayım, yani 180 limit bile olsa hayabusa kullanana yine az gelecek. her şekilde ehliyet gidecek.
Hocam altında güçlü motor olan herkes köküne kadar basmıyor gaza. Bahsettiğin sürücüler cezayı göze alıp basıyorlar ama konumuz yasal hız limiti. Ben kamyon ile aynı hızda gitmek istemiyorum, kamyonu sollayınca kol gibi ceza yazılmasını da istemiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar