Yeni cezalar Hk.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Herkes çok dikkatli olsun vallahi. Az önce facebook'ta denk geldim, ehliyetine el konulmuşken araç kullanan bir arkadaşı yakalamışlar, 200.000,00₺ gıdıklamışlar. Benzer türde çok paylaşımlara denk geldim bugün.

Eleman feryat figân ediyordu, "Kaç ay çalışacağım bu cezayı ödeyebilmek için?" diye.

Acıma yetime, döner........
Aynen acıma niye almışlar daha önce?

Herkes çok dikkatli olsun vallahi. Az önce facebook'ta denk geldim, ehliyetine el konulmuşken araç kullanan bir arkadaşı yakalamışlar, 200.000,00₺ gıdıklamışlar. Benzer türde çok paylaşımlara denk geldim bugün.

Eleman feryat figân ediyordu, "Kaç ay çalışacağım bu cezayı ödeyebilmek için?" diye.

Az bile yazmışlar neye isyan ediyormuş ağa
ehiliyetine el konulmuş utanmamış yine trafiğe çıkmış
Bu çakal sizin çoluk çocuğunuza çarpıp öldürdüğünde 6 ay içeride yatıp çıkacak
asgari ücret alıyorlar diye maganda mı olmak zorundalar.
1 ay geç biner arabaya ama eksiğini tamamlar

Motosikleti
Yok
Az bile yazmışlar neye isyan ediyormuş ağa
ehiliyetine el konulmuş utanmamış yine trafiğe çıkmış
Bu çakal sizin çoluk çocuğunuza çarpıp öldürdüğünde 6 ay içeride yatıp çıkacak
asgari ücret alıyorlar diye maganda mı olmak zorundalar.
1 ay geç biner arabaya ama eksiğini tamamlar
Son derece haklısın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arkadaşlar bir de şunu danışmak istiyorum sizlere;

Üstteki mesajımda belirttim ya, modifiyeli kamyonet, ilave tavan ledleri ve lastiklerin dışa taşmışlığı "hafif kusur" olarak muayeneden geçti. (Yanlış hatırlamadıysam yükseltme kiti ve F-150 body kit için hafif kusur dahi yazılmamıştı muayene sonucunda)

Öyle olunca ben de, "Tamam, hafif kusuru zaten illâ ki her araca yazıyorlar (far ayarı, yağ kaçakları), benim iş de tamamdır artık, kanuna aykırı bir şey yok bu araçta" diye düşündüm.

Ama şimdi tesadüfen kendi araştırmalarımla trafikten men edilebilecek kusurları buluyorum: Yükseltme kiti, F150 body-kit, tekerleklerin dışa taşması, tavandaki ilave led farlar, gibi (şimdilik).

--------------------------------

Yani burada bir tuhaflık yok mu sizce de?

Yani yukarıda saydığım sebepler yüzünden bu araç çok rahatlıkla trafikten men edilebilecekse, o zaman Tuvtürk muayenesinden nasıl geçti?

Daha doğrusu, "Ağır kusurlu" olarak muayeneden kalması gerekmiyor muydu?

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

Ehliyetine el konması demek zaten araç kullanma demek. niye araç kullanmaya devam etmiş ki? Boşuna ağlamasın.

Motosikleti
Yok
Ehliyetine el konması demek zaten araç kullanma demek. niye araç kullanmaya devam etmiş ki? Boşuna ağlamasın.
Aynen hocam, ben de dalgınlığa düştüm paylaştım, aslında yanlış yaptım. Hiç sızlanmaya hakkı yok dediğiniz gibi.

Yani bir insanı öldürüp de, "Ben şimdi nasıl 15-20 sene hapis yatacağım?" diye sızlanmak gibi bir şey.

İnsanız işte, hatalar olabiliyor bazen.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Evet, aslında herkes kurallara uyacak, uyulursa pek bir problem olmaz herhalde (yanlış yazılan cezalar dışında).

Benim de modifiyeli bir Ford Ranger kamyonetim var, bir kaç gündür görüyorum, modifiyeli araçları da çok sıkmaya başlamışlar; konuyla ilgili yapay zekayla sohbetimde bilmediğim yeni şeyler öğrendim, buraya da yazayım belki birine faydalı olur.

Aracım yükseltme kiti ile yükseltilmiş, standarddan daha farklı jant ve lastikler takılmış, ve F150 body-kit denen bir uygulama yapılmış.

2-3 ay önce muayenesi vardı, ilkinde geçemedi, çünkü arka tampon 55cm'den yüksekse ağır kusurlu olarak muayeneden kalıyor (ve kaldı) bu araçlar, dolayısıyla çözümü arka tampona ilave edilen sağlam bir ikinci metal tampon yapılarak yüksekliğin 55cm'e düşürülmesi imiş. Yaptırdım ve muayeneden geçtim, "tamam artık rahatım" diyordum.

Ancak bu 1-2 günde öğrendim ki, tavana ilave edilmiş led spotlar yasakmış, sökülecek. (Muayenede "hafif kusur" olarak geçti)

Tekerleklerin dodiklerin dışına taşması yasakmış, ilave yeni geniş dodikler alınarak seviye eşitlenecek. (Muayenede yine "hafif kusur" olarak geçti)

Yükseltme kiti ve F150 body-kit için mutlaka ve mutlaka bir mühendise tadilat projesi çizdirilerek, Tuvtürk'ten tespit muayenesi alınacak, muayeneden geçerse noterden ruhsata işletilecek.

Şimdilik öğrendiklerim bunlar... Ha, yapay zeka botunun söylediği gibi iş bunlarla çözülürse ne alâ...

Ama bilmediğimiz başka bir aksilik çıkar da, aracı tekrar orjinal haline çevirmem gerekirse işte o zaman yandı gülüm keten helva...

En az 350.000₺ - 400.000₺ zararım olacaktır bu işten. Hayat işte, her an başına ne geleceği asla belli değil.
BU kurallar biri sana arkadan çarparsa çarpan araç kamyonetin altına girmesin diye o tampon yüksekliği sınırı var. diğer kurallar da öyle, yolda diğer araçlardakiler ve yayaların canını korumak için var.

Mesela Tesla'nın o tuhaf görünümlü kamyoneti de bu yüzden Avrupa'da satılamıyor çünkü şekli dolayısı ile yaya güvenliğini sağlamıyor, komple paslanmaz çelikten yapmışlar, ön taraf yayaya çarpınca esnemiyor direkt öldürüyor diye yasak avrupada trafiğe çıkması.

Bu kadar kural olması da insan türü sağduğu ile düşünen rasyonel bir tür değil, en akıllısı bile ezbere iş yapmayı sever bu yüzden ezberlenece tonlar kural çıkıyor da karmaşa oluyor malesef.

Yani yukarıda saydığım sebepler yüzünden bu araç çok rahatlıkla trafikten men edilebilecekse, o zaman Tuvtürk muayenesinden nasıl geçti?

işte bu da kuralların rasyonel insanlar için değil de ezbere iş yapan insanlar için ezbere iş yapan insanlar tarafından çıkartııp uygulanmasından dolayı oluyor.
Tavan ledleri karşıdan gelenin görüşünü engeller, yok ben trafikte yakmıyorum sadece arazide yakıyorum deseniz bile onu trafik polisi nereden bilecek diye komple yasaklamışlar. Eskiden bu tür aydınlatmaların kılıfı olurdu, normal trafikte üzerin kılıf takılı olurdu haliyle trafikte yakmıyorum sadece arazide yakıyorum denebiliyordu, yeni kanun çıkaranlar sağduyu sahibi olmadıkladıklar için bu detayları dert etmeyip ezbere yasaklamışlar işte.
Yanlardan taşan jantla zaten yaya ve diğer araçlar için tehlike, o da normal yasak olması.

Aynen hocam, ben de dalgınlığa düştüm paylaştım, aslında yanlış yaptım. Hiç sızlanmaya hakkı yok dediğiniz gibi.

Yani bir insanı öldürüp de, "Ben şimdi nasıl 15-20 sene hapis yatacağım?" diye sızlanmak gibi bir şey.

İnsanız işte, hatalar olabiliyor bazen.
insan öldürüp hapis yatanlar de nedense kendine kader kurbanı diyor. zaten 3-5 senede salıyorlar onları.

Son derece haklısın.

Arkadaşlar bir de şunu danışmak istiyorum sizlere;

Üstteki mesajımda belirttim ya, modifiyeli kamyonet, ilave tavan ledleri ve lastiklerin dışa taşmışlığı "hafif kusur" olarak muayeneden geçti. (Yanlış hatırlamadıysam yükseltme kiti ve F-150 body kit için hafif kusur dahi yazılmamıştı muayene sonucunda)

Öyle olunca ben de, "Tamam, hafif kusuru zaten illâ ki her araca yazıyorlar (far ayarı, yağ kaçakları), benim iş de tamamdır artık, kanuna aykırı bir şey yok bu araçta" diye düşündüm.

Ama şimdi tesadüfen kendi araştırmalarımla trafikten men edilebilecek kusurları buluyorum: Yükseltme kiti, F150 body-kit, tekerleklerin dışa taşması, tavandaki ilave led farlar, gibi (şimdilik).

--------------------------------

sizi muayeneden bırakacak asli kusurlar birebir kazaya neden olacak veya kaza anında yaralanmanıza neden olacak kusurlardır.
Yani stop veya sinyallerin yanmaması frenin tutmaması veya emniyet kemerinizin çalışmaması gibi
diğer hafif kusur dedikleri şeyler aslında olmaması gereken ama birkaç seferlik görmezden gelinecek şeylerdir.
onların da sayısı var bildiğim kadarıyla

Motosikleti
Yok
...diğer hafif kusur dedikleri şeyler aslında olmaması gereken ama birkaç seferlik görmezden gelinecek şeylerdir.
onların da sayısı var bildiğim kadarıyla
Bir kaç kez görmezden gelinecek derken? Trafik polisi/jandarması mı acaba? Bir de sayısı derken, onu da anlayamadım. Biraz açabilmeniz mümkün mü?

Yani tabii her şey kanuna uygun hale getirilecek bu araçta, da ben yukarılarda izah ettiğim gibi durumdan haberdar değildim, tesadüfen kendim buldum. Muayeneden geçmişse tamamdır diyordum kendi kendime, ama maalesef iş öyle değilmiş.

Kurallara uyanın kafası rahat olur

O iş o kadar basit değil, hiç araç kullanmayan veya en fazla hafta sonu avm ye gidenler için bunu söylemesi basit.

Ticari araç kullananlar var malum 7 / 24 günün her saati yolda olabiliyorlar, aldıkları üçrette malum.

Bu kişilerin insanlık hali istemeseler bile yanlışlıkla kuralara uymadıkları oluyor, bilerek uymayanları ayrı tutarım.

Duruma göre ayda 10.000 km den fazla yol yapılıyor, 10.000 de bir hata yapmak, avm ye giden için bir şey ifade etmiyor ama bu adam için maaş almamak demek.

Biz iki şoför İstanbul trafiğinde ayda ortalama 16.000 km yol yapıyorduk. Acıkıyorsun, susuyorsun, tuvaletin geliyor, beş dakika ihtiyaç molası için arabayı çekecek yer yok, korna sesleri bir taraftan, atar yapanlar öbür taraftan, ister istemez belirli bir saatten sonra hata yapma ihtimali yükseliyor.

Hadi hatanı kabul etsen, ödemek istesen de bu sefer imkanlar el vermiyor.

Ne demişler, az verme hırsız edersin, çok vurma arsız edersin.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
arkadaslar ekşi de app plaka başlığı gündem oldu. benim plaka da app :(

şimdi son durum ne ?

Motosikleti
D400
O iş o kadar basit değil, hiç araç kullanmayan veya en fazla hafta sonu avm ye gidenler için bunu söylemesi basit.

Ticari araç kullananlar var malum 7 / 24 günün her saati yolda olabiliyorlar, aldıkları üçrette malum.

Bu kişilerin insanlık hali istemeseler bile yanlışlıkla kuralara uymadıkları oluyor, bilerek uymayanları ayrı tutarım.

Duruma göre ayda 10.000 km den fazla yol yapılıyor, 10.000 de bir hata yapmak, avm ye giden için bir şey ifade etmiyor ama bu adam için maaş almamak demek.

Biz iki şoför İstanbul trafiğinde ayda ortalama 16.000 km yol yapıyorduk. Acıkıyorsun, susuyorsun, tuvaletin geliyor, beş dakika ihtiyaç molası için arabayı çekecek yer yok, korna sesleri bir taraftan, atar yapanlar öbür taraftan, ister istemez belirli bir saatten sonra hata yapma ihtimali yükseliyor.

Hadi hatanı kabul etsen, ödemek istesen de bu sefer imkanlar el vermiyor.

Ne demişler, az verme hırsız edersin, çok vurma arsız edersin.

abi yanlış anlama da ceza yiyen herkesin kendine göre bahanesi vardır.

bahaneler birşeyi değiştirmez.

Son düzenleme:
Motosikleti
Kuba x-boss
Merak etmeyin yakında çıngar çıkar.

Pakistan standartlarında kazanan insanlara, Hollanda standardında ceza yazarsan. Bir müddet sonra bunlar ödenmemeye, birikmeye başlar.

Hadi af çıkaralım dersen, bu seferde başka bir kesim sesini yükseltir, başka bir huzursuzluk çıkar.

Her zaman söylüyorum.

Cezanın miktarını değil yakalanma oranını artırmak lazım.

Trafik suçunu korkutarak değil, yakalanma oranını artırarak önlemek lazım.
+1
Katılıyorum abi, ülke Pakistan, Hindistan seviyeseine iniyor ama maşallah kurallar avrupa gibi. Ehliyet sınavları ve okullardaki trafik konusunda verilen eğitime ama asla dokunmuyorlar. Bir sorun var, bunun herkes farkında ama yine herzamanki gibi bilmez bilirkişiler kendi ceplerini doldurmak peşinde..

Bilerek yapılan çok şey var, tamamen ehliyete el koymuyor çünkü o kişiden 1-2 ay sonra yine benzer maddelerden ceza kesecek.
Arabaları süresiz trafikten çekmiyor, çünkü daha çok ekmeğini yiyecek. Bize geçmiş olsun şimdiden..

abi yanlış anlama da ceza yiyen herkesin kendine göre bahanesi vardır.

bahaneler birşeyi değiştirmez.

Burada kural çiğneyip ceza alanları savunmuyorum. Her halde yanlış anladınız.

Burada cezaların yüksekliğini eleştiriyorum.

Aynı şeyi tekrar etmiş olmayayım, cezanın miktarını değil denetimi artırmak gerekir. Bunu da daha önceleri kamera olan trafik ışıklarında kırmızı ihlali olmuyor diye örneklendirmiştim.

"yaptım oldu" türevi meblağlar.

azıcık kafaları çalışsa bu miktarları bulanların, düz ceza tutarı değil, aracın rayiç tutarına orantılı cezalar olması lazım. uyduruk kıytırık gelir belgesi beyanı ile de yırtamazsın böylece.

Motosikleti
Yok
"yaptım oldu" türevi meblağlar.

azıcık kafaları çalışsa bu miktarları bulanların, düz ceza tutarı değil, aracın rayiç tutarına orantılı cezalar olması lazım. uyduruk kıytırık gelir belgesi beyanı ile de yırtamazsın böylece.
Bunu ben de düşünmüştüm ama o da çözüm değil, onu fark ettim.

Yani düşünün ki bir adam 400.000.000₺'lik Bugatti alma imkânına sahip, ama zevk için 750.000₺'lik eski bir Grand Cherokee'ye biniyor, bu araçtan keyif alıyor diyelim. Hani Vehbi Koç'un 1980 model Fiat 131 Mirafiori (eski kasa Doğan'lar gibi bir araba) kullanması gibi mesela.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Bunu ben de düşünmüştüm ama o da çözüm değil, onu fark ettim.

Yani düşünün ki bir adam 400.000.000₺'lik Bugatti alma imkânına sahip, ama zevk için 750.000₺'lik eski bir Grand Cherokee'ye biniyor, bu araçtan keyif alıyor diyelim. Hani Vehbi Koç'un 1980 model Fiat 131 Mirafiori (eski kasa Doğan'lar gibi bir araba) kullanması gibi mesela.
KUrallara uymamayi aliskanlik edenlerin buyuk kismi dar gelirliler. Oyle son model mercedese egzoz takan ya da ses sistemi takip mahalle arasinda bangir bangir gezeni oransal olarak daha az. Doblo ve turevleri, kuş serisi, seat leon, vw polo, civic vblerin modifiyeli(!!!) Olup da duzgun kullanani, trafikte saygili olanini gormedim. Ekmek parasi diyen cikacak, biz de ekmek parasi icin calisiyoruz ama insan gibi davraniyoruz.
Motosiklet, otomobil, otobus, tir vb hic biri faketmez, butun araçlarda modifiye kanunlarda belli kurallara bagli olarak tarif edilmistir. Kimse gece yolda giderken baskasinin keyfi/manyakligi yuzunden taktirdigi farımsılar yuzunden kör olmak zorunda degil. Ya da egzoz sesini, sacma sapan muzik sisteminin gurultusunu cekmek zorunda degil. Ozgurluk kanunlara karsi cikmak degildir, baskalarini rahatsiz etmeden kanunlar dahilinde istedigini yapabilir.
Plakayi sokmus ya da kapatmis, demek ki art niyet var. Adam oldurmeye mi gidiyor, giseden kacak mi gececek belli degil, farketmez de.
50 cclik motoru alip yukseltme kitiyle kullaniyor. E o zaman uygun ehliyet alanlar ve trafik sigortasi ile vergisini odeyenler keriz mi.
Bence cezalar az bile.
Ama tabi polisimiz kurallara uymayan herkese ceza kesmiyor, o konuda da esit davransalar tamam. Adam cevirme yapiyor, 10 metre gerisinden kurye kaldirimdan gidiyor, taksici tunel girisine parketmis araci, birakip gitmis, bunlara ceza yok aq.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar