Perte Çıkan Motorum Çekme Belgeli Teslim Edilecek, Tamir Ettireyim Mi?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Motorum 5k km'deki bir 2025 model Tiger Sport 660. Kaza sonrası tamir masrafları 377 bin TL. Perte çıkacak. Sigortanın dediğine göre hata oranı yarı yarıya.

Sigorta motora alıcı bulamadığından bana motoru çekme belgeli olarak verip üstüne 300 bin TL değer biçti. Bana gelecek para ise 150 bin TL.

Aynı modelin benzer km'deki en ucuz örneği 655 bin TL'ye ilanda. Benim motorumda ekstaradan çanta ve elcik ısıtma gibi 40 bin TL'ye varan aksesuar vardı.

Tamir edilmiş ağır hasarlı bir motoru belki taş çatlasa 450 bin TL'ye satabilirim. Ki aynı paraya kazasız eski modelleri var.

Rayiç bedelini düşük tutup 660 desek ve bundan 300 bin TL'yi düşsek 360k TL kalıyor. Anladığım kadarı ile bu para motorun hurdasına sigorta tarafından biçilen para. Servisle konuştuğumda ise şu hali ile 150 bin TL'ye belki alıcı bulacağımı söyledi. Yani arada ciddi bir fiyat farkı var.

Motorda ciddi bir hasar göremiyorum. Gidonun sol tarafı sürtünmeden zarar gördüğünden gidon değişecek. Plastik kafa tamamen kırıldı ve o değişecek. Farlarda ve ekranda bir şey yok. Radyatör, statör kapağı, statör kapak contası, ABS sensörü ve ABS çemberi de değişecek. Kalan şeyler yürüyene dahil olmayan plastik aksam gibi şeyler. Ancak motorum tamir olması parça bekleme süresinden 2 ayı bulabilir.

Motoru tamir ettirip kullanmak da istiyorum fakat tam da güvenebilir miyim emin değilim. Görünmez hasar çıkar mı vs çok sıkıntı.

Motoru o hali ile tamir ettirmeden satarsam da tekrar aynı motoru almak istediğimde çok masraf yapacağım gibi duruyor. Ancak şu an her türlü teklifi kabul edip çekme belgeli olarak motor elimde duracak gibi.

Avukatım sigortanın bu teklifini kabul ettikten sonra hem hata oranı hem de ödenen miktar için itirazda bulunup arta kalan paramızı alabileceğimizi söyledi.

Siz benim yerimde olsanız 3 ay önce sıfır aldığınız motoru tamir ettirip mi kullanırdınız yoksa üstüne biraz daha para harcayıp tekrar sıfırını mı alırdınız? Bir de böyle bir süreçten geçip hakkını ekstradan alabilen var mı?

Motosikleti
XV250 - FZ6
Ben olsam kendim tamir eder kullanmaya devam ederdim.
Yalnız anlamadığım bir şey var, araba ya da motor resmi olarak pert olduktan sonra nasıl oluyor da tekrar trafiğe dönüyor?
Muayeneden geçebiliyor mu?
Normalde parça olarak satılması ya da hurda olarak preslenmesi gerekmez mi?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bu kadar az tutan motorların kazalısını satma imkanınız pek yok uzun bi süre binmeye razıysanız yaptırılabilir ben olsam sıfırını alırdım kendimi bi motora hapsetmezdim

Motosikleti
Ben olsam kendim tamir eder kullanmaya devam ederdim.
Yalnız anlamadığım bir şey var, araba ya da motor resmi olarak pert olduktan sonra nasıl oluyor da tekrar trafiğe dönüyor?
Çekme belgeli terk olarak teslim edilecek. Tamirden sonra muayene edilip tekrar ruhsat ve plaka çıkartılacak. İşi uzun ve meşakkatli.

Motoru alırken de asla satmam, blok beni bırakana kadar kullanırım demiştim. Ancak paraya ihtiyacım olursa bu kadar büyük hasar kaydı olan bir motoru alan çıkmaz diye de düşünmeden edemiyorum. Ben ne şasede ne de yürüyende sorun yok diye kullanırım da başkası bana güvenmez muhtemelen.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bu kadar az tutan motorların kazalısını satma imkanınız pek yok uzun bi süre binmeye razıysanız yaptırılabilir ben olsam sıfırını alırdım kendimi bi motora hapsetmezdim
Evet maalesef böyle de bir durum var. Yukarıda dediğim gibi uzun süre kullanırım ama tabi hayat başka bir şey getirirse çok büyük bir sorun olacak.

Bir soru daha sormak istiyorum: Devletin atadığı eksper bana sigortadan gelen teklifi iletip kabul edip etmeyeceğimi sordu. Sanırım arabuluculuk ile durum çözülecek. Ancak e-devlet'ime daha eksper raporu düşmedi. Bu durumda biraz daha mı beklemem gerekiyor? Tabiri caizse o rapor çıkana kadar sigorta beni düdüklemeye mi çalışıyor arabulucu ile?

Son düzenleme:
Hocam motorda ciddi bir hasar göremiyorum demişsiniz ama saydığınız parçaları korlastan sipariş etseniz bir dünya para tutuyor.Yani siz ya bu parçaları çıkma bulacaksınız.Ya da yurtdışından getireceksiniz.Çıkma bulmak biraz daha zor olur.Ben olsam parayı alır çekilirdim hasarlı motoru teslim almazdım.

F54

birkaç resim koysaydın baksaydık keşke
birde ben bu motoru yaptırır kullanırım diyorsan bence yaptır kullan motor mekanik olarak çok yeni sadece plastik parça kırıldı diye motordan soğunmaz

Motosikleti
Hocam motorda ciddi bir hasar göremiyorum demişsiniz ama saydığınız parçaları korlastan sipariş etseniz bir dünya para tutuyor.Yani siz ya bu parçaları çıkma bulacaksınız.Ya da yurtdışından getireceksiniz.Çıkma bulmak biraz daha zor olur.Ben olsam parayı alır çekilirdim hasarlı motoru teslim almazdım.
Hasarlı motoru teslim almama gibi bir şansım yok. Motora ihalede alıcı çıkmamış bu nedenle bana çekme belgeli olarak terk edilecek. Ustune bir de odeme yapilacak.

Tamir masrafi 377k TL. Tabi ben kozmetik kisimlari degistirmemeye karar verirsem daha ucuza kapanir.
birkaç resim koysaydın baksaydık keşke
birde ben bu motoru yaptırır kullanırım diyorsan bence yaptır kullan motor mekanik olarak çok yeni sadece plastik parça kırıldı diye motordan soğunmaz
gcpintd.jpg

qu0rgt4.jpg

iesm4os.jpg

Tahminimce yaklasik 350k'ya tekrar surulecek halde toplayabilecegim. 150k'si sigortadan gelecek desek 200k gibi bir meblag odeyecegim. Elimde kullanmak istedigim ama satmakta zorlanacagim bir motor olacak 2 ay sonunda. Satmam gerekirse de tahminimce 350-400k'ya gider.

Hasarli olarak satsam elimde 300k civari bir para olacak. Ayni motoru istersem ustune 400-500k TL'lik bir masraf daha yapmam gerekecek.

1 yil sonra satmak istesem hasarli motorda elime 150k gibi bir para gececek. Sifir motoru ise iyi ihtimalde 650k'ya satabilirsem elime 100-150k civari bir para gececek. Iki hesapta da yaptigim masrafi satis ucretinden dustum. Kullanmak icin tamir ettirmek daha mantikli cunku bir suru borca girmem veya birikmisimi eritmem gerekecek diger turlu.

Onceki bir baslikta kazami ve motora devam edip etmeyecegime emin olmadigimi anlatmistim. Iyilestikten sonra motorsuz kalmak simdiden zor gelmeye basladi. Sanirim bu yuzden tamir ettirip kullanmaya devam edecegim. Ideal olarak uzun yillar ve kazasiz...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Zaten "posası çıkana kadar kullanırım" mantığıyla aldığınız için komple toparlayıp kullanmanız en mantıklısı gibi duruyor. Sıfır gibi olur zaten tamir olunca.

Motorun şu anki durumunu, tamir sürecini ve sonrasını güzel dokümante edin, elinizde bulunsun sonra lazım gelirse alıcıya gösterirsiniz.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motor sağlam görünüyor.
Aslında böyle durumlarda motoru çıplak hale getirmek (Streetfighter yapmak) de bir çözüm olabilir.
Özellikle uzun süre kullanacaksanız ekonomik bir çözüm olur.
Hem o plastiklerden kurtulmuş olursunuz hem de biraz daha custom bir motorunuz olur.
Tabi sizin motora olur mu tam bilmiyorum, araştırmak lazım, benzin deposu farla entegre gibi duruyor.
Ben Fz6 motorumun fairing denen plastiklerinden sıkıldığım için çıplak hale getirmiştim, hiç fena olmamıştı.
Hala öyle kullanıyorum.

Motosikleti
Dominar D250
Anladığım kadarıyla kaskonuz yok ondan dolayı kusur oranına göre trafik sigortasından para alacaksınız. Ben 220binlik dominara bile kasko yaptırdım, 650k+ tllik bir motora keşke kaskosuz binmeseydiniz :(

Öncelikle eksper raporunu kaç tl'den kapatırsa tramerde ona göre hasar kaydı çıkacak, 300.000 TL hasar kayıtlı bir motoru satmak çok çok zor olacaktır diye tahmin ediyorum.
bence ya tekrar ihale isteyin yada sigortadan süre isteyip kendiniz bir piyasa araştırması yapın kaça satabileceğinize dair.
Bu noktada sizin elinizi bağlayan şey hasar tutarının yarısının ödeniyor olması, bu nedenle motorun hasarlı satılması hariç ne yaparsanız yapın cebinizden para çıkacak diye tahmin ediyorum.

Sigortanın motora biçtiği para 360k değil, ihaleden ne çıkarsa o fiyattır, sizinkinde alıcı çıkmamış. Size teklif ettikleri 300.000 TL eksperin çıkardığı hasar onarım rakamı. Yani motor 1milyonluk motor bile olsa teklif edecekleri rakam 300k üstünden edilecekti yada eksper bu motorun hasarı 200k deseydi 200k'ya göre teklif ileteceklerdi.

İlk cümlenizdeki 377.000 TL rakam nereden belirlendi? eğer eksperin yazdığı rapor tutarı bu ise buna göre pazarlık yapabilirsiniz, eksper raporu tahminimce rapor kapandıktan sonra e-devlete düşecektir, siz eksperden şuan güncel raporu isteyin, onarmayı düşünüyorsanız ona göre parça fiyat araştırması yaparsınız.

Şuan motorun durduğu servis pertten para kazanmaz, onarım yapılırsa servis para kazanacak, bu yüzden bir yandan da servisle pazarlık yapın, uygun yollu halledelim burada onarım yaptırayım felan diye servisin de ağzını arayın kaça yapabileceğine dair.

Bir başka seçenek; motoru daha uyguna onarma yolu bulursanız örnek veriyorum 200 bine onaracak bir yer buldunuz, eksper raporunu buna göre revize ettirirseniz tramer kaydı da 200'e düşer, ama alacağınız para da kusur oranına göre 100k olur.
Hasar kaydı olduktan sonra 300 yerine 200 olmuş çok fark etmez, sizin cepten çıkacak para 150k yerine 100k olur.
yada siz yine 300k'dan raporu kapattırırsınız 150k'yı alıp 200'e başka serviste onartıp cepten 50k ödersiniz, bu durumda hasar kaydı 300k olur, bu da değerlendirilebilir.

***Mesajınızı tekrar okudum eksper raporu 377k ise sigortayla 300k pazarlığı yapmanızı gerektirecek bir durum yokki? Motoru çekme belgeli alıp 377k hasar rakamı üstünden de 188,500 tl ödemenizi alırsınız.

Aslında "pert" diye bir durum yok, bu araç ağır hasarlı ama piyasada halk dilinde pert diye kullanılıyor, teknik olarak onarılabilir durumda.
Araç ihale ile çekme belgeli satılıyor yada onarılmadan sahibine çekme belgeli terk ediliyor, hasarlı aracı alan kişi uygun şekilde toplayıp tekrar muayeneye sokarak trafiğe çıkarıyor.

Asıl gerçek pert dediğimiz şey "hurda" olarak geçiyor.
araç onarılamayacak durumdaysa hurda belgeli olarak ihaleyle satılıyor, alan kişi aracı hurda geri dönüşüm merkezlerine satıyor, hurdacıların da normal şartlarda bu araçları preslemesi yada geri dönüştürmesi gerekiyor ama arkaplanda gerçekten presleniyor mu bilmiyorum belkide parçalayıp satıyorlar :D

Son düzenleme:
Kullanmak icin tamir ettirmek daha mantikli cunku bir suru borca girmem veya birikmisimi eritmem gerekecek diger turlu.

Onceki bir baslikta kazami ve motora devam edip etmeyecegime emin olmadigimi anlatmistim. Iyilestikten sonra motorsuz kalmak simdiden zor gelmeye basladi. Sanirim bu yuzden tamir ettirip kullanmaya devam edecegim. Ideal olarak uzun yillar ve kazasiz...

Operasyonun kilit noktası sizin maddi durumunuz ve motosiklet aşkınız.

Anladığım kadarı ile boş ver al yenisini, geç demek zor. Bende yukarıda ki yazınızı okuyana kadar öyle diyecektim ama ne kadar üzücüde olsa tamir ettirin, ileride düze çıkınca tekrar durum değerlendirmesi yaparsınız.

Maalesef durumunuz çok üzücü olmuş, neyse cana gelmektense mala gelsin demek en doğrusu.

Motosikleti
Anladığım kadarıyla kaskonuz yok ondan dolayı kusur oranına göre trafik sigortasından para alacaksınız. Ben 220binlik dominara bile kasko yaptırdım, 650k+ tllik bir motora keşke kaskosuz binmeseydiniz :(
Motoru alır almaz sorgulama yaptığımda 50k gibi bir meblağ istemişlerdi. Fazla gelmişti ve yaptırmamıştım. Sonra da üstüne hiç düşünmedim. Şu an anladım ne kadar fazla şeyi kapsadığını maalesef

Sigortanın motora biçtiği para 360k değil, ihaleden ne çıkarsa o fiyattır, sizinkinde alıcı çıkmamış. Size teklif ettikleri 300.000 TL eksperin çıkardığı hasar onarım rakamı. Yani motor 1milyonluk motor bile olsa teklif edecekleri rakam 300k üstünden edilecekti yada eksper bu motorun hasarı 200k deseydi 200k'ya göre teklif ileteceklerdi.

İlk cümlenizdeki 377.000 TL rakam nereden belirlendi? eğer eksperin yazdığı rapor tutarı bu ise buna göre pazarlık yapabilirsiniz, eksper raporu tahminimce rapor kapandıktan sonra e-devlete düşecektir, siz eksperden şuan güncel raporu isteyin, onarmayı düşünüyorsanız ona göre parça fiyat araştırması yaparsınız.
377k servisin bana verdiği tamir ücreti.

Bundan sonra diyeceklerim süreçten anladıklarım, yanlışım varsa düzeltin:

Bu meblağ rayiç ücretinin yarısından fazla olduğundan tamir etmek mantıksız olarak değerlendiriliyor ve ağır hasarlı olarak trafikten çekiliyor. Hurdaya gidecek kadar da hasarlı olmadığından çekme belgeli oluyor. Ancak ihalede alıcı çıkmadığından motorun tamamı bana veriliyor ancak burada sigortanın da hakkı var ben de kusurlu olduğumdan.

Sallıyorum motorun rayiç bedeli 600k olursa şu an adil bir dağılım var demek. Çünkü motorun bu hâli 150k TL'ye alıcı buluyor (servisteki usta). Bana da 300k TL'nin yarısı ödeniyor. Toplamda cebime 300k TL giriyor. Bu da rayiç bedelinin yarısı ediyor. Fakat rayiç bedelinin 600k TL olmadığını düşünüyorum çünkü sıfırı 800k ve benim motorum 3 aylık 5k km'de. Üstüne aksesuarları vardı. 680k TL'ye kadar yolu var. Yine de tamir durumunda benim cebimden ekstra para çıkacak. Hatta tamamen haklı bile olsam para çıkacaktı. Bu durumda bile tamir etmek istesem cebimden para çıkacaktı. Özet olarak sıfır motor alıp kısa sürede kaza yapmak çok masraflı 😄

Bu sebeplerden tamir masrafının yarısını karşılamıyorlar çünkü mantıksız oluyor. Örnek olarak kaza motorun başka taraflarına da hasar vermiş olsaydı ve tamir faturası 600k'lara çıkmış olsa o paraya gidip aynısının ikinci elini de alabilirdim ve tamir kesinlikle manasız olurdu.

Durum böyle olunca aslında sigortanın bana ne ödediğinin tramere etkisi olacak mı emin değilim. Çünkü motorun şu haldeki ederinin üzerinden bir ödeme belirleniyor. Bundan sonra benim yapacağım tamir tamamen benim kendi tercihim olacak. Hatta muayeneden geçirebilirsem şu hali ile bile sürebilirim.
Anladığım kadarı ile boş ver al yenisini, geç demek zor
Takıntılı olsam aslında CC küçüktüp yine temiz bir motora binebilirim ama şu kalitenin tadını aldıktan sonra örnek olarak NX500'e geçmek istemiyorum. Motoru sıfırlayayım desem ve cidden önceden dediğim gibi uzun yıllarca da binsem iki kez aynı motoru almış gibi olacağım, o da manasız olacak. O yüzden evet, sıfır almak kendime gereksiz yük yüklemek demek biraz

Bu motoru tamir ettirip tekrar başlarsam bu sefer kasko yaptıracağım 😄. Ancak ağır hasar kayıtlı bir motora da kasko kaça patlar orası muamma.

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
Dominar D250
377k servisin bana verdiği tamir ücreti.

Bundan sonra diyeceklerim süreçten anladıklarım, yanlışım varsa düzeltin:

Bu meblağ rayiç ücretinin yarısından fazla olduğundan tamir etmek mantıksız olarak değerlendiriliyor ve ağır hasarlı olarak trafikten çekiliyor. Hurdaya gidecek kadar da hasarlı olmadığından çekme belgeli oluyor. Ancak ihalede alıcı çıkmadığından motorun tamamı bana veriliyor ancak burada sigortanın da hakkı var ben de kusurlu olduğumdan.

Sallıyorum motorun rayiç bedeli 600k olursa şu an adil bir dağılım var demek. Çünkü motorun bu hâli 150k TL'ye alıcı buluyor (servisteki usta). Bana da 300k TL'nin yarısı ödeniyor. Toplamda cebime 300k TL giriyor. Bu da rayiç bedelinin yarısı ediyor. Fakat rayiç bedelinin 600k TL olmadığını düşünüyorum çünkü sıfırı 800k ve benim motorum 3 aylık 5k km'de. Üstüne aksesuarları vardı. 680k TL'ye kadar yolu var. Yine de tamir durumunda benim cebimden ekstra para çıkacak. Hatta tamamen haklı bile olsam para çıkacaktı. Bu durumda bile tamir etmek istesem cebimden para çıkacaktı. Özet olarak sıfır motor alıp kısa sürede kaza yapmak çok masraflı 😄

Bu sebeplerden tamir masrafının yarısını karşılamıyorlar çünkü mantıksız oluyor. Örnek olarak kaza motorun başka taraflarına da hasar vermiş olsaydı ve tamir faturası 600k'lara çıkmış olsa o paraya gidip aynısının ikinci elini de alabilirdim ve tamir kesinlikle manasız olurdu.

Durum böyle olunca aslında sigortanın bana ne ödediğinin tramere etkisi olacak mı emin değilim. Çünkü motorun şu haldeki ederinin üzerinden bir ödeme belirleniyor. Bundan sonra benim yapacağım tamir tamamen benim kendi tercihim olacak. Hatta muayeneden geçirebilirsem şu hali ile bile sürebilirim.
Öncelikle motor perte ayrılmadığı sürece rayiç bedelle hiçbir işiniz yok, hesaba onu karıştırmayın.
motora ihaleden 250k teklif geldi diyelim, hasar masrafı da 300k, rayiç 1milyon bile olsa size toplam 550k'dan motoru pert etmeyi teklif edeceklerdi, sizde 250k sovtaj+hasarın yarısı olan 150k alıp elinize 400k para geçecekti.
fakat teklif gelmediğinden araç pert edilmiyor. bu sonuca göre sigorta şirketinin yapacağı iki şey var, ya onarım yaptıracak yada motoru size terk edecek.

Terk durumunda;
mevcut servis 377k masraf çıkarmış eksper de bu rakamda ok ise eksperle görüşün 377k hasara göre terki kabul ettiğinizi belirtin kusur oranına göre 188,5k ödeme alırsınız, sonrasında motoru ya mevcut serviste yada başka serviste onartırsınız kalan farkı siz ödersiniz, yada servise hasarlı haliyle satıp 150+188,5 = 338,50k TL elinize para geçer.

Onarım durumunda;
sigortadan onarım isteyin servis 377k onarım yapar, tutarın 188,5 TL'sini sigorta öder 188,5 siz ödersiniz motorunuz eski haline döner, 188,5 TL ödeyerek motora binmeye devam edersiniz, tramerde ağır hasar kaydı çıkmaz 377k hasar görünür.

yada 377k onarım için yüksek rakam ben daha ucuza hallederim derseniz önceki mesajda yazdığımı uygulayabilirsiniz;
Bir başka seçenek; motoru daha uyguna onarma yolu bulursanız örnek veriyorum 200 bine onaracak bir yer buldunuz, eksper raporunu buna göre revize ettirirseniz tramer kaydı da 200'e düşer, ama alacağınız para da kusur oranına göre 100k olur.
Hasar kaydı olduktan sonra 300 yerine 200 olmuş çok fark etmez, sizin cepten çıkacak para 150k yerine 100k olur.
yada siz yine 300k'dan raporu kapattırırsınız 150k'yı alıp 200'e başka serviste onartıp cepten 50k ödersiniz, bu durumda hasar kaydı 300k olur, bu da değerlendirilebilir.
Sizin aracın onarımını isteme hakkınız var sadece terk yönünden değerlendirmeyin bence.

Motosikleti
Öncelikle motor perte ayrılmadığı sürece rayiç bedelle hiçbir işiniz yok, hesaba onu karıştırmayın.
motora ihaleden 250k teklif geldi diyelim, hasar masrafı da 300k, rayiç 1milyon bile olsa size toplam 550k'dan motoru pert etmeyi teklif edeceklerdi, sizde 250k sovtaj+hasarın yarısı olan 150k alıp elinize 400k para geçecekti.
fakat teklif gelmediğinden araç pert edilmiyor. bu sonuca göre sigorta şirketinin yapacağı iki şey var, ya onarım yaptıracak yada motoru size terk edecek.

Terk durumunda;
mevcut servis 377k masraf çıkarmış eksper de bu rakamda ok ise eksperle görüşün 377k hasara göre terki kabul ettiğinizi belirtin kusur oranına göre 188,5k ödeme alırsınız, sonrasında motoru ya mevcut serviste yada başka serviste onartırsınız kalan farkı siz ödersiniz, yada servise hasarlı haliyle satıp 150+188,5 = 338,50k TL elinize para geçer.

Onarım durumunda;
sigortadan onarım isteyin servis 377k onarım yapar, tutarın 188,5 TL'sini sigorta öder 188,5 siz ödersiniz motorunuz eski haline döner, 188,5 TL ödeyerek motora binmeye devam edersiniz, tramerde ağır hasar kaydı çıkmaz 377k hasar görünür.

yada 377k onarım için yüksek rakam ben daha ucuza hallederim derseniz önceki mesajda yazdığımı uygulayabilirsiniz;

Sizin aracın onarımını isteme hakkınız var sadece terk yönünden değerlendirmeyin bence.
Bu dediğiniz enteresan geldi. Ben de en başta böyle düşünüp tamirin yarısını ödesinler diye devletin atadığı ekspere böyle bir istekte bulundum. Fakat sigorta 250k TL'yi 300k TL yapıp aynı teklifle geri döndüler. Avukatım da çekme belgeli olarak olarak ilan edildi ise senin yapabileceğin bir şey yok demişti.

Benim de yapmak istediğim şey bu idi. Böyle olursa üstüne bir de değer kaybı davasından para alabileceğim diye düşünmüştüm. Kendi hesabımla 200k kadar değer kaybı olsa onun yarısını alsam tamir masrafı benim için 80kya düşmüş oluyor. Tabi değer kaybını çöpe atmış oluyorum bu durumda.

Biraz daha araştırıp, sorup soruşturacağım. Bir daha sigorta veya plaka işleri uğraşmak tabi ki istemiyorum.

Motosikleti
Dominar D250
Bu dediğiniz enteresan geldi. Ben de en başta böyle düşünüp tamirin yarısını ödesinler diye devletin atadığı ekspere böyle bir istekte bulundum. Fakat sigorta 250k TL'yi 300k TL yapıp aynı teklifle geri döndüler. Avukatım da çekme belgeli olarak olarak ilan edildi ise senin yapabileceğin bir şey yok demişti.

Benim de yapmak istediğim şey bu idi. Böyle olursa üstüne bir de değer kaybı davasından para alabileceğim diye düşünmüştüm. Kendi hesabımla 200k kadar değer kaybı olsa onun yarısını alsam tamir masrafı benim için 80kya düşmüş oluyor. Tabi değer kaybını çöpe atmış oluyorum bu durumda.

Biraz daha araştırıp, sorup soruşturacağım. Bir daha sigorta veya plaka işleri uğraşmak tabi ki istemiyorum.
avukatın cevabı da garip olmuş, çekme belgeli ilan edildi diye bir şey yokki çekme belgesini aracı onarmadan para almak isterseniz siz çıkartacaksınız, siz aracı trafikten düşürüp çekme belgesi almadığınız sürece bu araç çekme belgeli olmuyor.

Sigorta size onarım yapılmadan para vermesi için çekme belgesi istiyor (aldığınız parayla motoru trafiğe çıkmadan önce onardığınızdan emin olmak için), motoru sigorta üstünden onartırsanız çekme belgesi olmayacak zaten, onarım yapılıp trafiğe çıkmaya devam edeceksiniz, tekrar muayeneye vs girmesine de gerek kalmayacak.

Sigorta 250k nereden çıkarmış, onarım rakamı 377k değil mi?
Servis onarım rakamı 377.000 çıkardı ve bu rakamda eksperle mutabıklarsa siz 377'ye göre para alırsınız, önemli olan eksperin kanaati, servis rakamları kafasına göre şişirmediyse orijinal parçalarla rakam ne çıkarsa onu kabul edersiniz, motorunuz zaten sıfır sayılır üstünde yan sanayi parça yok.
Trafik sigortası karşı aracın sigortası olduğu için size çıkma, yan sanayi parça fiyatı üstünden teklif verebilir ona dikkat edin.
Siz öncelikle sigortanın teklifini avukatın dediğini bir kenara koyup eksperle baştan bir konuşun, bu aracın gerçek hasarı nedir, sizin servisiniz yetkili mi, sigorta yetkili servis rakamını karşılıyor mu yoksa kendi tedarik mi geçecek (motosiklette tedarik zor yapar belki yapamaz bile)
servis 377k diyorsa eksperin çıkardığı masraf ne oturup detaylıca görüşün, motoru onarıp kullanmak istiyorsanız sizi de mağdur etmeyecek şekilde orta yolu bulmaya bakın, eksper 350k hasar çıkarıyorsa siz servisle ve sigortayla 350k'ya mutabık kalın.
Değer kaybını da görüşün eksperle, oradan ne çıkar o da kafanızda şekillenir ona göre hesap yaparsınız.
Çekme belgeli terk alırsanız tahminimce değer kaybı da alamazsınız.

Bence sizin niyetiniz motoru tamir ettirip kullanmak olduğu için sigortadan direkt onarım isteyin kaç paraysa onarsınlar, yarısını sigorta şirketi ödeyecek yarısını siz ödeyeceksiniz, motor da tramer kaydı hariç eskisi gibi olacak keyifle kullanmaya devam edersiniz.

Motosikleti
avukatın cevabı da garip olmuş, çekme belgeli ilan edildi diye bir şey yokki çekme belgesini aracı onarmadan para almak isterseniz siz çıkartacaksınız, siz aracı trafikten düşürüp çekme belgesi almadığınız sürece bu araç çekme belgeli olmuyor.

Sigorta size onarım yapılmadan para vermesi için çekme belgesi istiyor (aldığınız parayla motoru trafiğe çıkmadan önce onardığınızdan emin olmak için), motoru sigorta üstünden onartırsanız çekme belgesi olmayacak zaten, onarım yapılıp trafiğe çıkmaya devam edeceksiniz, tekrar muayeneye vs girmesine de gerek kalmayacak.

Sigorta 250k nereden çıkarmış, onarım rakamı 377k değil mi?
Servis onarım rakamı 377.000 çıkardı ve bu rakamda eksperle mutabıklarsa siz 377'ye göre para alırsınız, önemli olan eksperin kanaati, servis rakamları kafasına göre şişirmediyse orijinal parçalarla rakam ne çıkarsa onu kabul edersiniz, motorunuz zaten sıfır sayılır üstünde yan sanayi parça yok.
Trafik sigortası karşı aracın sigortası olduğu için size çıkma, yan sanayi parça fiyatı üstünden teklif verebilir ona dikkat edin.
Siz öncelikle sigortanın teklifini avukatın dediğini bir kenara koyup eksperle baştan bir konuşun, bu aracın gerçek hasarı nedir, sizin servisiniz yetkili mi, sigorta yetkili servis rakamını karşılıyor mu yoksa kendi tedarik mi geçecek (motosiklette tedarik zor yapar belki yapamaz bile)
servis 377k diyorsa eksperin çıkardığı masraf ne oturup detaylıca görüşün, motoru onarıp kullanmak istiyorsanız sizi de mağdur etmeyecek şekilde orta yolu bulmaya bakın, eksper 350k hasar çıkarıyorsa siz servisle ve sigortayla 350k'ya mutabık kalın.
Değer kaybını da görüşün eksperle, oradan ne çıkar o da kafanızda şekillenir ona göre hesap yaparsınız.
Çekme belgeli terk alırsanız tahminimce değer kaybı da alamazsınız.
Emin oldugum seyler:

Servis yetkili. Parcalar arasinda gereksiz bir sey yok. Iscilikte de sisirme yok. Parca listesi de bana geldi ve Ingiltere fiyatlari ile karsilastirdim. Rastgele sectigim parcalarda ortalama %20 fark vardi. Bu fark daha once dedigim gibi vergi, Korlas'in kar marji veya kargo ucreti olabilir. Bu sebeplerden dolayi fiyatta azalma olasiligi cok zor. Isciligi daha az alacak bir yer bile bulmak bile zor, oyle soyleyeyim.

Daha eksper raporu e-devlet'ime dusmedi. Neden boyle bilmiyorum. Bana devletin atadigi eksper ulasip sigortadan boyle bir teklifle geldi. Tamire gitmeyle alakali tekliflerime olumlu bir cevap da gelmedi.

Avukatim kesin soyle boyle yapalim demedi cunku ortada eksper raporu yok. Ancak reddedip durursam surecin uzayacagi ve tamirin gecikecegini soyledi. Kabul etsem bile sonradan hakkimizi (sanirim) tahkim kurulundan alabilecekmisiz. Bu yuzden sureci erkenden baslatmak cebimden ekstra para cikmasina sebep olsa da sonradan geri gireceginden yararima olur diye anladim.

Emin olmadigim seyler:

Yukarida avukatimin sigorta cekme belgeli olur dediyse geri alinmayacagini dedigimi yazdim sanirim. Burasini tekrar dusununce emin olmadigimin farkina vardim. Eksper de bunu demis olabilirim. Isimin yogun oldugu bir anda 3 farkli kisiyle 1 saat icerisinde konusmak zorunda olunca hatlar karismis olabilir.

Salliyorum hasarim oldu da 1 milyon TL'ye kadar cikmis olsun ancak motor tamir edilebilir durumda olsun (cizilmedik parcasi kalmamis ornegin). Karsinin kusuru da %100 olsun. Sigorta sirf ben istedigim icin bana 800 bin TL'ye sifir motor almak yerine (tabi bunu da yapmazlar da) 1M TL verip onarima gider mi? Bu ekonomik olarak cok manasiz duruyor. Ayni mantikla ben kendi durumumda servis raporundaki tamirin ekonomik olarak mantiksiz oldugunu dusundukleri icin cekme belgeli olarak bana teslim edeceklerini anlamistim. Yani istesem de tamire gitmeyecekler. Bir de 1M TL'lik hasar kaydinin sebep oldugu deger kaybi da cabasi.

Motor da sonrasinda yedek parcaya veya ucuz yollu (eksik) bir tamir ile tekrar trafige cikacak sekilde degerlendirili diye anlamistim. Bu durumda kanunlar benim kendi kararimla sigortayi cok buyuk bir masrafa sokmasina (ornekte sifir motordan daha cok para) imkan tanimasi biraz ucuk geliyor ne diyeyim. Burada kacirdigim bir sey mi var?

Motosikleti
Dominar D250
Emin oldugum seyler:

Servis yetkili. Parcalar arasinda gereksiz bir sey yok. Iscilikte de sisirme yok. Parca listesi de bana geldi ve Ingiltere fiyatlari ile karsilastirdim. Rastgele sectigim parcalarda ortalama %20 fark vardi. Bu fark daha once dedigim gibi vergi, Korlas'in kar marji veya kargo ucreti olabilir. Bu sebeplerden dolayi fiyatta azalma olasiligi cok zor. Isciligi daha az alacak bir yer bile bulmak bile zor, oyle soyleyeyim.

Daha eksper raporu e-devlet'ime dusmedi. Neden boyle bilmiyorum. Bana devletin atadigi eksper ulasip sigortadan boyle bir teklifle geldi. Tamire gitmeyle alakali tekliflerime olumlu bir cevap da gelmedi.

Avukatim kesin soyle boyle yapalim demedi cunku ortada eksper raporu yok. Ancak reddedip durursam surecin uzayacagi ve tamirin gecikecegini soyledi. Kabul etsem bile sonradan hakkimizi (sanirim) tahkim kurulundan alabilecekmisiz. Bu yuzden sureci erkenden baslatmak cebimden ekstra para cikmasina sebep olsa da sonradan geri gireceginden yararima olur diye anladim.

Emin olmadigim seyler:

Yukarida avukatimin sigorta cekme belgeli olur dediyse geri alinmayacagini dedigimi yazdim sanirim. Burasini tekrar dusununce emin olmadigimin farkina vardim. Eksper de bunu demis olabilirim. Isimin yogun oldugu bir anda 3 farkli kisiyle 1 saat icerisinde konusmak zorunda olunca hatlar karismis olabilir.

Salliyorum hasarim oldu da 1 milyon TL'ye kadar cikmis olsun ancak motor tamir edilebilir durumda olsun (cizilmedik parcasi kalmamis ornegin). Karsinin kusuru da %100 olsun. Sigorta sirf ben istedigim icin bana 800 bin TL'ye sifir motor almak yerine (tabi bunu da yapmazlar da) 1M TL verip onarima gider mi? Bu ekonomik olarak cok manasiz duruyor. Ayni mantikla ben kendi durumumda servis raporundaki tamirin ekonomik olarak mantiksiz oldugunu dusundukleri icin cekme belgeli olarak bana teslim edeceklerini anlamistim. Yani istesem de tamire gitmeyecekler. Bir de 1M TL'lik hasar kaydinin sebep oldugu deger kaybi da cabasi.

Motor da sonrasinda yedek parcaya veya ucuz yollu (eksik) bir tamir ile tekrar trafige cikacak sekilde degerlendirili diye anlamistim. Bu durumda kanunlar benim kendi kararimla sigortayi cok buyuk bir masrafa sokmasina (ornekte sifir motordan daha cok para) imkan tanimasi biraz ucuk geliyor ne diyeyim. Burada kacirdigim bir sey mi var?
Sigorta kendi cebinden çıkacak paraya bakar, aracın rayicini hiç düşünmeyin hesabın özeti şudur;
Sigortanın cebinden onarım durumunda 500.000 TL, pert olursa 600.000 TL çıkacaksa aracı pert etmez onarır.
Onarım durumunda 600.000 TL, pert durumunda 500.000 TL çıkacaksa bu sefer aracı onarmaz pert eder.

Sizin araçta pert durumu yok, bu nedenle her halükarda onaracak.
Onarılacak hasar dosyasını da ya gerçekten onarım yaparak sonuçlandırır yada onartmadan aracı size terk eder.
Onarım halinde ekstra parça çıkar masraf büyür, 1 ay parça bekler bu arada dosya açık kalması gerekir vs. bu sebepler yüzünden onarıma yanaşmıyor size terk teklif ediyorlar.

Önceden dediğim gibi siz bu motoru onartıp kullanmayı düşünüyorsanız hiç başka şeylerle kafanızı bulandırmayın sigortaya benim aracımı onarın deyip çekilin, zaten yetkili servisteymiş kaçak göçek birşey de yapılmaz çıkma parça falan takmazlar, siz eksperle görüşün aracın onarımını istiyorum deyin masraf da kaç paraysa yarısını siz ödersiniz, onarım tamamlandıktan sonra da değer kaybına başvurursunuz, ama şimdi aklıma geldi değer kaybı için %100 karşı taraf kusurlu olması lazım galiba, onu da eksperle görüşürsünüz net bilgi için.

Avukatın şöyle para alırız bunu yaparız dediğine çok inanmayın, siz uğraştığınız sürece avukat para kazanır, siz uğraşmadan işinizi temiz hallederseniz avukata iş düşmez sizden yada karşıdan para kazanamaz dolayısıyla. Tahkimden şöyle hakkımızı alırız falan demiş ama karşınızdaki adam da eksper, boş bir memur değil, eksper raporunun resmi geçerliliği var, eksper 377.000 dediyse sigorta 377.000'e göre ödeme yapar üstünü ödemez.

Tahkimin tek yapacağı kusur durumunda hata varsa onu düzeltir, mesela şuan kusurunuz %50-%50, tahminimce polis zabıtlı kazadır.
polis zabıtta kime hangi maddeden ceza yazmış kontrol edin, asli/tali kusur durumuna göre kusur dağılımı yapılıyor, ortada yanlış bir karar yoksa bir şey değişmez.
aşağıdaki siteden zabıttaki ihlal maddelerini girin kusur dağılımını gösterir;

Ek bilgi; avukata vekalet verirseniz ne yapıyor ne kadar para alıyor her şeyi takip edin, gerekirse sigortadan bilgi isteyin.
bu kaza davalarını kovalayan avukatlar ne işler çeviriyor tahmin bile edemezsiniz.
sigortadan 100.000 alıp araç sahibine 50.000 aldık diye dekont gösterip birde kalan 50binden komisyon kesip kalanı araç sahibine ödeyen mi istersiniz,
araç sahibinin haberi olmadan farklı farklı dava açıp araç sahibinin haklarını kendine alan mı dersiniz, zaten bir kere vekalet aldıktan sonra ödemeleri hep kendi hesabına yaptırıyor para direkt size yatmıyor, kendileri istedikleri kadar müvekkile aktarıyor :)

Son düzenleme:
Motosikleti
Sigorta kendi cebinden çıkacak paraya bakar, aracın rayicini hiç düşünmeyin hesabın özeti şudur;
Sigortanın cebinden onarım durumunda 500.000 TL, pert olursa 600.000 TL çıkacaksa aracı pert etmez onarır.
Onarım durumunda 600.000 TL, pert durumunda 500.000 TL çıkacaksa bu sefer aracı onarmaz pert eder.

Sizin araçta pert durumu yok, bu nedenle her halükarda onaracak.
Onarılacak hasar dosyasını da ya gerçekten onarım yaparak sonuçlandırır yada onartmadan aracı size terk eder.
Onarım halinde ekstra parça çıkar masraf büyür, 1 ay parça bekler bu arada dosya açık kalması gerekir vs. bu sebepler yüzünden onarıma yanaşmıyor size terk teklif ediyorlar.

Önceden dediğim gibi siz bu motoru onartıp kullanmayı düşünüyorsanız hiç başka şeylerle kafanızı bulandırmayın sigortaya benim aracımı onarın deyip çekilin, zaten yetkili servisteymiş kaçak göçek birşey de yapılmaz çıkma parça falan takmazlar, siz eksperle görüşün aracın onarımını istiyorum deyin masraf da kaç paraysa yarısını siz ödersiniz, onarım tamamlandıktan sonra da değer kaybına başvurursunuz, ama şimdi aklıma geldi değer kaybı için %100 karşı taraf kusurlu olması lazım galiba, onu da eksperle görüşürsünüz net bilgi için.

Avukatın şöyle para alırız bunu yaparız dediğine çok inanmayın, siz uğraştığınız sürece avukat para kazanır, siz uğraşmadan işinizi temiz hallederseniz avukata iş düşmez sizden yada karşıdan para kazanamaz dolayısıyla. Tahkimden şöyle hakkımızı alırız falan demiş ama karşınızdaki adam da eksper, boş bir memur değil, eksper raporunun resmi geçerliliği var, eksper 377.000 dediyse sigorta 377.000'e göre ödeme yapar üstünü ödemez.

Tahkimin tek yapacağı kusur durumunda hata varsa onu düzeltir, mesela şuan kusurunuz %50-%50, tahminimce polis zabıtlı kazadır.
polis zabıtta kime hangi maddeden ceza yazmış kontrol edin, asli/tali kusur durumuna göre kusur dağılımı yapılıyor, ortada yanlış bir karar yoksa bir şey değişmez.
aşağıdaki siteden zabıttaki ihlal maddelerini girin kusur dağılımını gösterir;
Yaralamali kaza oldugundan avukat ucreti alacagim tazminat uzerinden yuzdesel olarak alacak. O yuzden su an yaptigi islerden ekstra bir para talep etmiyor.

O dedigim tahkim kurulundan sonra bir daha ucret alma kismi ise araci terk olarak aldiktan sonra ustune alacagim ekstra para icin. Tamir durumu olmasi icin bunu dememisti.

Attiginiz linkte iki taraf da asli kusurlu oldugundan (ben 47/1-c, karsi taraf 46/2-c) %50-%50 kusur veriyor. Ancak konustugum cogu avukat ve servisin tanidiklarina sorup sorusturmasindan da karsi tarafa %75 kusur (onlar asli kusur ben degilim gibi) verme olasiligi oldugunu cokca duydum. Ustune biraz gidecegiz fakat %50 olursa da yapacak bir sey yok maalesef. Avukata da daha yuksek yuzde yarayacagindan ustune gitmemesi gibi bir durum soz konusu degildir diye de dusunuyorum. Kazadan sonra da polis tutanak tuttu. Ayrica mobese goruntusu de varmis.

Tesekkur ederim bilgiler icin. Su an benim icin bana ulasan ekspere tamir isini zorlamak ve resmi eksper raporunun e-devlet'ime dusmesine beklemekten baska daha iyi bir sey dusmuyor anladigim kadari ile?

Motosikleti
Dominar D250
Su an benim icin bana ulasan ekspere tamir isini zorlamak ve resmi eksper raporunun e-devlet'ime dusmesine beklemekten baska daha iyi bir sey dusmuyor anladigim kadari ile?
benim yazdıklarınızdan sizin önceliğinizi anladığım kadarıyla onarım yapılması sizin için en mantıklısı gibi. Ben de olsam sigortadan onarım yaptırırdım sanırım (hasarın %50sini maddi karşılama durumu varsa)

deneme yanılmayla kusur dağılımını değiştirmede sonuç alamazsanız size bir zararı olmayacaksa deneyin isterseniz (avukat kazanamadık deyip avukatlık masrafını sizden istemeyecekse)
sonuçta polis olay yerini görüp taraflara 47/1-c ve 46/2-c ihlallerini vermiş, tahkim bunun önüne geçip polisin verdiği maddeyi değiştirme yetkisi var mı bilemem. Sonuçlardan bizi de haberdar ederseniz sevinirim :)

mesaja sonradan aşağıdaki eklemeyi yapmıştım ama sizin alıntıda görünmüyor, mesajı görmemiş olabilirsiniz;

Ek bilgi; avukata vekalet verirseniz ne yapıyor ne kadar para alıyor her şeyi takip edin, gerekirse sigortadan bilgi isteyin.
bu kaza davalarını kovalayan avukatlar ne işler çeviriyor tahmin bile edemezsiniz.
sigortadan 100.000 alıp araç sahibine 50.000 aldık diye dekont gösterip birde kalan 50binden komisyon kesip kalanı araç sahibine ödeyen mi istersiniz,
araç sahibinin haberi olmadan farklı farklı dava açıp araç sahibinin sigortadan alabileceği tüm haklarını kendine alan mı dersiniz, zaten bir kere vekalet aldıktan sonra ödemeleri hep kendi hesabına yaptırıyor para direkt size yatmıyor, kendileri istedikleri kadar müvekkile aktarıyor :)

Motosikleti
tahkim bunun önüne geçip polisin verdiği maddeyi değiştirme yetkisi var mı bilemem
Ben de hakim degilim fakat kusur orani tek tek internete yazdigimda da dedigim gibi 25'e 75 olarak karsima cikiyor. Muhtemelen kodlar degismez ama kusur oranlari farkli yorumlanabilir gibi anladim.
benim yazdıklarınızdan sizin önceliğinizi anladığım kadarıyla onarım yapılması sizin için en mantıklısı gibi. Ben de olsam sigortadan onarım yaptırırdım sanırım (hasarın %50sini maddi karşılama durumu varsa)
Motoru uzun sure kullanmak istiyorum. Bu durumda cekme belgeli olarak satip ustune para alirsam ayni motoru ancak 500 bin lira daha ustune ekleyip satin alabiliyorum. Tabi kaza sonrasi motoru birakmam icin herkesten baski var. Ben birakmak istemiyorum fakat bu kadar baski beni de sogutmaya baslamadi degil. Birakacagim durumda tamir isi ile ugrasmak vs. gereksiz olur tabi.
mesaja sonradan aşağıdaki eklemeyi yapmıştım ama sizin alıntıda görünmüyor, mesajı görmemiş olabilirsiniz;
(avukat kazanamadık deyip avukatlık masrafını sizden istemeyecekse)
Sonradan gordum burayi. Fakat dedigim gibi kaza yaralamali ve benim bu kazadan dolayi maluiyet-maas-yas oranimca alacagim bir tazminat var. Bu tazminat 7 haneli sayilara denk gelecek %50 kusur durumunda bile. Avukat da bu paradan hatiri sayilir bir yuzde alacak. Dediginiz gibi usulsuzlukleri (umarim olmayacak) kesinlikle takip etmeliyim. Ancak bir yamugunu yakalamam durumunda dava sonunda alacagi paradan olmasi riskini alacagini da sanmiyorum. Ki kendisini is yerimde yine motor kazasi yapip da bu avukatla tazminatini alan birinden aldim. En azindan illegal yollarla numarami alip bana ulasan bir hukuk burosu olmadigindan icim biraz rahat. Bu sebeplerden dolayi kazanamadik vs. diye gelip surecin basindan para istemesine imkan vermiyorum. Zaten anlasmamizda da her turlu hakkimi arayacagini vs. yazan bir madde vardi.

Komik bir bilgi: Bana carpan hanimefendi de bu sigorta isleri ile ugrasan bir sigorta avukatinin burosunda calisiyor. Anladigim kadari ile kendisi avukat degil ama bu rastlanti traji-komik bir olay 😄. Eger o illegal sekilde numara bulup arayan bir burodansa numaram onlarin onune bile dusmustur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar