Zincir yağı önerisi

Abi tecrübeme istinaden zincirin ömrünün pastan ziyade uzama ve dişlileri aşındırmasına bağlı geliştiğini düşünüyorum.

Zinciri birbirine bağlı bir sürü rulman olarak kabul ederek anlatacağım; O her bir roller'ın ve onları sabit tutan pimlerin, ikisi arasında yağ olması gerekmekte ve o yağları uzun süre içeride tutabilmesi için harekete dayanıklı bir seal yani conta gerekmekte.(O-Ring, V-ring, Z-Ring gibi). Mesela yağ ihtiyacını kontrol ederken baya zincire yaklaşarak o ringlerin ne kadar yağlı olduğuna bakıyorum, şayet biraz kuru veya parçalanmalar başlamışsa(vaktinde yağlanmamışsa yada yüksek devirde santrifüje maruz kalmışsa) tekrar yağlama yada komple seti değiştirmek düşünülebiliyor.

Değiştirmenin bir başka müsebbibi ise ani ivme değişimleri. Ani tansiyon değişimleri, ağırlık faktörleriyle ne yazık ki yağlansa dahi zincir uzamakta(aslında zamanla burçlar pimleri aşındırır, yağsızlıktan ;) ) ve dişler üzerinde bollanmaya sebep olmakta. Ki bu bollanmalar zincirden ziyade dişli üzerinde daha çok oluşur. (Bu egzantrik zincirlerinde de aynıdır ancak burada egzantrik zinciri daha kolay değişebileceğinden dolayı egzantrik dişli yerine zincir aşınır, değiştirilmezse bir müddet sonra zamanlamayı da bozar, sente atlama denilen mekanik hataya da sebep olur, örneklerden birisi.)

Yine gözlemlediğim kadarıyla, dış tarafta olan dış plaka kısımların(ilk zincire baktığımda gördüğümüz kısımlar) hafif yüzeysel paslanmalarında çok bir sıkıntı yok, orası zincirin kullandığımız bir kısmı değil, ancak içe bakan kısımlar önemli. Çünkü her bir pas zerresi aslında yüzeyin pürüzsüzlüğünün bozulması, rulman içinde bulunan pimin yağ contasının mekanik aşınması, yağ tutma kapasitesinin azalması hatta contanın komple koparak kavitasyona sebep olarak dişliyi hızlıca aşındırmasına sebep olacaktır.

Bu kadar uzun anlatmamın sebebi konunun çok genel bir soruyla sorulması ve cevap olarakta gelecek nesillere uygun, rasyonel bir cevap bırakma isteğimdir, lütfen farklı niyetlerle okumayın. 😇

Spesifik birşey aramanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Benzin alırken eskaza Türk Petrolleri ATF Şanzıman yağı almıştım. Sanırım mineral içerikli 70w20 civarında birşeydi.

Bu araştırmaları da yaparken yabancı bir takım forumlardan ve Scottoiler şirketinin Spare Oil sepetindeki yağ standartlarının SDS'ini -eski adıyla MSDS- okuduğumda gördüm. Yağın standardından ziyade tatbik dozajı ve sanırım zincirin o esnadaki sıcaklığı etkili oluyor. Daha az sıçratsın dersen de belki daha kalın viskozitedeki yağları deneyebilirsin.

Buradaki amaç çöpe uzamış ama iyi görünen bir zincir mi atmak yoksa tamamiyle miadını doldurmuş ama aynı kilometreler sarfetmiş bir zincir mi atmak, onu belirlemek lazım. Ben estetikçi değilim, işlevsel ve mühendislik olarak bakıyorum çoğu şeye. Yani bugünden geriye 10 yıllık sürece baksanız, rahmetli dahil çoğu kişi yanık yağ ile yağladı güzelim motorlarını. 😅 Biz bayağı "bebeğim, canım, ciğerim" deyerek bakıyoruz motorlarımıza. 😆
Dostum zincirin omrunu kisaltan yagsizliktan sonra ki en onemli unsur gerginlik ayari.

arka salincak gerginlik ayar çentikleri sag ve sol esit degilse bor yagi ile de yaglasan zincirin anasi agliyor hele motor guclu segment ise 5 bin km de disliyi de bozuyor zinciride,çat çut ses yaptigi an gecmis olsun.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
150 ve 250 cc iki motorumda bir çok yağ türü kullandım. Motul C2, C4, Würth Drylube, HHS2000, Alman Esso diye bir sprey yağ, 404 ve selsil sıvı gres, 90 ve 120 numara dişli yağları da denedim. Yok aga ben sıçrayan yağları sevemedim. Hem jantı hem de sağı solu çok kirletiyorlar. Lastiğin yan kısımlarına bulaşıp virajlarda sıkıntı yaratıyorlar özellikle de şanzıman yağları sabıkalı bu konuda. Tiger'ı aldığımdan beri İpone Extreme Chain Road kullanıyorum, gayet memnunun tavsiye ederim. Bulamazsam Motul C4 kullanırım. Sıkışırsam zorda kalırsam Würth HHS2000 ile durumu kurtarırım.

150 ve 250 cc iki motorumda bir çok yağ türü kullandım. Motul C2, C4, Würth Drylube, HHS2000, Alman Esso diye bir sprey yağ, 404 ve selsil sıvı gres, 90 ve 120 numara dişli yağları da denedim. Yok aga ben sıçrayan yağları sevemedim. Hem jantı hem de sağı solu çok kirletiyorlar. Lastiğin yan kısımlarına bulaşıp virajlarda sıkıntı yaratıyorlar özellikle de şanzıman yağları sabıkalı bu konuda. Tiger'ı aldığımdan beri İpone Extreme Chain Road kullanıyorum, gayet memnunun tavsiye ederim. Bulamazsam Motul C4 kullanırım. Sıkışırsam zorda kalırsam Würth HHS2000 ile durumu kurtarırım.
Abi sana şoyle bir zincir muhafaza lazim

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ben de ipone extreme chain road almıştım ama 750ml büyük sprey kutusu şeklinde almışım, 2 yılda bitiremedim, bir de büyük kutu, bir kaç günlük uzun yolda yanımda taşımak zor diye ipone extreme chain off-road olanının küçük kutu olanını aldım, büyük kutu hala bitmedi, gelecek sezon uzun turlarda yurtdışı falan çıkarsam deneyeceğim.

zincir temizlemek için C1 de almıştım ama onda da kutunun yarıdan çoğu duruyor, toplamda 2-3 kez kullanmışımdır.
700km falan olmuşsa turdan dönüp motoru parkedince arka lastiği elle çevirip zincirin iç kısmına bir tur sıkıyorum o kadar, öyle çok kafaya takmıyorum da yağlama işini. ama motoru parkedince sıkıyorum, yani en az 1 gece yağ kalıyor motor hareket etmeden, bu şekilde zincire güzel yapıştığı için sıçrama yapmıyor.

Ben de ipone extreme chain road almıştım ama 750ml büyük sprey kutusu şeklinde almışım, 2 yılda bitiremedim, bir de büyük kutu, bir kaç günlük uzun yolda yanımda taşımak zor diye ipone extreme chain off-road olanının küçük kutu olanını aldım, büyük kutu hala bitmedi, gelecek sezon uzun turlarda yurtdışı falan çıkarsam deneyeceğim.

zincir temizlemek için C1 de almıştım ama onda da kutunun yarıdan çoğu duruyor, toplamda 2-3 kez kullanmışımdır.
700km falan olmuşsa turdan dönüp motoru parkedince arka lastiği elle çevirip zincirin iç kısmına bir tur sıkıyorum o kadar, öyle çok kafaya takmıyorum da yağlama işini. ama motoru parkedince sıkıyorum, yani en az 1 gece yağ kalıyor motor hareket etmeden, bu şekilde zincire güzel yapıştığı için sıçrama yapmıyor.
Abi sana da şaftli makina oneriyorum.

Yani bugünden geriye 10 yıllık sürece baksanız, rahmetli dahil çoğu kişi yanık yağ ile yağladı güzelim motorlarını. 😅 Biz bayağı "bebeğim, canım, ciğerim" deyerek bakıyoruz motorlarımıza. 😆
Burada dediğinize çok katılıyorum ve dediğiniz kitlenin içerisinde bende varım motosikletim için Yamaha sanırım10binde bir yağ bakımı öneriyordu ama ben 5binde bir yapıyorum bütçem yetiyorsa 3 4bin KMye kadar düşürüyorum yağ bakımını . Zincir benim için önemli değil ama motosikletin içerisine koyduğum yağ ve bakımları konusunda gereksiz derecede fazla titizim egzantrik zincirinden minik bir ses gelmeye başladı ve direkt motosikleti ağır bakıma soktum şuan artık içimden şey geçiyor 'Bunlar Japon değil mi bozulmaz ' diyerek ilerlemek geçiyor .

Ipone'yi nereden alıyorsunuz ağabey? 1000 lira neredeyse ya...
Şu site güvenilir midir acaba?

idefix'te varmış biraz daha ucuz. alayım bundan bi tane bakayım, uzun süredir denemek istediğim bir yağ idi.

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ipone'yi nereden alıyorsunuz ağabey? 1000 lira neredeyse ya...
Şu site güvenilir midir acaba?

idefix'te varmış biraz daha ucuz. alayım bundan bi tane bakayım, uzun süredir denemek istediğim bir yağ idi.
Bu tip zincir yağı kullanılacaksa Putoline Tech Chain de güzel bir alternatif. 500ml kutusu piyasada yaklaşık 700₺ gibi bir fiyata bulunabiliyor.

Ben kışın / yağışlı havada her gün, yazın 2-3 günde bir akşamları tazelenen 90 numara dişli yağı derim. Hem en güzeli hem de en ucuzu. Her seferinde 5-10ml kadar - yani oldukça az - kullanıyorum. Hem az hem de yedirerek sürdüğüm ve sürer sürmez de yola çıkmadığım için (zincir yağlama sürüşten sonra akşamları...) bir sıçrama vs. yaşamadım.

Motosikleti
D400
Bu tip zincir yağı kullanılacaksa Putoline Tech Chain de güzel bir alternatif. 500ml kutusu piyasada yaklaşık 700₺ gibi bir fiyata bulunabiliyor.

Ben kışın / yağışlı havada her gün, yazın 2-3 günde bir akşamları tazelenen 90 numara dişli yağı derim. Hem en güzeli hem de en ucuzu.

hepsi aynı mı bilmiyorum benimki beyaz renk, zinciri bembeyaz yapıor ama güzel yağ memnunum. sadece temizlerken braz uyuz ediyor ama rengi dolayısıyla tamamının çıktığını rahat ayırt edebiliyorum.

Diğer seçenekler

images
images

Ben kışın / yağışlı havada her gün, yazın 2-3 günde bir akşamları tazelenen 90 numara dişli yağı derim. Hem en güzeli hem de en ucuzu. Her seferinde 5-10ml kadar - yani oldukça az - kullanıyorum. Hem az hem de yedirerek sürdüğüm ve sürer sürmez de yola çıkmadığım için (zincir yağlama sürüşten sonra akşamları...) bir sıçrama vs. yaşamadım.
Abi dur lütfen kafamı karıştırma alcam eve gidince Ipone :D Ben haftada bir, bazen 1.5 haftada bir falan yağlıyorum bana gelmez o yağlar.. Ipone'yi bi deniyim ben... 750ML 589 lira bu arada.

Motosikleti
hepsi aynı mı bilmiyorum benimki beyaz renk, zinciri bembeyaz yapıor ama güzel yağ memnunum. sadece temizlerken braz uyuz ediyor ama rengi dolayısıyla tamamının çıktığını rahat ayırt edebiliyorum.
O beyaz yağlar beni uyuz ediyor - hoş bir görüntü değil. Ben yağlı mı değil mi anlamak için her zaman zinciri parmaklarım, sonra parmaklarımı da birbirine sürterim. Oradaki hisle tazelemek lazım mı değil mi? Temizlemek lazım mı değil mi? sorularının cevabı çıkıyor. (90 numara yağa geçtiğimden beri hiç temizlik yapmam gerekmedi.)

Motosikleti
D400
O beyaz yağlar beni uyuz ediyor - hoş bir görüntü değil. Ben yağlı mı değil mi anlamak için her zaman zinciri parmaklarım, sonra parmaklarımı da birbirine sürterim. Oradaki hisle tazelemek lazım mı değil mi? Temizlemek lazım mı değil mi? sorularının cevabı çıkıyor. (90 numara yağa geçtiğimden beri hiç temizlik yapmam gerekmedi.)

beyaz yağ da o hissi veriyor aslında :D

işin kötü yanı ben zincir temizlemiyorum, toprak çamura girersem su tutuyorum güzelce o kadar :D

Motosikleti
Abi dur lütfen kafamı karıştırma alcam eve gidince Ipone :D Ben haftada bir, bazen 1.5 haftada bir falan yağlıyorum bana gelmez o yağlar.. Ipone'yi bi deniyim ben... 750ML 589 lira bu arada.
Yani 1L dişli yağı 350-400₺ falan. (Örnek sayfa - reklam değildir!) Her seferinde 10ml'den hesaplasak (çok aslında...) 100 kere yağlama yaparsın. Kutular genelde en fazla 10 sefer yetiyor. (Hadi 20 olsun!) Para tuzağı başka bir şey değil yani. :D Kutu yağlar bir süre sonra mutlaka temizlemek ister, yoksa vıcık vıcık macuna dönüyor.

Yani 1L dişli yağı 350-400₺ falan. (Örnek sayfa - reklam değildir!) Her seferinde 10ml'den hesaplasak (çok aslında...) 100 kere yağlama yaparsın. Kutular genelde en fazla 10 sefer yetiyor. (Hadi 20 olsun!) Para tuzağı başka bir şey değil yani. :D Kutu yağlar bir süre sonra mutlaka temizlemek ister, yoksa vıcık vıcık macuna dönüyor.
Abi şöyle ki, ben 1.5 hafta yağmur çamur falan filan sürüp haftasonu yağlıyorum genelde, dişli yağı kaldıracaksa bu tempoyu deneyeceğim onu Ipone'den sonra :D Pazar günü çekiyorum moturu garaja fıtı fıtı temizlik ve yağlama yapıp çıkıyorum aslında ben, temizlemesi falan sarıyor ya. Arkaya bi "Münir Nurettin Selçuk'tan sensiz ey şuh, gözlerim avare, kalbim ağlıyor" açıp gıy gıy takılıyorum :D

Motosikleti
Abi şöyle ki, ben 1.5 hafta yağmur çamur falan filan sürüp haftasonu yağlıyorum genelde, dişli yağı kaldıracaksa bu tempoyu deneyeceğim onu Ipone'den sonra :D Pazar günü çekiyorum moturu garaja fıtı fıtı temizlik ve yağlama yapıp çıkıyorum aslında ben, temizlemesi falan sarıyor ya. Arkaya bi "Münir Nurettin Selçuk'tan sensiz ey şuh, gözlerim avare, kalbim ağlıyor" açıp gıy gıy takılıyorum :D
Yağmur çamurda 1,5 hafta yapışkan yağlarla bile çok iddialı. En fazla 2 günde bir tazeleme ister. En azından benim tecrübem bu yönde.

Şu aşağıdaki gibi bir şeyin (diş makinesi / çok amaçlı yağ dispenseri) içine 90 numara yağ konursa uzun yolda da idare edilir:

Yağmur çamurda 1,5 hafta yapışkan yağlarla bile çok iddialı. En fazla 2 günde bir tazeleme ister. En azından benim tecrübem bu yönde.

Şu aşağıdaki gibi bir şeyin (diş makinesi / çok amaçlı yağ dispenseri) içine 90 numara yağ konursa uzun yolda da idare edilir:
1.5 hafta fakat yapılan toplam km 600-700 civarı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar