Motosiklette ilk hidrolik gidon sistemi

motosiklet-hidrolik-gidon.jpg

Çinli motosiklet üreticisi Zongshen, motosiklet dünyasında çığır açabilecek yeni bir teknolojiyi içeren patentini tescilledi. Zongshen’in yeni sistemi, bugüne kadar otomobillerde yaygın olan servolenk (hidrolik) destekli direksiyon çözümünü, motosikletlere uyarlamayı hedefliyor.

Otomobillerde onlarca yıldır standart olan servolenk sistemleri, motosiklet dünyasında henüz yoktu. Zongshen’in 2026 başında yayınlanan patent başvurusu, motosikletlere özel elektro-hidrolik destekli servolenk sistemi ve radnabenlenkung (tekerlek göbek yönlendirme) tasarımını ortaya koyuyor.

Bu sistemde, gidon altına konumlandırılan iki piston çubuğu ve sensörler, sürücünün yönlendirme hareketlerini algılayarak elektrohydraulik pompa üzerinden ön tekerleğe iletecek şekilde tasarlanmış. Bu sayede gidon çevirme eylemi daha hafif, daha kontrollü ve yüksek destekli hale gelebilecek.

Patent detaylarına göre:

Gidon hareketi sensörler aracılığıyla sisteme iletiliyor.
Merkezi bir hidrolik pompa, iki hatta basınç vererek ön tekerlek göbeğine iletiyor.
Ön tekerlek, alüminyum tek kollu salıncak ve iki amortisör ile desteklenen bir yapıda dönüyor.

Zongshen’in patent başvurusunda gösterilen sistemin seri üretime ne zaman geçeceği henüz net değil. Ancak Çinli üreticinin yenilikçi yaklaşımı, motosiklet pazarında yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.

Servolenk-Patentli-Radnabenlenkung-911x1024.jpg

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
Ns200 15"
Daha fren hidroliğini değiştirmeyen adamların olduğu piyasada vay halimize. :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Teknoloji kopyalayan Çinliler teknoloji üretir hale geldiler. İşe yarar mı yaramaz mı nasıl olur bilemem ama adamlar gümbür gümbür geliyor.

Gereğinden fazla teknoloji insanı ılık g.tlü yapar.
Sen hiç Huawei marka elektrikli arabaya binmedin galiba. Muhtemelen binmemişsindir. Ben de binmedim. Görene kadar da inanmazdım. Şöyle söyleyeyim. Geçen hafta çalıştığım fabrikadaki bir çinli mühendis, huawei tablete girip çin havalimanındaki aracının park ettiği yeri beğenmediği için araca talimat verdi ve araç otonom olarak park ettiği yerden çıkıp kendine başka bir park yeri buldu. Biz de bunu araç kamerasından izledik. tablet üzerinden. Hatta Huawei marka saati yaptığı el hareketleri ile talimat aldı. Kontak açtı. Cam açtı. Aracı kilitledi.

Yakında otonom motosikletler çıkarsa hiç şaşırma. Bu tip hidrolik sistemler otonom sürüşün öncülleridir.

Motosikleti
D400
Sen hiç Huawei marka elektrikli arabaya binmedin galiba. Muhtemelen binmemişsindir. Ben de binmedim. Görene kadar da inanmazdım. Şöyle söyleyeyim. Geçen hafta çalıştığım fabrikadaki bir çinli mühendis, huawei tablete girip çin havalimanındaki aracının park ettiği yeri beğenmediği için araca talimat verdi ve araç otonom olarak park ettiği yerden çıkıp kendine başka bir park yeri buldu. Biz de bunu araç kamerasından izledik. tablet üzerinden. Hatta Huawei marka saati yaptığı el hareketleri ile talimat aldı. Kontak açtı. Cam açtı. Aracı kilitledi.

Yakında otonom motosikletler çıkarsa hiç şaşırma. Bu tip hidrolik sistemler otonom sürüşün öncülleridir.

teknoloji işe yaramaz demedim ki =)

Motosikleti
D400
Ben de dedim ki ; gereğine kim karar verecek?

bireysel bir karar bence. Çogu teknoloji gerekliliği kişinin ihtiyacına göre değişir sonuçta :)

Mesela alacagım aracı uzaktan kontrol edip park yeri değiştirecek olması üstüne + bir satış maliyetine sebep oluyorsa bence gereksiz.

bireysel bir karar bence. Çogu teknoloji gerekliliği kişinin ihtiyacına göre değişir sonuçta :)

Mesela alacagım aracı uzaktan kontrol edip park yeri değiştirecek olması üstüne + bir satış maliyetine sebep oluyorsa bence gereksiz.
O halde kimin Ilık g.tlü olacağına nasıl karar vereceğiz? Sanırım konu ile ilgili konsensus yok. Herkes kendi verecek.

Motosikleti
D400
zamanında tenereciler de aynısını derdi bugün tenereler ride by wire 😁 yani allahın bajajında 10 senedir dijital ekran gelmiyo diye kendimizi kandırmayalım

ns200ug2 e geldi galiba. bence gelmesin zaten, beceremezler cfmoto gibi rezil olurlar cümle aleme. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

O halde kimin Ilık g.tlü olacağına nasıl karar vereceğiz? Sanırım konu ile ilgili konsensus yok. Herkes kendi verecek.

işte o da şahsi fikir :D belirleyici nitelikli birisi olmadıgımız için şahsi olarak ılık götlü diyebilirim karşımdakine

ns200ug2 e geldi galiba. bence gelmesin zaten, beceremezler cfmoto gibi rezil olurlar cümle aleme. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

işte o da şahsi fikir :D belirleyici nitelikli birisi olmadıgımız için şahsi olarak ılık götlü diyebilirim karşımdakine
Sanırım haklısın. Diyebilirsin.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Aslında haberin veriliş biçiminden dolayı servo gidona odaklanılmış . Burada asıl amaç tek kollu salıncak sistemini pratik ve daha güvenilir hale getirebilmek. Ön tekerleği özellikle sert frenleme esnasında rijit tutarak ön tarafta ciddi stabilite elde eden tek kollu salıncak sisteminin tek hendikapı olan karmaşık mekanik yönlendirme rotlarından kurtulmasını sağlamışlar. Bu yöntem ile hem mekanik karmaşayı sadeleştirmiş hem de tek maşalardaki gereksiz ağırlık probleminden kurtulmuşlar.

Daha önce Yamaha GTS1000 modelinde mekanik versiyonu kullanılan bu sistem yeterince pratik olmadığı için devam etmemişti

Denemeden bilemem ama motosiklet teknolojisinde sağlam bir adım atmış olma ihtimalleri çok yüksek görünüyor.

Sevgilerimle

1407574.jpg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar