%100 haklı kazada 38 gündür oyalama -eksper baskısı– bilgisi olan baksın

Selamlar,
sigorta işlerinden anlayanların özellikle yorumunu istiyorum çünkü iş iyice can sıkıcı bir hâl aldı.

16.12.2025 tarihinde motosikletimle kaza yaptım.
%100 haklıyım, bu artık netleşmiş durumda.
Bugün 23.01.2026 ve hâlâ dosyada somut bir ilerleme yok.

Eksper süreci başlı başına ayrı bir sorun:
Eksper beni arayıp 67.500 TL olan hasarı 50.000 TL’ye çektirirsem motoru yaptırabileceklerini söyledi. Açık açık “kırp” teklifi yani. Kabul etmedim.
Sonrasında eksperi sigortaya şikâyet ettim, tekrar arandı vs.

Tekrar aradığımda bu sefer:
“%100 haklı olduğunuz anlaşıldı, aracınız için ihale olacak daha sonra teklif verilecek, 10 gün içinde dönüş olur” denildi.
O 10 gün geçti, kimse dönmedi.

Şu an kafamdaki sorular net:
Bu eksper hakkında gerçekten bir yaptırım olur mu, yoksa klasik geçiştirme mi?
Sigorta şirketi bu işi ne kadar süre süründürme hakkına sahip?
“Teklif verilecek” denilen şey pert / rayiç bedel mi, tamir mi?
Motor üzerindeki aksesuarlar (çanta, koruma demiri, ek parçalar) nasıl talep ediliyor? Faturalı olan / olmayan fark ediyor mu?
Bu noktada avukat mı, tahkim mi, SBM/SEDDK yolu mu mantıklı?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Sigorta yaptırırken en ucuzu değilde 2 3 daha koyup daha iyisini yaptırmak en mantıklısı en ucuz sigortada böyle sıkıntılar olabiliyor önceki sigortamda gelen eksperin gelmesi 1 ayı bulmuştu eksperin ve Honda servisinin eksper raporunu onaylatması da yine 1 ay sürdü ( bilerek son gününe kadar beklettiler) motorumun 2023 tarihli 2bin TL arkadan kazası vardı 2025'te yeniden arkadan kaza yapıp 80bin TL hasar kaydı çıkınca sigorta 'bu motosiklet şu tarihte arkadan kaza yapmış yine aynı taraftan kaza yaptığı için hem değer kaybı vermeyiz hemde perte çıkartamayız' dedi ve piyasa değeri 80 100bin TL olan motorda 82bin TL hasar kaydıyla bana verdiler başta parçaları yan sanayi takalım tramer kaydını düşürebiliriz diye tekliflerle geldiler bende orjinal motora neden yan sanayi parçalar takayım diyip tersleyince motosikletimi 6 7 ay içerisinde anca alabildim her parça için ayrı ayrı onay vermeleri gerekiyordu ve hepsinin onayını bilerek geciktirdiler . Bu yaptırdığım acenteden önce Allianz'ı kullanıyordum onda motosikletimin eksper raporu ve parası 1 ay içinde hesabıma yatmıştı bu yüzden sigorta yaptırırken acenteyi Şikayetvar vs. gibi platformlarda araştırıp öyle yaptırıyorum

Sigorta yaptırırken en ucuzu değilde 2 3 daha koyup daha iyisini yaptırmak en mantıklısı en ucuz sigortada böyle sıkıntılar olabiliyor önceki sigortamda gelen eksperin gelmesi 1 ayı bulmuştu eksperin ve Honda servisinin eksper raporunu onaylatması da yine 1 ay sürdü ( bilerek son gününe kadar beklettiler) motorumun 2023 tarihli 2bin TL arkadan kazası vardı 2025'te yeniden arkadan kaza yapıp 80bin TL hasar kaydı çıkınca sigorta 'bu motosiklet şu tarihte arkadan kaza yapmış yine aynı taraftan kaza yaptığı için hem değer kaybı vermeyiz hemde perte çıkartamayız' dedi ve piyasa değeri 80 100bin TL olan motorda 82bin TL hasar kaydıyla bana verdiler başta parçaları yan sanayi takalım tramer kaydını düşürebiliriz diye tekliflerle geldiler bende orjinal motora neden yan sanayi parçalar takayım diyip tersleyince motosikletimi 6 7 ay içerisinde anca alabildim her parça için ayrı ayrı onay vermeleri gerekiyordu ve hepsinin onayını bilerek geciktirdiler . Bu yaptırdığım acenteden önce Allianz'ı kullanıyordum onda motosikletimin eksper raporu ve parası 1 ay içinde hesabıma yatmıştı bu yüzden sigorta yaptırırken acenteyi Şikayetvar vs. gibi platformlarda araştırıp öyle yaptırıyorum
senin sigortanın 100% haklı olduğun bi kazada ne etkisi olacak? adam 100% haklıymış, muhatabı kendi sigortası değil ki, karşı tarafın sigortası.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

"sigortadan yaptıracam ben" dersen, eksperin, sigorta şirketinin, savcılığın keyfine kalırsın; başka çaren yok.

ya da

kendin cebinden yaptırırsın, hasarlı kısımları fotoğraflayıp, aldığın yedek parçaları fotoğraflayıp tutanak altına aldırırsın. kazada hasar gören şeylerin halihazırda faturası olması gerekmiyor; hasarlı parçaların yerine aldığın yenilerinin faturası-kutusu olması gerekiyor. bu işleri cebinden halledersin, tutanakları, fotoğrafları, faturaları dosyalarsın. bu belgelediğin hasarlar için sigortaya başvurursun.

bu ikinci seçenek benim kişisel spekülasyonumdur; bi avukata danış bu konuda. aksi takdirde sigortadan yaptıracam dersen 5-6 ay rahat beklersin.

Son düzenleme:
senin sigortanın 100% haklı olduğun bi kazada ne etkisi olacak? adam 100% haklıymış, muhatabı kendi sigortası değil ki, karşı tarafın sigortası.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

"sigortadan yaptıracam ben" dersen, eksperin, sigorta şirketinin, savcılığın keyfine kalırsın; başka çaren yok.

ya da

kendin cebinden yaptırırsın, hasarlı kısımları fotoğraflayıp, aldığın yedek parçaları fotoğraflayıp tutanak altına aldırırsın. kazada hasar gören şeylerin halihazırda faturası olması gerekmiyor; hasarlı parçaların yerine aldığın yenilerinin faturası-kutusu olması gerekiyor. bu işleri cebinden halledersin, tutanakları, fotoğrafları, faturaları dosyalarsın. bu belgelediğin hasarlar için sigortaya başvurursun.

bu ikinci seçenek benim kişisel spekülasyonumdur; bi avukata danış bu konuda. aksi takdirde sigortadan yaptıracam dersen 5-6 ay rahat beklersin.
Öyle düşününce mantıklı geldi teşekkürler

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kaskonuz olsaydı karşı tarafın sigortası ile muhattap olmazdınız, kaskonuzu yaptırdığınız sigorta şirketi tek muhattabınız olurdu, onlar yaptırıp artık karşı tarafın sigortasından tahsil etmekle falan onalr uğraşırdı. Kasko yaptırmanın bir avantajı da bu zaten.

Motosikleti
Yamaha XT660R
Sizin araç üzerinde hesapladıkları hasar bedeli belli bir değeri geçtiği için perte çıkacak. Fiyatı kırpma hamlesinin nedeni perte çıkartmasını engelleyip ağır hasar kayıtlı olacak şekilde tamir yoluna gitmek istenmesi olabilir.

Elinde faturalarınız varsa servisin çağırdığı ekspere sunup ekipmanların ve motosikletin üzerindeki aksesuarların ücreti yazdırılabiliyor eğer hasar aldığını kanıtlarsanız fakat bunu eksper hasar tespiti için geldiğinde sunsanız daha uygun olabilirdi. Şu aşamada ne olur bilemiyorum.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben arkadaşım xsr900 ile kaza yaptı. Kırmızıda geçen bir oe'na çarptı. Oylama işleri oldu ama 1 ay içinde işler çözüldü. İstediği parayı aldı. Motoru 3-4 ay önce 350 bine almıştı kazada sigortadan 430 bin falan aldı. Sonra gitti o parayla tracer 900 aldı.

Herkese yanıtları için teşekkür ederim .

Öncelikle motorun tamirini yapan sigorta karşı tarafın sigortası . 90000 civarı hasar (işçilik dahil) çıktı . Ağır hasar yazacağız dedi. Karşı tarafın sigortası Ethica sigorta ama sanırım eksper de sıkıntılı bir firma. Şikayet edeceğim diye sigortaya mail atınca eksper beni aradı. Dominar d400 ug ye 32 000 lira kasko çıktı . 3 yıldır yaptırsaydım motorun ikinci el parasına neredeyse geliyordu. Evet haklısınız kasko olsaydı kafam rahat olacaktı .Türkiyede bu ücretler ciddi maliyet oluyor.

Eksperin önerisi amblem olmayan orjinal (!) parça taktırmammış . Bunu tabiki kabul etmedim . Süreç fazla uzadı açıkçası motordan da soğudum satma ihtimalim de kalmadı .Sorun çözülürse Forzadan devam edeceğim dolandırılmadan süreci tamamlamak istiyorum .

Son düzenleme:
Motosikleti
Dominar D250
Fiyatı kırpma hamlesinin nedeni perte çıkartmasını engelleyip ağır hasar kayıtlı olacak şekilde tamir yoluna gitmek istenmesi olabilir.
sigortadan pert işlemi yapılmayıp araç onarılırsa ağır hasar kaydı olmaz,
ağır hasar kaydı sigortanın pert işlemi yaptığı, ihaleden alanların aracı onarıp sattığı durumda ağır hasar olarak çıkıyor.

Eksperin önerisi amblem olmayan orjinal (!) parça taktırmammış
Araba için böyle şeyler mümkün de motosiklette logosuz orijinal denilen aslında orijinal olup da marka logosu bulunmayan parça olduğunu, özelliklede Bajaj'da olduğunu hiç sanmıyorum.

Arabadan örnek verirsem mesela farı hella üretiyor, servisten alırsan üstünde arabanın logosu bulunuyor, yedek parçacıdan orijinal hella alırsan arabanın logosu olmuyor, parça aynı sadece logo farkı var, konu bu.

Motosikleti
Yamaha XT660R
sigortadan pert işlemi yapılmayıp araç onarılırsa ağır hasar kaydı olmaz,
ağır hasar kaydı sigortanın pert işlemi yaptığı, ihaleden alanların aracı onarıp sattığı durumda ağır hasar olarak çıkıyor.

Araba için böyle şeyler mümkün de motosiklette logosuz orijinal denilen aslında orijinal olup da marka logosu bulunmayan parça olduğunu, özelliklede Bajaj'da olduğunu hiç sanmıyorum.

Arabadan örnek verirsem mesela farı hella üretiyor, servisten alırsan üstünde arabanın logosu bulunuyor, yedek parçacıdan orijinal hella alırsan arabanın logosu olmuyor, parça aynı sadece logo farkı var, konu bu.
Bursa’dan el yapımı koruma demiri aldık Yamaha motosiklete, motor bu ay başında kaza yaptı, aldığımıza dair faturayı gösterip yazdırdık ekspertize kabul ettiler onun da değişimi yapıldı.

Ağır hasar kaydı bilgisinde düzeltme için teşekkürler.

Motosikleti
1190 ADV
Kanunen sigorta şirketi evraklar tamamlandıktan 8 iş günü sonrasında ödeme yapmalı.

Halen ödeme alamıyorsan, önce mahkemeye vereceğini söyle. Halen bir gelişme olmazsa mahkemeye ver.

Aksesuarlar ne olacak diye WhatsApp tan mesaj atmışım.Sıkıntı yok birşey olursa bilgi veririm yazmış 10 gün sonra .Benden imza filan almadan ihaleye nasıl çıkarıyorlar motorumu.

Motosikleti
Dominar D250
Aksesuarlar ne olacak diye WhatsApp tan mesaj atmışım.Sıkıntı yok birşey olursa bilgi veririm yazmış 10 gün sonra .Benden imza filan almadan ihaleye nasıl çıkarıyorlar motorumu.
imza yada onay almasına gerek yok, araç ihale ediliyor yeterli teklif gelirse şu rakama pert edebiliyoruz diye size gelirler, siz onaylayınca işlemler başlayıp ihaleyi kazanan aracı alıyor, onaylamazsanız pert olmaz.
Güzel teklif gelmezse araç onarılır. Motosikletler genelde onarılıyor, pert rakamı biraz zor çıkıyor.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
2020 mart ayında ölümden dönüğüm sakatlanmalı kazada dosyaya beni %100 haklı olarak işlediler ve karşı tarafın sigorta firmasına açtığımız dava yaklaşık 2 sene sonra sonuçlandı, tam süreyi hatırlamıyorum ama 2 sene civarıydı çünkü 2022 ekim ayında gsr 600 alırken sigorta parası ile aldığım altına güvenerek kredi çekip almıştım, kredi ödeyemez isem altın bozdururum hesabı ile işte...

yani 2 yıl ne yapıyorlar anlamıyorum, 2 yıl boyunca neredeyse unuttuğum bir gün telefon çaldı ve bizim avukat aradı, gittik parayı aldık geldik, zamansız geliyor para işte.

2020 mart ayında ölümden dönüğüm sakatlanmalı kazada dosyaya beni %100 haklı olarak işlediler ve karşı tarafın sigorta firmasına açtığımız dava yaklaşık 2 sene sonra sonuçlandı, tam süreyi hatırlamıyorum ama 2 sene civarıydı çünkü 2022 ekim ayında gsr 600 alırken sigorta parası ile aldığım altına güvenerek kredi çekip almıştım, kredi ödeyemez isem altın bozdururum hesabı ile işte...

yani 2 yıl ne yapıyorlar anlamıyorum, 2 yıl boyunca neredeyse unuttuğum bir gün telefon çaldı ve bizim avukat aradı, gittik parayı aldık geldik, zamansız geliyor para işte.

Peki enflasyon hesabı yapılıyor mu? Yoksa 2 yıl önce ne ise o diyerek mi veriyorlar? Avukat ve mahkeme masrafları?

Motosikleti
Musatti Kai-Zen(di)
Dostum geçen sene temmuzda ben de aynı süreci yaşadım. Geçmiş yazılara bakabilirsin. Tüm süreci anlattım.
Sana şunu söyleyebilirim: Hiçbir şekilde peşini bırakma. Sen baskı yaptıkça bunalıp işi hızla bitirmeye uğraşırlar.
Çünkü 45 günlük yasal süreleri var ve imkanları olsa onu da aşacaklar. (Aşanlar var) Benim son gün ödemem kesinleşti mesela.

Sigortacılık kanununu oku, içinde belli başlı maddeler var. özellikle 1-11 ve 38-44 maddeler aralığı seni daha çok bağlıyor.
Bunu kullan. Yasal bilgilendirmeler neticesinde sesini yükseltmeden, sadece kanun üzerinden konuşursan, baştan savma davranamıyorlar.
Şahsen ben Eksper'e atar gider yaptım. Adam uzlaşmaya çalıştığı için. Açıkça; Kanun ne söylüyorsa onu uygulayın. Beni bir daha pazarlık için aramayın, dedim. Aramadılar. Servise arattılar. Arkadaş olduğu için de doğrudan konuşarak olayı kapattık. Haftasında işlemleri başlattılar.

Kanunları bil, uygulama için baskı kur.
Sigortaya yazılı olarak mutlaka haklarını kullanacağını belirt. Yazılı görüşmeler kanıt niteliğinde kullanılabilir. Bunu sakın ihmal etme.
olur da kanunda açık bulurlarsa bile bu yazışmalar seni kurtaracaktır.

En önemlisi ise fırsat bulduğunda bütün süreci başından sonuna kadar yaşadıklarını yazıya dökerek, süreç bilgisi iste. Bu şekilde sürecin işleyişini de kabul ettirmiş olursun. Bunu ihmal etme.

Az önce whatsapptan onarım onayı geldi diye yazmış 10 gün önce örttü motor ben anlamadım bu işi ustayla konuşup bana söylediklerini ona da mı söylediler acaba .

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar