- Motosikleti
- BMW 1250 GS ADV
Motosiklete binmeden önce, basit teknik kontrollerin yapılmaması, istatistiklere göre , %7 kazaya sebebiyet veriyor.
Yani her 100 kişiden 7 'si fren hidroliği sıkıntısı, sinyalinin çalışmaması, aydınlatmalarının arızalı oluşu vb. gözle kontrol edilecek basit kontrolleri yapmaması nedeniyle kaza yapıyor.
Arkadaş da uzun yoladan önce bakılacak, genel bir check list hazırlamış, emeğine sağlık.
Günlük kullanımda tüm maddeleri uygulamak yerine POWER (Petrol, Oil, water, elektric, rubber) kontrolü yeterli.
Hadi arkadaşın dediği kontrolleri yapalım aşağıda görüleceği üzere yaklaşık 62 sn sürüyor. Hadi ben az yazdım 1,5 dk sürsün o da bu kadar ayrıntılı bakarsak. Zaten uzun yola çıkarken bakılacak biraz ayrıntılı bir liste, uzun yola çıkmadan önce de 1-2 dk bu kontrole ayırmak bence vakit kaybı olmasa gerek.
Her sabah yola çıkarken ise basit bir kontrol inanın en fazla 10 sn sürüyor.
Yani her 100 kişiden 7 'si fren hidroliği sıkıntısı, sinyalinin çalışmaması, aydınlatmalarının arızalı oluşu vb. gözle kontrol edilecek basit kontrolleri yapmaması nedeniyle kaza yapıyor.
Arkadaş da uzun yoladan önce bakılacak, genel bir check list hazırlamış, emeğine sağlık.
Günlük kullanımda tüm maddeleri uygulamak yerine POWER (Petrol, Oil, water, elektric, rubber) kontrolü yeterli.
Hadi arkadaşın dediği kontrolleri yapalım aşağıda görüleceği üzere yaklaşık 62 sn sürüyor. Hadi ben az yazdım 1,5 dk sürsün o da bu kadar ayrıntılı bakarsak. Zaten uzun yola çıkarken bakılacak biraz ayrıntılı bir liste, uzun yola çıkmadan önce de 1-2 dk bu kontrole ayırmak bence vakit kaybı olmasa gerek.
Her sabah yola çıkarken ise basit bir kontrol inanın en fazla 10 sn sürüyor.
- Ön fren hidroliği kontrolü (Gözle bakmak 2 sn)
- Gaz kolu 2-5mm boşluk ( Elle kontrol 2 sn.)
- Debriyaj kolu 10-20mm boşluk ( Elle kontrol 2 sn)
- Gidon serbestçe dönüyor mu, takılma var mı? (Elle kontrol 3 sn)
- Gaz kolu serbestçe bırakıyor mu? (İkinci maddede zaten kontrolü yapılıyor)
- Korna çalışıyor mu? (Elle kontrol 2 sn)
- Aydınlatmalar çalışıyor mu? (Gözle kontrol 5 sn)
- Fren lambaları çalışıyor mu? (Gözle kontrol 2 sn)
- Ön freni sıkarak ön süspansiyonu kontrol et. Sıkışması rahat ve yumuşak mı, vuruntu veya rahatsız edici ses var mı?
- Arka süspansiyonu da aynı şekilde kontrol et. (Bu iki madde 15 sn)
- Ön lastik 1.75 bar (25 psi) (Gözle kontrol 2 sn, şüphelenilirse inik vs. elektrikli poma ile şişirme)
- Arka lastik 2.25 bar (33 psi)
- Yağ seviyesi kontrolü (Gözle kontrol 3 sn)
- Zincir gerginliği 20-30mm arası. Farklı yerlerden kontrol et, gerginlik farkı olabiliyor. (Gözle kontrol 5 sn)
- Zincirde paslanma var mı? (Üstteki madde ile aynı)
- Ön fren pabuçlarını kontrol et (Gözle 5 sn)
- Arka fren pedalı çalışma aralığı 20-30mm (Ayakla kontrol 3 sn)
- Arka fren (kampana) yıpranma göstergesini kontrol et. Fren pabuçları aşınmışsa kampana üzerindeki hareketli ok işaretli yere gelir. (Gözle 5 sn, her zaman ayar gerekli değil)
- Arka fren (kombine fren) hidroliği kontrolü (5 sn)