Hayatıma Giren Helgalar (Motosiklet İçerir)

Motosikleti
1190 ADV
Bundaki cam orijinal değil. Benimkilerin hepsinin camı orijinaldi .Bendeki gri olan 2008 ASR li modeldi. Benim Helgalardan biri değil. Hakan Gezbiç in motoruna benzettim .
Cam detayını hatırlamıyorum ama 2006 modeldi, ondan eminim. Hatta arka çantada "good riding is an art" stickeri vardı.
Eksikleri farlılıkları olsa da en sevdiğim motorlardan biri K1200GT. Tekrar almak istesem K1300GT alırım ama.

Seninle de ortak noktada buluşabildiğimiz tek konu herhalde helgalar :p

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Cam detayını hatırlamıyorum ama 2006 modeldi, ondan eminim. Hatta arka çantada "good riding is an art" stickeri vardı.
Eksikleri farlılıkları olsa da en sevdiğim motorlardan biri K1200GT. Tekrar almak istesem K1300GT alırım ama.

Seninle de ortak noktada buluşabildiğimiz tek konu herhalde helgalar :p

Arkada good riding is an art yazıyorsa kesinlikle benim motorum değildir.

Anlaştığımız bir konu olduğuna memnun oldum.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ah o eski vhs videolar. Yaşım yetiyor da özel hayatımı gözler önüne sermeyeyim dedim . :D
Bende haala gençlik yıllarında babamın aldığı video kamera seti duruyor:)
Eski konulu alman VHS kasetleride sağlam... :)
Merak eden olursa vereyim seyretsin :)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
"Betamax" desem Z kuşağı ne olduğunu bilmez.

Betamax ı Türkiye ye Sony getirdi.. Kendileri video kaset sektörünün ilk idir.. VHS lerin türkiye ye girişi 7- 8 yıl sonra oldu...
Toshiba sonradan vhs ye döndü...
İşimiz gücümüz video ve atari piyasasıydı... Sabahlara kadar az mı commodore64 oynadık :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Betamax ı Türkiye ye Sony getirdi.. Kendileri video kaset sektörünün ilk idir.. VHS lerin türkiye ye girişi 7- 8 yıl sonra oldu...
Toshiba sonradan vhs ye döndü...
İşimiz gücümüz video ve atari piyasasıydı... Sabahlara kadar az mı commodore64 oynadık :)
Commodore için kesin kurşun kalemle kaset sarmışlığın vardır.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Commodore için kesin kurşun kalemle kaset sarmışlığın vardır.
Commodore için sarmadık da , Simtel in müzük setleri için çok sardık.. Arızası kronikti.. Kaset sarardı... Çıkarıp kalemle çok sarmışlığımız var :)
KAFA AYARI desem .... Sen bilirmisin ?...

fjr1300 bir ara çok yükseldiğim bir motordu...k1200 serisine ise nedense hiç ısınmadım...ikisni de kullanmış bir kullanıcı olarak bize iki motorun artı ve eksilerini yazabilirseniz bu segmente ilgisi olanları işine yarayabilir

Motosikleti
fjr1300 bir ara çok yükseldiğim bir motordu...k1200 serisine ise nedense hiç ısınmadım...ikisni de kullanmış bir kullanıcı olarak bize iki motorun artı ve eksilerini yazabilirseniz bu segmente ilgisi olanları işine yarayabilir

Aslinda bunu aciklamak icin ayri bir baslik acmak lazim ama kisaca aciklamaya calisayim.

FJR1300 nefis bir motordur ve cok sorunsuzdur.

Ancak

Makinasinin teknolojisi oldukca eskidir

Donanim olarak K1200GT nin seviyesine gelmesi ancak 2014 modelerinden sonradir daha öncesinde GranTourismo bir motordan beklenen donanimlara sahip degildir

6 vitesli model ancak 2016 dan sonra gelmistir önceki modellerde 5 ileri vites kutusuna sahiptir.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bende haala gençlik yıllarında babamın aldığı video kamera seti duruyor:)
Eski konulu alman VHS kasetleride sağlam... :)
Merak eden olursa vereyim seyretsin :)
Yahu geçen elime geçti, komşudan kamerayı ödünç almıştık. Kaseti oynatıcı ile omzuna asıyordun, kamerada Cevat kellenin kamerası kadar vardı, Panasonic markaydı. Geçen dji 5 aldım gene o kamera aklıma gelmişti. Pili bile bu kameradan büyüktü. Birde itiraf et c64 yüklerken çizgiler ve sesle ritim tutup kafanı aşağı yukarı sallıyordun değil mi?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yahu geçen elime geçti, komşudan kamerayı ödünç almıştık. Kaseti oynatıcı ile omzuna asıyordun, kamerada Cevat kellenin kamerası kadar vardı, Panasonic markaydı. Geçen dji 5 aldım gene o kamera aklıma gelmişti. Pili bile bu kameradan büyüktü. Birde itiraf et c64 yüklerken çizgiler ve sesle ritim tutup kafanı aşağı yukarı sallıyordun değil mi?
wsS577.jpg

Düğünlerde , törenlerde tam teçhizatlı kameraman cevat kelle lik yaptığımız da oldu... :)
Güzel hatunlar üzerinde yoğunlaşmak ayrı bir keyifti.. Hey gidi gençlik zamanlarımız :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Adamlar nasıl yapmışlarsa 1981 yılı yapımı haala faal...
Geçen gün denedim... Fokusu acaipmiş ..yeni farkettim :)

Birde itiraf et c64 yüklerken çizgiler ve sesle ritim tutup kafanı aşağı yukarı sallıyordun değil mi?
Hipnotize ediyordu.. Çizgiler düzensiz olunca kafa ayarının bozuk olduğunu anlıyorduk.. :)

Son düzenleme:
wsS577.jpg

Düğünlerde , törenlerde tam teçhizatlı kameraman cevat kelle lik yaptığımız da oldu... :)
Güzel hatunlar üzerinde yoğunlaşmak ayrı bir keyifti.. Hey gidi gençlik zamanlarımız :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Adamlar nasıl yapmışlarsa 1981 yılı yapımı haala faal...
Geçen gün denedim... Fokusu acaipmiş ..yeni farkettim :)
japon abi. Nomaldir. Boşuna japon demiyoruz.

Helgalar güzel de parası çok. Şöyle ülkemizde az bir paraya satın alıp 100 bin km kullanacak helga tipinde motosikletler var mıdır?
Mesela Triumph trophy var, Fjr1300 var. Bunlar devamı üretilmeyen veya bize gelmeyen motosikletler. Güncel bir şey olsa.
Bir tane alıp elden geçirip 10 sene kullanmak çok güzel olurdu. Belkide 1200 rt almak lazım ana nasıl?

Motosikleti
Helgalar güzel de parası çok. Şöyle ülkemizde az bir paraya satın alıp 100 bin km kullanacak helga tipinde motosikletler var mıdır?
Mesela Triumph trophy var, Fjr1300 var. Bunlar devamı üretilmeyen veya bize gelmeyen motosikletler. Güncel bir şey olsa.
Bir tane alıp elden geçirip 10 sene kullanmak çok güzel olurdu. Belkide 1200 rt almak lazım ana nasıl?

Güncelde bu motorlar artik yok.

Sportif tarafindan ödün verilmis GTL1600 veya Goldwing gibi makinalar hala üretimde ama bu motorlarin tadini vermez. RT elbise giydirilnis GS dir , gözleme seviyorsan olur ama bu motorlar gibi degildir.

Cinliler bu sinifa girmeye calisiyorlar ama heniz yeterince olgunlasmadilar.

Söyleyebilecegim tek olumlu sey , bu motorlar tekerci driftci cakal tayfanin binmedigi motorlardir. Makinalari cok cok uzun ömürlüdür. Hala bir kapali garajin kösesinde branda altinda yatan tertemiz örnekleri bulunabilir.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Hoca Helga yı dilinden düşürmüyor , hep Helga diyor. Kimdir bu Helga ? Hocanın hayatına kaç Helga girdi .

Hadi bir bakalım.

Her yıl yapılan eğitimler, geziler ,seminerler için yapılan onbinlerce kilometre elbette tek bir motor ile yapılmadı. Helganın yanında her zaman ikinci bir motorum oldu . Şu anda da ikinci motor olarak 2022 BMW S1000XR var . Helga genellikle uzun mesafelerde gıdılen eğitimlerde ve uzun gezilerde kullanılıyor.

Ve tabiki bunlar tek bir Helga ile yapılmadı.

Helga 1

İlk Helgam 2003 model K41 serisi K1200 ün GT değil RS versiyonuydu . Ancak üzerinde GT ye ait pekçok özellik vardı (cruise control vb) . O yıllara ait RS ve GT neredeyse aynı motorlardı , aralarında sadece küçük detay farkları vardı. Yatık dört diye bilinen BMW nin bence ölümsüz en güzel motorunu taşıyordu. Fren sisteminde otomobillerde olan fren takviye sistemi vardı ve kontak kapalıyken frenleri şişer , tutmazdı . BMW sonradan bu fren sisteminden vazgeçti. Ilerı sürüş testlerine ( RoSPA , IAM vb) ,eğitmenlik programlarına, sınavlarına bu motor ile katıldım (hiç GS im olmadı :cool: ).Bence görsel olarakBMW nin en güzel motorlarından biridir. Şu anda yakın arkadaşım ve öğrencim olan benden sonraki sahibinin işyerinde biblo gibi sergileniyor. Maddi imkanları geniş olduğu halde başka motor almıyor ( ben istedim bana da geri satmadı ;))

466420885_10161987660398624_897543019104538245_n.jpg

Helga 2

İkinci Helgam 2004 model K44 serisi K1200 GT nin ilk yılına ait modeliydi. Bir önceki modelden oldukça farklı bir motor du ve üzerindeki makina Kawasakinin ZZR serisi için geliştirmiş olduğu bir makinaydı. Büyük bir heves ile aldığım bu motorumu o dönemde yaşadığım ekonomik problemler nedeni ile kısa sürede satmak yorunda kaldım ama bir süre sonra durumu toparlayınca tekrar geri aldım. Severek bindiğim ve oldukça kilometre yaptığım bu Helgam ile maalesef sadece bir resim çektirmişim. Daha sonra ilk sattığım arkadaşa tekrar sattım ;).

467662140_10162150381758522_1841323691454488629_n.jpg

Helga 3

2014 de FJR1300 ün yeni modeli çıktığında çok beğenmiş ve almak istemiştim ancak sınırlı sayıda motor (Aklımda yanlış kalmadıysa 20 tane kadar) o yıl Türkiyeye gelecekti ve daha fuar açıldığı gün bütün motorlar daha gelmeden satılmıştı. O yıl Nordkapp a gidecektim ve işi riske sokmamak için sıfır bir motor ile yola çıkmak istedim (Rotayı Alpler üzerinden hem gidişte hem de dönüşte geçecek şekilde planlamıştık ve toplamda 23 gün ,13.000km sürecekti.
FJR yi alamayınca düşük kilometreli ve mümkün olan en genç K1200GT aradım. Sarı sayfalarda emsallerine göre daha yüksek fiyatta ve resimlerinde sıfır gibi görünen, yaşına göre anormal düşük kilometrede bir GT vardı. Telefonla aradığınızda motorun sahibi değil asistanı cevap veriyor , istenen parayı kuruşu kuruşuna vermeyi düşünmüyorsak boşuna gelmeyin cevabı alıyorduk. Bu kişi motosiklet hakkında hiçbir bigiye sahip olmadığı için sorduğumuz teknik sorulara da cevap veremiyordu.Sonuçta hayatında hiç motora binmemiş birisi ile muhatap oluyorduk.
İş inada bindi ve motosiklet konusunda fikirlerine çok güvendiğim bir dostumla atlayıp İstanbula motoru görmeye gittik . Verilen adres motor sahibinin iş yeriydi , yine asistan ile muhatap olduk ve istenilen fiyatı ödemeyi kabul etmezsek motoru göremeyeceğimiz açıkça ifade edildi. Biliyorum pekçok kişi bu noktadan sonra küfürü basıp geri dönerdi ama içimden bir ses o motoru gör diye bas bas bağırıyordu. Nasıl olsa param cebimdeydi ve henüz bir yere imza atmamıştım.
Motorda ilandan farklı bir durum olmadığı sürece koşullarını kabul ettiğimi bildirerek motoru göstermelerini istedim. İşte bundan sonrası çok acaipti. Motor , ağzına kadar dolu bir deponun en arkasında resmen pamuklara sarılmış halde duruyordu , motoru çıkarabilmek için forklift ile epey uğraşarak koridor açtılar işte o zaman anladım niye bu kadar nazlandıklarını. Motor uzun sğreden beri orada paketlenmiş halde beni bekliyordu. İlanda göründüğünden bile daha iyi kondisyondaydı adeta sıfırdan farksızdı. 2008 model yılının GT ye ait tüm orijinal aksesuar paketi hatta orijinal BMW alarm ı bile motorun üzerindeydi. Beraber gittiğim arkadaşımın yüzüne baktığımda 'sakın kaçırma , sen almazsan ben alacağım bu motoru ' ifadesini gördüm ve o andan itibaren motorun anahtarını kimseye vermedim :cool:
Motorun satışında nihayet sahibi ile tanıştım. Çok beyefendi birisiydi , vakti gerçekten çok değerliydi alıcı kılığındaki çakalların tacizinden yılmıştı. Bu nedenle bu şekilde kaba davrandığını söyleyerek bizden özür diledi ve bizleri yemekte ağırlarken motorun hikayesini anlattı. Motorun ilk sahibiydi . işleri nedeni ile yılda sadece bir kez Bodruma gitmek için motora biniyor kalan zamanda motor depoda kalıyordu. Çevresindeki tüm arkadaşları gözlemeci oldukları için o da çoktan bir GS ADV almış ve GT yi satışa çıkartmıştı. O gün Borusanda kontrollerini yaptırıp hayatında ilk defa Bodrum dışında bir yere doğru yola çıktı Helga 3.

468041025_10162037727293624_1545147319625331484_n.jpg

-Ama durun hikaye burada bitmedi. Beraber gittiğim dostum ve bir ortak dostumuz bir olup ilk partide gelen FJR1300 sipariş eden ortak bir başka dostumuzu kandırıp Eskişehir Yamaha bayisine gelen sipariş edilmiş FJR1300 e benim adıma fatura kestirmiş , parasının büyük kısmını yatırmış ve ortak garajımızda duran Helga 3 e çökmüşler. O sırada şehir dışında çalışan bendenize FJR nin üzerinde çektirdikleri resimleri ve faturanın resmini yollayıp 'hoca bakiyeyi yatırıp motoru alabilirsin. Biz Helgaya iyi bakacağız diye mesaj atıp maalesef sadece bir kaç yüz km kullandığım Helgamı benden ayırdılar :cry:

Helga 4 (Yasak Aşkım)

Nordkapp turu sonrasında FJR yi sattımve eski aşkım Helgaya kavuşmak için arayışa girdim . Sarı sayfalarda bir tane bile aradığım gibi Helga yoktu, Helga 3 ü geri isterdim canımızı al motorumuza dokanma diye ağladılar. Standartlarım yükselmişti, hırs yaptım illaki Helga 3 ayarında bir Helga daha bulacaktım. İşte o günlerin birinde sabah akşam gözümü ayırmadığım sarı sayfalara Helga 4 düştü. Neredeyse Helga 3 den daha iyi durumdaydıı sadece rengi gri değil maviydi . Ben adresi alıp motora bakmaya gittiğimde daha birkaç saat ilanda kalan Helga yeni sahibine gitmişti bile 😢. Aradan geçen birkaç ayın ardından Helga 4 tekrar ilana çıktı ama o günlerde sıfır bir motor aldığım için alabilme imkanım yoktu ama motor arayan bir dostuma tavsiye ederek motoru aldırdım. Fırsat buldukça kendi motorumu dostuma bırakıp Helga 4 ü alıp geziyor adeta yasak aşk yaşıyordum. Hatta bir süre sonra dostumu ikna edip kendi motorumla takas etmeye çalıştım ama bir süre sonra Helgaya doyamayan dostum motorunu geri aldı. Bir yıl kadar sonra benim haberim olmadığı bir anda Helga 4 satıldı , duyduğumda kahroldum. Ardından büyük sürpriz geldi
Helga 4 ü yıllardır yetiştirdiğim ve evladım gibi sevdiğim bir öğrencim almış ve motoru Eskişehire yani burnumun dibine getirmişti. Artık Helgayı görmek için yüzlerce kilometre gitmek zorunda değildim. O tarihten itibaren Almanyaya taşınana kadar geçen sürede Helga 4 ile ne zaman istersem sürüş yaptım , eğitime çıktım. Arada sırada yayınladığım Helgalı videolarımdaki Eskişehir plakalı mavi GT işte o Helga 4 tür. Hiçbir zaman ruhsatında benim adım yazmadı ama yasak aşkım olarak hayatımda kaldı.

616759955_10163926629623624_8174587583107407270_n.jpg

Helga 5

Almanyaya taşındıktan sonra tabiki Helga aşkım bitmedi ve ilk işim yine bir Helga bulmak oldu. Almanyada temiz bir motor bulmak hiç zor değildi. Aradığım motor artık 10 yaşında bir model olsada temiz ve bakımlı bir taneyi hiç zorlanmadan buldum, hem de Türkiyede sattığım FJR nin 4 de 1 i fiyatına. Kendisi benim hayatımda en uzun süre kalan Helgam oldu . Tam 7 sene beraberdik . Birkaç kez Türkiyeye gittik beraberce , Transfagaraşana çıktık , Belçika , Hollanda , Almanyada defalarca eğitim verdik. Kozmetik olarak neredeyse hiç yıpranmayan Helga 5 maalesef yaptığı tonlarca km sonrasında mekanik olarak güvensiz hale geldi Hala yürüyor ama uzun yol için güvenilir değil. Türkiyede olsam çok güvendiğim ustama verip tamamen sıfırlayabilirdim (2022 de Tğrkiyeye getirip bir kez sıfırlatmıştım zaten) Ancak bu maliyete burada hala temiz bir Helga bulmak mümkün olduğu için yeni bir Helgaya geçtim. Kendisi trafikten çekildi ve Helga 6 için yedek parça olmak üzere garajda bekliyor.

497802320_10162822401098624_8318578238175858873_n.jpg

Helga 6

Henüz ilişkimiz çok taze , umuyorum bu sene onunla çok güzel geziler ve eğitimler yapacağız.

615964394_10163926600323624_5645494773949918408_n.jpg
Ne güzel hikayeler, ne güzel motosikletler😍

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar