- Katılım
- 17 Nis 2018
- Mesajlar
- 13,467
- Motosikleti
- D400
benim elim uyuşmuyor g*tüm uyuşuyor hocam, ne yapmam lazım
hanımda artçı olunca ayakları uyuşuyormuş titreşimden ama akşam kavga etcem öyle bişi yokmuş titreşim uyuşturmazmış tüm suclu sensin diye
benim elim uyuşmuyor g*tüm uyuşuyor hocam, ne yapmam lazım
İyi de Okan hoca, bu makalenin herhangi bir yerinde "motocross sürücülerinin gidonu sıkı sıkıya tuttukları için ellerinin uyuştuğunu" belirtilen bir ifade yok ki. Bu çıkarımı siz yapmışsınızHatta calisma diyorki , profesyonel motocrossculardaki ellerde uyusma amatörlere göre daha kisa sürede olusuyor. Yani daha cok hoplayan ziplayanda , dolayisi ile gidona sarilanda uyusma daha erken geliyor.
Daha da Türkcesi
Eger motocross yapiyorsan , yani gidona sarilmak zorundaysan, ne yaparsan yap o titresimi yiyeceksin ve ellerin uyusacak. Gidonu degistirmen ilave parcalar sönümleyiciler takman sonucu degistirmeyecek.
Konun basindan beri anlatmaya calistigim sey bu .
Sebep titresim degil , o sadece tetikleyici. Eger sen gidonu bir motocross binicisi gibi siki siki yakalarsan elektrikli motosiklette dahi ellerinin uyusmasi kacinilmazdir.
Ilgili bilimsel calismaya ait makalenin linki asagidadir.
https://www.researchgate.net/publication/342205910_Hand-arm_vibration_in_motocrossmeasurement_and_mitigation_actions
İyi de Okan hoca, bu makalenin herhangi bir yerinde "motocross sürücülerinin gidonu sıkı sıkıya tuttukları için ellerinin uyuştuğunu" belirtilen bir ifade yok ki. Bu çıkarımı siz yapmışsınız
Makale özet olarak 2 farklı motosiklette KTM EXC 350 F ve Honda 450 CRF iki farklı motosiklet sürücüsü tipinin (amatör ve profesyonel) kullanım şartlarına göre titreşimin etkilerini irdelemiş. (KTM EXC 350 F driven by an amateur driver; the second is a Honda 450 CRF cross driven by a professional driver). Hatta burada 2 farklı pist ve trafik koşulunda, 2 farklı test yapılmış (Motorcycle 2 was tested in two different sessions characterized by different track and traffic conditions). Ama hiç bir yerde "gidonu ne denli sıkı tutup tutmadıklarına yönelik bir test veya atıfta" bulunulmamış. Bu çıkarımınızı bu makalede nereden yaptığınızı merak ediyorum.
Bu makalede daha çok titreşimin (yatay-dikey-yanal-ön arka) yol şartlarından mı yoksa motosiklet şartlarından mı kaynaklandığı test edilmiş. Gidon bileşenlerinin ve titreşim önleyicilerinin seçimi de sürücülere bırakılmış. "To select which handlebar components would be tested, the two motocross riders were asked to suggest readily available commercial components which, to their knowledge, incorpo-rate some form or anti-vibration features/materials. The riders identified 3 handlebars and 4 steering plates, and the parts were chosen accordingly." Ayrıca 10 farklı gönüllü, 20 farklı gidon kombinasyonunu test etmiş. "Ten volunteers tested all the 20 plate-handlebar combinations"
Burada hiç bir yerde sürücülerin gidonu tutma becerileri veya oturuş pozisyonları ile ilgili veri yok. Test sonuçları daha çok titreşime maruz kalma süresi, pist koşulları ve motosiklet üzerine eklenen konfor bileşenleri üzerinden değerlendirilmiş.
"The time histories of the vibration measured during the track tests are shown in figure 5.The vibration levels (weighted and unweighted) measured in the different experimental sessions along the three axes are summarized in table I. Results show that after 1 hour of activ-ity, the exposure is systematically larger than the EAV (2.5 m/s2). In the most critical situation (Motorcycle 2, session S3), the limit value is reached after 0.9 h (54 minutes), thus indicating that the continuous exposure to hand-arm vibra-tion might lead to the set of disorders indicated as HAVS."
"The substantial equivalence between all the tested solutions is confirmed by the questionnaires’ result, as the differences between the average discomfort (dp,h) for each combination of plate p and handlebar h (shown in figure 8) are small in comparison with the data dispersion. The plot shows that the Plate A and handlebar 2 was the combination which had the lowest mean discomfort. In this configuration, the measured vibration is 11.7 m/s². The configurations that lead to the highest discomfort are the combinations of plate Cv with handlebars 1r and 3; in these configurations the vibration levels were 11.9 and 11.8 m/s² respectively"
Hatta burada özellikle motocross sürücülerinin maruz kaldığı yüksek orandaki gidon titreşiminin sürücülerde kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceği belirtilmiş. "These frequencies, according to the current scien-tific literature (Bovenzi 1998, Hangberg 2002), may lead to musculoskeletal disorders."
Sonuç olarak da diyor ki; siz hangi gidon, titreşim önleyici plaka, konfor bileşeni vs. kombinasyonu kullanırsanız kullanın, motocross sürücülerinin titreşime maruz kalması ciddi olarak izlenmesi gereken bir durumdur.
"The different handle-bars mounts are not effective in the reduction of vibration. The proposed methods for reducing the vibration increase the exposure at high frequencies, thus increasing the risk of HAVS. Results presented in this work suggest that the vibra-tion exposure of motocross drivers should be monitored and that almost all the combinations of handlebars and steering plates are equivalent from a comfort point of view"
Kısaca Okan Hocam,
Güzel çalışma, ancak sizin söylediğinizi teyit eden bir çalışma değilKendi söylediğinizi destekleyecek bir şeyler arıyorsunuz belli de, burada biraz okuma yazma bilen birilerinin olduğunu da dikkate alın lütfen. Bence artık zorlamayın...
Evet, bir motosiklet eğitimi öncelikle motosiklete oturuş ve gidonu tutuş öğretisiyle başlar, bu çok ciddi bir konudur, genelde ihmal edilir, çok büyük oranda yanlış yapılır, vs. tamam da, iddianızın hiç bir literatürde yeri yok...
Ama bir yandan da iyi oldu aslında bu konu, belki de farkında olmadığımız birçok şey yazıldı, literatür paylaşıldı, yeni şeyler öğrenildi...
Forumun asıl buna ihtiyacı var...
Sevgili hocam sizi ilgiyle takip ederim. Eğitimci kimliğinize de saygı duyarım. Ancak bu konuda alınganlıkMotocross yaparken, ayakta ve arazide hoplayip ziplarken gidonu sikica tutmamak mümkünse sen haklisin , ben cikarim yapiyorumdur.
Makalenin basligi titresimin ön kol ve ellerdeki etkilerini inceliyor. Motocross da gidonu siki tutmamak diye bir secenek olmadigi icin böyle bir ibareye rastlamamis olabilirsin.
Arndiol e de söyledigim gibi siz haklisiniz ben yanlisim .
Tatmin oldunuz mu![]()
Seleye de minder koyalımBen yıllardır motorlarımda elcik üzerine süngerimsi bir kılıf geçiriyorum......
Seleye de minder koyalım![]()
Eski motorumda konfor sele takılıydı ama şimdikinde ihtiyaç duymuyorum, selem rahat.Seleye de minder koyalım![]()
7 dk lik bir videoyu izlemeye üsenirsen konuyu bu kadar yanlis anlarsin.
Konu egitim alan istedigi motorla baslayabilir konusu degil. Egitim alirsan ihtiyacin olan kas hafizasina ve tecrübeye DAHA KISA sürede ulasabilirsin konusu.
Sevgilerimle
Üşengeçlik konusuna hemen de ne güzel çabucak karar vermişsiniz. Kullandığım bilgisayarda youtube açılmıyor! Ama siz yargınızı hemen dağıtmışsınız üşengeçlik yaftasını yapıştırarak!
Kas hafızası evet eğitimle daha kısa sürede olabilir evet ancak 2 3 günde değil. Ben nörofizyolojiden bahsediyorum ancak siz isterseniz eğitim alan öğrencilerinize bu savunduğunuz şekilde tavsiyeler verin.
Tecrübeyi eğitim yerine koymuyoruz; ikisinin birlikte ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Not düşelim bunu da.
Emredersiniz , majestelerinin emrine uyup kacamak cevap vermemeye calisayim.
Keske saygisizligin caresi de ellerin uyusmasini engellemek kadar kolay olsaydi.
Makalenin basinda yazarlarin isimleri mevcut.
Soruyu bana degil onlara sormalisiniz.
Ayrica tabiki ayni soruyu motosikletinizi üreten firmaya da sormalisiniz.
Madem ürettikleri motorda titresim cok büyük bir sorun , teknik bir sir olmayan , maliyeti üc kurus olan bir parcayi neden takmamislar.
Simdi ben bir soru sorayim .
Madem gidon topuzu bu kadar kolayca bu sorunu cözüyor , gidon topuzuna sahip motorlarin sahiplerinin elleri neden uyusuyor ?
Sevgilerimle
Aynı sürücünün aynı ekipman ile aynı motoru aynı şekilde kullanırken; gidon topuzu takıldıktan sonra ellerde azalan uyuşmayı nasıl açıklıyorsunuz?
Milano üniversitesinde yapilmis bilimsel bir calismada bu konu cok detayli calisilmis. Makalenin linkini asagi birakiyorum.
Calisma Motocross binicileri üzerine yapilmis ki bu cok önemli bir detay sunuyor bize
Motocross sürücülerine gidonu sikma diyebilme sansimiz yok tutunmak icin gidona sarilmak zorundalar. Dogru oturus diye birsey söyleme sansimizda yok , oturus yok.
Hatta calisma diyorki , profesyonel motocrossculardaki ellerde uyusma amatörlere göre daha kisa sürede olusuyor. Yani daha cok hoplayan ziplayanda , dolayisi ile gidona sarilanda uyusma daha erken geliyor.
Yani biz yol sürücülerinin uyusmadan kurtulabilmek icin kullandigimiz "dogru oturus"secenegi motcrosscular icin mümkün degil.
Bu nedenle tek secenek gibi görünen ,gidon üzerinde degisiklik yaparak ellerin uyusmasinin önüne gecilebilirmi sorusuna cevap aramislar.
Adamlar sadece topuz degil , gidon ile ilgili yapilabilecek her türlü degisiklik üzerine calismis ve bir sonuca ulasmislar.
Sonuc cümlesi aynen söyle :
Results presented in this work suggest that the vibration exposure of motocross drivers should be monitored and that almost all the combinations of handlebars and steering plates are equivalent from a comfort point of view.
Türkcesi
Bu çalışmada sunulan sonuçlar, motokros sürücülerinin titreşime maruz kalmasının izlenmesi gerektiğini ve gidon ile direksiyon plakalarının neredeyse tüm kombinasyonlarının konfor açısından eşdeğer olduğunu göstermektedir.
Daha da Türkcesi
Eger motocross yapiyorsan , yani gidona sarilmak zorundaysan, ne yaparsan yap o titresimi yiyeceksin ve ellerin uyusacak. Gidonu degistirmen ilave parcalar sönümleyiciler takman sonucu degistirmeyecek.
Konun basindan beri anlatmaya calistigim sey bu .
Sebep titresim degil , o sadece tetikleyici. Eger sen gidonu bir motocross binicisi gibi siki siki yakalarsan elektrikli motosiklette dahi ellerinin uyusmasi kacinilmazdir.
Ilgili bilimsel calismaya ait makalenin linki asagidadir.
https://www.researchgate.net/publication/342205910_Hand-arm_vibration_in_motocrossmeasurement_and_mitigation_actions
Sevgilerimle
ben afrika ya barkbusters elcik koruma aldıydım laylon olanları bi arkadaş kırmıştı arazideHerkes motoruna uygun ağırlık topuzu taksın. ÇanÇinÇon eloksal aluminyum süslerden bahsetmiyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Herkes motoruna uygun ağırlık topuzu taksın. ÇanÇinÇon eloksal aluminyum süslerden bahsetmiyorum. demiştim ya dayanamadım uzunca yazdım.
Bu iş üzerine akademik bir eğitimim yok, o yüzden terminolojide / jargonda hatalarım olabilir. Ama titreşime zamanında kafayı takmış biri olarak kendi motorlarıma ve kendi motorum gibi bindiğim bir çok motora muhakkak gidon topuzu taktım ya da üzerlerindekini kontrol ederek kullandım. Yaklaşık 42 yıldır bisiklet ve 34 yıllık motor macerası el sinirlerimi çok yordu. Buna arazideki el üzeri düşüşler, mekanik işler yaparken zorlanmaları da eklersek; bilinçlenene kadar elleri bayağı yıpratmışız.
Gidon Topuz Ağırlığı Ne İşe Yarıyor:
Motosiklet çalışırken, gidon rezonans yayan bir mekanik sistem oluşturur. Yani, gidonlar belirli bir frekansta titreşme eğilimindedir. Bu frekans, motosikletin karakteristik frekans aralığının herhangi bir bileşeni ise, gidonlar ellerinizi rahatsız edecek şekilde sallanmaya başlar. Motosikletiniz makine kaynaklı bir titreşime sahipse titreşimi yoketmeye değil azaltmaya uğraşın; titreşim için en büyük kaynak kranktır. Benim KTM LC4 örneğinde; krankta counter-balance / karşıt-ağırlık sistemi yoktu. Krankın kendisi de 6000-8000 devir arası balanslanmıştı... Şehirde ya da gezide sürekli bu devir aralığında gidemeyeceğimize göre; Bu krankı daha geniş aralıkta balanslayan 1-2 manyak çıkmış ama kimse o parayı harcamak istememiş.
İhtiyacınız olan ağırlığın ne olduğunu bilmek, ancak deneme yanılma yoluyla çözebileceğiniz bir rakamsal değerdir. Motosiklet gidonlarının rezonansı üzerine herhangi bir araştırma yapmadım, ancak titreşim konusunu 90larda kafaya taktığımdan, bunun tahmin edilebilir bir cevabı olmadığını söylemem lazım. Bir motosiklet için hangi ağırlığın gerekli olduğuna dair mantıklı bir hesaplama yapabilmek için çok fazla değişken var. Zaten bunları hesaplayabilecek olsam ohoooBununla birlikte, mevcut gidonunuzdan daha ağır veya daha hafif bir ağırlık kullanmanız gerekip gerekmediği konusunda yol gösterici olabilecek birkaç temel not;
* Gidon uç ağırlıkları aslında titreşimi sönümlemez. Sadece gidonların rezonans frekansını değiştirirler. Rezonans frekansı, bir cismin hareket ettirildiğinde "çınladığı" frekanstır. Bir çelik boruya çekiçle vurduğunuzda ve borunun bir ucundan dinlediğinizde, rezonans frekans spektrumunun duyulabilir kısmını duyarsınız. "Temel" frekans en düşük notadır. Gidonlarda bu, gidonların "sallantısı" ile oluşan frekanstır. Bu temel frekans genellikle en güçlü frekanstır, dolayısıyla ilk tepki veren frekanstır.
Gidon uçlarına takılan ağırlıklar, rezonans frekansını motorun ürettiği frekanslardan uzaklaştırarak daha düşük bir frekansa kaydırarak titreşimi azaltır. Bu, aynı gerilim altında daha ağır bir gitar telinin daha hafif bir telden daha düşük ses çıkarmasının aynı nedeni ile gerçekleşir.
Bir ağırlığın titreşimi bu şekilde azaltmadaki etkinliği, ağırlık gidon merkezine yaklaştıkça sıfıra indiği için, mümkün olduğunca ağırlığı gidon uçlarının dışında tutmak önemli bir noktadır. Tüm ağırlık, en etkili olduğu yerde, yani gidon uçlarına yakın bölgede yoğunlaşmıştır. Gidonların tamamından geçen çözümlerdeki gibi ölü ağırlık yoktur. Rezonansı aşağıya çekerek, genellikle motor frekansından daha da uzaklaştırır ve bu da gidonlardaki titreşim birikimini önemli ölçüde azaltır.
Bunu atalet açısından da ele alabiliriz. Ağırlıkları gidon uçlarına sağlam bir şekilde monte ederek, gidon uçları büyük bir atalet kazanır, bu da hızlarını değiştirmeye çok daha isteksiz oldukları anlamına gelir. Çırpınma hareketi, gidon uçlarının hızlı bir şekilde bu yöne ve o yöne doğru ivmelenmesini içerdiğinden, uçlardaki herhangi bir ağırlık bu hareketi azaltır.
Rezonans frekansını değiştirerek titreşimi kontrol altına almaya çalışırken, sağlam bir şekilde montaj en iyi yöntemdir. Montajdaki herhangi bir esneklik, ekstra ağırlığın etkisini azaltır ve yerinden çıkıp düşme riski yaratır.
Gidon uçlarındaki ağırlıklar, motosikletimin gidonundaki tepki hızını yavaşlatacak mı? Teorik olarak evet, biraz. Ancak, şahsi tecrübem: Bu tür önlemler tepki verme yeteneğini etkilemiyor. Hatta bazı tuhaf denemelerde gidonlara erimiş kurşun döküp, ağzına kadar doldurulup (gidon uç ağırlıklarımızın çok katı bir kütle) ve yol tutuşlarının değişmediğini söylediklerini okudum.
Viraj başlangıcında yavaşlamayı neden fark etmiyorsunuz? Bunu anlamanın bir yolu, yukarıda anlatmaya çabaladığım (köyde Okusfort mı varıdı) rezonans kavramı ve bunun gidon topuz ağırlıklarının frekans değiştirme üzerindeki etkisidir. Motorun temel frekansı (4000 RPM'de çalışan tek silindirli bir motor için 67 Hz), sürücünün direksiyon girdisinin frekansının en az 130 katıdır (0,25 - 0,5 Hz). Bu, motorun gidonlarla rezonansa girmesini veya gidonları titreştirmesini ciddi şekilde engellemek için yeterli olan bir ağırlığın, motosikleti yönlendirmede yer alan çok daha düşük frekans için önemsiz olduğu anlamına gelir.
Gidon ağırlıklarına para harcamasam ne olur? Şanslıysanız; çok iyi bir kan dolaşımınız, hasar almamış sinirleriniz, güçlü bilekleriniz ve elleriniz varsa ağrıya dayanabilirsiniz. Ancak uzun sürüşler eninde sonunda sizi yorabilir ve gidon ağırlığı konusu uzun vadede kendinize yatırım gibidir. yazdığım tüm etkenlere bağlı olarak, titreşimler sağlığınız için ciddi derecede zararlı olabilir. Titreşen gidonlar karpal tünel sendromunu ve artriti kötüleştirebilir, dolaşım sorunlarını şiddetlendirebilir, ellerde uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir. Eğer bu başınıza gelirse, ciddiye alıp bir uzman doktora muhakkak gidin. Bu sorunların çoğu, ne kadar çok ertelenirse o kadar kötüleşir.
* Ama severek bindiğiniz bir motorsa yine de denemekte fayda var. Ben öyle yaptım ve bir nebze işkenceden uzaklaştım o zamanlar, yani balansı kötü motorda kullanmak "işe yaramadıkları" anlamına gelmez. Peki, gidonun tüm sallanma / titreşim hareketini sönümlemiyorlarsa neden kullanıyoruz? Rezonans frekanslarının daha yüksek dereceli harmonikleri, örneğin gidona ağırlık ve viskoelastik malzeme kombinasyonu yerleştirilerek etkili bir şekilde azaltılmalıdır. Durumun fiziği nedeniyle, titreşim frekansı ne kadar yüksekse, hareketi bozmak için gereken ağırlık o kadar azdır ve sönümleme sisteminin montaj noktasının o kadar az sağlam olması gerekir. Bu nedenle, gidonun tamamında ağır bir elastomer olması, elastomerin iç hareketinin gidonda durağan dalgaların oluşmasını engellemesiyle, daha yüksek harmonikler için iyi sonuç vermektedir.
Örnek >
![]()
![]()
Ancak en düşük rezonans frekansı, yani sallantı hareketi, tipik olarak en güçlü olanıdır. Bu hareket için, topuz ağırlıklarındaki tüm o elastik malzemenin etkinliği, kütlesiyle sınırlıdır. Başka bir deyişle, tıpkı düz ağırlıklar gibi çalışır; rezonans frekansını düşürür ve gidon ağırlıklarının titreşim frekansının hızlı bir şekilde değişmesini engeller.
* Yamaha / Honda / Suzuki / BMW / Triumph gibi tarihi mühendislikle geçen firmaların çoğu belirli denemeler sonucu gidon ağırlıklarının hesabını yapıp takarlar.
* Daha ağır bir ağırlık, gidonların rezonans frekansını düşürecektir. Daha düşük frekanslar genellikle eller için daha az rahatsız edicidir.
* Kısa gidonlar, uzun gidonlardan daha yüksek bir rezonans frekansına sahip olacaktır. NS 200 gibi dışarıdan kelepçeli gidonlar, tam boy gidonlardan daha yüksek bir frekansta rezonansa girecektir.
* Eğer ağırlıklar, gidonun titreşim frekansını normal seyir hızınız/devirlerinizle artacak bir aralığa getirirse - o aralığı yakalarsa, titreşimi daha da kötüleştirebilirsiniz.
Sürekli böyle konuşmalar gerçekleştiriyor musunuz?haftasonu domiyi aldım karşıma konuştum.
dedim domi sen zıngır zıngır titrediğin için el uyuşmuyormuş sadece ben kötü oturdugum ve gidonu tuttugum için uyuşuyormuş.
tüm bilim dünyası uzun süreli titreşimin kan ve sinir sistemini uyarıp/bpzup uyuşma yapabileceğini söylerken senin ayagını kaydırmak için yapmış, aslında sen japondan da kalitelisin titrediğin için sağlık veriyorsun bize dedim.
sonra sarılıp agladık.
canım domim hakkını yemişim.
Konuşmasında sıkıntı yok ama Domi bir gün cevap verirse esas o zaman problemSürekli böyle konuşmalar gerçekleştiriyor musunuz?