Motosiklet kazaları genelde neden olur?

Motosikleti
Scooter/ Hero Duet 125
Merhabalar 29 yaşındayım. Aranızda yeniyim. Aynı zamanda motosiklet konusunda da yeniyim. Siz büyüklerim ve küçük kardeşlerim gibi motosiklet tutkunu değilim. Hiç olmamıştım, hatta hayatımın bir noktasında motosiklet kullanacağım hiç aklıma gelmezdi, ta ki bu seneye kadar. Meslek değiştirdim damacana su ve tüp servisi yapıyorum. Bu meslek gereğince otomatik vites scooter kullanmaya başladım. Ve inanır mısınız inanılmaz zevk aldım. Kabiliyet bakımından sürebileceğimi hiç düşünmezdim. Ama yapabildiğimi görünce hem çok heyecanlandım hem de çok sevindim. 2 tekerleğin üzerinde rüzgara karşı zamanın ve doğanın içerisinde adeta koşar gibi gitmek çok güzel bir duyguymuş. Lakin yine de yüksek motosikletler gibi bir hevesim yok ama bir dönüm noktasında gibiyim. Sanki bir noktadan sonra bağışıklık gösterdiğim bu zehire günün birinde yakalanacak gibiyim.

Velhasıl kelam kullanacağım motosiklet ne olursa olsun gaflete düşüp hataya mahal vermek istemiyorum. Tamamen bilinçli ve temiz bir sürücü olarak kalmak istiyorum. Ne kadar eğlenceli olsa da küçücük hatalar bile büyük sonuçlara neden olabilir. Bunun için kendimce tespit ettiğim bazı püf noktalar var. Mesela ilk yağan yağmurların toprakla birleşip zemini adeta sabun gibi kayganlaştırdığı ve ya hafif mıcır bulunan zeminlerin lastiği kolay bir şekilde kaydırabildiği gibi ve ya park halindeki arabanın her an kapısının açılabileceği gibi vb.. Uzun lafın kısası başka nelere dikkat etmek gerekir. Kaza yapan genelde nelere dikkat etmezler. Sizlerin kendince tespit ettiğiniz, deneyimlediğiniz durumlar var mı?

Bu kazaların istatistikleri var mı varsa nerelerden incelenebilir?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Egitmen degilim fakat bir iki sey karalayayim:
  • Guvenlik balonuna hep dikkat edin: Etrafinizdaki birkac metrelik captaki cemberin bos olmasina dikkat edin
  • Onunuze sagdan soldan, onden arkadan ani bir sey ciktiginda kacabilecek yeriniz oldugundan veya durabileceginize emin oldugunuz bir hizda gidin
  • Virajlara yeteneginizin izin verdigi kadar hizla girin, surekli gitmek istediginiz yere bakin
  • Dusuk hizda on freni cat diye sikmayin
  • Ani hareketlerden kacinin. Freni de gazi da yumusak verin/sikin. Donuslerde de ani hareketler yapmayin, gazla oynamayin.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Trafikte gördüğünüz her insanı gerizekalı olarak kabul edin (kaba oldu affedin).

Dönülmez yerden dönerler.
Şerit değişmesi yasak yerden şerit değişirler.
Karşıya kırmızı ışık yansa dahi yeşil gibi geçerler.

Uzun lafın kısası trafikte bütün araçları her an her şeyi yapabilecek halde görmek gerekiyor, bütün kuralları tersini çevrenizdeki araçların yapabilecek potansiyel de olduğunu kabul etmeli ve öyle sürmelisiniz.

Her zaman dikkatli olsanız da adı üstünde bu kaza, her ihtimaller doğru olsa da bir gün biri yanlış olur ve ortaya kaza doğar.

Ekipmanlarınızı her zaman tam giymeye özen gösterin, bir gün gerek yok dediğiniz ekipman o gün size hiç istemediğiniz kadar çok lazım olabilir.

Motosikleti
Scooter/ Hero Duet 125
Egitmen degilim fakat bir iki sey karalayayim:
  • Guvenlik balonuna hep dikkat edin: Etrafinizdaki birkac metrelik captaki cemberin bos olmasina dikkat edin
  • Onunuze sagdan soldan, onden arkadan ani bir sey ciktiginda kacabilecek yeriniz oldugundan veya durabileceginize emin oldugunuz bir hizda gidin
  • Virajlara yeteneginizin izin verdigi kadar hizla girin, surekli gitmek istediginiz yere bakin
  • Dusuk hizda on freni cat diye sikmayin
  • Ani hareketlerden kacinin. Freni de gazi da yumusak verin/sikin. Donuslerde de ani hareketler yapmayin, gazla oynamayin.
Ellerinize sağlık hocam, gayet güzel bir bilgilendirme olmuş. Zira dikkate alacağım bilgiler var. Öyle ki yıllar önce nerede gördüğümü hatırlamadığım ama bir videoda dinlediğim biri, arabaların arkasından mümkün mertebe ortalı gitmemek gerektiğini söylemişti. Çünkü arabalara yollardaki çukur, taş gibi engelleri ortalar dolayısıyla hemen arkasından o engele biz takılabiliriz demişti.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Ellerinize sağlık hocam, gayet güzel bir bilgilendirme olmuş. Zira dikkate alacağım bilgiler var. Öyle ki yıllar önce nerede gördüğümü hatırlamadığım ama bir videoda dinlediğim biri, arabaların arkasından mümkün mertebe ortalı gitmemek gerektiğini söylemişti. Çünkü arabalara yollardaki çukur, taş gibi engelleri ortalar dolayısıyla hemen arkasından o engele biz takılabiliriz demişti.
Evet cok dogru. Bunu yaparken de arkadan sizin seridinizi isgal etmek isteyen arabalara da fazla yer acmayin yoksa sizi seridinizden atiyorlar. Seritte oldugunuzu belli ederken lastik hizasini takip etmek lazim.

Motosikleti
Scooter/ Hero Duet 125
Trafikte gördüğünüz her insanı gerizekalı olarak kabul edin (kaba oldu affedin).

Dönülmez yerden dönerler.
Şerit değişmesi yasak yerden şerit değişirler.
Karşıya kırmızı ışık yansa dahi yeşil gibi geçerler.

Uzun lafın kısası trafikte bütün araçları her an her şeyi yapabilecek halde görmek gerekiyor, bütün kuralları tersini çevrenizdeki araçların yapabilecek potansiyel de olduğunu kabul etmeli ve öyle sürmelisiniz.

Her zaman dikkatli olsanız da adı üstünde bu kaza, her ihtimaller doğru olsa da bir gün biri yanlış olur ve ortaya kaza doğar.

Ekipmanlarınızı her zaman tam giymeye özen gösterin, bir gün gerek yok dediğiniz ekipman o gün size hiç istemediğiniz kadar çok lazım olabilir.
Bu dediğinize çok katılıyorum. Ben araba sürerken bile genelde diğer sürücülere dikkat ederim. Ne kadar iyi kullandığımızı düşünsek bile başkalarının hatalarına kurban gidebiliyoruz. Yukarıda da belirtmiştim. Yolda park halinde araba görürsem, eğer içinde biri varsa ve bodoslama kapıyı açarsa diye hep temkinliyimdir.

Motosikleti
Ns200 15"
Temel olaylar için Altın Elbiseli Adam'ın Hayati Bilgiler köşesini izlemenizi tavsiye ederim, en basitinden:

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
- arkasını görmediğin yerlerde yavaş ol, misal bir duvarın yanından geçerken önüne bir şey çıkabilir, yada yol kenarında bir arabanın yanından geçerken birden arabanın arkasından bir şey çıkar...

- birde yol temizliğini kontrol et, yerde bir sıvı gördüğünde imkanın varsa üzerinden geçme, yağ olma ihtimali oluyor.

- virajlara girerken hızını önceden düşürmen gerek, virajda hızlı isen yavaşlayamazsın çünkü tekerin kayma riski yüksek oluyor, önceden yavaşla.

- motoru ilk çalıştırdığında 15 saniye falan bekle ondan sonra sür ve ilk bir kaç dakika sakin sür motor ısınana kadar...

- haftada bir kez yağ seviyesini ve lastik hava basınçlarını kontrol et.. sendeki ufak scooter için kaç olur bilmem ama 30 yap ikisini de gitsin, yada klavuzdan bak...

ön görülemeyen kazalar içinde zaten hep söylerler; ekipmanlar eksik olmamalı, eldiven, mont, kask, pantolon ve bot..

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Ne eğitmenim, ne hoca. Ama şu lafı çıkarmam aklımdan asla;

Kula bela gelmez, hâk yazmadıkça,
Hâk bela yazmaz, kul azmadıkça.
Hâk, kuldan intikamın kûl ile alır,
Dini irfanı bilmeyen, bunu kûl etti sanır. - Mevlana.

*Aruza, redife özellikle dikkat ettim xD..

Motosikleti
Arora kasırga
Kısacık zamanda edindiğim naçizane tecrübeler şunlar;
*Yeşil ışık yanıyor diye emniyet şeridinden basıp geçmeye kalkma,yan şeritteki araç belki de yayanın geçmesini bekliyordur.
*Asla şeridin sağına yanaşıp gitme, özellikle yıl kenarına park yapılan bir yoldaysan. Her an ayna özürlü bir sürücü arkasina bakmadan kapıyı "laapss" diye açabilir.
*Yolu kısaltmak için aceleyle yüksek hızda ara sokağa girme, ne zaman nereden yola çocuk fırlayacak bilemezsin.
*Sarı ışık yanıyor,az biraz basarsam kırmızıya düşmeden uzarım deme. Diğer ışıklarda da yeşili beklemeden hareket eden birileri oluyor.
*Trafik yavaş akiyorsa sen de ayak uydur,ara mesafe var diye sürat yapma hatasina düşme

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar