Akü şarj sonrası motosiklet çalışmamaya başladı. Yardım.

2025 ns200. Marşta 3-4 saniyede çalışıyordu. Haftasonu yeni aldığım bosch c30 ile aküyü söküp şarj ettim. Aküyü pazar motosiklete taktım. Çalıştırmayı denemedim. Bugün ilk defa çalıştırmayı denedim. Çalışan motosiklet çalışmadı. 4-5 kere 4-5 saniye marş yaptım. Çalışmadı. Neden olabilir?
Göstergeye elektrik geliyor. Akü voltajı 12.85v Marş voltajı 11 küsür.

Çok dikkat etmedim hocam. Gürültü vardı biraz :(
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ne sebepli olabilir? İki gün aküsüz kalırsa ateşleme için gereken bir ayar sıfırlanır mı. Ya da akü şarj ederken bozulmuş olabilir mi?
Aküyü şarja takınca full göstermişti. Güzelce dolsun diye 7 saat trickle şarjda bekletmiştim.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Yanlışlıkla kutup başlarını ters takmak veya şase yaptırmadınız değilmi? Sigortalarını kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır, bir adet akü yanında var diğer sigortalar artçı selesinin altında.

Dalgınlığınıza gelip kill switch kapalı konumda olabilir veya ayaklık açıkken viteste olabilir.

Kill switch ve ayaklığa özellikle dikkat ettim.

Hocam kutup başlarını kesinlikle ters değdirmedim. Akü yokken kabloların şaseye değmiş olma ihtimali var. sıkıntı yaratır mı?

Şimdi aklıma geldi. + kutup başını sıkarken anahtar çok uzun diye diğer ucu motorun muhtelif yerlerine değmiş olabilir bu sıkıntı yaratır mı?

Eksiyi taktıktan sonra +yı tekrar sıkmıştım. O arada anahtarın diğer ucu şaseye değmişse sıkıntı olur mu.?

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Kill switch ve ayaklığa özellikle dikkat ettim.

Hocam kutup başlarını kesinlikle ters değdirmedim. Akü yokken kabloların şaseye değmiş olma ihtimali var. sıkıntı yaratır mı?

Şimdi aklıma geldi. + kutup başını sıkarken anahtar çok uzun diye diğer ucu motorun muhtelif yerlerine değmiş olabilir bu sıkıntı yaratır mı?

Eksiyi taktıktan sonra +yı tekrar sıkmıştım. O arada anahtarın diğer ucu şaseye değmişse sıkıntı olur mu.?
Kutup başları boştayken sıkıntı çıkartmaz.

+ Kutup başı şaseye değerse sigorta atması yapabilir, dediğim gibi 2 sigortayıda kontrol etmenizde fayda var.

Kutup başları boştayken sıkıntı çıkartmaz.

+ Kutup başı şaseye değerse sigorta atması yapabilir, dediğim gibi 2 sigortayıda kontrol etmenizde fayda var.
Sigortayı nasıl kontrol edebilirim hocam? Elimde gelişmiş bir multimetre var. İşe yarar mı?

Volt akım direnç temassızlık hepsini ölçüyor. Nasıl anlarım sigortanın problemli olduğunu?

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Sigortayı nasıl kontrol edebilirim hocam? Elimde gelişmiş bir multimetre var. İşe yarar mı?

Volt akım direnç temassızlık hepsini ölçüyor. Nasıl anlarım sigortanın problemli olduğunu?
Buzzer moduna alıp sigortanın üstlerindeki boşluklardan pinlere temas ettirerek bakabilirsiniz. Eğer ötüyorsa sigorta sağlam ötmüyorsa patlamış demek.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
2025 ns200. Marşta 3-4 saniyede çalışıyordu. Haftasonu yeni aldığım bosch c30 ile aküyü söküp şarj ettim. Aküyü pazar motosiklete taktım. Çalıştırmayı denemedim. Bugün ilk defa çalıştırmayı denedim. Çalışan motosiklet çalışmadı. 4-5 kere 4-5 saniye marş yaptım. Çalışmadı. Neden olabilir?
Göstergeye elektrik geliyor. Akü voltajı 12.85v Marş voltajı 11 küsür.
Benim akü de geldi biraz önce montajını yaptım. NS200 bilmiyorum ama Dominar 400 akü söküp takmada kendini resetliyor. Motosikletin kendine gelmesini sağlamak için kontağı açtıktan ve marş basmadan önce 8-10 saniye kadar bekleyin. Sonrasında kontağı tekrar kapatıp açmak lazım. Yine marş basmadan önce Kill switch ile benzin pompasını bir iki kez çalıştırdıktan sonra marş basmayı deneyin. Çalışacağını düşünüyorum.

Edit: Akü sökme takma, veya kutup başlarını sökme takma işlemlerini mutlaka kontak kapalıyken ve sökmeye ilk başta eksi kutupla başlayıp takma işinde de en son eksi kutup başını takarak tamamlamalısınız. Kontak kapalı vaziyette eksi kutbu söküp bir süre sonra yeniden takın sonrasında ilk paragraftaki işlemleri deneyin.

Son düzenleme:
Benim akü de geldi biraz önce montajını yaptım. NS200 bilmiyorum ama Dominar 400 akü söküp takmada kendini resetliyor. Motosikletin kendine gelmesini sağlamak için kontağı açtıktan ve marş basmadan önce 8-10 saniye kadar bekleyin. Sonrasında kontağı tekrar kapatıp açmak lazım. Yine marş basmadan önce Kill switch ile benzin pompasını bir iki kez çalıştırdıktan sonra marş basmayı deneyin. Çalışacağını düşünüyorum.

Edit: Akü sökme takma, veya kutup başlarını sökme takma işlemlerini mutlaka kontak kapalıyken ve sökmeye ilk başta eksi kutupla başlayıp takma işinde de en son eksi kutup başını takarak tamamlamalısınız. Kontak kapalı vaziyette eksi kutbu söküp bir süre sonra yeniden takın sonrasında ilk paragraftaki işlemleri deneyin.
Hocam biraz detaylı yazacağım sabrınız varsa okursanız çok sevinirim.

Akü sökme ve takmayı kontak kapalıyken yaptım. Sıralamaya dikkat ederek yaptım. Fakat +yı sıkarken İngiliz anahtarım uzun diye şasiye değdim sanırım. Motoseverr hocamım düşğndüğü gibi sigorta attırmış olabilirim akşam bakacağım. Bununla birlikte gösterge ve Marş Motoru çalışıyor. Motosiklet çalışmıyor. Ecuyu yakmış olmaktan korkuyorum. Motosiklet yeni, garantili. Kullanıcı hatasından korkuyorum. Servise götürmeye de çekiniyorum. Basit bir şeyle çözülecekse garantiyi bozmayayım.

Eve gidince şunları yapacağım. Doğru anlamış mıyım?

Sırasıyla önce - yi söküp 2 dakika bekliyorum, geri takıyorum.

Kontağı açıp 10 sn bekleyip kapatıyorum.(Bu arada yakıt pompa sesini dinliyorum)

2. Kez kontağı açıyorum. Kill switch bende hep açık duruyor. 2 kez kapatıp açıyorum. Sonra marş deniyorum. Çalışmazsa multimetre ile sigortaları kontrol edip buraya yazarım.

Youtube da bir kanalda gene pulsar için aşırı soğuk havada ya da akü sökülünce motosikletin kendini korumaya almak için kapattığını söylüyordu. Marş yapıyor ve çalışmıyor bendeki gibi. Çok anlamadım ama rölelerden birindeki 2 kabloyu birbirine bağlıyordu sorun çözülüyordu. Bana saçma geldi muhtemelen güvenliği bypas ediyor.

Herhalde sizin dediğiniz yöntem korumayı kaldırmak için olması gereken yöntem. Bunu deneyeceğim.

Bu arada size de hayırlı olsun. Kazasız belasız kullanın hocam.

Bahsettiğim video bu

Son düzenleme:
Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Motora bir şey yaptığınızı düşünmüyorum. Bizimkiler Hint malı kara düzen motosikletler. Elektroniği de öyle kolay kolay bozulmaz. Aküyü takarken sağından solundan dumanlar çıkmadıysa bir şey olmamıştır.

İhtimalleri sıralayayım.
1. • Akü sökme takma işleminde sistem sıfırlandığından bir süre elektronik parçaların sisteme tekrar tanıtılması gerekir. Dominar'da garip yazı ve rakamlar çıkıyor sonrasında ise alıştığımız ekran geliyor. Muhtemelen sizde de öyle olur.
2. • Benzin pompası hava yapmıştır. Düzgün benzin gelmediğinde çalışmaz. Birkaç defa benzin pompasını açıp kapatmanızı söylemem bu yüzden.
3. • Yanlış bilmiyorsam 2023 ve sonrası Bajaj üretimlerinde marş yaptığınız ve birkaç kez denediğinizde çalışmazsa sistem kendini korumaya alıyor. Tekrar sistemi açması 2 dakika kadar sürüyor. Videoda muhtemelen korumayı bypass ediyordur. Korumayı sistemsel yan ayaklık gibi düşünün. Bazı motosikletlerde fazla hassas olup sıkıntı çıkarıyor. Böyle olursa talebiniz ile servis korumayı bypass edebiliyor. Bu sorun bende vardı korumayı iptal ettirdim. Son denemelerinizden sonra aküyü bitirmiş olabilirsiniz tekrar şarj etmenizi tavsiye ederim.
4. • Yan ayaklık müşiri bazen sapıtabiliyor. Boşta gibi görünüp viteste kalabiliyor. Vitesi tekrar boş konuma getirdiğinizde düzelir.
5. • Sigortalardan biri atmış olabilir.

Şu yolu izlemenizi öneririm.

A • Akünün - kutup başını sökün. Bir müddet bekledikten sonra takınız.
B • Kill Switch kapalı konumda olsun. Kontağı açın. Bir müddet bekleyin sistem kendine gelsin. Normal ekranı geldikten ve selamlamadan sonra geri kapatın.
C • Kontağı açın. Ekran hareketsizleşince kill switch açın. Benzin pompası çalışacak. Birkaç kere kill switch ile benzin pompasının tekrar çalışmasını sağlayın. İçerisinde hava varsa düzelecektir.
D • Marş düğmesine basın ama elinizi hemen çekmeyin. Eğer son denemenizde akünüzü tekrar boşaltmadıysanız çalışacaktır.

Şayet çalışmazsa kontağı kapatıp açarak tekrar deneyin. Peş peşe çalıştırmaya uğraşıp sistemi koruma moduna almamaya çalışın.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Benzinli araçlar dizeller gibi hava yapıp çalışmamazlık yapmazlar.
Şöyle izah edeyim. Özellikle motosiklet yan yattığında başınıza geliyor. Ben N250 ile yaşadım. Çözümü de birkaç kere benzin pompasını çalıştırmaktan geçiyor. Akü değişiminde bir ihtimal pompa içindeki benzin boşalmış olabilir. Tedbiren birkaç kere çalıştırması iyidir.
Yine çalışmaz ise sistem motordaki koruma modu gibi benzin pompasını arızalı olarak tanımlıyor. 5 kez kontağı açıp benzin pompası çalıştıktan sonra kapatarak bu korumayı da kaldırabiliyorsunuz.

Motosikleti
Ns200 15"
Şöyle izah edeyim. Özellikle motosiklet yan yattığında başınıza geliyor. Ben N250 ile yaşadım. Çözümü de birkaç kere benzin pompasını çalıştırmaktan geçiyor. Akü değişiminde bir ihtimal pompa içindeki benzin boşalmış olabilir. Tedbiren birkaç kere çalıştırması iyidir.
Yine çalışmaz ise sistem motordaki koruma modu gibi benzin pompasını arızalı olarak tanımlıyor. 5 kez kontağı açıp benzin pompası çalıştıktan sonra kapatarak bu korumayı da kaldırabiliyorsunuz.
Bu tarz koruma olayı benim başıma hiç gelmedi, gerçi benim Ns200 2015 model o dönemlerde koyulmamış olabilir. Benzin pompası ne zaman yüksek ses ile çalışırsa içinde benzin o zaman bitmiş olur, eğer sıfırdan montaj yaptıysanız veya depoyu bitene kadar kullandıysanız bu sesin arasındaki farkı anlayabilirsiniz.

Eğer videodaki gibi röleden ötürü bir problem varsa röle giriş ve çıkışlarına röle sökülüyken 12 volt vererek röle içinde hareket ettirilmesi sağlanabilir.

Hocam önceki mesajımda ki gibi adımları teker teker denedim. Yakıt var yakıt pompası normal şekilde çalışıyor marş yapıyor ama çalışmıyor. Marşa basılı tutuyorum kendiliğinden kesiliyor birkaç kere.
Videosu

Motosikleti
Ns200 15"
Hocam önceki mesajımda ki gibi adımları teker teker denedim. Yakıt var yakıt pompası normal şekilde çalışıyor marş yapıyor ama çalışmıyor. Marşa basılı tutuyorum kendiliğinden kesiliyor birkaç kere.
Videosu
Gaz vermeyi denediğinizde ne oluyor, tam gaz vererek çalıştırmayı deneyebilirmisiniz?

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Çok ilginç. Bizim uzmanlıklar burada bitiyor. Videodaki bypass deneyebilirsiniz.
Sigortalar da sağlamsa bir ihtimal motosiklet çalışmadığından silindir içi benzine boğulmuş olabilir.
Benzin hiç gelmiyor da olabilir. Buji kablolarını kontrol edebilirsiniz belki birinde temassızlık vardır.
Son çare bir rampa bulup 2. viteste vurdurmak kalıyor. Yine çalışmazsa sorun bizleri aşmıştır.

Eski aküsünü yerine takıp isterseniz servise gösterin. Yeni akü denemelerinizi anlatmadan motoru bir türlü çalıştıramadım deyin.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar