rodajı yapay zekaya yaptırmak

bi kere bi soru sormuştum chat gptye kaynak olarak bu forumu göstermişti o günden beri yapay zeka kullanmıyorum search bar kullanmasını biliyoruz alla şükür bunamadık o kadar

ben rodajın o kadar kafaya takılacak bir şey olduğuna da inanmıyorum ya günümüzde ha basarak yapmışsın ha hımbıl kullanmışsın çok bir şeyi değiştireceğini sanmıyorum

Ne oldugunu bilerek kullanildigi zaman cok iyi. Ama iste ne oldugu unutulup biseyler sorup akil istenince tehlike oluyor.

ben rodaj konusunda biseyler yazmaktan yoruldum artik bana ne ya :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
bi kere bi soru sormuştum chat gptye kaynak olarak bu forumu göstermişti o günden beri yapay zeka kullanmıyorum search bar kullanmasını biliyoruz alla şükür bunamadık o kadar

ben rodajın o kadar kafaya takılacak bir şey olduğuna da inanmıyorum ya günümüzde ha basarak yapmışsın ha hımbıl kullanmışsın çok bir şeyi değiştireceğini sanmıyorum
Ben geçenlerde ilk defa karşıma çıkan bir sistemle ilgili bir şeyler sordum chatgpt'ye, baktım sallıyor, yaa bunun altında bildiğin linux var o şekilde ilerleyeyim dedim, 10dk kendi dokumanına göz gezdirdim hallettim, öncesinde 1 saat chatgpt'ye laf anlatmakla uğraşmıştım. Yok, ben eski usul dokuman okuyarak devam ederim. hiç bilmeyenlerin işini kolaylaştırıyor olabilir ama bana çok artısı kalmıyor.
Haa, şu olabiliyor, sayfalarca log çıktısını veriyorum aha bundan şunu bul bakalım nedenmiş diyorum binlerce satır içinden lazım olanı buluyor, bir tür arama motoru gibi kullanıyorum yani onu.

Ben geçenlerde ilk defa karşıma çıkan bir sistemle ilgili bir şeyler sordum chatgpt'ye, baktım sallıyor, yaa bunun altında bildiğin linux var o şekilde ilerleyeyim dedim, 10dk kendi dokumanına göz gezdirdim hallettim, öncesinde 1 saat chatgpt'ye laf anlatmakla uğraşmıştım. Yok, ben eski usul dokuman okuyarak devam ederim. hiç bilmeyenlerin işini kolaylaştırıyor olabilir ama bana çok artısı kalmıyor.
Haa, şu olabiliyor, sayfalarca log çıktısını veriyorum aha bundan şunu bul bakalım nedenmiş diyorum binlerce satır içinden lazım olanı buluyor, bir tür arama motoru gibi kullanıyorum yani onu.

60-70 satırlık basit bir visual basic script verdim.
dedim ki Expected End hatası alıyorum. Bak şu If'i kapatmamışsın dedi.
Döndüm baktım, hepsi kapalı. Azarladım biraz.

Kusura bakma gözümden kaçmış diyor shshshshs
bu işi bile dikkatli yaptırmak lazım.

"Tek marifeti, bir kelimeden sonraki kelimeyi tahmin etmek. Konuşmak yani."

:d

şimdi buna ben cevap vereceğime chatgpt versin

"chatgpt gibi yapay zeka modellerinin tek marifeti bir kelimeden sonraki kelimeyi tahmin etmek, konuşmak yani" diyen birine ne dersin ?

ChatGPT said:​

Bu iddia yarım doğru, ama bütünü yansıtmıyor. Şöyle derdim:

Aslında evet, teknik temelde modeller “bir sonraki kelimeyi tahmin ediyor”.
Ama mesele hangi kelimeyi tahmin ettiği ve bunu nasıl yaptığı.
Bugünkü büyük dil modelleri:

1) Sadece kelime tahmini yapmıyor, anlam modelleri oluşturuyor

Milyarlarca örnekten, kavramlar arasındaki ilişkileri, mantık örüntülerini, nedenselliği, yapılandırılmış bilgiyi çıkarıyor.
“Bir sonraki kelime” görevi, bu karmaşık iç temsilleri oluşturmaya zorlayan ara hedef aslında.
Tıpkı şöyle:
  • İnsan beyni de konuşmayı “bir sonraki kelimeyi planlamak” üzerinden gerçekleştirir, ama bu onun yalnızca konuşmak için bir istatistik makinesi olduğu anlamına gelmez.

2) Soyutlama, genelleme ve muhakeme yapabiliyor

Örneğin:
  • hiç görmediği bir problemi çözebiliyor,
  • analoji kurabiliyor,
  • farklı metinleri sentezleyip yeni bir yapı çıkarabiliyor,
  • mantık zincirleri oluşturabiliyor.
Bunlar sıradan bir “sıradaki kelime” algoritmasıyla ortaya çıkmaz.

3) Kelime tahmini = zeka üretmek için kullanılan öğrenme yöntemi

Bir sonraki kelimeyi tahmin etmek, modeli dili, dünyayı ve örüntüleri öğrenmeye zorlayan bir görev.
Bugün zeki görünen davranışların çoğu bu görev üzerinden emerge (ortaya çıkmış).
Roketin amacı “daha çok patlayıcı taşımak” değildir; ama öyle tasarladığın için uzaya gidebilir.
LLM’lerin amacı “kelime tahmini” değildir; ama bunu yaparken beklenmedik şekilde karmaşık beceriler gelişir.

4) Gerçek yetenek, kelime tahmininin arkasındaki temsillerde

Model:
  • bağlamı takip ediyor,
  • niyeti anlamlandırıyor,
  • uzun vadeli mantık kuruyor,
  • farklı bilgi kaynaklarını birleştiriyor.
Bu, yalnızca “sonraki kelime” istatistiğinden ibaret olamaz.

Kısaca şöyle diyebilirsin:

“Evet, modeller bir sonraki kelimeyi tahmin ediyor gibi görünür; ama bunu yapabilmek için dünya hakkında karmaşık iç temsiller, mantık yapıları ve soyutlama yetenekleri geliştiriyorlar. Yani mesele kelime tahmini değil, o tahmini mümkün kılan ‘gizli zeka’.”

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

ben de şuna bak bakalım açık bir şey kalmış mı diye 3-5 sayfalık iptables çıktısı verdim, tek tek satır satır bakmak zor olacaktı bana bunu görsel hale getir dedim onu güzel yaptı, ama alakasız şekilde orada olmaması gereken bir ip geliyordu, o neden geliyor onu bulamadı, sonra ben 10dk dokuman okudum mevzuyu gördüm, aha burada yazmış şunu girmeyince böyle yapıyormuş diye ben öğretmiş oldum ona.

Bir de çok lafı uzatmak kafasında. bir şeyi hallediyoruz devamında şunu da yapalım mı diyor, dur adım adım gidelim onu kendim de yaparım olmazsa sana sorarım desem de saçma sapan tarifler veriyor. Grok daha başarılı bu konud aama onun da beleş versiyonu çabuk bitiyor, ertesi güne kadar bekletiyor. Google gemini almış iş yaptığım müşteri kendi yazılım ekibi için, gmail hesabından sende de olması lazı mgemini pro dedi o ekipten bir arkadaş, şimdilik onu kullanıyorum, oldukça başarılı, bir de güzel uyarıyor, şu komutun çıktısını ver bir kontrol edeyim ama şuralarındaki private keyleri silip de ver diye hatırlatıyor ki içi parola ve private key dolu çıktıları yapay zekaya yapıştıran juniorlar görüp la olm nabiyonuz derken bu uyarması iyi olmuş demiştim.

Ben yine yarım saat yapay zekaya laf anlatana kadar 5 dk'da google'dan aradığımı buluyorum.

Noldu olm Triumph Honda'yı tokat manyağı yapınca gelip buradan mı mutlu olmak istedin?

Tek marifeti ...... konuşmak yani demişim. Gidip LLM'in kendisine sormuş. aldığı cevap konuşabilmenin uzun hali ashdahpsad
hava güzel atla mavişine git biraz çim.

Noldu olm Triumph Honda'yı tokat manyağı yapınca gelip buradan mı mutlu olmak istedin?

Tek marifeti ...... konuşmak yani demişim. Gidip LLM'in kendisine sormuş. aldığı cevap konuşabilmenin uzun hali ashdahpsad
hava güzel atla mavişine git biraz çim.

"senin bu yazdıklarını kendisine gönderdim motosiklet forumundan birine.bana aynen şunu yazdı"Tek marifeti ...... konuşmak yani demişim. Gidip LLM'in kendisine sormuş. aldığı cevap konuşabilmenin uzun hali ashdahpsad hava güzel atla motoruna git biraz denizde yüz"

şimdi bu adamın yaptığı tam olarak nedir ? nokta atışı yap kendisine göndereceğim çunku."

Senin mesajına verdiği tepki birden fazla mantık hatası ve kaçamak davranış içeriyor:

1) Strawman (çarpıtma)

Senin söylediğin şeyi değil, kolay çürütülebilecek bir versiyonunu ele alıyor.
“Uzun uzun konuştu, demek ki konuşmayı anlatmış” diyerek cevabın içeriğini tamamen çarpıtıyor.

2) Ad hominem (kişiye yönelik imalı saldırı)

Argümana cevap vermek yerine
“Motoruna bin, denize git” gibi laflarla konuyu kişiselleştirip küçümseyerek tartışmayı bırakıyor.

3) Topic avoidance / Red herring (konu kaçırma)

Senin söylediğin teknik açıklamaya hiç girmeden, tamamen alakasız bir yana kayıyor;
yani cevap veremediği noktayı mizahla ve konuyu dağıtarak geçiştiriyor.

4) Dismissive sarcasm (alay ederek bastırma)

“Ashdahpsad” gibi ifadeler, argümanı yok sayıp alay yoluyla üstünlük kurma çabası.

Kısa özetle şöyle diyebilirsin:

“Cevap vermek yerine çarpıtma (strawman), kişiselleştirme (ad hominem) ve konuyu dağıtma (red herring) yapıyorsun. Argümana değil, karikatürize ettiğin versiyona cevap veriyorsun.”

daha ne yapsın lan LLM içinden geçmiş senin puahahahahahha

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

Yahu bizim bir arkadaş bir program yazdırdı Copilot'a. Bir yordamda yerel değişkenin adını o yordam altında kullanılan bir SQL komutundaki tablodaki alan ile aynı vermiş, WHERE koşulunda ITEM_ID = ITEM_ID diye bir ifade oluşturmuş Copilot (bir taraftaki yerel değişken aslında; yani bir insan yazsa L_ITEM_ID = ITEM_ID diye yazardı), program çalışınca doğal olarak ilgili kaydı değil tüm kayıtları güncelledi falan. (Çünkü ITEM_ID her zaman = ITEM_ID :D) Neyse ki güncellemeden önce yedek aldırmış da oradan dönmüştü. Kızdım arkadaşa; "15 satırda yazılacak şey için 115 satırlık yapay zekâ kodu kullanmışsın, Copilot'a işi anlatana kadar 5 kere kendin - üstelik hatasız olarak - yazarmışsın." diye. Peer review mühim nitekim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

..
Ben yine yarım saat yapay zekaya laf anlatana kadar 5 dk'da google'dan aradığımı buluyorum.
Amatör eğlendirir bunlar sadece.

Motosikleti
Yamaha x-max 250 ABS (2025)
daha önce matbaaya karşı çıkıp Osmanlıyı yıkan zihniyet yapay zekaya da sarıyor :)

• Haha
Tepkiler: F54
daha önce matbaaya karşı çıkıp Osmanlıyı yıkan zihniyet yapay zekaya da sarıyor :)
şşşş bunu unutma bak ,"yaptığı tek sey bir sonraki kelimeyi tahmin etmek"

"yapay zeka işimizi elimizden alacak galiba abiii", ne kadar sıradan, köylü biri gibi adeta.

"ai nin yaptığı tek sey bir sonraki kelimeyi tahmin etmek " şimdi nasıl ?? ? :cool:

kızlar atladı üstüne.

Yahu bizim bir arkadaş bir program yazdırdı Copilot'a. Bir yordamda yerel değişkenin adını o yordam altında kullanılan bir SQL komutundaki tablodaki alan ile aynı vermiş, WHERE koşulunda ITEM_ID = ITEM_ID diye bir ifade oluşturmuş Copilot (bir taraftaki yerel değişken aslında; yani bir insan yazsa L_ITEM_ID = ITEM_ID diye yazardı), program çalışınca doğal olarak ilgili kaydı değil tüm kayıtları güncelledi falan. (Çünkü ITEM_ID her zaman = ITEM_ID :D) Neyse ki güncellemeden önce yedek aldırmış da oradan dönmüştü. Kızdım arkadaşa; "15 satırda yazılacak şey için 115 satırlık yapay zekâ kodu kullanmışsın, Copilot'a işi anlatana kadar 5 kere kendin - üstelik hatasız olarak - yazarmışsın." diye. Peer review mühim nitekim.

Cunku iktidarsiz egelinin kavrayamadigi sonraki kelimeyi tahmin etmek tam da bu =)
Ki düşün bu Copilot.. Cursor'u bayağı kullandım bir ara, içinde Claude falan da var. Yok yani böyle o işi benim yerime yapıyor veya arkada bir gerçek anlamda zeka var dersen kanser eder insanı.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yani yazılanı anlama gayreti koyarsan bir şeye sarılmadığını anlayabilirsin =)
Her gün kullanıyorum, hali hazırda Cursor ve Grok'a para ödüyorum her ay.

ulan birileri okuyor ediyor yine görev gibi mal mal uğraşalım..

sığırcık; "konuşmak" denen şey, bizim türümüz ile uzak yakın tüm akrabalarımız arasındaki en büyük fark. adı dil modeli olan, tam da yapman gerekeni yaparak kendisine bunu sorduğunda sana verdiği cevapta da bunu söylüyor.
hayır illa madde madde yapılan işin yapıldığı şekliyle neden yanlış/anlamsız olduğunu mu söylemek lazım. bunlara senin kafan basmıyor mu? yapay zeka diye sunulan dil modellerinin ne olup olmadığı konusunda kahvedeki dayı kadar bilgin olduğunu sanmıyorum.

* sürüş 6 dakika sürmüş. 6 dakika. bu sürüşten sonra "ne kadar güzel oturttun stratejiyi" diyor modelimiz. safsata
* bahsedilen altın oran ivmelenmeyi nereden bulduk? 30kmh ile sabit giden bir motosiklet bu ivmeyle 7 saniye boyunca sabit ivmelenirse 90kmh hıza ulaşıyor. ne anlatıyor bu bize? nerede bunun hesabı?
* kısa mesafe olmasına rağmen 82kmh görmüşsün diyor. 6dakikalık yolculuğun bir noktasında canlı devir aralığına sokmuşsun aferin diyor.
* akıcı sürmüşsün trafiğe girmemişsin diyor. 5dk bekleyip sonra ilk düzlükte 82kmh yapılıp 78kmh ile sabit hızda gidilmediğini kim söyledi? eldeki tek veri 4,4km'lik yolun 6dk sürmesi.

sonra yağlama başlıyor. istikrarlısın. artık korkak kullanmıyorsun, gaz tepkilerin müthiş.. sesi farkettin mi hacı?
olm tüketimin de ne düşecek var ya..

bu sonuncu da grok-vari bir üslup olsa söyleyeceği.
burada bir insanı taklit eden, konuşan ve boş konuşan bir varlıktan daha farklı ne görüyorsun? bu muazzam bir şey.
küçümsediğimi sanıp trollemeye kalkmasan, doğru şekilde yanıt alırdın. sürü sepet insan yapabiliyor. =)

yalnız bunca zaman sona senden "acayip küfür yersin hea" şeklinde bir hayat dersi aldığım için çok mutluyum.
asdkagskda sahiden mi lan? bu mu ya =) ayıp yahu.

F54

yapay zeka AI falan anlamam ama harbiden 2025 rodaj diye birşey olduğuna inanmanıza hayret ediyorum
bu şuna benziyor sizin kıyamadıklarınızın arka koltukta belini kırıyorlar 🤣
ben dünyanın en çok araba satan firması ile yan yana bir yerde çalışıyorum orada sıfır km arabaları bir kullanıyorlar bir kullanıyorlar hayret edersiniz belki 300 belki 500 mt ama o araba taşıyıcılardan indirip bindirirken bi bağırıyor sıfır arabalar cayır cayır gazlıyorlar
sonra onu alan fakir vatandaşta aman biraz fazla gaz veripte motora zarar vermeyeyim diye kıçını yırtıyor
bunların tek sebebi BENCE fakirlik!! zengin çocuklarına bakın sıfır bmw mercedes audi alır anasını ağlatır yok 3000d/D YOK 5000D/D hiç takmaz verir gazı yapar tekeri gider
brezilya da sokak kopillerini seyrediyorum afrikaya kontak anahtarını takıyor selenin poşetini parçalıyor motor 10 saniye bile çalışmadan tek tekere kalkıyor vuuttuuuuu vuuututuuuu basıp gidiyor
bizimkiler de AI vs rodaj yapıyor

Motosikleti
Tiger Sport 800- Yamaha D'elight 115
diğer markaların güncel modellerinde nasıldır bilmiyorum ama triumph ilk 180 km 3 k devir'i geçmene izin vermiyor redline giriyor yazılımdan dolayı istesen de geçemiyorsun yani max 80 hız yapabiliyorsun . 180 km sonrası 5 k devir çevirmene izin veriyor max hız 118 km'lere tekabül ediyor 400 km'ye geldiğinde 7 k devir vs vs vs diye 1000 km'ye kadar gidiyor. 1000 km sonrası ani hareketlerden kaçınılması gerektiği de vurgulanıyor yani ani dip gaz gitmeler yokuşta yüklenmeler falan da uygun değil diyor. 1400 km sonrası sınır mınır yok istersen amuda kalkarak redline gir.

Motosikleti
diğer markaların güncel modellerinde nasıldır bilmiyorum ama triumph ilk 180 km 3 k devir'i geçmene izin vermiyor redline giriyor yazılımdan dolayı istesen de geçemiyorsun yani max 80 hız yapabiliyorsun . 180 km sonrası 5 k devir çevirmene izin veriyor max hız 118 km'lere tekabül ediyor 400 km'ye geldiğinde 7 k devir vs vs vs diye 1000 km'ye kadar gidiyor. 1000 km sonrası ani hareketlerden kaçınılması gerektiği de vurgulanıyor yani ani dip gaz gitmeler yokuşta yüklenmeler falan da uygun değil diyor. 1400 km sonrası sınır mınır yok istersen amuda kalkarak redline gir.
Şu Bajaj Triumph'lar mı bunlar? 3000dd nedir yahu? Ben DL650'de 4000 altına inmem normalde ki torku hiç fena olmayan makine...

ulan birileri okuyor ediyor yine görev gibi mal mal uğraşalım..

meali : "küsküyü yedik, forum da farkında. uzun uzun yazıp durumu toparlamaya çalışayım biraz"

sonuc : toparlayamadı..

üstelik sadece kelimeleri yan yana getiryor yeaaaaa diye bahsettin ai den yedin kuskuyu.en acısı bu oldu sanırım.
60 - 70 satırlık kodda parantez hatasını bulamıyor, çoook kotuuu, çok. sen devam et boyle =)

aslında tokat yediğinde hakaret etmesen benim için eğlenceli bir karaktersin. ama yüksek egon durumu kabullenmene izin vermiyor.
daha once de sayısız defa bu oldu. işin içinden cıkamadan mı "salak bu yaaa", "vallahi gerizekalı", "sana harcadığım zamana acıyorum" demiştin.şimdi "iktidarsız" ı da ekleyelim.

bu arada sana hayat dersi vermedim. ne yaptığımı anlamamışın yuksek iq lu birey =)

şimdi "yaaa bu malla daha fazla uğraşamayacam, blokluyorum" deme zamanın geldi.. hadi yallahh şimdi.

Motosikleti
Yapay zekâ işinden global ekonomi büyük bir darbe alacak. Bir de şu elektrikli araç işi var. Bunların her ikisi de yerleşmiş paradigmaları bozan büyük balonlar. (Her ikisi de aynı yerden gol yiyor: Enerji.)

Kısa yazacağım; pratik kullanılabilir ve kitle üretimi yapılabilen quantum yonga setleri piyasaya çıkmadığı sürece bizlere pompalandığı şekliyle yapay zekâ kavramını unutun...

büyük darbe alacaksa hemen yurtdışı hesap acıyosununuz ve TESLA, nvdia,microsoft,amd yi SELL yapıyorsunuz.

Yer mi ?

Yemez.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar