İlk Motosiklet BMW K1600 GT

Motosikleti
K 1600 GTL
Türkiye şartları için bir düşüncemi yazacağım;

Motosiklete yeni başlayıp adam akıllı tam paket eğitim alanlar genelde ekonomik seviyesi iyi insanlar. Bunların bir çoğu da orta yaş ve üzeri. Adam diyor ki benim param çok, ben motosiklete öyle ufak ucuz motorla başlamak istemiyorum. Ben zenginim, motorum da zengin motoru olmalı.

Yani Türkiye'de eğitim verenlerin müşteri kitlesi genelde böyle adamlar.

Az çok motosiklet camiası içinde olan biri başlangıç için çok güçlü, çok ağır, çok büyük motorların doğru olmadığını bilir. Aksini yapıp ölmeyen varmı, evet var. Ama istisnalar kaideyi bozmuyor.

Hal böyle iken, çok güçlü, çok ağır, çok büyük motorla eğitim alındığında motosiklete başlanabileceğini savunan eğitimci tamamen cebini düşünüyordur. Doğru olanı savunup; motosiklete başlayıp düzgün eğitim alacaksan buna uygun motosiklet alacaksın şeklinde prensip gösteren kaç eğitimci var ?

Bu yüzden motosiklet ehliyet sistemi tekrar değiştirilmeli. Mevcut sınırlamaların sadece sürücü yaşına bağlanması saçma. Herkes A1 - A2 - A şeklinde ehliyet sırasını takip etmeli.
Yani aslında burada ki videonun alt metni ben eğitmenlerin piriyim görüyorsunuz a dostlar....

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Türkiye şartları için bir düşüncemi yazacağım;

Motosiklete yeni başlayıp adam akıllı tam paket eğitim alanlar genelde ekonomik seviyesi iyi insanlar. Bunların bir çoğu da orta yaş ve üzeri. Adam diyor ki benim param çok, ben motosiklete öyle ufak ucuz motorla başlamak istemiyorum. Ben zenginim, motorum da zengin motoru olmalı.

Yani Türkiye'de eğitim verenlerin müşteri kitlesi genelde böyle adamlar.

Az çok motosiklet camiası içinde olan biri başlangıç için çok güçlü, çok ağır, çok büyük motorların doğru olmadığını bilir. Aksini yapıp ölmeyen varmı, evet var. Ama istisnalar kaideyi bozmuyor.

Hal böyle iken, çok güçlü, çok ağır, çok büyük motorla eğitim alındığında motosiklete başlanabileceğini savunan eğitimci tamamen cebini düşünüyordur. Doğru olanı savunup; motosiklete başlayıp düzgün eğitim alacaksan buna uygun motosiklet alacaksın şeklinde prensip gösteren kaç eğitimci var ?

Bu yüzden motosiklet ehliyet sistemi tekrar değiştirilmeli. Mevcut sınırlamaların sadece sürücü yaşına bağlanması saçma. Herkes A1 - A2 - A şeklinde ehliyet sırasını takip etmeli.
Yavaş yavaş tecrübe arttıkça ehliyet kapasitesini sırasıyla yükseltmek mantıklı gerçekten.

Tam paket eğitim alanların ekonomik durumu kötü değil tabiki. Türkiye deki her konuda olduğu gibi işin ucunun paraya çıkmadığı pek de bir şey yok.

Fakat durumu normal/orta seviye de olan o kadar bilinçli sürücü var ki eğitimin bir kask gibi hayati olduğununun bilincindeler.

Bende eğitmen olmadan önce Zafer Akçay, Uğur Ertekin, Gökhan Parlak, Emrehan Altınörs gibi eğitmenlerden güvenli ve ileri sürüş eğitimleri aldım. Para biriktirebilmek için, tatil bütçemden kıstım, iş yerimde fazla mesai yaptım, üstüme başıma almadım vs.vs

Bana gelen öğrencilerimden asgari ücretle çalışan da var, özel şirkette genel müdür olanda. Biraz çabayla en az bir defa eğitime ulaşılabiliyor. Buna da imkanı olmayanlar yok mu var tabi. Bana hiç durumu olmayıp, tanıdık, referanslı gelen bir çok kişiye ücretsiz eğitim vermekle birlikte kendimin veya arkadaş çevremin temiz ama kullanmadığı ekipman desteği bile verdiğim çok oldu.

Yüksek cc motosiklet ile başlamayı öneren veya onay veren eğitimci zaten içimizde olmadığı çin bu konuyu geçiyorum.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Yavaş yavaş tecrübe arttıkça ehliyet kapasitesini sırasıyla yükseltmek mantıklı gerçekten.

Tam paket eğitim alanların ekonomik durumu kötü değil tabiki. Türkiye deki her konuda olduğu gibi işin ucunun paraya çıkmadığı pek de bir şey yok.

Fakat durumu normal/orta seviye de olan o kadar bilinçli sürücü var ki eğitimin bir kask gibi hayati olduğununun bilincindeler.

Bende eğitmen olmadan önce Zafer Akçay, Uğur Ertekin, Gökhan Parlak, Emrehan Altınörs gibi eğitmenlerden güvenli ve ileri sürüş eğitimleri aldım. Para biriktirebilmek için, tatil bütçemden kıstım, iş yerimde fazla mesai yaptım, üstüme başıma almadım vs.vs

Bana gelen öğrencilerimden asgari ücretle çalışan da var, özel şirkette genel müdür olanda. Biraz çabayla en az bir defa eğitime ulaşılabiliyor. Buna da imkanı olmayanlar yok mu var tabi. Bana hiç durumu olmayıp, tanıdık, referanslı gelen bir çok kişiye ücretsiz eğitim vermekle birlikte kendimin veya arkadaş çevremin temiz ama kullanmadığı ekipman desteği bile verdiğim çok oldu.

Yüksek cc motosiklet ile başlamayı öneren veya onay veren eğitimci zaten içimizde olmadığı çin bu konuyu geçiyorum.

Birtek konuda arkadaslarimiza hak veriyorum.

Türkiyedeki egitim ücretleri alim gücüne oranla yüksek seviyede.

Avrupadaki egitim ücretleri Türkiyedeki esdeger egitimler ile ayni fiyatta , hatta ADAC gibi kurumlarda daha düsük seviyede.

Burada pekcok sirket calisanlarinin otomobil/motosiklet güvenli sürüs egitimlerini finanse ederek katkida bulunmakta. Benzer destekler Türkiyedeki büyük sirketlerin bazilari tarafindan sadece otomobil icin yapilmakta.

Umarim gelecekte bu tür uygulamalar Türkiye icin de baslar.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
hayatımda duyduğum en saçma şeylerden biri ccyi kademe kademe yükseltmek mantıklı olabilir ama biri alabildiği en yüksek ehliyeti almalı bunun para kaybından ve kurslara para kaptırmaktan başka anlamı yok

ayrıca 18 yaşına basan biri a2 yerine a1 ehliyet alırsa şöyle oluyor 125cc motorunu kullanıyor bi süre sonra 250cc almak istiyor a2 ehliyet alıyor 20 yaşına geliyor 600cc sürmek istiyor ama a ehliyet alamaz çünkü a2 ehliyetle 2 sene geçirmedi a1 ehliyetle vakit kaybetti

Motosikleti
cbf 150
Bu hocalarda genelde bizim çekmeköyde oturuyor nedense Zafer beyde dahil :) çok seviyorlar Acarkent Çekmeköy civarlarını.

İkide Bmw Gs acedemyden ve satışçılarından arkadaş yap ohh kebap onlarda bilgi paylaşsın.

Beyler Türkiyede eğtiim camiası tamammen soygundur. Eğitim alıcaksanız kenar mahalle body salonlarındaki gibi eski yarışçıların bitik hayatların köhne servislerde hayatını geçiren adamları bulun onlar size bu işin püf noktalarını anlatır yada bizimle gelin araziye öğretelim :) ben para almam ben başka birşey alrım hahaha muzo gel seni eğitim yontulmuş bir taş yapim.

bir kere birebir hocadan kapalı alan eğitimi aldım. İstanbulpark ın oralarda bir asfalt yere goturdu beni.
3 saate galiba şimdiki parayla 7000-10000 arası verdim. o zaman o parayı eğitime vermeyip bankacılık hissese alsaydım adfsdgdas

mına koyum nasıl optu beni ya.. ahh comezliğime denk geldi.

bi de hiç unutmam sene 2010 falan astoria avm vardı cok elit bir yer. Deniz Akkaya falan yanımda koşu bandında koşuyodu siz hesap edin elitliği..
2500 tl vermiştim 2000 usd falan ediyodu galibaa. ahhhh kafamı zikim ahhh

işte hayatımda yediğim en sağlam kazık bunlar .bu da boyle anımdır dagfgzd

Motosikleti
K 1600 GTL
bir kere birebir hocadan kapalı alan eğitimi aldım. İstanbulpark ın oralarda bir asfalt yere goturdu beni.
3 saate galiba şimdiki parayla 7000-10000 arası verdim. o zaman o parayı eğitime vermeyip bankacılık hissese alsaydım adfsdgdas

bi de hiç unutmam sene 2010 falan astoria avm vardı cok elit bir yer. Deniz Akkaya falan yanımda koşu bandında koşuyodu siz hesap edin elitliği..

İşte o kazıkları yemeseydin bugün africa kullanacak bilince erişemiyecektin...🥴

Deniz Akkaya nın rahmetli babası ile aynı denizcilik şirketinde beraber çalıştık adıda Muzaffer idi 🙄

Motosikleti
Tenere 700
Aslında benim kafada olan ve konuştuğum birçok arkadaşın da düşündüğü gibi gerçek eğitim şekli, polislerin eğitildiği gibi geniş bir kapalı alanda, en az 2-3 ay süre ile haftanın 3-4 günü düşe kalka bir eğitim verilmesi. Bu arkadaşta böyle bir eğitim alıp bu motorla yola çıksa buradaki kimsenin tartışmaya gireceğini bile sanmıyorum. Gerçi bir eğitmen olsaydım ilk motoru gs olan birine 3 günlük eğitim verip en az asgari ücreti cebime koymak çok cazip gelirdi, hem trafikte kas hafızasına oturtur zaten :)

Yeni eğitim alan sürücüler;

Kazandıkları becerileri abartma eğilimindedirler. Eğitim sonrası kendinize güveniniz ile sürüş becerileriniz aynı seviyede olması gerekir.

Zaten Şükrü Hocam da eğitimi bir kaç güne bölerek fiziksel hakimiyet gelişimi yanında;

Sürücüyü risk altına sokabilecek davranışları irdeliyor,

Sürücünün kendi yeteneklerini abartmasının önüne geçiyor, kısacası motosiklet üstünde ne kadar savunmasız olduğunu ilmik ilmik işliyor bu eğitimlerde.

Bu sürücü için çok büyük bir temel. Şükrü hocam da biliyor 3-4 günde kusursuz bir sürücü olunmayacağını, önemli olan bu farkındalığı göstermek, fiziksel hakimiyeti geliştirmek ve motosiklet dinamiklerini özümsetmek.

Sihirli bir değnek yok hocanın elinde ama Okan hocamın dediği gibi 3-4 yılda edinemeyeceği bilgi, fiziksel hakimiyet ve trafik okuma becerilerini 3-4 günde verebiliyor. Gerisi sürücünün dublajına kalmış. Aldığı eğitimle bundan sonraki sürüş hayatını daha güvenli şekilde geçirmenin başlangıcı bu eğitim.
Hocam bence "Kazandıkları becerileri abartma eğilimindedirler." olayı doğru ama bu gençlerde oluyor daha çok. Başlıktaki sürücü genç değil diyebilirsiniz, evet ama mesele bu değil mesele TR'de sürüyor olmak. Zamanında 1 seneye yakın yurt dışında yaşadım, trafik kurallarına uyma ve yolların temizliği mis. Şehir içinde yüksek trafik olsa bile kaza yapacağınız hız max 50-60kmh olur bu çok sorun değil ancak şehir dışına çıktığınızda bu durum değişiyor, önceki mesajda baya bir örneğini verdim aslında ama gene vereyim bırakın acemi sürücüyü şunlar : "aniden bastıran yağış, hatalı sollama(özellikle tonajı ağır araçlar), kontrolsüz geçişler, sonunu göremediğiniz virajda hız kurallarına uysanız bile virajda yatmışken karşınıza bir araba çıkması(acemi araba sürücülerinde çok olur, korkudan virajı yavaş dönerler)" tecrübeli motorcuyu bile büyük riske sokar çünkü istediğiniz kadar tedbir alın, kuralllara uyun, sizin eylemleriniz dışında gerçekleşir bunlar.

Ee kişinin o motoru aldıgında şehir dışına çıkmayacağının garantisi de yok ki videoda çıkmışlar bile, şehiriçi yavaş hızdan sizi bir yere kadar tolere eder ama şehir dışı ne kadar şanslı oldugunuza bağlı.

Ne eskiden ne şimdi, özellikle manuel araba ehliyetini alıp 3-4 günde uzun yola çıkan hiçbir sürücü hatırlamıyorum ki motorda kaporta sizsiniz.

Bu yaz sonu eskiden başbakanlık konvoyunda sürmüş olan bir uzaktan akraba'ya keyfine artçı olayım dedim, adamla aramızda geçen diyalog:
+ Abi şu ileri sürüş teknikleri, usta şoförlük falan nedir bir göstersene?
- En usta şoför en dikkatli şofördür, her an ailesini ve kendisini düşünür. Vatandaşlar için ileri sürüş, yağmurlu havada gibi beklenmedik havalarda güvenli duruş yapabilmek, kontra'yı düzgün uygulayabilmek, diğer sürücüleri tahmin edebilmektir.
+ Abi sizin aldığınız eğitim ve tecrübenin farkı neydi peki?
- Gel göstereyim 1 örnek

Dedi ve arkasına atladım, şehrin dışında sanayi alanında ST 1300'le 80 kmh+ hızda giderken adam ani bir fren yapıp sağa sola kırdı engelden kaçınır gibi adamın çok stabil yapmasına rağmen aklım g*tume girdi :D Sonra dedim yok ben büyük motora binmem uzun süre. Çünkü biliyorum ani beklenmedik bir durumda benzerini yapmak gerekecek. Güçlü motorun haliyle frenleri kapan gibi, ani bir durumda heyecanla o limon sıkar gibi sıkmak, gidonun çok ağır gelmesi(evet tecrübeli biri motosikletin ağırlığını motora taşıtır ama acemi olunca bir heyecan anında pek mümkün olmuyor), motoru yatırdığınızda beklenmedik bir durumda frenin gücünü düşün, gidonu düzgün kontrol et, motoru düzgün kavra vb. hepsini bir anda tecrübe eksilikliği ile yapmak baya zor.

Uzun lafın kısası en büyük mesele beklenmedik durumlar yoksa acemi araba sürücüsü, motor sürücü vb. fark etmez koyalım boş düzgün yola sür diyelim sürer kazasızda geri döner.

Motosikleti
cbf 150
lafı uzatmıyalım büyük motorla başlarsanız ölürsünüz tamammı. Ölmediysenizde okunmuşsunuzdur.

Türkiyede hocadan bol ne var, bakınız size en güzel örneği kendi yaşantımdananlatim.

Bir zamanlar Krav Maga,aikido sikkido gibi bir sürü uzak doğu yakın doğu israil doğu gibi yakın dövüş self defence teknikleri öğretileri çıktı.

Hal böyle olunca iki youtube izliyen Türk hoca kardeşlerimiz sahte diplomalar bastırıp başımıza hoca diye çıktılar.

Hatta öyleki bazı komutanların yakını falandılar geldiler bizim birime bıçakla dövüş yok silahlı 3 kişinin silahları alıp onları etkisiz hale getirme falan filan. Baya baya workshop yaptılar.

Ama olayları hep şöyleydi SEN BANA ŞURADAN ŞU HARAKETİ YAP ŞİMDİ tamam emir demiri keser ordan komutan bakıyor çünkü yapıyorduk oda iki shirbazlıkla bizi yere atıyordu.

Sonra SİZ BİRİNİZ SAĞDAN BİRİNİZ ARKAMDAN GELİN BOYNUMU YAKALA SEN SENDE BACAMI sonra gene sihirbazlıklar.

Tabi bir gün komutan hazretleri Ankaradayken gene geldi, bende bizim çocukarla konuştum biraz senaryoyu değiştirdik diyelim.

GENE SEN BANA ÖNDEN GEL SEN YANDAN, abi biz farklı birşekilde ilerledik bize Natoda öğretildiği gibi. Ne yazıkki hocamızın omzu çıktı.

Bunların birde Murat Kazganla bile dövüşürüm diyen versiyonları vardı hatırlarsanız, sonrasını hepimiz biliyoruz.

TÜRKİYEDE ŞARLATAN HOCA ÇOKTUR VE HER BOKUNDA HOCASI VARDIR ama gerçekler insana tokat gibi vurur.

Yoldaki gerçeklerde DAMPERLİ KAMYONDUR, doblolu dayıdır, İPHONELU BENGİSUDUR.

Arabayla yırtarsın ama BÜYÜK MOTORLA YAPIŞIRSIN.

siz siz olun sahte aikidocu sikkidicu gibi olmayın ama iyi bir boksör olun güreşçi olun

Birde komik birşey var bu arkadaşlar o kadar güç almışki bir gün bize nasıl ateş etmemiz gerektiğini falan bile anlatır oldular "askeri danışman kısvesi altında"

Tüfeği şöyle tutarsanız çok rahat ilerleseniz falan.

bir gün gerçek Tüfeği verdik, bizim odaların oldugu yere yolladık. Az kaldı kendini vuruyordu size onu söylim. Hoş bende az piç değilim :) sonucu bilerek yolladım

lafı uzatmıyalım büyük motorla başlarsanız ölürsünüz tamammı. Ölmediysenizde okunmuşsunuzdur.

Türkiyede hocadan bol ne var, bakınız size en güzel örneği kendi yaşantımdananlatim.

Bir zamanlar Krav Maga,aikido sikkido gibi bir sürü uzak doğu yakın doğu israil doğu gibi yakın dövüş self defence teknikleri öğretileri çıktı.

Hal böyle olunca iki youtube izliyen Türk hoca kardeşlerimiz sahte diplomalar bastırıp başımıza hoca diye çıktılar.

Hatta öyleki bazı komutanların yakını falandılar geldiler bizim birime bıçakla dövüş yok silahlı 3 kişinin silahları alıp onları etkisiz hale getirme falan filan. Baya baya workshop yaptılar.

Ama olayları hep şöyleydi SEN BANA ŞURADAN ŞU HARAKETİ YAP ŞİMDİ tamam emir demiri keser ordan komutan bakıyor çünkü yapıyorduk oda iki shirbazlıkla bizi yere atıyordu.

Sonra SİZ BİRİNİZ SAĞDAN BİRİNİZ ARKAMDAN GELİN BOYNUMU YAKALA SEN SENDE BACAMI sonra gene sihirbazlıklar.

Tabi bir gün komutan hazretleri Ankaradayken gene geldi, bende bizim çocukarla konuştum biraz senaryoyu değiştirdik diyelim.

GENE SEN BANA ÖNDEN GEL SEN YANDAN, abi biz farklı birşekilde ilerledik bize Natoda öğretildiği gibi. Ne yazıkki hocamızın omzu çıktı.

Bunların birde Murat Kazganla bile dövüşürüm diyen versiyonları vardı hatırlarsanız, sonrasını hepimiz biliyoruz.

TÜRKİYEDE ŞARLATAN HOCA ÇOKTUR VE HER BOKUNDA HOCASI VARDIR ama gerçekler insana tokat gibi vurur.

Yoldaki gerçeklerde DAMPERLİ KAMYONDUR, doblolu dayıdır, İPHONELU BENGİSUDUR.

Arabayla yırtarsın ama BÜYÜK MOTORLA YAPIŞIRSIN.

siz siz olun sahte aikidocu sikkidicu gibi olmayın ama iyi bir boksör olun güreşçi olun

Birde komik birşey var bu arkadaşlar o kadar güç almışki bir gün bize nasıl ateş etmemiz gerektiğini falan bile anlatır oldular "askeri danışman kısvesi altında"

Tüfeği şöyle tutarsanız çok rahat ilerleseniz falan.

bir gün gerçek Tüfeği verdik, bizim odaların oldugu yere yolladık. Az kaldı kendini vuruyordu size onu söylim. Hoş bende az piç değilim :) sonucu bilerek yolladım

kamyoncu askerlik anılarını anlat bize bir başlık aç. Sen şimdi özel kuvvetler de mi yoksa bordo bereli miydin ?

Ya kamyoncu senden ufak bir ricam olacak benim. Bana benelli m4 e takabileceğim gece gorus ozellikli durbun bulmamız lazım.
nasıl yapalım ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar