Dragstar 250 motor çalışırken şıkır şıkır ses gelmesi

Motosikleti
Lifan V16
Arkadaşlar iyi akşamlar, bir hafta kadar önce Dragstar 250 motorum karter patlattı. Zaten patlattığı gibi de durdum hiç çalıştırmadım motoru karter toplandı takıldı tamir oldu yani motor. Motoru aldım ustadan ama motor bloğundan sanki şıkır şıkır sesler geliyor her piston ateşlemesinde. Gaz açınca ses artmıyor ama hızlanıyor. Ustam piston yatak sesi elden çıkartmaya bak dedi motoru, başka ustaya götürdüm subap sesi dedi. Subap ayarı yaptırmaya götürdüm yatak sesi diyen ustaya, usta subapların olması gerektiği gibi olduğunu söyledi. Sesin tam olarak ne zaman geldiğini de anlamadım. Ses geldiğinden beri iki defa sürdüm motoru, birinde motor ısınınca arttı birinde de motor soğukken başladı ısındıkça ses de geçti. Vuruntu vesaire yok motorda

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motor neden karter patlatmış, önce onu keşfetmek lazım.
Karter patlatma dediğiniz tam olarak nedir?

Motosikleti
Lifan V16
Çekişte düşme yakıtta artma yoksa sürmeye devam..
Yok gibi geliyor açıkçası ama korkutmuyor değil
Motor neden karter patlatmış, önce onu keşfetmek lazım.
Karter patlatma dediğiniz tam olarak nedir?
Birisi fazla yağ konulmuştur basınçtan patlamıştır dedi de bana pek mantıklı gelmedi. Patlama dediğim de tam patlama değil, enteresan bir durumdu. Otobanda sakin sakin sürüyordum 80-90 sağ şeritte. Teklemeye başladı motor. Karbüratörü temizletmem gerekiyordu o sırada ama ben emniyete çekip sağına soluna baktım bir sorun göremedim. Kapatıp açınca tekleme düzeldi, karbüratör tıkandığı içindir diyip devam ettim ama 3-4 kilometre sonra motor baya bi tekledi tekrar emniyete çekmek için yavaşlarken stop etti. Emniyete çekip ayaklığı açarken motorun sağ tarafı komple kızgın yağ ile kaplanmıştı, kaçak da karterdendi. Patlama derken bomba gibi bir patlama değil ama yağ motorun sağ tarafını komple kapladı yani. Çekiciyle ustaya gittik, usta blok patlatmış dedi. Marş verince motorun kitlenmediğini öğrendik içiniz rahatladı, karter tamir oldu ve motor şu an çalışıyor. Ama şıkır şıkır sesler geliyor. Motor yağsız kaldığı andan itibaren de taş çatlasın 3 saniye falan açık kalmıştır motor, hani o kadar kısa sürede motor bloğuna bir hasar geleceğini sanmıyorum. Sonuçta yatakta hala yağ vardır o sırada illa.

Motosikleti
cbf 150
Yağsız kalmaz motor zaten yağlanmış o sırada. ama karter patladı derken demir parçalarmı çıktı ne oldu anlamadıkkşi iki vidyo çeksen görsek anlarız.

Motosikleti
Lifan V16
Yağsız kalmaz motor zaten yağlanmış o sırada. ama karter patladı derken demir parçalarmı çıktı ne oldu anlamadıkkşi iki vidyo çeksen görsek anlarız.
Yarın video da atarım ama şöyle anlatıyım. Patlama derken öyle güm diye bir patlama değil. Karterin alt kısmı çatladı ve o basınçla yağ motorun sağ tarafına sıçradı. Karterin alt kısmına sıvı conta yapıldı ve karter tamir oldu. Bahsettiğim ses de o gün daha karter patlamadan önce geliyordu zaten. Sesi de videoyu attığımda daha iyi anlarsınız ama betimlemek gerekirse motor rölantideyken çık çık çık çık ses geliyor. Öyle metal vuruntusu gibi değil ama. Yatak sesi tahmin ettiğim üzere bam güm metal sesi çıkartıyor sanırsam. Bendeki ses gaz verince de artıp azalmıyor, sadece hızlanıyor sesin deviri.

Motosikleti
cbf 150
Sen video at ama ben sana birşey söylim o karter dediğin şey epey sağlam bir metal onu çatlatacak bir güçte birşey oraya vurduysa içerden bence o motoru pek çalıştırma

Motosikleti
Lifan V16
Sen video at ama ben sana birşey söylim o karter dediğin şey epey sağlam bir metal onu çatlatacak bir güçte birşey oraya vurduysa içerden bence o motoru pek çalıştırma

Video şu şekilde. Arka silindirden çıtı çıtı çıtı ses geliyor baya tiz şekilde, videoda bariz belli oluyor.
Bu arada öndeki silindirde ses yok sadece arkada var

Motosikleti
cbf 150
Peki bunun karterini düzelten usta sübaplarına bakmadımı? vuruntu bu

Motosikleti
Lifan V16
motrun üstü aşırı gürültülü bence bakmalısın farklı yerde
Başka bir usta daha var oraya götürcem ilk müsait olduğum zamanda. Sadece arka silindirden ses gelmesi baya garip geldi. V twin bloklarda arkada kalan silindir daha fazla ısınır diyorlardı hep. O yüzden olmuş olabilir mi acaba

Motosikleti
cbf 150
Daha fazla ısınır çünkü rüzgar gelmez direk olarak ayrıca sübaplar ayar istiyor o çok belli. usta neye göre karar verdi ayar istemez diye? en son ne zaman motorun ayarı yapıldı bunlar 20 yıllık motorlar

Motosikleti
Lifan V16
Daha fazla ısınır çünkü rüzgar gelmez direk olarak ayrıca sübaplar ayar istiyor o çok belli. usta neye göre karar verdi ayar istemez diye? en son ne zaman motorun ayarı yapıldı bunlar 20 yıllık motorlar
Ben de anlamadım açıkçası ustanın neye göre subap ayarı istemediğine karar vermesini. Başka ustaya götürüp tekrar bi göstericem. Subap ayarı yapılınca sesin tamamen kesilme ihtimali var mı

Motosikleti
cbf 150
bunlar biraz eski motorlar kmsi ne bilmiyorum ama çogunun kmside doğru olmuyor. kesilebilir. yada yeni kafada istiyebilir. bulunurmu bilmiyorum. Dediğim gibi eski motorlar sen başka ustaya göster

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motorun sesi normal gibi duruyor. Hiç karter patlatmış gibi bir hali yok.
Rolantide stop etmeden çalışıyorsa subap ayarına hiç dokunmamakta fayda var bence şimdilik.
Benim asıl merak ettiğim karter patlaması tam olarak motorun neresinde, onun fotoğrafı var mı acaba?
Bir de öyle bir durumda sıvı contayla falan tamir olmaması lazım. Sıvı conta kullanmak da iyi bir şey değil bu arada, yanlış kullanılırsa sonradan parçalanıp yağ kanallarını tıkayabiliyormuş.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar