Yağ değişimi hakkında.

Evet, geçen hafta Castrol 5W40 ultimate power 1 motor yağını, mevcut kullandığım Shell advance a7x 10W40 yağ ile değiştirdim.
İlk farkettiğim şey, yağ tapasını açıp shell yağı boşaltınca burnuma çok keskin karbon monoksit ve kükürt kokusunun gelmesiydi. Motor yağları değiştiğinde kötü koku olur ama bu kadar kötü kokmasını beklemiyordum. Yağ filtresini değiştirip yeni yağı doldurdum. Yağ tapa pulunu değiştirdim.
Eski tapa pulu da gayet iyiydi. Yedek olarak sakladım.
Yeni yağ ile ilgili düşüncelerim. Herhangi bir ölçüm yapmadım. Bunlar nicel gözlemlerdir. Seste değişiklik olmadı. İlk marşı motor daha hızlı aldı. Yağdan mıdır bilmiyorum.
Viteş geçişleri netleşti. Özellikle 1 den 2 ye veya boşa alırken tıkır tıkır ve daha sakin geçiyor.
Yakıt tüketiminin bir 0,1 kadar azalmış görünüyor ama yağdan mıdır bilmiyorum.
Dün yaklaşık 100 km sürdüm. Yolculuk sonrası yağı kontrol ettiğimde herhangi bir değişiklik görmedim. ( görmeyi de beklemiyordum zaten.)
Motor daha pürüzsüz hissettiriyor. Ama dediğim gibi bunlar nicel gözlemler.
Bu arada Castrol power 1 ultimate 5W40 yağ piyasada harbiden yok.
Castrole mesaj attım. Bakalım ne diyecekler.

Geçenlerde forumlardan birinde Castrol teknisyenine sorulan bazı sorular cevapları ile yazılmış.
Linki aşağı ekliyorum.
İlgilenenler faydalanabilir. Bana çok faydası oldu.
Oil explained by a Castrol Tech

Motosikleti
Ns200 15"
Daha hızlı çalışmasının sebebi ya ilk baştaki numaranın düşük olması veya motorun zamanlaması daha rahat bir kısımda olabilir (bu durumu Spontini'de her marşa bastığımda farklı tepkiler alabiliyorum bununda sebebi zamanlamanın farklı konumlarda olması)

İlk rakamı düşük numaralı yağlar motor içinde daha hızlı hareket ederler ve daha ince oldukları için motorda zorlama olmaz hatta yakıt tüketiminin 0.1 düşmesinin sebebi de bu olabilir.

Shell yüksek ihtimalle daha çok deterjan oranına sahip olan bir yağ ve bu yüzden böyle bir kokuyla karşılaşmış olabilirsiniz.

Benim gözlemlerim birçok kez motor yağı değiştim ve özellikle aynı araçlarda çok fazla yağ değiştiğim için motorun çalışma hissini anlayabiliyorum özellikle yüksek sıkıştırmalı motorlarda yağ değişimi fark ettiriyor. Eski yağ biraz eksik veya artık özelliğini koruyamadığı zaman motor daha stresli ve biraz da hırıltılı çalışıyor yeni yağ bu durumu ortadan kaldırıyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Evet, geçen hafta Castrol 5W40 ultimate power 1 motor yağını, mevcut kullandığım Shell advance a7x 10W40 yağ ile değiştirdim.
İlk farkettiğim şey, yağ tapasını açıp shell yağı boşaltınca burnuma çok keskin karbon monoksit ve kükürt kokusunun gelmesiydi. Motor yağları değiştiğinde kötü koku olur ama bu kadar kötü kokmasını beklemiyordum. Yağ filtresini değiştirip yeni yağı doldurdum. Yağ tapa pulunu değiştirdim.
Eski tapa pulu da gayet iyiydi. Yedek olarak sakladım.
Yeni yağ ile ilgili düşüncelerim. Herhangi bir ölçüm yapmadım. Bunlar nicel gözlemlerdir. Seste değişiklik olmadı. İlk marşı motor daha hızlı aldı. Yağdan mıdır bilmiyorum.
Viteş geçişleri netleşti. Özellikle 1 den 2 ye veya boşa alırken tıkır tıkır ve daha sakin geçiyor.
Yakıt tüketiminin bir 0,1 kadar azalmış görünüyor ama yağdan mıdır bilmiyorum.
Dün yaklaşık 100 km sürdüm. Yolculuk sonrası yağı kontrol ettiğimde herhangi bir değişiklik görmedim. ( görmeyi de beklemiyordum zaten.)
Motor daha pürüzsüz hissettiriyor. Ama dediğim gibi bunlar nicel gözlemler.
Bu arada Castrol power 1 ultimate 5W40 yağ piyasada harbiden yok.
Castrole mesaj attım. Bakalım ne diyecekler.

Geçenlerde forumlardan birinde Castrol teknisyenine sorulan bazı sorular cevapları ile yazılmış.
Linki aşağı ekliyorum.
İlgilenenler faydalanabilir. Bana çok faydası oldu.
Oil explained by a Castrol Tech
Biz geçen castrol yetkili satıcısından almıştık 5-40 castrol. 4 litre aldım kenara koydum, bakım zamanı gelince ustaya götüreceğim. Cyan bulmuştu linki o kendine alınca ben de alayım dursun kenarda demiştim.

Özellikle kış mevsiminde 5W40 ile 10W40 arasındaki farklar daha bariz izlenir..

Soğukta daha rahat start ve yakıt tüketiminde belli bir miktar düşüş olur..

yağın starta etkisini daha iyi anlamanız için şunu yazabilirim , motora kışın 90 veya 140 no şanzuman yağı koysak motoru marşla bile döndüremeyiz..
yüksek viskozite yağ motorun hareketli parçalarına sakız gibi yapışıp kilitler..

Biz geçen castrol yetkili satıcısından almıştık 5-40 castrol. 4 litre aldım kenara koydum, bakım zamanı gelince ustaya götüreceğim. Cyan bulmuştu linki o kendine alınca ben de alayım dursun kenarda demiştim.
İyi yapmışsınız. Ben de aynı düşünce ile hareket etmeye çalıştım ancak bulamadım. Geçen gün forumdan 1 arkadaş daha bulamamıştı.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
5-40 daha sonra terlemeye neden olabilir mi?

İyi ama 5W-40 dökülmüş ve 10W-40 koyulmuş. Yağdan ötürü ilk çalışma değişse, daha da zor çalışma şeklinde değişirdi ki zaten çıkan yağ da artık 4 grade olma özelliğini kaybetmiş daha sulu bir hale gelmiştir. O yüzden tesadüf diye düşünüyorum.

Viteslerde biraz değişiklik olabilir. Onun dışında belli amaçlarla üretilmiş spesifik yağlardaki farklar dışında zaten yağ değiştirdim her şey değişti denilince ben bi garip garip bakıyorum :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İyi ama 5W-40 dökülmüş ve 10W-40 koyulmuş. Yağdan ötürü ilk çalışma değişse, daha da zor çalışma şeklinde değişirdi ki zaten çıkan yağ da artık 4 grade olma özelliğini kaybetmiş daha sulu bir hale gelmiştir. O yüzden tesadüf diye düşünüyorum.

Viteslerde biraz değişiklik olabilir. Onun dışında belli amaçlarla üretilmiş spesifik yağlardaki farklar dışında zaten yağ değiştirdim her şey değişti denilince ben bi garip garip bakıyorum :D
Shell 10-40 yağı boşaltıp 5-40 castrol koymuş. yazarken biraz cümle ters olmuş ters anlaşılabiliyor.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Teorik olarak olmaması lazım çünkü 100C sıcaklıkta 10W-40 ile 5W-40 viskoziteleri teorik olarak aynı. Soğukken ikisinin de "terleme" yapması imkânsız zaten.
Ben vidaları bir tork anahtarı ile bi sıkılayayım.

Yağ değişiminde motorun daha rahat çalışması ve vites geçişlerinin daha yumuşak hissedilmesi normaldir yeni yağ olduğu için. (Eğer yeni yağ çok kalın veya kalitesiz değilse) Shell ax7 yağın içindeki katkılardan dolayı tavsiye edilmediğine denk gelmiştim yabancı forumlarda, kokunun sebebi de odur muhtemelen. Motomax tam sentetik yağı yarı sentetik fiyatına satıyorlar. Yağ değişimini nisan veya mayıs gibi yapıyorum değişim km'si dolmadığı için. Castrol 5w40 tam sentetik bulamazsam motomax'den devam ederim bu sene gayet memnun kaldığım için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar