50CC Motorlara Trafik Sigortası

Motosikleti
Arora Capucino 50CC
Merhaba arkadaşlar, 50CC motorlara trafik sigorta zorunluluğu geldi mi? Ben fiyat almak için bir kaç sigorta şirketine baktım ama web sayfalarında fiyat almak için seçeneklerde ARORA CAPPUCİNO 50CC motor gözükmüyor. Bilginiz var mı? Cappucino 125CC seçeneği ile sigorta yapsam sorun olur mu?

Söylenti var sadece herhangi bir zorunluluk falan çıkmadı. şuan sigorta falan yok boşuna yaptırma bir işe yaramaz. yürürlüğe girerse burada görürsün zaten sağda solda saçma sapan paylaşanlara inanma.

Gelismis ülkelerde ki biz de güya AB ye girmek icin kriterleri yerine getirmek icin caba gösterirken gelelim motorlu tasitlarin 3.cü kisilere karsi sigorta yaptirma mecburiyetine: Kaaryollarinda gerek sehir icindeki yollarda ve gerekse bisiklet icin ayrilmis yollarda "gerek insan gücüyle ve gerekse hayvan gücüyle ve gerekse gücü ne olursa olsun motor gücüyle hareket eden hertürlü kara ve deniz tasitlarinin 3.cü kisilere verebilecekleri maddi ,manevi hertürlü zarar icin sigorta yapilmasi %100 sarttir, AB ülkelerinin cogunda Payton,At arabasi ve bisikletler de dahil olmak üzere hepsinin sigortali olmasi kanuni mecburiyeti vardir, ülkemizde bu durum maalesef "saldim cayira, mevlam kayira" misali hic kimsenin umurunda olmayip "böyle gelmis böyle gider" hesabi devam etmektedir, evet Kiralik marti scooterler de dahil olma üzere gücü ne olursa olsun hertürlü tasitin sigortali olmasi mecburiyeti getirilmelidir,aksi halde her aksam TV haberlerinde gösterilen bu manzaralarla yasamaga devam edecegiz gibi görünüyor,herkese selam saygi ve hürmetlerimle.😔:mad:👋

adamlar bilale anlatır gibi anlatmış, hala bik bik.. gerek yok.

genelde scooterlar oluyor 50cc, scooterını değiştiremeyip sigorta yaptırmak isteyenler, önce gidip bir yerde silindir piston değiştirsin, sonra tüv'de tespit yaptırıp gitsin sigorta poliçesini kestirsin.

b ehliyet ile 50 cc kullananlar da silindir piston büyütme işleminden sonra, motosiklet ehliyeti için kayıt yaptırmayı unutmasınlar. 🖖

Son düzenleme:
Motosikleti
(planlanan) TVS Jupiter 125
En anlaşılır şekilde söyleyeyim. 50 cc motosikletler yasalarda mopet (yani motorlu bisiklet) olarak geçer. Birçok firma 50 cc'leri "zorunlu trafik sigortasından muaf" diye pazarlar ancak muaf değil, mopetler tamamen sigorta sisteminin dışındandır. Yani istense bile sigorta YAPTIRILAMIYOR.

Zamanında B ehliyet ile sürmek için mopetleri araştırıyordum ancak sigorta yapılamaması beni huzursuz edince gidip A2 ehliyet aldım. Ülkenin şu ortamında sigortayı geçin kaskosuz dolanmak bile bir mesele.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Kiralik marti scooterler de dahil olma üzere gücü ne olursa olsun hertürlü tasitin sigortali olmasi mecburiyeti getirilmelidir,
Artırıyorum. Taşıtlar kendiliğinden kazaya veya hasara sebep olmaz. Kazayı yapan sürücülerdir.
Öyleyse ""karayolları insanlar zorunlu mali sorumluluk sikortası" uygulamasına geçilmelidir.
Aynı sığır yaya iken de kazaya sebep olup üçüncü kişilere hasar verebiliyor sonuçta.

Merak etme sayin Osm@n gelismis ülkelerde o da var, AB ülkelerinin cogunda ( aile fertleri kaza sigortasi) diye adlandiran bir sigorta türü de var, ancak bizde söyle bir sözde vardir (cin olmadan seytan olma) diye biz hele önce bir basamaga ayagimizi atalim,bizden sonraki nesil icin hazirlik olur baaari,🤣😂😘👋

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Artırıyorum. Taşıtlar kendiliğinden kazaya veya hasara sebep olmaz. Kazayı yapan sürücülerdir.
Öyleyse ""karayolları insanlar zorunlu mali sorumluluk sikortası" uygulamasına geçilmelidir.
Aynı sığır yaya iken de kazaya sebep olup üçüncü kişilere hasar verebiliyor sonuçta.
Osman emmi sana bir sualim olacak;
senın Çükün olduğu için Dükün var, bende Dük 250 alsam nasıl olur? Nasıl motor alınır mı 2024 modeli. Bakım aralıkları, kronikleri, ne kadar yakıyo vs.
ha bide bende senın gibi kafama huni koyup pp yapsam kızar mısın?

Silindir hacmi 50 cc ve altı olan motosikletler ve gücü 4 kilovatı geçmeyen elektrikli bisiklet, scooter ve mopedler zorunlu trafik sigortasından muaftır. Trafik sigortası olmadan tescil işlemleri yapılıyor ve TÜVTÜRK muayenesi olabiliyor.

Silindir hacmi 0-99 cc arasında yer alan motosikletler ile elektrikli motosikletler motorlu taşıt vergisinden de muaftır. Poliçe düzenleyecek sigortacı bulursanız isteğe bağlı özel sigorta yaptırmaktan kaçınmayın. Durum bu şekilde iken bu araçlar trafikte tehlike saçmaya , can yakmaya neden olursa ne olacak ?

Elektrikli scooter çarptı ne yapmalıyım ? Zararı kim ödeyecek ?

Öncelikle mutlaka kolluk tarafından tutanak düzenlenmesi istenmeli. Kaza durumunda taraflardan birinin Trafik poliçesi olmadığından aranızda anlaşmalı tutanak düzenlenemez. Kusurlu taraf trafik poliçesi olan araç ise , trafik poliçesi olmayan aracın hasarı ile kişiye verdiği zarar trafik poliçesinden karşılanacak. Kusurlu taraf trafik poliçesi olmayan araç ise, bu aracın sahibi (işleticisi) ile aracın sürücüsü beraber sorumlu olacak. Zarar bunlardan talep edilecek.

Bu araçlar neden trafik poliçesinden muaf. Trafiğe çıkan her motorlu aracın yaptırması gereken 'zorunlu trafik sigortası', 50 cc motosikletlerde zorunlu değil. Bunun sebebi 50cc 'lik bu araçların L1 sınıfına dahil olması ve motorlu bisiklet olarak sınıflandırılması. L1 sınıfı araçlar, 45 km/h geçmeyen, silindir hacmi ise 50 cc geçmeyen araçlar olarak geçiyor. 2918 Sayılı KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU mad.3 de yer alan Bisiklet ve Motorlu bisiklet ile elektrik ile çalışan scooter tanımı yapılmış.

Bisiklet: (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.

Motorlu bisiklet (Moped): (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Yukarıdaki araçlar kanunun 103.maddesi gereği trafik sigortası yaptırmak zorunlu değildir. "Motorsuz taşıtlar ve motorlu bisiklet: Madde 103 – Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir." diyerek trafik sigortası zorunluluğundan çıkarmıştır.

Genel hükümler ;hukukumuzda haksız fiil sorumluluğunun temel dayanağı olan Türk Borçlar Kanunu'nun 49. maddesinde açıklanmaktadır.

Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür” Burada artık sigortacı yoktur. Yukarıda bahsettiğim gibi aracın sahibi, işleteni ve sürücüsü beraber sorumludur. Bu sorumluluğu ancak sigortacı bulursanız "özel sorumluluk sigortası" ile sigortacıya devrederek kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Kamu menfaati açısından bunun doğru olmadığını trafikte yer alan at arabasının dahi zorunlu poliçesinin olmasını savunuyoruz. Ama kanun yapıcı bizim gibi düşünmüyor.

Emsal yargıtay kararından; YARGITAY 17.Hukuk Dairesi 2017/ 4671 E., 2017 / 10948K., 27.11.2017

"....2918 sayılı ….nın 91. Maddesinde motorlu araçların trafik sigortası yaptırmalarının zorunlu olduğu, … , motorlu bisikletin tanımının yapıldığı 2918 sayılı ….nın 3.maddesinde de, silindir hacmi 50cc küpü geçmeyen içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 km az olan bisiklet olduğu, 2918 sayılı Yasanın 103.maddesinde de motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğunun genel hükümlere tabi bulunduğu öngörülmüştür.

Yukarıdaki yazı, Ersoy sigorta web sitesinden alıntıdır.
Araştırırsanız birçok yargıtay kararına ulaşırsınız.
Sigorta yapan çıksa dahi, hukuken geçerliliği yok.
Sadece 3.şahıs mali mesuliyet sigortası yaptırabilirsiniz.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Osman emmi sana bir sualim olacak;
senın Çükün olduğu için Dükün var, bende Dük 250 alsam nasıl olur? Nasıl motor alınır mı 2024 modeli. Bakım aralıkları, kronikleri, ne kadar yakıyo vs.
ha bide bende senın gibi kafama huni koyup pp yapsam kızar mısın?
ilk vitesli motosikletini duke 200 alıp bir de onunla İstanbul'dan Gürcüstan'a kadar gidip gelen arkadaş yılları geçti bir sürü motor değiştirdi şimdi BMW R1250GS kullanıyor ama hala duke aklında kalmış, duke yazılı tshirtler giyiyor. Demek ki sorun çıkarmadığı zaman sahibini eğlendiren bir motor o.

ilk vitesli motosikletini duke 200 alıp bir de onunla İstanbul'dan Gürcüstan'a kadar gidip gelen arkadaş yılları geçti bir sürü motor değiştirdi şimdi BMW R1250GS kullanıyor ama hala duke aklında kalmış, duke yazılı tshirtler giyiyor. Demek ki sorun çıkarmadığı zaman sahibini eğlendiren bir motor o.
şuan almak istesem önerir miydin mesela? 2 3 ay sonra almayı düşünüyorum açıkçası. Şuan biraz borç ödediğim için imkanım yok. Duke 250 veyahut biraz daha birikim yaparsam bi ihtimal Duke 390 ?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
şuan almak istesem önerir miydin mesela? 2 3 ay sonra almayı düşünüyorum açıkçası. Şuan biraz borç ödediğim için imkanım yok. Duke 250 veyahut biraz daha birikim yaparsam bi ihtimal Duke 390 ?
naked sevene önerilebilir ama ktm markasını hiç takip etmedim, servis durumu falan naısldır bilemedim.

naked sevene önerilebilir ama ktm markasını hiç takip etmedim, servis durumu falan naısldır bilemedim.
nakedçiyim hem de çok ağır :D
Osman emmi veya diğer Dük kullanıcıları tavsiye verseydi çok iyi olurdu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar