Motosikleti, otomobil gibi kullanmak!

Merhabalar,

Motosiklet ehliyetimi 2 hafta önce aldım. XMAX 250 ile yavaştan sürüşlere başladım. Kapalı alan hakimiyet dersinden sonra trafiğe çıktım. Kafama takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Motoru belli bir hızdan sonra kontrol etmek kolay oluyor ve güven veriyor, ancak sokak aralarında ya da sıkışık trafikte manevra yapmak, araç aralarından geçmek çok tedirgin ediyor. O nedenle belki geçebileceğim bir araç arasından geçmek yerine -kendime güvenemediğim için- beklemeyi tercih ediyorum. Dönüşlerde hızımı olabildiğinde yavaşlatıp kendimi güvende hissettikten sonra manevramı yapıyorum. Buna benzer bir sürü örnek sayabilirim.

Aktif olarak otomobil kullandığım için belki trafik dinamiklerine daha kolay alışacağım. Arkadaşım 'teknikleri bilmezsen motosikleti otomobil gibi kullanırsın...' deyince bunları düşünmeye başladım.

Sizce zamanla, motosiklet kullandıkça kas hafızası ve refleks gelişir mi, yoksa eğitim almadan motosikleti otomobil gibi mi kullanırız?

Motosikleti
Motorsuz
Eğitim alırsan motosikleti daha çok otomobil gibi kullanabilirsin.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ya kapalı alan eğitimi alacaksın ya da uzun yıllar süreceksin başka bi çözümü yok

Merhabalar,

Motosiklet ehliyetimi 2 hafta önce aldım. XMAX 250 ile yavaştan sürüşlere başladım. Kapalı alan hakimiyet dersinden sonra trafiğe çıktım. Kafama takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Motoru belli bir hızdan sonra kontrol etmek kolay oluyor ve güven veriyor, ancak sokak aralarında ya da sıkışık trafikte manevra yapmak, araç aralarından geçmek çok tedirgin ediyor. O nedenle belki geçebileceğim bir araç arasından geçmek yerine -kendime güvenemediğim için- beklemeyi tercih ediyorum. Dönüşlerde hızımı olabildiğinde yavaşlatıp kendimi güvende hissettikten sonra manevramı yapıyorum. Buna benzer bir sürü örnek sayabilirim.

Aktif olarak otomobil kullandığım için belki trafik dinamiklerine daha kolay alışacağım. Arkadaşım 'teknikleri bilmezsen motosikleti otomobil gibi kullanırsın...' deyince bunları düşünmeye başladım.

Sizce zamanla, motosiklet kullandıkça kas hafızası ve refleks gelişir mi, yoksa eğitim almadan motosikleti otomobil gibi mi kullanırız?
Motorun artısı zaten(trafik özelinde) aralardan sıyrılmak oluyor. Alışana kadar araba gibi şeritte beklemeniz daha güvenli olur, ya da rahat hissettiğiniz aralıklara girin riske girmeden yapın.

ileri bakmayı öğren.

manevra yapacam diye yavaşlamak motosikletin doğasına fiziğine aykırı; çünkü yavaşladıkça dengesi bozulan bi araç motosiklet.

çok fazla km tecrübem oldu diyemem; ama 10-11 yıllık motorculuğumda beni en tedirgin eden hep düşük hız manevralar olmuştur.

hocam arabaya sadece iki elinin altındaki direksiyon ile yön verirken motosiklete tüm vücudunla yön veriyorsun ve özellikle bakış çok önemli. nereye bakarsan oraya gidersin. bunu kendin de tecrübe edebilirsin. o yüzden eğer fırsatın varsa teori ve kapalı alan eğitimi almanı öneririm. kendin de tecrübe ede ede öğrenebilirsin bazı şeyleri ancak uzun sürer.

Motosikleti
xmax
Gayet doğru ilerliyorsun bence. Bu dönemde en önemli şey özgüven değil, kontrollü alışkanlık kazanmak. Yavaş gitmen, araç aralarına dalmaman, manevrada emin olana kadar beklemen tamamen normal.
Motosiklet otomatik de olsa, düşük hızda denge, ağırlık kontrolü ve bakış yönü tamamen kas hafızasıyla oturur. Zamanla bu refleksler kendiliğinden gelir.
Tavsiyem her sürüşte 10-20 dakikanı kapalı bir alanda basit egzersizlere ayır. Sekiz çizmek, koniler arası geçiş, U dönüş gibi. Bunlar seni trafiğe kat kat daha rahat hale getirir.

Motosiklet otomobil gibi kullanılamaz garip bir başlık atmışsın 😁
otomobil tek parça bir taşıt iken gidonun bağlandığı kafa ve oturduğun gövde olarak motosiklet iki parçadır , dinamikleri çok çok farklıdır..

Motosikleti
D400
Motosikleti araba gibi kullanmak doğru olan zaten. İlla motor sürüyorsun diye makas, filtreleme yapmak ya da emniyet şeridinden gitmek zorunda değilsin.

Sol şeritten gidebilecekken orta ve sağ şeritten filtreleme yapmak ya da makas atmak cehalettir. (sol şerit sollama şeridi diyeceksiniz de ötekine kıyasla daha masum bir sürüş oluyor oradan gitmek), sağ boş iken emniyet şeridinden gitmek vs. mantıksız.

Trafik durduğu noktada aradan ya da emniyet şeridinden gitmeyi kendi içimizde normal görebiliriz ancak kurallara uygun gitmek yerine yukarda yazdıgım şekilde sürmenin mantıgı yok bence.

Motosiklet otomobil gibi kullanılamaz garip bir başlık atmışsın 😁
otomobil tek parça bir taşıt iken gidonun bağlandığı kafa ve oturduğun gövde olarak motosiklet iki parçadır , dinamikleri çok çok farklıdır..
Arkadaşımın söylemi olduğu için bana da garip geldi.

Ve aktif olarak 2 gündür trafiğe çıkıyorum. Beni otomobiller değil de sağımdan solumdan jet hızıyla geçen motosikletler tedirgin ediyor:)

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ah kurallar vah kurallar burada hepimiz yapıyoruz ve hepimize mantıklı geliyorsa bu kuralları yazan yüce varlıklar hatalı olabilir mi :eek:

Gayet doğru ilerliyorsun bence. Bu dönemde en önemli şey özgüven değil, kontrollü alışkanlık kazanmak. Yavaş gitmen, araç aralarına dalmaman, manevrada emin olana kadar beklemen tamamen normal.
Motosiklet otomatik de olsa, düşük hızda denge, ağırlık kontrolü ve bakış yönü tamamen kas hafızasıyla oturur. Zamanla bu refleksler kendiliğinden gelir.
Tavsiyem her sürüşte 10-20 dakikanı kapalı bir alanda basit egzersizlere ayır. Sekiz çizmek, koniler arası geçiş, U dönüş gibi. Bunlar seni trafiğe kat kat daha rahat hale getirir.
Dediğiniz uygulayacağım, sürekli pratik yapmak mantıklı geldi. Trafiğe çıkınca boş alanda yapılan hareketleri maalesef rahat şekilde yapamıyorum ya da yapamıyoruz.

Xmax geniş bir motosiklet olduğu için trafikte aralardan geçmeyi gözün kesmiyordur. Aynı trafikte naked motor ile çok daha rahat filtreleme yapabilirsin. Düşük hızdaki manevralar için ise hakimiyet eğitimi sana çok şey katar. Arkadaşın xmaxini kullanırken ben de aralara girmekten çekiniyordum sağı solu vuracak diye.

Xmax geniş bir motosiklet olduğu için trafikte aralardan geçmeyi gözün kesmiyordur. Aynı trafikte naked motor ile çok daha rahat filtreleme yapabilirsin. Düşük hızdaki manevralar için ise hakimiyet eğitimi sana çok şey katar. Arkadaşın xmaxini kullanırken ben de aralara girmekten çekiniyordum sağı solu vuracak diye.
Evet, XMAX biraz dezavantajlı bu konuda. Çok mecbur kalmadıkça riske girmiyorum. Varacağım noktaya 5 dakika geç giderim, hiç sorun değil. Motosikleti araç olarak değil de keyfine sürmek istiyorum. O nedenle hiç acelem yok :)

hocam hiç kafana takma, doğru yoldasın.
kapalı alan eğitimi almışsın. gerisi yol yaparak, tecrübe kazanarak gelecek.
x max'le honda dio'ların geçtiği boşluktan geçememek normaldir.
motorun cüssesinden bağımsız olarak, paketçilerin kolayca geçtiği boşlukta takılmak normaldir. paketçinin rahatça geçtiği yerde ayağını yere uzatma ihtiyacı duyarak geçmek normaldir. onlar senin-benim bir günde yaptığım yolu 1-2 saatte yapıyor.
filtreleme yaparken zınk diye durabileceğin bir hızda gitmek daha güvenlidir. yaya çıkar, yolcu iner, kapı açılır ... hiç beklemediğin anda başına gelebilecek ve seni yere yapıştıracak o kadar şey var ki.
yolculuk varsın 5 dakika uzun sürsün, gideceğin yere risksiz, kazasız ulaş.

ama motor kullanırken tedirgin ve gergin isen,
trafiğin akış hızında giderken tedirginlik yaşıyorsan, bu durumu değerlendirmeliyiz. gerginlik-tedirginliğin azı, insanın dikkatini açık tutanı faydalıdır. elini-ayağına dolaştıranı, reflekslerini zayıflatanı zararlıdır. bunu yenmek için atacağınız ilk adım, bakışınızı düzeltmek. daha ileri bakın, daha rahat süreceksiniz. kısa mesafe de olsa her gün motor kullanın, zamanla sürüşünüz daha akıcı hâle gelecektir.

Son düzenleme:
hocam hiç kafana takma, doğru yoldasın.
kapalı alan eğitimi almışsın. gerisi yol yaparak, tecrübe kazanarak gelecek.
paketçiler gibi vızır vızır motor kullanmayı bekleme zaten, onlar senin-benim bir günde yaptığım yolu 1-2 saatte yapıyor. yolculuk varsın 5 dakika uzun sürsün, gideceğin yere risksiz, kazasız ulaş.
filtreleme yaparken zınk diye durabileceğin bir hızda gitmek daha güvenlidir. yaya çıkar, yolcu iner, kapı açılır ... hiç beklemediğin anda başına gelebilecek ve seni yere yapıştıracak o kadar şey var ki.

ama motor kullanırken tedirgin ve gergin isen,
trafiğin akış hızında giderken tedirginlik yaşıyorsan, önce bakışını düzelt. hemen önüne değil, ileri bakarsan daha rahat motor kullanırsın.
Bakış işini yavaş yavaş kavrıyorum. Sürekli aklımda 'baktığın yere gidersin' cümlesi var ama bunu reflekslere ve pratiğe dökmek sizin de dediğiniz gibi zamanla olacak.

Tedirginlikliğim yoğun trafikte oluyor genelde, bunun nedeni de sanırım olasılıkların çok fazla olması. Limitin 80 olduğu yerde 60/70 ile güvenlik balonu oluşturarak sürmek bana güven veriyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar