Motosikleti, otomobil gibi kullanmak!

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Evet, XMAX biraz dezavantajlı bu konuda. Çok mecbur kalmadıkça riske girmiyorum. Varacağım noktaya 5 dakika geç giderim, hiç sorun değil. Motosikleti araç olarak değil de keyfine sürmek istiyorum. O nedenle hiç acelem yok :)
Hiç acele etme.
Bende de xmax var, xmax ile başladım, istanbulda avrupa yakasında E5 trafiği mordor gibi, emniyet şeridi de yok, en sağdaki daracık boşluktan dalıp geçen motorculara yol veriyordum bırakayım geçsinler diyordum. Ancak yeterince geniş aralık bulunca geçiyorum aradan. Çoğu zaman yolumu 20km falan uzatıp rahat emniyet şeridi var diye TEM otoyolunu kullanıyordum.
Şimdi küçük bir ilçeye taşındım, burada araba gibi de gitsem en fazla 5 dakikalık yol olduğu için hiç uğraşmıyorum aralara girmeye. Ne gerek var, zaten trafikte çok takılmıyoruz daha fazla zorlayıp risk almaya gerek yok.

limitin 80 olduğu yerde 60-70'le gidiyorsan sen bu işi kapmışsın.

yavaş gitmek için özel bir çaba harcama, hareketlerin akıcı olsun.
yoğun trafikten çekinme. trafiğin yoğun olduğu saatlerde motor kullanmak, yolun boş olduğu ve milletin birbiriyle yarıştığı saatlerden daha güvenlidir. hem daha eğiticidir.

Çok garipsenecek bir şey yok. ben de araba gibi kullanıyorum. Genelde çantalı geziyorum ve araba aralarına girmek kolay olmuyor. O sebeple yol çok boş değilse aralara girmem. Efendi gibi trafiği beklerim.

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
İlk başta bende aralara derelere gidemiyordum. Trafikte durunca servis araçları aralara girsene diye laf yapıyorlardı bana. Motorumda o zamanlar joymax ti. Alıştıktan sonra aralara derelre girmeye başladım. X max e geniş deme bence Şimdiki burgmanla da aralara derelere giremiyorum diyordum alışınca motoru tanıyınca, tecribe kazandıkça girersin. Sadece zamana ihtiyacın var.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Trafiği okumak,
Motosikletini tanımak,
Risk algısını geliştirmek ve riski yönetmek,
Apeks ve bakışı (Viraj çizgisi ve istikamet) yönetmek.

Bunları başarabildikten sonrası tamamiyle keyif işi. Bir otomobil, şeridinin %80'nini kapsıyorken bir motosiklet yalnızca %15'ini kapsar, ona göre de lean yani yatma hareketi yapar. Kontra ile tekere istikamet verilir falan vs dönülür. Kısacası 4 maddenin 4'ü de kendinle alakalı. Önce "temel eğitim", sonra deneyim en son da pekiştirme eğitimi. Hiç bir zaman tam olmayacaksın, olmayacaksın ki öğrenmeye devam edebilesin.. Selametler.

Motosikleti
Arora kasırga
Gelişir, gözün alışıyor bu aralığa sığarım yarar geçerim diyorsun
Pervasız modu yükleniyor yani
Ben ilk sürüşümde gaz koluna fazla abanıp karşı dükkana giriyordum mesela,aynı gün kaza atlatıp uçarak bı tarlaya girmiştim
Hiç durmadan o tarladan çıkıp tekrar yola devam etmiştim,o gün tek kontak 230 km yapıp eve gelmiştim
Kendini geri çektikçe gözünde büyüyor olay
Reflekslerin iyiyse korkma en fazla sığmadığın yerde fren yapar azıcık kızaklarsın

Motosikleti
Haa, acemiyken yolda vızır vızır aralara derelere dalan kuryeler gibi yapayım diye düşünme, hele yol çizgilerine çok dikkat et, özellikle ıslakken fena kayıyor onlar, çizgilerin üzerinde sürme. En sağdan çizgi üzerinden yardırıp gidenlere şaşıyorum, hiç gerek yok, o çizgilerin ne zaman kayacağı belli olmuyor.

Motosikleti
yok:(
arkadaşının teknik dediği şey zamanla kendini eğitmen ve kas hafızasının oluşması yani süre süre yapabilirsin no rush. gayet iyi ilerliyorsun kuryelere bakıp bunlar aradan gidiyor bende gideyim diye düşünme kararsız kaldığın zamanlarda etli butlu bir motor gelirse arkasına takıl sıkışık trafikte. GS görürsen arkasına takıl bırakma onun geçtiği heryerden sende geçersin 😄 zamanla oturacak şeyleride kendine bu kadar dert etme.

Motosikleti
SYM ADX 125
Merhabalar,

Motosiklet ehliyetimi 2 hafta önce aldım. XMAX 250 ile yavaştan sürüşlere başladım. Kapalı alan hakimiyet dersinden sonra trafiğe çıktım. Kafama takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Motoru belli bir hızdan sonra kontrol etmek kolay oluyor ve güven veriyor, ancak sokak aralarında ya da sıkışık trafikte manevra yapmak, araç aralarından geçmek çok tedirgin ediyor. O nedenle belki geçebileceğim bir araç arasından geçmek yerine -kendime güvenemediğim için- beklemeyi tercih ediyorum. Dönüşlerde hızımı olabildiğinde yavaşlatıp kendimi güvende hissettikten sonra manevramı yapıyorum. Buna benzer bir sürü örnek sayabilirim.

Aktif olarak otomobil kullandığım için belki trafik dinamiklerine daha kolay alışacağım. Arkadaşım 'teknikleri bilmezsen motosikleti otomobil gibi kullanırsın...' deyince bunları düşünmeye başladım.

Sizce zamanla, motosiklet kullandıkça kas hafızası ve refleks gelişir mi, yoksa eğitim almadan motosikleti otomobil gibi mi kullanırız?

Ben birkac ay farkla sizden onde gidiyorum, sureci ozetleyeyim. Birincisi motoru otomobil gibi kullanmak suc degil, motorun sigacagini bildigim ama girmedigim yerler veya girmek istemedigim zamanlar oluyor. Kurye gibi surmek zorunda oldugumu dusunmuyorum. Xmaxten daha ufak bir scooterim var ustelik. İkincisi cok video izleyip dogru oldugunu dusundugum(dogru surdugunu dusundugum insanlarin surus bicimi diyelim) uygulamaya calisiyorum. Ozellikle trafik akisinda faydasini goruyorum. Donusler falan motora alismakla alakali, km yaptikca hem kendinizi hem motoru taniyorsunuz, yollara alisiyorsunuz. Hepsinin bir limiti var onu kavriyorsunuz.

Sıkısık trafikte gitmek, aralardan gecmek falan zamanla oluyor merak etmeyin. Zamanla olacak olmasi yine de caniniz istemiyorsa girmenizi gerektirmiyor bence. Ben cok kurye duruyorsa kendimi en saga atmiyorum mesela. Kurye diyerek koca bir meslek grubunu zan altinda birakmayayim, bana potansiyel tehlike gibi gorunen motor veya baska bir arac gordugumde olabildigince uzak durmaya calisiyorum.

Bu motor isinde kendine fazla guvenmek guvenmemekten daha kotu sonuclar dogurabilir. Rahat oldugunuz gibi, en muhimi kazasiz belasiz surersiniz umarim her zaman.

Motosikleti
CB125F
Merhabalar,

Motosiklet ehliyetimi 2 hafta önce aldım. XMAX 250 ile yavaştan sürüşlere başladım. Kapalı alan hakimiyet dersinden sonra trafiğe çıktım. Kafama takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Motoru belli bir hızdan sonra kontrol etmek kolay oluyor ve güven veriyor, ancak sokak aralarında ya da sıkışık trafikte manevra yapmak, araç aralarından geçmek çok tedirgin ediyor. O nedenle belki geçebileceğim bir araç arasından geçmek yerine -kendime güvenemediğim için- beklemeyi tercih ediyorum. Dönüşlerde hızımı olabildiğinde yavaşlatıp kendimi güvende hissettikten sonra manevramı yapıyorum. Buna benzer bir sürü örnek sayabilirim.

Aktif olarak otomobil kullandığım için belki trafik dinamiklerine daha kolay alışacağım. Arkadaşım 'teknikleri bilmezsen motosikleti otomobil gibi kullanırsın...' deyince bunları düşünmeye başladım.

Sizce zamanla, motosiklet kullandıkça kas hafızası ve refleks gelişir mi, yoksa eğitim almadan motosikleti otomobil gibi mi kullanırız?
Hocam 1 sene oldu hâlâ acemiyim diyorum kendime riske gerek yok
İlk başta bende otomobil gibi kullanıyordum
ışıklarda araç aralarından dar yerlerden geçiyorum virajlarda vs. Ama hala otomobil gibi kullanamadığım için acemiyim

250 cc almak ile iyi yapmışsınız ben acaba derken 125 aldım şimdi küçük geliyor trafik tecrübesi olduğu için çabuk alıştım birde tutkuya döner mi derken buradayım yaz kış motosiklet 😁

Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkür ediyorum. Hepiniz dediği gibi alışmak zamanla olacak.

Şuan için aklımda 1000 km yapınca bir eğitim daha almak var. Yukarıda arkadaşımız tavsiye etti, her sürüş öncesi 5-10 dakika müsait alan bulursam slalom ve 8 çalışması yapacağım.

Motosiklete iyice hakim olayım, belli bir noktadan sonra artçılı sürmeyi planlıyorum. Tabi bunun için çok erken. Zaten artçılı sürüş için de ayrı bir eğitim almayı düşünüyorum.

Motosikleti
Motosiklete iyice hakim olayım, belli bir noktadan sonra artçılı sürmeyi planlıyorum. Tabi bunun için çok erken. Zaten artçılı sürüş için de ayrı bir eğitim almayı düşünüyorum.
Artçılı sürüş için ilk defa artçı ile sürmeyi deneyeceksen artçın da full ekipmanlı olsu ne olur ne olmaz. Bir de ağır artçı ile başlama, olabilecek en hafif artçı olsun (çocuk artçı acemiyken olmaz tabi).
Ben xmax ile ilk defa artçı deneyeyim dediğimde kardeşimleydim, bin bakalım nasılmış artçılı sürmek dedim, tabi onun benden en az 20 kilo fazla olduğunu hesaba katmadım, baktım daha motoru hareket ettirmekte zorlanıcam, vazgeçtim, sonra artçı fobisi gibi oldu, uzun süre hiç artçı almamıştım.

Bir de ağır motorla artçı daha kolay oluyor. motor zaten ağır, artçının ek ağırlığı çok farketmiyor o zaman.

Artçılı sürüş için ilk defa artçı ile sürmeyi deneyeceksen artçın da full ekipmanlı olsu ne olur ne olmaz. Bir de ağır artçı ile başlama, olabilecek en hafif artçı olsun (çocuk artçı acemiyken olmaz tabi).
Ben xmax ile ilk defa artçı deneyeyim dediğimde kardeşimleydim, bin bakalım nasılmış artçılı sürmek dedim, tabi onun benden en az 20 kilo fazla olduğunu hesaba katmadım, baktım daha motoru hareket ettirmekte zorlanıcam, vazgeçtim, sonra artçı fobisi gibi oldu, uzun süre hiç artçı almamıştım.

Bir de ağır motorla artçı daha kolay oluyor. motor zaten ağır, artçının ek ağırlığı çok farketmiyor o zaman.
Artçının ekipmanları şimdiden hazır zaten:) İşin şakası yok. Videolardan yaralanmaları, kazaları izliyoruz. Keyif için yaptığımız eylemi, sürüşü eziyete çevirmek bana anlamsız geliyor.

İleride artçı olarak alacağım kişinin kilosu 50 falan civarında. Ben de 65 kiloyum. Zaten benden daha ağırını istesem de artçı olarak asla almam. Dediğim gibi zevkine keyif olarak sürüş yapacağım, neden çile çekeyim :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar