Video için teşekkürler öncelikle.
Daha geniş bir vaktimde saniye atlamadan izleyeceğim.
Birisi 2014 ve diğeri de 2016 makyajlı kasa olmak üzere 2 kez NC750X sahibi olup toplamda 10 bin km üstünde sürmüş, 2018 ve 2022 modellerini de turlarda ekip arkadaşlarından alıp birkaç yüz km boyunca denemiş, güncel kasa dahil tüm NC'leri de test sürüşü sırasında deneyimlemiş birisi olarak NC ile ilgili tespit ettiğim şu eksik noktaları söyleyebilirim:
1. Yakıt almak için artçı selesini boşaltmış olmanız gerekiyor. Günlük kullanımda sorun değil ama turlarda büyük sıkıntı. 2008-13 Bmw F650 ve başka modellerde olduğu gibi depo kapağı motorun selesinin yanından çıkartılabilirdi. Bunca makyaja ve kasa yenilenmesine rağmen Honda'nın bu sorun için bu kadar basit bir çözümü gözardı etmesini anlamakta güçlük çekiyorum.
2. Motosiklet ağır ama bu beni çok rahatsız etmiyor. Asıl rahatsız eden kısmı motosikletin ön kısmının çok ağır olması. Düşük hız manevralarında falan çok rahat hissedilebilecek bir durum bu. Sevemedim bir türlü. Her test sürüşünde daha ilk metrelerde hissettiğim bir durum ve de anında keyfimi kaçırıyor.
3. Orjinal kasa, makyajlı kasa, yeni kasa, yeni kasanın makyajlısı farketmeksizin motosikletin süspansiyonlarını çok başarısız buluyorum.
Aralarda küçük iyileştirmeler olmuş olsa da süspansiyonlar sadece sıcak ve kaymak asfaltta rahatsız etmiyor. Ama pütürlü asfaltta çok keyifsiz. Hele ki satıhı bozulmuş, bir de çukuru bol bir yoldan geçiyorsanız sanki altınızda hilti var ve asfaltı deliyorsunuz da o süspansiyonlar yoldaki düzensizlik-bozukluk-çukurları bertaraf edip size minimum hissettirmek yerine o hiltinin tüm titreşimini size veriyormuş gibi gariban kalıyor.
Çok da egzotik modellerle karşılaştırma yapmaya gerek yok, hangi kasa olduğu çok farketmeksizin bir Nc ve bir de CB250R ile önlü arkalı gidip motorları değişerek sürerseniz süspansiyonun görevini nasıl yaptığını (CB250R) ve yapamadığını (NC) anlarsınız. Hadi CB250R'da ters maşa kullanılmış da ondan dersiniz, 2024 modele kadar olan herhangi bir Tracer 700-7 ile karşılaştırdığınızda da NC'nin süspansiyonlarının zemin bozuklukluklarını sürücüye hissettirmede ne kadar başarısız olduğunu görürsünüz.
Alttaki videoda hyperpro marka helezon ve amortisör takımının NC'yi nasıl baştan yarattığını anlatıyor 12. dakikadan itibaren.
2021 yılından itibaren NC'lerin yerden yüksekliği azaltılıp eskiden satılmakta olan NC750S modeli gibi yere daha yakın, daha şehirli bir motosiklete dönüştürüldüğünden bu yazacaklarıma önem verenler için 1. motorun heybeti azaldı ve 2. motor bozuk yollarda altını yere sürtme konusunda daha nazik hale geldi.
Peki hiç mi güzel tarafı yok bu NC'nin?
Fluence dizel otomatik araçlara benzetirim ben NC'yi.
Kocaman bir bagajı var.
Efendi kullanımda müthiş az yakıyor.
Otomatiği de var.
Daha ne olsun???
2015 yılında daha 500 km'deki CBF150 motorumla Ankaradan Samsuna gittik. Yanımda da adaşım Haluk var ona satmış olduğum 2014 NC ile.
Ankaradan depoları doldurduk ve 450 km sonunda Samsunda yakıt aldık bir daha.
İki motor da 2.5 lt yaktı ve tam dolduracak şekilde fulleyince aynı miktarda yakıt aldı.
Sonra 2017 Crf Rally aldım.
Adaşımla bende Rally onda da önce 2014, 2 yıl sonra da 2018 model olmak üzere NC olmak üzere bir sürü tura çıktık.
Bolca karşılaştırma yapma fırsatımız oldu.
Nc neredeyse tüm hızlarda CRF 250 Rally kadar yakıyor.
Hatta daha da iddialı şekilde ya Rally kadar yakıyor, ya da daha az.
100-110'un üstüne çıkıldığında NC kesinlikle daha az yakıyor.
Yanımda Nikon DSLR makinemi taşırdım bende NC varken.
Ön bagajında yağmurluk takımım dururdu ve onun üstüne atardım fotoğraf makinemi.
Bagajı da kilitlemezdim. Hafif göbekli olunca yolda bagajın açılmasını engelleyebiliyorsunuz göbeğinizi deponun üstüne yaslayınca hafiften.
O zamanlarda çektiğim fotoğrafların kalitesinde foto çekemedim sonrasında.
Topcase de taşıyınca da olmuyor. Anı yakalayamabiliyorsunuz. Durup motordan inip topcase'den makineyi al falan. Çok uzatıyor işi.
Depo üstü çanta da bağlaması sökmesiyle her zaman pratik olmayabiliyor.
Velhasıl NC'nin öndeki bagajı efsane kullanışlı.
Motoru da çok ama çok uzun ömürlü.
Üstteki videodaki 2014 model NC750X DCT 1 ay önce 279 bin kilometreye ulaşmış.
Motor, şanzıman ya da başka herhangi bir konuda bir sıkıntı yaşamamış sahibi.
Ben tekrardan NC alır mıyım peki?
Üstteki videodaki gibi hyper pro süspansiyon sistemi takılmış bir NC olursa, beni memnun edip edemeyeceğine bizzat denedikten sonra karar verme koşuluyla, evet.
Crf 250 yol seçmemesiyle beni çok şımartmış.
Otoban ve ana yollar dışındaki yollarda sürmekten büyük keyif duyduğum için o tip yollarda biraz olsun kaliteli bir sürüş sağlayacak bir NC750x fikrine cidden çok sıcak bakarım.
Ama onun dışında, benden uzak durabilir NC.