Kırmzı Işıkta 3 Saniye Kuralı Gerçek mi Hurafe mi?

Herkes kırmızı yandığında durabiliyor, sen duramıyorsan, sıkıntı sende.
Burada sorman gereken abiler siz kırmızıda nasıl durabiliyorsunuz olmalı malum biz şahsımıza özel yolda tek başımıza sürmüyoruz.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Kıça kadar girme mevzusu gene anladığım kadarıyla.

4-5 gün önce taksiye bindim, kısa bir mesafeye gideceğim, 10-15dk.lık bir yol.

Taksicinin meskun mahalde ırzına geçmediği trafik kuralı kalmadı zaten, makas, makas, makas, 50km/s'in üzerinde kullanma, olur olmadık yerlerde burnunu ansızın yandaki aracın önüne sokma, zorla elemanın önüne girme, sinyal vermeden şerit değiştirme vs. Önümüzdeki aracın fren lambaları yanmaya başlıyor, bu hayvan bırak ayağını gazdan çekmeyi-frenleme pozisyonu almayı, inadına gaza köklemeye devam ediyor, dibine gelince "zınk" diye kazık fren yapıyor, içim dışıma çıkıverdi haliyle.

Anayola çıktık, daha beter, yukarıda saydıklarıma ve sayamadıklarıma ilaveten bir ara önümüzdeki kapalı bir kamyonetin kıçına kadar yanaştı, öyle sürüyor - hızımız 70-80km/s. Kapalı kamyonetin önü ise kesinlikle görünmüyor.

Yani önümüzdeki kamyonet bir sebeple frene dokunsa köküne kadar gireceğiz kamyonete, belki gebereceğiz, belki sakat kalacağız.

Sinirlerim tepeme çıktı haliyle, "Kardeşim manyak mısın sen?" desem taksiciye bu sefer kavga çıkacak, belki beni bıçaklayacak bile, derler ya mahkemenin önünden geçse tipsizlikten 6 ay yer diye, öyle bir hırttı işte.

.............................................

Yani ben anlamıyorum, öndeki aracın kıçına kadar girip de o şekilde sürünce ne oluyor, kime nasıl bir faydası oluyor?

Gideceğin yere daha mı hızlı varıyorsun, ya da daha mı güvenli şekilde varıyorsun? Ya da madalya mı takıyorlar öndekinin kıçına girdiğin için? :(

Trafikte kendin araç kullansan bir dert, taksi-dolmuş-vb. binsen gene dert - memleketin boku çıktı demek az artık.

Sorsan bu taksiciler-dolmuşçular, "biz usta şöförüz, biz profesyonel şöförüz, biz bu işi yemişiz yutmuşuz, kitabını yazmışız" vs. derler.

Ama bak trafikteki taksi-dolmuşlara (Bursa'da), yaklaşık 3'te birinin kaportası ya ezik, ya çizik-göçük, ya da macunludur. Çok iyi biliyorlar ya şoförlüğü, ondan işte.
Hocam Kemer taktın mı? Takmak isteyince “gerek yok abi çevirme yok yol üstünde” dedi mi?

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
abi sen en son ne zaman türkiye de araç kullandın
Bir kaç ay önce kullandım , İstanbul trafiğinde kullandım merak ettiysen. Hatta motosiklet kullandım yaklaşık 1500 km kadar. Evet trafik berbat ,sürücüler daha da berbat ama kaçılamayacak bir durum yok. Abartmayın.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Bizim burada kafayı yemiş millet... yeşil ışık yandı ve herkes geçerken artık kırmızı ışık yanmak üzere olduğu için duranlar oluyor, yani henüz kırmızı yanmamış ama adam kırmızı yanacak diye yeşil ışıkta duruyor... abi sinirden köpürdüm yani bu kadarda olmaz artık dedim, zaten öyle bir kuyruk var ki yeşil ışık biz gelene kadar geçiyor ve ikinci defa yeşil yanmış ve halen kuyrukta kalıyoruz...

Bu yeşil ışıkta duran adama herkes korna bastı zaten ama ben dayanamadım önümde 2 araba olduğu halde gazı kökledim ve ortalarından geçip ileri sol tarafa sapacağım için karşı yola yanlayarak girdim ama yan tarafta motosikletli trafik polisi varmış... hapı yuttuk diye düşünürken bir baktım polisin umurunda değil :D

Güzel akrobasi oldu ama artık o hareketleri zor yaparım, Dominar 400 ile yapıyordum ama sattım onu işte...

Benim de böyle bir kırmızı ışık anım oldu, benden başka kimse bu durumu yaşamamıştır diye düşünüyorum, abi kırmızı yanacak diye yeşilde durmak nedir ya

Motosikleti
Honda Forza 250
Trafikte bazen 2 saniyeyle kırmızıda geçtiğim olabiliyor. Sebebiyse şehir içinde yolda orta hızda giderken hemen arkamdaki arabanın dibimde olması ve ışığın dibine gelince sarı yanması sebebiyle ben dursam da arkadaki duramayacak korkusuyla abanabildiğim kadar frene abanmak yerine gazlayıp kırmızıya döndükten 1-3 sn arası sonrasında geçtiğim oluyor. İnternette 3 saniyeye kadar ceza yazılmadığı, 3 saniye kuralı olduğu yazıyor ama, bu gerçek midir yoksa hurafe mi? EDS veya kamera sistemiyle ceza yazılmıyor mu? Kurallara uyan birisiyim ancak 2 saniyeyle kırmızıda geçmeyeceğim diye arabanın altında da kalasım gelmiyor bazen..
Hocam arkandan 15 saniye sonra gelen araçta sana çarpabilir, komple kırmızı ışığı kaldırmaları lazım :) Sen kavşağa girerken yeşil bile yansa yavaş girmek zorundasın, yeşilde hızlı geçsen dahi ceza maddesi var ceza yiyebilirsin bu yüzden ani durmamak için kırmızı da geçmek malesef bahane olarak kabul görmüyor. Aynı durumda ceza yedim, kırmızıyı son anda farkedip duramayacağım için yaklaşık 1,5 saniye sonra geçmişim ve ceza geldi. Başka noktalarda aynı sebepten mütevellit geçmek zorunda kaldığım oldu ama onlarda ceza gelmedi. Tabi bu dediğim ayda bir oluyor, ceza gelirse de bahanesi yok ödüyoruz.

Kırmızı yanar yanmaz geçen bir araca ışıklardaki kamera flaş patlatmıştı, yani öyle bir kural yok. Kırmızı ışığın yanacağını düşünüyorsanız yolun en soluna veya sağına yanaşarak durabilirsiniz. Yok bana çarparlar diye düşünüyorsanız risk alıp kırmızıda geçmek kişiye kalmıştır.

F54

kırmızı yandığı zaman durmak gerekli 3 saniye diye birşey yok zaten millet zerre kural tanımıyor kaldırımdan gidiyor hatta sadece motorcular değil (geçen hafta sakarya akyazı ilçesinde akan trafikte şehir içi münibüsü kaldırımdan gidiyordu) yaya ya yol vermiyor makas atıyor direksiyon başında rels çekiyor takip mesafesi sıfır özellikle şehir içinde dikkat edin arabanın altına girmeyin önünüze baktığınız kadar arkanızı kollayın
ha bu arada istanbul trafiğini beğenmeyen arkadaşları bağdat tahran kabil İslamabad gibi orta doğu nun gelişmiş ülkelerindeki trafiği görmeye davet ediyorum:ROFLMAO: yani bizden çok daha ileri seviye olanlar yok değil

Bir süredir Zafer Akçay videoları izliyorum. Bu konuyu açtıktan sonra bir sürü konuyu açmama sebep olan şekilde kazalar gördüm.
Motorcu sarı ışığı görünce fren yapıyor, arkasındaki araba arkadan geçiriyor..
Yaya geçitlerinde de aynısı oluyor. Durup yol vermek istiyorum ancak durursam gene arkamdakinin altında kalacağım çünkü arkamdaki davarın durmayacağını, duramayacağını biliyorum.

Bu konuya belki benim gibi acemi motorcular denk gelebilir, siz siz olun arkanızda dibinize girmiş bir araç varken ve trafik lambasına çok çok yakınken frene abanmayın. Durursunuz durmasına ama, arkanızdakinin altında kalırsınız. Kırmızı ışık cezası hayatınız kadar önemli değil.

Motosikleti
Yok
Eskiden yeşilden kırmızıya geçecekken (Bursa'nın bazı yerlerinde); önce yeşil bir süre yanıp sönmeye başlıyordu, sonra sarı ve sonra kırmızı.

Bu çok iyiydi bana göre. Şimdi o sistemi olan lambaları hiç göremiyorum artık.

Işıklara geldiğimde hızımı ne kadar azaltsam da, bir yere kadar azaltabiliyorum, artık ana yolda 10km/s ile de gidilmez ya. Çok defa sarıda geçiyorum, bazen milimle sarıyı kaçırıp da kırmızıda geçtiğim oluyor - istemeye istemeye tabii ki; öyle bir denk geliyor ki, elinde olmadan kural ihlali yapmış oluyorsun.

Eskiden olduğu gibi önce yeşil yanıp sönmeye başlasa, çok çok daha iyi olacak benim açımdan, asla sarıda ve dahi kırmızıda geçmeyeceğim bana göre.

Ama yok - kaldırdılar bu sistemi (Bursa için en azından?).

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Öyle bir saçmalık yok, kırmızı ışıkta o çizgiyi geçmeyeceksiniz.

Sakınma manevrası yapma ihtiyacı hissediyorsanız yada arkanızdaki araçtan şüphe duyuyorsanız şeritler arası çizgi üzerinde kalabilirsiniz.
Motosiklette sürekli çevre kontrolü yapıyoruz aynalarımızla, yapmıyorsak sistemde bir problem var demektir; Evet manzara yada dikkati yoğunlaştırdığımız bir durum olabilir ama istikamet ve çevre kontrolü bizim sorumluluğumuzda.
Ayrıca, trafik ışıkları doğal olarak yaya geçitleridir, yani hız tabelasına bağlı olmadan da yavaşlamak gerekir. Gaz kesmeden geçiyorsanız patlar yada patlatırsınız..

Motosikleti
Yamaha MT-25
Sırf bunları yaşamamak için 4lü flaşörü çok sık kullanıyorum. sadece yaya geçici ve ışık olmasına da gerek yok , misal yolda 100km ile gidiyorum 10 15 metre arkamdaki araçta aynı hızda geliyor , önüme kamyon vesaire sollamaya çıktığında veya trafik akış hızı azaldığında da 4lüleri açıyorum , çok faydasını görüyorum en azından arkadaki adamın dikkati bana kesiliyor. Bu arada hala motosiklete 4lü flaşör koymayan markaları da şiddetle kınıyorum , özellikle bizim trafiğimizde çok gerekli olduğunu düşünüyorum

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Bu konuya belki benim gibi acemi motorcular denk gelebilir, siz siz olun arkanızda dibinize girmiş bir araç varken ve trafik lambasına çok çok yakınken frene abanmayın. Durursunuz durmasına ama, arkanızdakinin altında kalırsınız. Kırmızı ışık cezası hayatınız kadar önemli değil.
Arkamızda dibinize kadar girmiş araç varsa bir ışığa denk gelmeden bile onun önünden çekilsek daha mantıklı bence. Motosiklet kullanıyoruz; aradan basıp sürücüsü mal olmayan bir başka aracın önüne geçebiliriz. İşte filtreleme / şerit paylaşmanın faydalı olduğu bir durum... Ayna kontrolünü de sık sık yaparsak zaten o pozisyona hiç girmeyiz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Öyle bir saçmalık yok, kırmızı ışıkta o çizgiyi geçmeyeceksiniz.

Sakınma manevrası yapma ihtiyacı hissediyorsanız yada arkanızdaki araçtan şüphe duyuyorsanız şeritler arası çizgi üzerinde kalabilirsiniz.
Motosiklette sürekli çevre kontrolü yapıyoruz aynalarımızla, yapmıyorsak sistemde bir problem var demektir; Evet manzara yada dikkati yoğunlaştırdığımız bir durum olabilir ama istikamet ve çevre kontrolü bizim sorumluluğumuzda.
Ayrıca, trafik ışıkları doğal olarak yaya geçitleridir, yani hız tabelasına bağlı olmadan da yavaşlamak gerekir. Gaz kesmeden geçiyorsanız patlar yada patlatırsınız..
Heh aynı anda benzer şeyi yazmışız.

Motosikleti
Cruiser
70lerinde motorcu bir abimiz ;
"Kırmızıda durma, yeşilde geçme" diye ifade etmişti bu durumu yıllar önce.

Rutin kullanımda tabi ki kırmızıda dur ama trafiği sürekli okuman lazım, sen kırmızı ışıkta duracakken arkadan duramayacak şekilde bir araç geliyorsa, sen çekilemiyorsan ve o an yeşil ışık yanan yolda araç yoksa ya da mesafe çoksa; "ya geçip hayatta kalayım, ya kırmızıda durup öleyim" ikilemine düşersen geç.

Kırmızıda 3 - 5 sn. Kuralı gibi bir şey yok.
Sarı "durmaya hazırlan" anlamına geliyor.
Kırmızıda durmuş olman gerekiyor. 👍🏻

Ayrıca bu durumlarda kazaların yaygınlaşma sebebi kesinlikle kırmızı ışıkta durmayan motorcular, araba sürücülerinin de tabi ki kırmızıda durması gerekiyor. Fakat durmuyorsa ve önünde motosiklet varsa(kırmızı ışıkta geçen motorcular sağolsun) motorun durabileceğini düşünemiyorlar.

Ekstra öneri; yoğun trafiktesin ışıklara yaklaşıyorsun ve arkandan gelen yavaşlayacak mı diye düşünüyorsan ki benim sezdiğim şey bu.

Gazı bırak, arka stop lamban yanacak kadar freni sık (frenleme sadece stop lamban yansın). Baktın ki arkandaki bunu algılayıp yavaşlıyor o zaman yavaşça frenlemeye başla. Aksi takdirde öndeki araca uyum sağla. Şu an karmaşık gibi gelebilir ama alışınca otomatik pilotta hiç düşünmeden yapmaya başlarsın.
İyi sürüşler

Sarı "durmaya hazırlan" anlamına geliyor.
Kırmızıda durmuş olman gerekiyor. 👍🏻
Geçen izlediğim Zafer Akçay videosunda sarı ışıkta, ne sarısı neredeyse kırmızı yanmış yavaşlayıp duran motorcuya araba arkadan geçiriyor. Hatta bir de ''Niye durdun, sarı yanıyordu geçeksin sandım'' deyip kızıyor. :D
Bu tür videolar zaten iyi ki sarıyı görünce durmamışım zamanında dedirtti bana. Başıma gelecek senaryoyu önceden tahmin edip geçmiştim birkaç kez kırmızıda. Hızlı da sürmüyorum, istesem de süremem. Skuterim 80cc. Top speed 70. (GPS'de 63) bırakın bundan daha yavaş gitmeyi, bu hızda giderken bile neredeyse üstüme çıkıp sağ şeritte olmama rağmen kaldırıma doğru itekliyorlar bazen. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motosiklet kullanıyoruz; aradan basıp sürücüsü mal olmayan bir başka aracın önüne geçebiliriz.
Ah benim külüstürün gücü yetse keşke. :D

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
2024 yılında sarı kırmızıya döndükten 0.2 saniye sonra geçmiş ve ceza yemiş biri olarak söylüyorum. Hurafe.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar