Suzuki SV-7GX EICMA 2025'te Tanıtıldı

Suzuki-SV-7GX-2026.jpg

Motosiklet dünyasının kalbi bu yıl EICMA 2025 fuarında bir kez daha güçlü şekilde attı. Japon üretici Suzuki, yeni SV-7GX modelini tanıtarak “sport-tourer” segmentine taze bir soluk getirdi.

Tasarım: Kaslı ama kullanışlı​

SV-7GX, agresif ve dinamik bir görünümle geliyor. Önden sert hatlarla şekillenmiş far grubu, adeta “hadi çık yola” diyen bir bakış taşıyor. Yan fairing’lerin çizgilerindeki vurgular, motorun sportif karakterini daha da ön plana çıkarıyor.
Oturma şekli ise klasik Suzuki SV serisinden alışkın olduğumuzdan daha rahat — yani günlük kullanım ve uzun yol için uygun bir duruş söz konusu.

Teknik özellikler: Tanıdık ama yenilenmiş​

• Motor: 645 cc, sıvı soğutmalı, 90° V-twin.

• Güç: 8.500 d/d’de 72,4 kW (~98,6 bg) — ayrıca 6.800 d/d’de 64 Nm tork.

• Şanzıman: 6 ileri sabit oranlı (constant mesh) — SV650 serisiyle ortak.

• Oturma yüksekliği: 795 mm — şehir & uzun yol için dengeli.

• Yerden açıklık: 135 mm.

• Boş ağırlık: 211 kg.

• Lastikler & jantlar: 17 inç jantlar, tubeless lastikler standarta dahil.

• Yakıt deposu: 17,4 litre kapasiteyle uzun mesafe düşünülmüş.

Süspansiyon & Elektronik – “Tur” karakteri ön planda​

Ön süspansiyon olarak teleskopik coil-yaylı maşa, arka tarafta ise link tipi coil-yaylı ve ön yüklü ayarlanabilir yapı kullanılmış. Frenleme cephesinde çift ön disk ve tek arka disk sistemi var.
Elektronik olarak ise SIRS (Suzuki Intelligent Ride System) adında bir sistem sunuluyor: sürüş modu seçimi, çekiş kontrolü ve hızlı vites değişimi (quick shifter) gibi destekler mevcut. Ayrıca, standart olarak TFT ekran, ayarlanabilir ön cam, el koruyucuları ve arka çanta/trunk taşıyıcısı gelmesiyle uzun yol kullanımı düşünülmüş bir paket.

Pazar planı ve Türkiye’ye bakış​

Suzuki, SV-7GX’in satışına 2026 yılında Avrupa ve Kuzey Amerika’da başlayacağını açıkladı. Ayrıca “çeşitli ülkelerde” modellerin geleceğini belirtmiş. Türkiye açısından resmi duyuru henüz gelmiş değil — ancak Avrupa için planlandığı göz önüne alınarak ilerleyen dönemde bizim pazarımıza da yansıma ihtimali yüksek görünüyor.

Değerlendirme & Kimler için uygun?​

Sport-tourer kategorisinde rahatlık ve performansı bir arada isteyen sürücüler için SV-7GX oldukça cazip bir aday. Günlük şehir trafiğinden uzun yola geçişe kadar geniş bir kullanım skalasına hitap ediyor. Ancak 211 kg boş ağırlık ve 17,4 litrelik yakıt deposu gibi değerler, aşırı hafiflik veya süper spor performansı arayanlar için “tam ideal” olmayabilir. Yine de markanın V-twin mirasını, elektronik desteklerini ve çok yönlülüğünü birleştiren bir tercih olarak öne çıkıyor.

Kısa teknik tablo​

ÖzellikDetay
Motor tipi645 cc sıvı soğutmalı 90° V-twin
Maks güç72,4 kW @ 8.500 d/d
Maks tork64 Nm @ 6.800 d/d
Oturma yüksekliği795 mm
Boş ağırlık211 kg
Yakıt deposu17,4 litre
Jant lastik17 inç / tubeless

gallery_ph01.jpg

gallery_ph02.jpg

gallery_ph03.jpg

gallery_ph04.jpg

gallery_ph05.jpg

gallery_ph06.jpg

gallery_ph07.jpg

gallery_ph08.jpg

main_ph-1024x610.jpg

Haberin devamı için tıklayın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Selamlar forum ahalisi,

Ana sayfada ya da açılan konularda görmedim daha önce konuşulduysa kusura bakmayın.
EICMA 2025'te Suzuki'nin yeni tur odaklı motoru SV-7GX tanıtılmış.
Görüntü olarak bana Tracer 7'yi anımsattı.

act_073.jpg

100 OKTAN tarafından inceleme videosu da yayınlanmış.

Açıkçası ters teleskopik süspansiyon olmaması ve bu devirde hala vida ile manuel ayarlanan ön cam gibi detaylar beni biraz düşündürdü.
Teknik detaylara vs. girmiyorum sadce görselini gördüğüm an bir "Acaba?" oluştu kafamda.
Motoru sattığımdan beri halen karar verebilmiş değilim almak istediğim modele.

Siz ne düşünüyorsunuz bu motor hakkında?

Motosikleti
Benim de düz ve ters maşalı süspansiyonlar konusunda çok deneyimim yok ama şimdiye kadar fark ettiğim ters maşalı olanlar sürücüye verdiği geri bildirim daha iyi, performanslı sürüşte daha güven verici gibi geldi.
Konuya hakim birileri açıklayabilirse çok güzel olur.

Türkiye'ye gelir mi ya da kaç TL'ye gelir acaba. Tracer 7 ile aynı para olursa bence pek satmaz.

Video'da şey diyordu Suzuki'nin ters maşa veya radyal fren koymaması hem maliyeti düşürmek hem de "bunlar da zaten diğerleri kadar iyi" kafasında olmasıymış. Tip olarak beğendim ben bunu, efso V-Twin'i de koymuşlar zaten. Alınır..

Motosikleti
cbf 150
Sv-650 teaseı gibi sv 7 çıkıcak sanırım naked. ön tarafa takılmayın bunlar performans motoru değil.

Motosikleti
Tipini ben de beğendim açıkçası.
Şöyle güzel bir fiyatlar ve güzel bir taksit kampanyasıyla gelirse, test sürüşü de olursa deneyim değerlendirmek isterim.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Benim de düz ve ters maşalı süspansiyonlar konusunda çok deneyimim yok ama şimdiye kadar fark ettiğim ters maşalı olanlar sürücüye verdiği geri bildirim daha iyi, performanslı sürüşte daha güven verici gibi geldi.
Konuya hakim birileri açıklayabilirse çok güzel olur.
...
Aşağıda güzel bir video var:

Videonun altındaki yazının son kısmı:
...upside-down forks are definitely stiffer, but do you think you’re gonna feel the difference? Hell no! At least not on the street. Even so, folks want USD forks because it’s what top-of-the-line bikes have and because, well, they look cool. Case in point, even the lowly Grom, a distinctly non-performance bike, has an upside-down fork. On that bike, it’s all about the look. And honestly, a USD fork won’t look good on all bikes. I mean, can you imagine Triumph’s little retro Street Twin with a fat upside-downer? It just wouldn’t look right.

So stiffness aside, is there any other real performance benefit to an upside fork? Actually, yes. Generally speaking, and this is a huge generalization, upside-down forks have more sophisticated bits inside. Most are going to be fully adjustable, and even the non-adjustable ones will typically have a damping cartridge that offers better performance than the crude damper-rod assembly that’s found inside most traditional right-side up forks.

Since conventional forks are so much simpler, they’re also a lot easier to work on when it comes time to change the fork oil, swap out springs, or do a complete rebuild. When it comes to doing maintenance on a fully adjustable upside down fork, things are a lot more complicated.

One more practical difference that not many people consider is what happens when a fork seal fails, which does happen from time to time. On a right-side-up fork you’ll probably get some weeping fork oil and it might even drip down the slider. On an upside-fork, though, you run a much bigger risk of getting oil on your brake disc and pads since the seal is so much closer to those components and it has most of the fork oil sitting on top of it, just waiting to drip out past the seal.

Google Translate çevirisi:

...ters çatallar kesinlikle daha sert, ama farkı hissedebileceğinizi düşünüyor musunuz? Kesinlikle hayır! En azından sokakta değil. Yine de, insanlar USD çatalları istiyor çünkü en üst düzey bisikletlerde bu var ve, eh, çünkü havalı görünüyorlar. Örneğin, açıkça performans odaklı olmayan mütevazı Grom'da bile ters çatal var. O bisiklette her şey görünümle ilgili. Ve dürüst olmak gerekirse, bir USD çatal her bisiklette güzel durmaz. Yani, Triumph'un küçük retro Street Twin'ini kalın bir ters çatalla hayal edebiliyor musunuz? Hiç hoş görünmezdi.

Sertliği bir kenara bırakırsak, ters çatalın performans açısından başka bir avantajı var mı? Aslında evet. Genel olarak konuşursak, ki bu büyük bir genelleme, ters çatalların iç kısımları daha sofistike. Çoğu tamamen ayarlanabilir olacak ve ayarlanamayanlar bile, çoğu geleneksel sağ yukarı çatalda bulunan ilkel amortisör çubuğu tertibatından daha iyi performans sunan bir sönümleme kartuşuna sahip olacak.

Geleneksel çatallar çok daha basit olduğundan, çatal yağını değiştirme, yayları değiştirme veya komple bir yenileme zamanı geldiğinde üzerinde çalışmak da çok daha kolaydır. Tamamen ayarlanabilir ters bir çatalda bakım yapmak söz konusu olduğunda, işler çok daha karmaşıktır.

Pek çok kişinin düşünmediği bir diğer pratik fark da, zaman zaman meydana gelen bir çatal contası arızasında ne olacağıdır. Sağ yukarı çatalda muhtemelen biraz sızan çatal yağı olur ve hatta sürgüden aşağı damlayabilir. Ancak ters çatalda, conta bu bileşenlere çok daha yakın olduğundan ve çatal yağının çoğu contanın üzerinde durduğundan, fren diskinize ve balatalarınıza yağ bulaşma riski çok daha yüksektir.

Son düzenleme:
Bilmediğimden soruyorum, çok mu fark ediyor?
Maşayı kastediyorsan
ters maşalar daha asfalt için yapılmış maşalar virajlarda kafa oynamaları daha az olur sert frenlemede motorun kafası öne doğru yatmayı daha az yapar ama bakımı zordur derler. Mesela yağ kaçakları olduğu zaman tamirle iflah olmaz değişim şart derler
düz maşalar ise daha bozuk ,toprak yollarda kullanıma uygun sert frenlerde öne yatmayı daha fazla yapar ucuz tamiri yapılabilen kolay amortisörler olduğu söylenir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ters maşalar performans ve sağlamlık (katılık / eğilmezlik / bükülmezlik) açısından daha iyidir.

Sağlamlık açısından iyi olmasının sebebi: Mesnete bağlı kısım kalın (dolayısıyla daha sağlam) olan borudur. Bu da eğilme / bükülmelerin daha az olmasını ve olan eğilme bükülmelerin etkisinin daha az olmasını - kuvvet kolu kısalıyor çünkü - sağlar.

Performans açısından daha iyi olmasının sebebi: Tekerlekle birlikte yayın taşımadığı kısımdaki ağırlık (daha ince olan borunun altta olması sebebiyle) daha az olur. Bu da amortisörlerin daha verimli ve rahat çalışmasını / yol değişimlerine daha çabuk tepki ve uyum göstermelerini sağlar.

Temel anlamda böyle.

Amma ve lâkin, konu bağlamındaki motorda bu farkların hissedilebilir veya önemli olacağını hiç düşünmüyorum açıkçası. Bakımı vs. kolay olduğu için bu modelle ilgileniyor olsaydım düz maşa olması benim için bir eksi değil artı olurdu ancak.

Motosikleti
Sakin sakin giderken aniden it gibi gazlama isteği geliveriyor ya bazen, o anlarda ters maşanın tepkilerine alışık olduğum belki de vazgeçmek zor geliyor. Belki de placebo etkisi. Yerdeki bozuklukları sönümlemesi açısından bir fark var mı acaba... Video'da onunla ilgili bir şey söylemedi.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Yav yine yine yine yine... Hız sabitlemeyi koyun olum artık yeter ya. Tamamlayın şu motorları, la hep birşey eksik.. 1000 cc altına yasak mı bu a..k özelliği ya !? İlla onun bunun yaptığı(Veridian) aletlere mi bağlı kalacaz ?

Ben USD maşaya takılmıyorum, bence basitlik=sorunsuzluk algısı ve zaten iyi bir amortisör varken neden fiyatı arttıralım kafasıyla yapılmış bir tercih. Suzuki'nin amortisöründen şikayet eden birisini ne internette ne de yolda gördüm. Asıl eleştirilerinizi frenlere ve arka çanta demirlerine yapın.

Tokico merkez, tamam okey, ama neden en s*kko balata ya !? La duramıyor motorlar duramıyor. Ben yaşayayım ki başka model de alabileyim, BMW'den az tüyo alın ya. Japonsunuz bi kere, akıllı adamlardınız hani ?

Akıllandınız dimi, taşıma demirinin plastik olmayacağını anladınız dimi sonunda.. V-Strom'ları sattınız, şimdi yenisinde havucu daha da büyüttünüz. Demirden yapılabiliyormuş meğersem, muhtemelen kırılmıyordur da...

Özetle, evet tasarım diliyle heyecan verici bir model ama "yine" birşeyler eksik kalmış. Açık konuşayım hatta, V-Strom'u satıp bunu almamı teşvik edecek hiçbir özellik yok. Fanatiği değilim ama Suzuki'ye bir sempatim vardı, cidden şu anda içimden birşeyler azaldı markaya karşı.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
2006 dan beri bu motor bloğunu ben biliyorum, öncesi var mı bilmem.. sağlam blok ama neden bu v2 motorda halen devam ediyorlar, mesela honda twin paralel silindire geçti, neden diye sordum, bu daha verimli oluyor dediler.. oysa ki eski africa twinler transalp ler vs ne muhteşemdi, çalışması motor ömrü ve.. şimdi bence paralel olanlar öyle değil.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Yav yine yine yine yine... Hız sabitlemeyi koyun olum artık yeter ya. Tamamlayın şu motorları, la hep birşey eksik.. 1000 cc altına yasak mı bu a..k özelliği ya !? İlla onun bunun yaptığı(Veridian) aletlere mi bağlı kalacaz ?

Ben USD maşaya takılmıyorum, bence basitlik=sorunsuzluk algısı ve zaten iyi bir amortisör varken neden fiyatı arttıralım kafasıyla yapılmış bir tercih. Suzuki'nin amortisöründen şikayet eden birisini ne internette ne de yolda gördüm. Asıl eleştirilerinizi frenlere ve arka çanta demirlerine yapın.

Tokico merkez, tamam okey, ama neden en s*kko balata ya !? La duramıyor motorlar duramıyor. Ben yaşayayım ki başka model de alabileyim, BMW'den az tüyo alın ya. Japonsunuz bi kere, akıllı adamlardınız hani ?

Akıllandınız dimi, taşıma demirinin plastik olmayacağını anladınız dimi sonunda.. V-Strom'ları sattınız, şimdi yenisinde havucu daha da büyüttünüz. Demirden yapılabiliyormuş meğersem, muhtemelen kırılmıyordur da...

Özetle, evet tasarım diliyle heyecan verici bir model ama "yine" birşeyler eksik kalmış. Açık konuşayım hatta, V-Strom'u satıp bunu almamı teşvik edecek hiçbir özellik yok. Fanatiği değilim ama Suzuki'ye bir sempatim vardı, cidden şu anda içimden birşeyler azaldı markaya karşı.
Bu motoru vstrom seven insan sevmez ki. gagası yok bi kere. :)
Bu tracer 7 rakibi olmuş, asfalt dışına çıkmayayım, asfaltta ayı gidi yardırayım viraj döneyim falan tarzı yapmışlar.

Taşıma demiri plasitk derken bizim vstromlarda neresinde plastik var ki? Hangi demir? Benim vstromda her yer kocaman kocaman sağlam demirler var ama zaten çanta demirleri orjinal suzuki değil bendekiler givi'Nin sağlam demirleri, yan yatsa da koruma demiri etkisi de gösteriyor.

Ben 10 yaşında vstromumu bununla değişmem ama mesela tomygun uzun yol yapmayı seviyor ama gagalı motor sevmiyor, asfalt dışına çıkmıyor, birazcık daha güçlü olaymış ona uyarmış.

fren vb. kısmına bir şey diyemeyeceğim, benim kullanımımla vstrom o ağırlığına rağmen duruyor yeterince tutuyor frenleri. bundakiler de bunun gücüne ve ağırlığına göre yeterlidir herhalde. sonuçta pist motoru değil, tracer 9 gibi çok güçlü performans motoru da değil, tracer 7 benzeri yol motoru.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

2006 dan beri bu motor bloğunu ben biliyorum, öncesi var mı bilmem.. sağlam blok ama neden bu v2 motorda halen devam ediyorlar, mesela honda twin paralel silindire geçti, neden diye sordum, bu daha verimli oluyor dediler.. oysa ki eski africa twinler transalp ler vs ne muhteşemdi, çalışması motor ömrü ve.. şimdi bence paralel olanlar öyle değil.
2006'dan beri olabildiğince mükemmelleşmiş bir bloktu, vatrom 650 2025 modeli euro5+ emisyon mevzularından Avrupaya gelmedi ama bunda o sorunları çözmüşler.
Suzuki yeni vstrom diye 800c paralel twin motorlusunu çıkardı ama onda da v motor tadı yoktur diye suzukiye kızanlar var benim gibi. V motorun hissi çok güzel bir şeymiş, çok dengeli, titreşimi az bir motor. Keşke 800cc vmotor yapsalar da birazcık daha güçlü olsa vstrom ömürlük motor olurdu, 69 beygir yerine 90 beygir olsa yeter, daha fazlasına benim gibilerin ihtiyacı yok. ama sıfırdan 800cc v motor tasarlamak sıralı motor tasarlamaktan daha maliyetli olduğu için ve de benzin motorlarının artık 20 yıl ömrü kalmadığı için o topa girmemiş herhalde suzuki, 2006'dan beri kendini kanıtlamış v motordan ne alabilirsem kardır demiş.

Motosikleti
Yamaha XSR700
V-strom da adı V-strom olmasına rağmen 800 versiyonunda paralel twine geçti ama bu modeli yine V motor olarak çıkarmışlar. Ben de bunu anlamadım. Adı V olanı paralel twin çıkarr, sonra V motorlu bir model daha çıkar. Neden?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar