Kompakt inovasyon dediğimiz şeyler ne kadar inovasyon?

Böyle şeyler önce premium markalardaki müşterilere sunulur. Sonra yaygınlaşır. C3 Aircross baktım şirkete, en ucuz elektrikli araçlardan biri, Millet anahtar yuvası var anahtarla çalışıyor diye eleştiriyor arabayı. 2007'den beri şahsi araçlarımda keyless go var. komşumuz karısına A5 aldı 2010 falandı sanırım. Arabada keyless var. Kitleyip kitleyip kitlendimi diye kapıyı çektikçe açılıyormuş kapılar, beni çağırdı ablamız nasıl kitleniyo sen bilirsin diye. Şimdi kullanmayı bilmeyen var mı? 2016 model harleyimde hem keyless go hem battery tender vardı

Sonra 2. el aldığım 2014 breakout'ta da. Benim sahip olmadığım öncekilerde de vardı bu arada. (bir zamanlar tender kablosu aksesuar olarak satılıyormuş gerçi harleyde herşey aksesuar olduğu ve mevzu kendi motosikletini yaratmak olduğu için.) Tabii ki bu tarz teknolojiler yavaş yavaş giriş modellerine kadar inecek. Üretimi arttıkça maliyeti düşüyor, zamanla en düşük maliyetlisine bile koyuluyor ve bir standart haline geliyor. 2007'de 80k €'luk arabada kullanılırken şimdi pcx'te keyless go var. 15 sene önce otomobillerde ekran olması çok ileri teknolojiydi. Şimdi hemen her otomobilde carplay var.
Ne demiştim daha önce (sanırım dün)belirli bir bütçede kazancım olsa yıllık gelirimin %20si ile Japon alırım, sıkıcı ama güvenilirler. Yedek parçasını tedarik edebiliyorlar, arıza konusunda riski düşük vs.
Üretimde özellikle kalite eksiklikleri teknolojilerle kapatılır. C3'ten örnek verdim, bakın Stellantis grubuna, en bilinen adıyla Peugeot'ya. oyuncakları çoktur, ucuzdur. Elektronik arızasıda öyle. Basit bir pazarlama eğitimine gidin, anlatacakları şeylerden biri şudur, ya kaliteye koşarsın, ya fiyata koşarsın, ya da müşteri memnuniyetine. 3'ü bir arada olamaz.
Hatta bir endüstri mühendisi varsa aramızda bu dediğimi doğrulayacaktır. (özellikle bold ve renkli yazdım dikkat çeksin) Hem maliyeti düşürüp hem özelliğe koşarsan kaliteden taviz verirsin.
Sigorta panosu gibi düşünelim 3 sigorta var. Ana panonun gücü düşük 3'ü tam performansla aynı anda açılamıyor, açılması için 2 tanesinin amperini yüksek birinin amperini düşük tutacaksın yoksa pano kaldırmayacak, arıza çıkacak.
Kalite - maliyet - özellik hangi ikisine yüksek amper takarsan 3. sigortayı düşük amper seçeceksin. Bu bir hata değil, mecburiyettir. Tüm üretim teknolojileri bu mantıkla yürür. Bi özelliği bilinçli azaltırsın. Yoksa işin içinden çıkamaz batarsın zaten.
Müşterinin beklentiside o yönde olur bu arada. Sen ne sunarsan ona gelir. Kimse sadece fiyattan dolayı gelmez hatta kazanılan müşterinin en çok kaybedildiği nokta ilgisizliktir. (bunu da tüm pazarlama eğitimlerinde anlatırlar)
Peugeot örneğimede şöyle bir video ekleyeyim:
Tabii videodaki senaryo işin dalgası, ama elektronik sorunlarıda işin gerçeği.
Jeremy Clarkson'dan bahsetmişken Top Gear eski bölümlerine gidelim.
Çin dediğin budur:
DK 3:30
He daha önce dediğim gibi parayı basarsan iyisini ürettirirsin. Loncin Bmw'nin bazı paralel 2 silindir motolarını üretiyor mesela. Ne satın almak istediğinle alakalı bu iş.
Abi çok uzun yazdım kusura bakma, Zontes özelinde de değil, genel bilgidir.
Engellediğim sığır kendini nimetten sayar, kendine yazıyorum zanneder şimdi, belki önce yazdıklarım için zannetmiştir bile. Görmüyorum, ve iyi niyetle diyorum ki yazıyorsan kendini paralama. Uyuşturucuyu bırak, ben senin kafana erişemem.
Bu aplamızda nereden ne duyarsa işte. Bilgi yok fikir var, gündem olmak için abartılı açıklamalar, hiç bir bok bilmeden abartılı savunmalar laflar falan. Harley aldığı andan itibaren herkesten çok harleyci oldu, Orkun Olgar'a falan giydirdi. Adam 25 senelik harleyci üstelik. Hayatında DCT'den başka motor kullanmışmı falan yazıyodu. Daha öncede bahsettiğim Dunning Kruger sendromunu bu da yaşıyor. Bilgi yok fikir had safhada. Whatsapp grubunda görseniz gözünüzden yaş gelir saçmalıklarına. Sonra bir kaç yaşlı amca hariç kimse sallamadıda şimdi pek yazmıyor.
@Muzaffer Topal bu abla üstüne honda ruhsatı alsın 5 dk sonra sana Soichiro honda'nın torunu gibi hondayı anlatır.