Pulsar F250 kullanıyorum 115 kiloyum arkada 52l topcase var. Düzde 130 yokuş aşağı 139 üstünü göremedim göstergede videolarda stok halindeki top speedini 143-149 aralığında gösteriyorlar. Bir de 4 ten 5 e geçtiğimde sanki güçten düşüyor motor o 4. vitesteki gücü hissedemiyorum.
Motorun ürettiği beygir ve tork bellidir. 1. viteste maksimum gücünü verdiği bir devirde ne kadar beygir üretiyorsa 5 ya da 6. viteste de aynısını üretir. Ancak her vitesin oranıyla alakalı bir çarpan var. Küçük viteslerde motor devrine göre tekerlek daha az dönerek olduğundan daha fazla güç varmış gibi hareket eder.
Vites yükseldiğinde ise vites büyüdükçe durum tam tersine döner. Motor devrinden daha hızlı dönecek şekilde dişli oranını uzatır. Hızı arttırır. Daha hızlı gitmesi için motor gücü yeterli geliyorsa dişli oranı değiştirilerek bir miktar daha hız kazanılabilir ancak bu seferde tork düşecektir, yokuşlarda daha düşük viteste gitmek gerekecek erken bayılacak vs. vs.
Vites sistemini anlamak için ilkokul'da bize gösterilen çıkrık, makara sistemini bilmek anlamak yeterli aslında. Makara sayısı ve boyutu değiştikçe halatın ucundaki ağırlığın hissedilen karşılığı değişecektir.
4. vitesten 5'e attığınızda çekişin düşmesinin nedeni budur.
52 Lt topcase çok büyük, paraşüt gibi tutuyordur, ayrıca tahterevalli gibi düşünürsek ağırlık dengesi arkaya kayacak, hız arttıkça rüzgar direnciyle denge iyice arkaya kayıp ön tekerde çırpma ihtimalini ortaya çıkaracaktır. Ağırlık transferi her zaman motorun tam ortasında olacak şekilde hareket etmeliyiz. Dolayısıyla öncelikle topcase'ten kurtulun. Hızlanmayı tekrar deneyin. Mümkünse 33-34 lt bir topcase ile hayatınıza devam edin. Olmuyorsa takılıyken yüksek hızda gitmeyin.
Umarım açıklayıcı olmuştur.