Önce ekipmanınızı toplayın. Kask, ceket, pantolon, eldiven, bot beşliniz olsun. Geriye kalan paranızla motor alın.
Motoru alırken elinizdeki paranın tamamıyla motor almayın. Farazi rakamlarla konuşuyorum. 130.000 kaldı diyelim. 100.000 max motor bütçeniz olsun. Çünkü 2. el motor alıyorsunuz illa birşeylerini toplamanız gerekecek. Örnek veriyorum kendi motorumdan,
Lastik setine (Anlas Capra) 8.000 lira verdim ben. İşçilik hariç
Elektrik tesisatını elden geçirttim ki eski chopperların elektrik tesisatı çarşamba pazarıdır. Tamir ederken motorun eski ustalarını "sevgiyle" andık diyeyim.
Karbüratörü temizlettim
Amortisör keçelerini değiştirdim.
Bunların hepsi sağlam işçiliktir.
Bunun bir de ufak işçilikleri var.
Yağ filtresi değişir (e tabi yağ da değişir)
Hava filtresi değişir
(Varsa) kopan gaz, debriyaj vs telleri değişir
Zincir, dişli takımı değişir.
E tabi tekerler sökülürken rulmanlara bakmadan da olmaz. Mutlaka değiştirin. Seyirde dağılan ön teker rulmanı sizi "ciddi" tehlikeye sokar.
Patlak ampuller, sinyaller falan olur.
Bunlar 500 lira, 1000 lira derken sağlam tırtıklar. Bir bakmışsınız kendinizi "ya şunları da gelecek ay yapayım" derken bulursunuz.
E motoru topladınız. Choppera biniyorsunuz, geldik işin en tatlı yerine. Aksesuar. Heybeler, çanta demirleri, sis farları böyle kromlar, nikelajlar vs vs uzar gider.
Bunları yazarken benim bile gözüm karardı. (2 chopperda bunların hepsini yaptırttım, hedef 3). Neredeyse "salla, bulaşma chopper"a diyeceğim. Ama tatlı uğraşlardır.
Gelelim motor tavsiyelerine,
Benim birkaç önerim olacak
Tek silindirli makinelere değinmeyeceğim. Superlight 200, Falcon Freedom, Daelim Daystar gibi. Çünkü sıkılıyorsunuz bir süre sonra. Ben çift silindirler üzerinde konuşayım.
Önce Çin grubundan yürüyelim,
@Cyan'ın dediğini ben de destekleyeceğim. Yamaha Virago 250 ve türevleri. Aşağıda yazdığım motorların hepsi Virago 250 klonudur. Klon derken tasarımı çakmışlar değil, birebir bloğu alıp (utanmadan) klonlamışlar. 2V49FMM kodlu blok olarak geçer. Hepsinin motor parçaları birbirinin aynıdır. Büyük ihtimalle şanzıman parçaları da birbirinin aynıdır. Elektrik tesisatı zaten neyi uydurabiliyorsanız o. Ben Hyosung kullanıyorum ve Virago konjektörü takılı mesela.
Lifan LF250-B (bunun malzeme kalitesi ortalama Çin motoru seviyesinin üzerindedir)
Keeway Land Cruiser
Bisan Roadstar
Borelli Ledow
RKS Cruiser (bunun enjeksiyonlu değil, karbüratörlü serisine bakın)
Mondial Nevada (Bu karbüratörlü değil enjeksiyonludur ve abs ile gelir. Ama kornayı 12 v korna ile değiştirmeniz gerekir. Fabrikadan 24V korna ile çıkar, ABS'yi kilitler.)
Tipini beğendiğinize girin. Üç aşağı beş yukarı aynı kafada motorlardır.
Uzak durmanız gerekenler:
Mondial MCT 250
Ramzey QM 250
Regal Raptorlar
Bunlar V Twin değildir, sıralı çift silindirdir. Kronik olarak şanzıman dağıtırlar. Regal Raptorların şanzıman yatağındaki bir burç hatası yüzünden. Ustası çok çok azdır. İstanbul'da bile bakan adamı zor bulursunuz. Samsun'da bir adam bunu kalıcı olarak çözüyor o da komple yeni şanzıman takıyor Tayvan malı. Ama ciddi maliyet tutuyor. Blok, şanzıman vs vs sırf malzeme 1.000 dolara yakın tutuyor. (enflasyondan dolayı lira yazamıyorum malesef) Ayrıca Regal Raptor'lar anlamadığım bir şekilde cc/tork oranı çok düşük aletler.
Güney Kore Grubu:
Hyosung GV 250. (250 cc klasmanının en yüksek beygir gücü üreten motoru. 28 beygir)
Bende de şu anda bir tane var ve keyifle biniyorum. Bunda dikkat edeceğiniz şeyi anlatayım model seçerken.
GV250'nin 3 tipi vardır.
1) Karbüratörlü modeller (benimki)
2) Daewoo beyin enjeksiyonlu modeller (
Kesinlikle uzak durun)
3) Delphi beyin enjeksiyonlu modeller
Alabiliyorsanız karbüratörlüsünü alın. Daha ucuzdur, daha basittir, daha kolay tamir edilir.
Japon Grubu:
Yamaha Virago 250 (Klonu bol, parça devşirme ile kullanılabiliyor)
Yamaha Dragstar 250 (Tavsiye etmem, parçası az. Bu motor çok tutmadı)
Honda CMX 250 Rebel (Uzak durun, usta bulamazsınız, parça bulamazsınız)
Suzuki GZ250 Marauder (tek silindir)
Suzuki VL250 Intruder (Bende bir tane var. Bildiğim kadarıyla sınıfının en torklu motoru 23 Nm) Nadir bir motordur. Bendeki Parliament mavisi. Hep siyahı tutmuş. Sanırım ülkedeki 3-5 mavi Intruder'dan bir tanesi bende. Suzuki yetkili servisi tüm parçaları Japonya'dan getiriyor ama biraz bekliyorsunuz.
Japon grubunda sağlıklı seçenekler Virago 250 ve Intruder 250 gibi duruyor.
Kabaca anlatmaya çalıştım bildiklerimi. Umarım faydası olmuştur.