Bu gibi hukuki/teknik konularda, habercilerin verdiklerinin yanı sıra, meselenin kaynağına inmek gibi müsrif bir alışkanlığım var. Durduk yere kendime iş ediniyorum işte...yine öyle yaptım ve Yargıtay'ın karar arama motorunda bu kararın aslını buldum;
karararama.yargitay.gov.tr
Evet, böyle bir karar var ve gayet de isabetli olmuş...ama kararın içeriğini okuyup anlamadan burada yine ahkam kesilmiş tabii ki
Burada çok basitçe, davacı olan motosiklet sürücüsü, karıştığı kazadan dolayı davalı olan araç sürücüsünden iş göremez tazminatı talep ediyor, bu rakama davalı taraf
"davacının kask ve koruyucu ekipman takıp takmadığının belirsiz olması nedeniyle %20 oranında müterafik kusur indirimi yapılması gerektiği" gerekçesi ile (
(ve diğer başka gerekçelerle) itiraz ediyor,
Uyuşmazlık Hakem Heyeti sunulan rapordaki %14,3 oranındaki maluliyetin uygun olduğunu varsayarak davacının talep ettiği tazminatı uygun buluyor, davalı bu rakama
yine aynı gerekçelerle itiraz ediyor, konu
İtiraz Hakem Heyetine gidiyor, burada
İtiraz Hakem Heyetince davalının itirazlarının kısmen kabulü ile "sunulan raporda kaza tarihi itibariyle geçerli olan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e göre düzenlenmiş olan
%12 maluliyet oranının esas alınması gerektiği gerekçesiyle Uyuşmazlık Hakem Heyeti kararının kaldırılmasına" karar veriyor ve tazminatı 195.507,95 TL'den 164.407,70 TL'ye düşürüyor. İtiraz Hakem Heyetinin bu kararı da davalı tarafından Yargıtay'da temyiz ediliyor ve
Yargıtay tarafından "77.431,16 TL tazminatın yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilerek" nihai sonuca ulaşılıyor;
Nihai sonuçta ise; davalının itirazları kısmen kabul edilerek ve işte burada tartışılan kask konusu da dikkate alınarak şöyle diyor Yargıtay;
"...motosiklet sürücüsü olan davacının davaya konu trafik kazası nedeniyle septum deviasyonu nedeniyle malul kaldığı, yaralanmasının burundaki kemik ve kıkırdak dokunun yer değiştirmesi sonucu burunda şekil bozukluğu oluştuğunun tedavi evrakları ve doktor raporları ile sabit olduğu, bu nedenle,
motosiklet sürücüsü olan davacının meydana gelen trafik kazasında koruyucu başlık (kask) takmaması nedeniyle zararın artmasında katkısının bulunduğu gözetilerek TBK’nın 52 nci maddesi gereğince Dairemizin yerleşik uygulamasına göre %20 oranında müterafik kusur indirimi yapılmak suretiyle davalının sorumlu olduğu,"...
..."bozmaya uyularak bozma ilamı doğrultusunda sunulan yeni maluliyet raporunda
davacının %7 oranında sürekli malul olduğu"...
[
url=
https://hizliresim.com/kmd4lrm]
[/url]
Kısaca, burada hem koruyucu ekipman eksikliğinden, hem de hatalı hesaplanan maluliyet oranı üzerinden bir karar verilmiş...
Yani sevgili forum arkadaşlarımız, motosiklet sürerken o kaskı takacaksınız! Sonra "kaza yaptım ama karşı taraf suçlu", "kazada aldığım darbeyle kaskın ilgisi yok", "kask takmak benim bileceğim iş", "karşı taraf suçlu işte kaskla ne ilgisi var", "bende kask yoktu ama arabanın da lastiği kabaktı" vs. gibi çocukça argümanlarla hayıflanmayacaksınız! Çünkü o kask aslında motosikletin
mütemmim cüz'üdür. Yasal olarak takmak zorunludur ve eksikliği de
_örnek kararda görüldüğü üzere_ hukuki zeminde size hak kaybı yaşatır.
Ezcümle, Yargıtay sizin şark kurnazlıklarınızı dikkate almıyor