Motoru hareket halinde boşa atmak

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Motosiklet eskilerin tabiri ile Kara Şanzıman denilen sistemle çalışır...
Senkromeçler yoktur...
Hareket halindeyken vitese geçirmek hayli zordur...
Çok iyi ara gazı verip devri yakalaman lazım...
Ayrıca boşa atmana gerek yok... Kompresyonda hiç yorulmaz zaten..Faydası da olur rahatlar...

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Debriyaj zırt pırt çekilmez. Düşük hızlarda veya sıkışık trafikte motosiklet hakimiyetini arttırmak amacıyla kullanılabilmesinin dışında 2 yerde kullanılır;

1. Vites değiştirmek için,
2. Viteste iken durduğunuzda motorun stop etmemesi için.

Bunun dışında debriyajla işiniz yok. Hele hele hareket halindeki motosikleti boşa almak son derece tehlikeli.

Honda eğitim merkezinde ilk düzelttikleri hatalar, ellerin sürekli debriyaj ve/veya fren maneti üzerinde bırakılma ısrarı. Ben de özellikle ön fren maneti üzerinde 2 parmak tutardım (sıkışık trafik veya tehlike sezdiğim durumlar hariç) ama bunu değiştirdim. İnanın motosiklet kullanma beceriniz artacak.

Benim de çok sık yaptığım bir hata var.

Parmakları fren/debriyaj manetinde sadece sıkışık trafikte tutuyorum onda problem yok.

Bende de şöyle bir sorun var örnek veriyorum duracağım yere 200-300 metre var 4. vitesteyim fren sıkıp hız azalınca vites düşürüp debriyajı bırakıp frenlemeye devam ederek tekrar hız azalınca vites düşürmek yerine direkt 4. viteste debriyajı sıkıp iyice yavaşlayana kadar 4. viteste kalıp hızım 10 15 e düşünce 1 e alıyorum.

Bunu yaptığımı fark ettiğimden beri aklıma geldikçe yapmamaya çalışıyorum fakat hala ara sıra yapıyorum.

sıralı şanzıman 1 ya da 2'ye geçmeye eğilimli benim izlenimim. sen boşta inerken hafif bir sarsıntıda şık diye vitese geçiverir, sonra şanzımanı eline alıverirsin.

Parmakları fren/debriyaj manetinde sadece sıkışık trafikte tutuyorum onda problem yok.

Bende de şöyle bir sorun var örnek veriyorum duracağım yere 200-300 metre var 4. vitesteyim fren sıkıp hız azalınca vites düşürüp debriyajı bırakıp frenlemeye devam ederek tekrar hız azalınca vites düşürmek yerine direkt 4. viteste debriyajı sıkıp iyice yavaşlayana kadar 4. viteste kalıp hızım 10 15 e düşünce 1 e alıyorum.

Bunu yaptığımı fark ettiğimden beri aklıma geldikçe yapmamaya çalışıyorum fakat hala ara sıra yapıyorum.
böyle yapmanızda hiç sıkıntı yok.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Teknik olarak debriyajı 200-300 m mesafede sıkılı tutmanızın bir sıkıntı yaratacağını sanmıyorum ama ne gerek var? :) Burada ya durmaya yakın art arda vites düşeceksiniz, ya da motor devrine uygun vitese düşe düşe duracaksınız. Hatta acil bir duruş ise vitesle hiç oynamadan durup, durduğunuz yerde de 1'e alabilirsiniz.

Bazı alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor maalesef. Özellikle belli bir yaştan sonra motor sürmeye başlamış, eğitim almadan bazı yanlışları alışkanlık haline getirmiş bireylerde bu durum daha sık görülüyor. Bunun da çözümü ciddi eğitim veren kişi/kurumlardan destek almak ve bu eğitimleri mümkün olduğunca sık tekrarlamak.

Birlikte sürdüğümüz kapalı bir grubumuz var. Hepsi iyi sürücü sayılır ama "hadi gelin şu eski sınav parkurunda antrenman yapalım" deyince hepsi de kıvırıyor :) Veya "hadi hep beraber Honda Gelişim Merkezi'ne gidelim" deyince hepsinin mutlaka işi çıkıyor :) Ona zaman harcamayı pek sevmiyorlar. Bunun yerine gazlamayı, bir yerlerde takılmayı, fotoğraf/video çekmeyi falan yeğliyorlar. O da iyi de, ben antrenman yapmayı seviyorum mesela. Gerçekten kendimle yüzleşiyorum orada. Siz de hatanızı kendinize sürekli hatırlatarak sürerseniz, eminim en kısa zamanda düzelteceksinizdir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sıkıntı şöyle var;

Debriyaj sıkılı biçimde giderken hem motor kompresyonundan yararlanamazsınız, hem de motosikletin hakimiyetini daha kolay kaybedersiniz. Hatta debriyaj sıkacağım diye gidon hareketlerini de kısıtlamış olursunuz. Özellikle aşağı eğimli ve yüzeyi iyi tutunmayan yollarda. Bu yüzden hem gereksiz, hem tehlikeli...

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Valla bir süredir aklıma takılıyordu bu motor için bir sorun yaratır mı diye teşekkür ederim abi.

Teknik olarak debriyajı 200-300 m mesafede sıkılı tutmanızın bir sıkıntı yaratacağını sanmıyorum ama ne gerek var? :) Burada ya durmaya yakın art arda vites düşeceksiniz, ya da motor devrine uygun vitese düşe düşe duracaksınız. Hatta acil bir duruş ise vitesle hiç oynamadan durup, durduğunuz yerde de 1'e alabilirsiniz.

Bazı alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor maalesef. Özellikle belli bir yaştan sonra motor sürmeye başlamış, eğitim almadan bazı yanlışları alışkanlık haline getirmiş bireylerde bu durum daha sık görülüyor. Bunun da çözümü ciddi eğitim veren kişi/kurumlardan destek almak ve bu eğitimleri mümkün olduğunca sık tekrarlamak.

Birlikte sürdüğümüz kapalı bir grubumuz var. Hepsi iyi sürücü sayılır ama "hadi gelin şu eski sınav parkurunda antrenman yapalım" deyince hepsi de kıvırıyor :) Veya "hadi hep beraber Honda Gelişim Merkezi'ne gidelim" deyince hepsinin mutlaka işi çıkıyor :) Ona zaman harcamayı pek sevmiyorlar. Bunun yerine gazlamayı, bir yerlerde takılmayı, fotoğraf/video çekmeyi falan yeğliyorlar. O da iyi de, ben antrenman yapmayı seviyorum mesela. Gerçekten kendimle yüzleşiyorum orada. Siz de hatanızı kendinize sürekli hatırlatarak sürerseniz, eminim en kısa zamanda düzelteceksinizdir.
Ben de senin dediğin gibi düşünüyorum abi ne gerek var?

Söylediğin gibi kompresyondan yararlanamıyorum.

Artık durmaya yakınlaşacağım zaman kompresyondan yararlanarak hızıma bağlı olarak art arda vites düşürerek duruyorum.

Ani frenlemede zaten direkt debriyajı sıkıp kombine fren yaparak olabildiğince kısa mesafede durup vites vs. şeyleri en sona bırakıyorum.

Aman bi yere vurup dötü başı dağıtmayalım da gerisine sonra bakarız hesabı :D

Motosikleti
yok:(
Debriyaj zırt pırt çekilmez. Düşük hızlarda veya sıkışık trafikte motosiklet hakimiyetini arttırmak amacıyla kullanılabilmesinin dışında 2 yerde kullanılır;

1. Vites değiştirmek için,
2. Viteste iken durduğunuzda motorun stop etmemesi için.

Bunun dışında debriyajla işiniz yok. Hele hele hareket halindeki motosikleti boşa almak son derece tehlikeli.

Honda eğitim merkezinde ilk düzelttikleri hatalar, ellerin sürekli debriyaj ve/veya fren maneti üzerinde bırakılma ısrarı. Ben de özellikle ön fren maneti üzerinde 2 parmak tutardım (sıkışık trafik veya tehlike sezdiğim durumlar hariç) ama bunu değiştirdim. İnanın motosiklet kullanma beceriniz artacak.
debriyaja bişi diyemem ama sıkışık trafikte ki iki parmak çoğu küçük kazadan, gireceğim yayadan kurtardı beni, aksini düşünemiyorum açıkçası

Motosikleti
Ani frenlemede zaten direkt debriyajı sıkıp kombine fren yaparak olabildiğince kısa mesafede durup vites vs. şeyleri en sona bırakıyorum.
Avrupa ekolünde frenlemede debriyaj kullanılıyor ancak Japon ekolünde hayır. Japon ekolünde debriyaj ancak motor stop edecek aşamaya gelince kullanılır. Aksi durumda motor gücünden ve motor kompresyonundan yararlanamamış olursunuz. Bir süredir ben de böyle kullanıyorum, gerçekten fark ediyor. Motosiklete olan hakimiyetim arttı diyebilirim.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Avrupa ekolünde frenlemede debriyaj kullanılıyor ancak Japon ekolünde hayır. Japon ekolünde debriyaj ancak motor stop edecek aşamaya gelince kullanılır. Aksi durumda motor gücünden ve motor kompresyonundan yararlanamamış olursunuz. Bir süredir ben de böyle kullanıyorum, gerçekten fark ediyor. Motosiklete olan hakimiyetim arttı diyebilirim.

Ben sanırım stop edecek diye çekindiğim için debriyaj sıkıyorum.

Motosikleti
debriyaja bişi diyemem ama sıkışık trafikte ki iki parmak çoğu küçük kazadan, gireceğim yayadan kurtardı beni, aksini düşünemiyorum açıkçası
Sıkışık trafikte ön fren manetinde 2 parmak tutulması yarayışlı olabiliyor gerçekten. Ancak bu bir alışkanlık haline dönüşürse o kötü. Dengeyi tutturmak gerek. Eskiden ben de çok yapardım ama artık gerek yoksa sağ ve sol elim sadece elçiklerde duruyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben sanırım stop edecek diye çekindiğim için debriyaj sıkıyorum.
Bu da bir deneyim ve kullandığınız motosiklet ile ilgili açıkçası. Stop etme aşamasına kadar debriyajı unutun. Bir süre sonra çok fark hissedeceksiniz.

Motosikleti
Voge 250RR
Debriyajı çekmek boşa almak demek değildir , motor hala vitesdedir , mekanik olarak bir zararı yok ama emniyet açısından dik bir yokuşu inerken kompresyon desteği iyidir ,
debriyaj çekili ilerlemenin bir sıkıntısı olurya o an tel koparsa arka lastik kilitlenebilir , virajda vs kayabilirsin..
Yok zaten dik yokuşlarda kullanmıyorum neden bilmiyorum ama alışkanlık olmuş motora gaz vermem gerekmediği ama hızımı da düşürmeyeceğim zamanlarda debriyaj çekiyorum.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
ben yokuş aşağı inerken keyfe keder boşa atıyorum vitesi ve genel olarak debriyajıda cok kullandığım için kendimce motoru dinlendireyim diyorum
Motoru dinlendirmek istiyorsan yokuş aşağı inerken fitesi boşa atarak değil, yokuşu çıkarken motordan inmek suretiyle motoru daha fazla dinlendirirsin. Hem de az yakar.

ben biraz yanlış anladım sanırım. honda'nın eğitiminde tüm katılımcılar bizzat deneyip gördük, en kısa mesafede durmak için

- debrijaya hiç dokunmadan arka frene basıp + basıncı gittikçe arttırarak ön freni sıkıyorsun
- motor durma aşamasına gelene kadar debriyaja hiç dokunmuyorsun.
- tam durmak ve ayaklarını yere koymak aşamasına geldiğinde debriyajı çek, vitesini artık 4'de mi, 5'de mi olur, 1'e düşür

ben bunu kastetmiştim. arkadaşımız eğer 200-300 metre mesafeyi debriyaj çekili gidiyorsa hem durma mesafesini uzatır, hem elini boş yere yorar. emin değilim, belki debrijayın erken aşınmasına da sebep olur.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
- tam durmak ve ayaklarını yere koymak aşamasına geldiğinde debriyajı çek, vitesini artık 4'de mi, 5'de mi olur, 1'e düşür
Abi bu durumdayken örnek veriyorum tam durmak ve ayaklarını yere koymak aşamasına geldiğinde (tahmini hız 0-10 km arası) vites 4 de ise motor stop etmez mi?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Abi bu durumdayken örnek veriyorum tam durmak ve ayaklarını yere koymak aşamasına geldiğinde (tahmini hız 0-10 km arası) vites 4 de ise motor stop etmez mi?
Tam durmaya yakın vitesi neden 4'te bırakıyorsunuz ki? Çat çat düşürün.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Tam durmaya yakın vitesi neden 4'te bırakıyorsunuz ki? Çat çat düşürün.
Ben genelde o şekilde yapıyorum

@myagdi yazdığı

- debrijaya hiç dokunmadan arka frene basıp + basıncı gittikçe arttırarak ön freni sıkıyorsun

2. ve 3. maddeye istinaden dedim abi.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben genelde o şekilde yapıyorum

@myagdi yazdığı

2. ve 3. maddeye istinaden dedim abi.
Bir diğer ekol de aniden durmanız gerektiğinde debriyajı sıkmanızı ve kombine arka ve ön fren ile durmaya yakın da çat çat çat vites düşürmenizi öneriyor. Adac ekolünü benimsemiş Meg Dernek'te ben bunu öğrendim. Uzun zaman geçti üzerinden, yanlış hatırlıyor da olabilirim. Burada sevimli hayalet Casper, ihtiyar ama çıtır eğitmenimiz @Okan Sinan Ocan 'dan destek almamız faydalı olur.

Bir diğer ekol de aniden durmanız gerektiğinde debriyajı sıkmanızı ve kombine arka ve ön fren ile durmaya yakın da çat çat çat vites düşürmenizi öneriyor. Adac ekolünü benimsemiş Meg Dernek'te ben bunu öğrendim. Uzun zaman geçti üzerinden, yanlış hatırlıyor da olabilirim. Burada sevimli hayalet Casper, ihtiyar ama çıtır eğitmenimiz @Okan Sinan Ocan 'dan destek almamız faydalı olur.
Kendi ekolümü yazayım mı 😁
Ben daha frene dokunur dokunmaz bir vites düşürürüm , önüm karışıksa zaten devirli sürerim hatta fren yapmadan önce vites düşürür frene asılırım , frenin dozu artacaksa daha seri vites düşürmeye devam ederim..

Kendimi hep vites düşürüp frene daha az ihtiyaç duyacak şekilde sürmeye konsantre etmişimdir , bu sayede kaçış koridorlarına daha iyi odaklanabildiğime inanıyorum..

Daha öncede benzer bir konuda yazmıştım , dünyada bir sürü ekol var ,

Profesyonel sürücülerinde aynı pistte tarzları farklı olabiliyor , birinin en iyisini ben yapıyorum dediği diğerine saçma sapan gelebiliyor..

Sürüş hocalarının benimseyip aktardığı tarzlarıda herkese uygun olmayabilir..

Aynı hocadan ders alanlardan biri hocayı överken diğeri sövebiliyor bu sebeple 😊

araba kullanmaktaki tecrübemizden fren yaparken bir taraftan da vites düşürsek, motor kompresyonundan da faydalansak daha kısa mesafede dururuz gibi geliyor.

honda'nın eğitiminde bu konuyu tartıştık. eğitmenler, hodri meydan, kendiniz deneyin ve görün dediler.
eğitime artık kaç kişi katılmışsa hepimiz denedik.
bir tek istisna bile çıkmadı.
en kısa mesafede durmak için debriyajı unutup, frene odaklanmak gerekiyor.
böyle kullanmaya alışırsanız, yeri gelir sizi bir kazadan kurtarır.
normal kullanımda stop etmeye yakın debriyajı çekersiniz, çok da sorun olmaz.

bu anlattığım panik fren ve kırmızı ışık, kavşak gibi 'duracağımız' hallerde geçerli.
önümüz açılır açılmaz tekrar hızlanacağımız, yavaşlama durumlarında hızımıza uygun vitese alıp, hazır beklemek gerek.

Kendi ekolümü yazayım mı 😁
Ben daha frene dokunur dokunmaz bir vites düşürürüm , önüm karışıksa zaten devirli sürerim hatta fren yapmadan önce vites düşürür frene asılırım , frenin dozu artacaksa daha seri vites düşürmeye devam ederim..

Kendimi hep vites düşürüp frene daha az ihtiyaç duyacak şekilde sürmeye konsantre etmişimdir , bu sayede kaçış koridorlarına daha iyi odaklanabildiğime inanıyorum..

Daha öncede benzer bir konuda yazmıştım , dünyada bir sürü ekol var ,

Profesyonel sürücülerinde aynı pistte tarzları farklı olabiliyor , birinin en iyisini ben yapıyorum dediği diğerine saçma sapan gelebiliyor..

Sürüş hocalarının benimseyip aktardığı tarzlarıda herkese uygun olmayabilir..

Aynı hocadan ders alanlardan biri hocayı överken diğeri sövebiliyor bu sebeple 😊
abi ben de buna alışmışım ya, debriyajı çekince sanki gaz açmışım da motor hızlanacakmış gibi hissediyorum (ki hızlanıyor da :D), o yüzden frenleme ile birlikte vites de düşürüyorum. ışıklarda olsun, trafikte olsun, hep doğru viteste kalmaya gayret ediyorum böylelikle...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar