Motorumda rödajı nasıl yapmalıyım

Motosikleti
Yok
Merhaba ns125 motorum var rödaj gidene kadar ne yapmam lazım nası oluyor yardımcı olursanız sevinirim

Motosikleti
Honda CBR500R
Motosikleti satın aldığında yanındaki kullanma kılavuzunda ilk 500 ya da 1000 bakımına kadar yapman gerekenler yazar. Kılavuz vermedilerse internet sitelerinden bulabilirsin.

Kısaca ani gaz açma, sert fren yapma, yüksek devirli kullanma -kılavuzda yazar örnek 5000 deviri geçme-, artçı alma, motosikleti aşırı yükleme vb.

Motosikleti
Yok
Motosikleti satın aldığında yanındaki kullanma kılavuzunda ilk 500 ya da 1000 bakımına kadar yapman gerekenler yazar. Kılavuz vermedilerse internet sitelerinden bulabilirsin.

Kısaca ani gaz açma, sert fren yapma, yüksek devirli kullanma -kılavuzda yazar örnek 5000 deviri geçme-, artçı alma, motosikleti aşırı yükleme vb.
500 kilometre yapana kadar çok olur hocam motorun zevkini çıkartamam

Motosikleti
Honda CBR500R
ChatGPT de böyle söylüyor:

Rodaj (alıştırma) bakımı motosikletin ömrünü uzatan ve performansını etkileyen en önemli aşamalardan biridir. Yeni alınan ya da sıfır motor yapılmış motosikletlerde uygulanır. Temel amaç, motor içindeki parçaların (piston, segman, silindir duvarı, şanzıman dişlileri vb.) yüzeylerinin birbirine düzgünce alışmasını sağlamaktır.

Rodaj Dönemi Genel Kuralları​

1. Devir sınırına dikkat et
    • İlk 1000 km boyunca motoru yüksek devirlere sokma.
    • Üretici kitabında genelde devir sınırı belirtilir (örneğin 6000–7000 rpm’i geçmemek).
  2. Sabit hızda uzun süre gitme
    • Motor sürekli aynı devirde çalışmamalı. Ara sıra gazı açıp kapatarak değişken yük sağlamak gerekir.
  3. Aşırı yük taşımaktan kaçın
    • Rodaj döneminde mümkünse artçı alma, fazla yük yükleme.
  4. Ani hızlanma ve sert frenlerden uzak dur
    • Parçaların sağlıklı şekilde alışmasını engeller.
  5. Motoru uygun şekilde ısıt
    • Çalıştırdıktan sonra hareket etmeden önce kısa süre rölantide çalışmasına izin ver, sonra yavaşça sür.

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
500 km demek 3 tane haftasonu gezintisi demek. Bin motoruna haftasonu vur kendini dağ yollarına. Virajlı olduğu için motorun rodaj için gereken tüm kombinasyonlarını yaparsın. Gazlama frenleme kompresyon sıkıştırma sakin kullanma sürekli vites değiştirme vs. Bunu yaparken 5-6k rpm'i çok geçmemeye çalış.

Bu sana zor geliyorsa günde 1 kere hava almaya çık akşamları. Havalar şu anda mükemmel motor sürmek için. Bi çıkışta 20-30 km binilir. Bu da 2 haftada çok rahat bi şekilde 500 kmyi doldurursun

her bi haltı akıcı şekilde yapacan. gaz mı açacan? akıcı.. fren mi yapacan? akıcı.. kızlara hava mı atacan? akıcı..

öyle hart-hurt ani şeyler yapma; alıştıra alıştıra...

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
500 kilometre yapana kadar çok olur hocam motorun zevkini çıkartamam
Kanka aynı motor bende 1.5 yıldır var servis ışığı daha yeni yandı 500km de motor. Yalnız bajajlarda kronik subap sesi var 450-500 km den sonra çıkmaya başlıyor korkutmasın seni.

Motosikleti
Ns200 15"
Kanka aynı motor bende 1.5 yıldır var servis ışığı daha yeni yandı 500km de motor. Yalnız bajajlarda kronik subap sesi var 450-500 km den sonra çıkmaya başlıyor korkutmasın seni.
Her Bajaj'da demek yanlış olur, NS200'üm var ve öyle bahsettiğiniz gibi supap sesi yok. Supap değilde blok yapısı tıkırtılı çalışıyor desek daha doğru olur, doğru ayar yapıldığı sürece supaplar ses yapmaz.

Motosikleti
Yok
Subap tam noluyor usta
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

plakayı da paylaş ha millet mağdur olmasın sonra
Usta yaş kaç 45?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sen yapıştır geç, boşver bunları. Benden sana izin redline sok. vututu yap. Motor sağır kalmasın.
Ulan ne alem adamsınız haha kıraathane şakaları da olmasa gülemeyeceğiz

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Boşver genç, zaten 5000 km dolduramadan motorunu satacaksın, s.k gibi rodaj yaparak ırzına geçeceksin motorun bu belli oldu. Bırak senden sonrakinde patlasın. Sağlam küfür yersin ama gençsin daha sallamazsın henüz.

Motosikleti
Yok
Boşver genç, zaten 5000 km dolduramadan motorunu satacaksın, s.k gibi rodaj yaparak ırzına geçeceksin motorun bu belli oldu. Bırak senden sonrakinde patlasın. Sağlam küfür yersin ama gençsin daha sallamazsın henüz.
Ne kadar hız ile sürmem lazım

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Her Bajaj'da demek yanlış olur, NS200'üm var ve öyle bahsettiğiniz gibi supap sesi yok. Supap değilde blok yapısı tıkırtılı çalışıyor desek daha doğru olur, doğru ayar yapıldığı sürece supaplar ses yapmaz.
Ns125 den önce sıfır rs200 almıştım yaklaşık 350-400 km kullandım ve aynı subap sesi baş gösterince ilk motorum olduğundan dolayı panikleyip sattım, ama dediğiniz gibi her bajaj demek yanlış olabilir

Motosikleti
Ns200 15"
Ns125 den önce sıfır rs200 almıştım yaklaşık 350-400 km kullandım ve aynı subap sesi baş gösterince ilk motorum olduğundan dolayı panikleyip sattım, ama dediğiniz gibi her bajaj demek yanlış olabilir
Hint motosikletleri genel olarak montajı pek önemsenmiyor, ilk montajlanırken supap ayarları bir tık gevşek yapılmış olabilir.

Rodaj yaparken genellikle motoru kompresyona düşürmek tavsiye edilir. Sabit bir devirde gitmemek önerilir. İlk 500 kilometre çok yüksek devirler görmemesi yeterli, görse de çok bir şey olmaz. Sağlıklı ve güzel bir rodaj yapacağım diyorsan motora her vitesi gösterip çoğunlukla kompresyon ile duruş sağlanmalıdır. Uzun yola çıktım 4 bin devir sabit 200 kilometre yol yaptım sağlıklı bir rodaj demek değildir. Motorun ısınmamasına gayret gösterilmelidir. Açıkcası bugün sıfır kilometre bir motosiklet alsam çok düşünmezdim ilk 150 kilometre içindeki rodaj yağı ile dikkatli sürüp ondan sonra basardım geçerdim. Pek farketmiyor yani genç arkadaşım sen çoktan rodaj dönemini geçmişsin bile bas gelsin çok önemli değil. Piyasada milyonlarca motosiklet var hangisinin rodajı düzgün yapıldı ki?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar