Kaydırmalı debriyaj

Motosikleti
Bajaj Dominar 250d
Merhaba herkese.Vites düşürmek konusunda kafama takılan birkaç olay var. Rev match gerçekten olmazsa olmaz olarak öğrenilmesi gereken bir şey mi? Motoruma zarar vermeden vites nasıl düşürebilirim? Motorumda kaydırmalı debriyaj olması neyi değiştiriyor?

Motosikleti
Yamaha XSR700
Motoruna zarar vermekten çok kendine zarar vermemek için rev match yapmak önemli. Islak havada vites düşürürken (kaydırmalı debriyaj yok) rev match yapmazsan arka taraf çok huzursuz oluyor. Dalgınlıkla viraj girişinde falan yaparsan süründürür(yerde).

bizim yollarda bi boka yaramayan teknoloji. o kadar boktan yollarımız var ki, nano-makinelerle yeni yeni icatlar çıkarsalar onlar bile işe yaramaz.

benim motorda da var, ben üstüne üstlük rev-match yapsam dahi motor göt atıyor.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Motosikletimde kaydırmalı debriyaj var. Yine de özellikle vites küçültürken, Türkçesi'ne "devir eşleştirme" diyebileceğimiz rev matching yapmaya özen gösteriyorum. Buna da kısaca, vites küçültmeden önce, debriyaj çekili iken gazı hafifçe açıp, motoru bir alt vitesin devrine getirmek (biraz devir yükseltmek) diyebiliriz. Böylece hem vites küçültmede öne yığılmayı önler, hem de yanlış devirde vites küçültüp arka tekeri kitlemeyi önlemiş olursunuz.

Hatta bende manuel araç kullanmaktan gelen alışkanlıktır, her kontak açışımda mutlaka debriyaj çekerek motoru çalıştırırım. Motor boşta dahi olsa bunu yaparım.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Hiç rev match yapmadım, yaz kış yağmurda çamurda kullandığım dönemlerde dahi hiç vites küçültürken teker kilitleme kıç atması gibi bir fenomen de yaşamadım. (Çok mu sünepe kullanıyorum nedir? Valla anlamadım...)

Kaydırmalı debriyajı sadece maneti hafiflettiği için isterim. Tabi ki kırk yılın başı bir gaflet yaparsam beni kurtarması ihtimali de var ama solda sıfır sayılır. (10 yıl / 95.000km başıma gelmemiş bir şey...)

rev match yapıyroum çünkü sanki çok matah bir şeymiş de ben de onu yapabiliyormuşum gibi hissediyorum... arabada heel and toe yapamıyorum mesela zaten pedallar uygun değil, 1.3 linea'da hell and toe yapsam nolcak aq... neyse, benim motorda da var kaydırmalı debriyaj, yine de yapıyorum, eğlenceli ve kullanışlı bir şey zannımca.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Merhaba herkese.Vites düşürmek konusunda kafama takılan birkaç olay var. Rev match gerçekten olmazsa olmaz olarak öğrenilmesi gereken bir şey mi? Motoruma zarar vermeden vites nasıl düşürebilirim? Motorumda kaydırmalı debriyaj olması neyi değiştiriyor?
Arka lastiğin anlık kitlenmesini önlüyor, vitesli motor kullanmayı iyi biliyorsan olup olmaması çok farkettirmiyor. R25 den pulsara geçince öyle bir özelliğin olduğunu öğrendim.

Motosikleti
Dominar D250
bende de 2025 dominar 250 var, özelliklerinde kaydırmalı debriyaj olduğu yazıyor ama eski modele binenler bu sistemin hindistan'ın 2025 modellerinde olduğunu, o motorların henüz bize gelmediğini söylüyor, bizde üretim tarihinden dolayı 2025 görünse de özellik olarak 2024lerle aynı olduğunu söylüyorlar, ben de emin olamadım.
Yeni başlayan biri olarak normalde vites düşürmede hiç sorun yaşamıyorum ama bir sefer sokağa dönerken vites düşürdüm ve o anda ne yaptım farkında değilim, ya ayağım arka frendeydi yada debriyajı revmatch yapmadan birden bıraktım bilmiyorum, arka teker biraz kilitlendi ve motorun arkası savruldu.
Ama düzde hiç sıkıntı yok, teker kitlemeden vites düşüyor, kaydırmalı debriyajın da olayı bu.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kaydırıyor ama o da bir yere kadar. Limitleri zorlayınca o da kilitliyor.

Motosikleti
D400
Ah Nerede şimdi o eski kara düzen aletler.

Profesyonelim diyen adam teknolojiye o kadar alışmış olacak ki karadüzen motoru süremeyecek yakında.

boşverin kaydırmalı debriajı :D

Rev match günlük hayatta laylay loyloy giderken veya motosikleti ulaşım aracı olarak kullanırken çok elzem bir kabiliyet değil, ancak yapabilmeyi öğrenmek gaz kontrolüne fayda sağlar ve motorun amortisörlerini üzmemek için ekstra şeyler katar. Öğrenirsen senin işine yarar bir gün. Öğrenmezsen öleceksin diye bir şey yok.

Motoruna zarar vererek vites düşürmüyorsundur orasını kafana takma. Kaydırmalı debriyaj olması sert vites düşüşlerinde (düşülen viteste yüksek devirlere gelinildiği durumlarda) rev match yapmadan da biraz kıçı tutmayı yarıyor. Lakin son zamanlarda bir kaç vites düşürüp kıçı salan videoda "e hani kaydırmalı depraj" diye yorumlar gördüm, sihirli değnek değil bu. Kaydırmalı olduğu halde dağılan bir motor gördüyseniz, o olmasa daha beter salacaktı diye yorumlayabilirsiniz.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S

Profesyonelim diyen adam teknolojiye o kadar alışmış olacak ki karadüzen motoru süremeyecek yakında.

Ülen seninki de kaydırmalıya.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250d

kral zaten ben de alırken bakmadım ve ne olduğunu bile bilmiyorum. ilk motorum olduğu için de zarar görmesini ya da kendi hayatımı tehlikeye atacak bir şey yaşamak istemediğim için buraya sorma gereği duydum. teşekkürler iyi günler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar