su soğutma ve yağ soğutma farkını bilen atlasın içeri.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Lapin gelir mi?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Japonlar der ki "息子、あなたは狂っていますか? 遅いドライブ、冷却、加熱、について考えないでください冷却、加熱について考えないでください"

Mealen "olm manyak mısın? sür geç, fik fik fik soğutmasını, ısıtmasını, rodajını düşünme"

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
.. -- .- -- .... .- - .. .--. .-.. . .-. / -.- .- .--. .- - .. .-.. ... .. -.

Önceki mesajların çoğunu okumadım. Verilmiş bilgileri tekrar ediyor olabilirim.

Yağ soğutmalı motor olmaz. Yağ soğutucusu olan motor olur.
Diğer seçenekte ise motor bloğu etrafında motoru soğutan sıvı dolaşır, motor sıcaklığını alır. Radyatör de de bu sıvı soğur. Yani sıvı motoru, hava sıvıyı soğutur.

Sıvı soğutmatlı ve ilaveten yağ soğutma radyatörü olan motorlar da mevcuttur.
Maalesef eksik biliyorsun 🙂
Yağ ile soğutulan motorlar var..
Motorlar sadece hava , sadece su ve sadece yağ ile soğutulabilir..
Halihazırda kullandığım motorun alt blok hava ile silindir kafası yağ ile soğutuluyor , böyleside var..

Önceki mesajların çoğunu okumadım. Verilmiş bilgileri tekrar ediyor olabilirim.

Yağ soğutmalı motor olmaz. Yağ soğutucusu olan motor olur.
Diğer seçenekte ise motor bloğu etrafında motoru soğutan sıvı dolaşır, motor sıcaklığını alır. Radyatör de de bu sıvı soğur. Yani sıvı motoru, hava sıvıyı soğutur.

Sıvı soğutmatlı ve ilaveten yağ soğutma radyatörü olan motorlar da mevcuttur.

'' Yağ soğutmalı motor olmaz....''

Evet , Ben nerede Yağ soğutmalı Motor demişim.. Öylemi anlaşılmış yoksa ? Lütfen , durduk yere Kelime oyunları ile Polemik yaratmayalım şimdi :))

Velakin şimdi o mevzuyada gelirsek .. Yağ soğutmalı Motorlarda var :)) Hava soğutma olanlarda olduğu gibi..

Dediğim şu.. Eski arabalarımın birinde ayrıyetten yağ soğutucu bir radyatör vardı.. bu.. sadece bunu dedim.. başka birşey demedim..

Standart bir su Radyatörü olur.. ok
Kliması olanların ayrıyetten bir radyatörü olur.. ok
Çok ender olarakta Motor yağını soğutan radyatörde olabiliyor... ( Benim dediğim bu ) Haa Günümüz arabalarında böyle bir şey zaten yok..

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"

Evet , Ben nerede Yağ soğutmalı Motor demişim.. Öylemi anlaşılmış yoksa ? Lütfen , durduk yere Kelime oyunları ile Polemik yaratmayalım şimdi :))

Dediğim şu.. Eski arabalarımın birinde ayrıyetten yağ soğutucu bir radyatör vardı.. bu.. sadece bunu dedim.. başka birşey demedim..
Valla abi o duruma hiç ihtimal vermemiştim, neden bir mühendis gidip böyle tasarım yapar ki? Normal su radyatörüne 2 tane rekor ve içinde küçük bir bölme ile her türlü bu soğutma isteği çözülürdü. Hatta bunada gerek kalmadan yağ filtresinin takıldığı bölmeye bir soğutucu takılıp süzülen bütün yağın motor sıcaklığında kalmasını sağlayabilirdiler.

Araştırmadık etmedik sizide yorduk valla.

Valla abi o duruma hiç ihtimal vermemiştim, neden bir mühendis gidip böyle tasarım yapar ki? Normal su radyatörüne 2 tane rekor ve içinde küçük bir bölme ile her türlü bu soğutma isteği çözülürdü. Hatta bunada gerek kalmadan yağ filtresinin takıldığı bölmeye bir soğutucu takılıp süzülen bütün yağın motor sıcaklığında kalmasını sağlayabilirdiler.

Araştırmadık etmedik sizide yorduk valla.

Maliyet...

Başka örneklerde verebilirim.. Misal önceden Hidrolik diroksiyon derdik.. Direksiyonlar genelde yağlı sistem idi , yağ basıncı ile çalışırdı .. Şimdilerde artık elektrikli sistem oldu ! Hidrolik değil elektrik destekli direksiyon..
Artık sistem arıza üzerine kuruluyor. Nerede o eski arabalar.. arızalar basit idi , mekanizmalar basit idi.. şimdi herşeyin bir ömrü olması gerekiyorki para kazanacaklar..

Motosikleti
Ns200 15"
Maliyet...

Başka örneklerde verebilirim.. Misal önceden Hidrolik diroksiyon derdik.. Direksiyonlar genelde yağlı sistem idi , yağ basıncı ile çalışırdı .. Şimdilerde artık elektrikli sistem oldu ! Hidrolik değil elektrik destekli direksiyon..
Artık sistem arıza üzerine kuruluyor. Nerede o eski arabalar.. arızalar basit idi , mekanizmalar basit idi.. şimdi herşeyin bir ömrü olması gerekiyorki para kazanacaklar..
Eski hidrolik sistemlerde yağ kutularında filtre bulunuyordu, kendi aracımda direksiyon pompası ile yağ haznesi birleşik yapıda, yağ haznesinin altında bir adet filtre bulunmakta buda hem kutuyu hemde pompayı koruyor en son üretilen kimi araçlarda hidrolik olmasına rağmen filtre göremedim.

Radyatöre anlam verememin sebebide arabamda şanzıman yağı ile soğutma sıvısı aynı radyatörde soğuyor, hem yer kaplamıyor hemde araç fan açtığında daha etkili bir soğuma oluyor ve bence bunun maliyetide ekstra radyatörden daha az maliyetli olsa gerek, aynı zamanda yağ filtresinin oradaki sıvı soğutmada aynı şekilde.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bu konu serpantine kadar gider artık.

Motosikleti
1190 ADV
Sütü çilekli?
Bence suyun amacı yağı çalışma sıcaklığında tutmak.

2 zamanlı motorlarda niye sıvı soğutma var o zaman :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Velakin şimdi o mevzuyada gelirsek .. Yağ soğutmalı Motorlarda var :)) Hava soğutma olanlarda olduğu gibi..

Standart bir su Radyatörü olur.. ok
Kliması olanların ayrıyetten bir radyatörü olur.. ok
Çok ender olarakta Motor yağını soğutan radyatörde olabiliyor... ( Benim dediğim bu ) Haa Günümüz arabalarında böyle bir şey zaten yok

Konuyu sen açtıysan başlıkta ne yazıyor ?

Konuyu sen açmadıysan sana hitaben birşey yazmadım zaten.

Benim şuanda kullandığım motor sıvı soğutmalı, ayrıca yağ soğutma radyatörü var. Veya grupta sıkça tavsiye edilen Vstrom 650, sıvı soğutmalıdır, ayrıca yağ soğutma radyatörü vardır.

Eski arabalara gitmeye gerek yok, günümüzde motosikletlerde halen kullanılan bir sistem.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Maalesef eksik biliyorsun 🙂
Yağ ile soğutulan motorlar var..
Motorlar sadece hava , sadece su ve sadece yağ ile soğutulabilir..
Halihazırda kullandığım motorun alt blok hava ile silindir kafası yağ ile soğutuluyor , böyleside var..

Öyle ise yağ soğutmalı motor ile hava soğutmalı motor arasındaki fark nedir ?

Yağ radyatörü olan yağ soğutmalı, olmayan hava soğutmalı dersen, sıvı soğutmalılarda niye yağ radyatörü var. Madem yağ ile soğuyor.
Yağ kapasitesini artırmak için ve yağı soğuk tutmak için motorun belli bölümlerinde, şasenin belli yerlerinde yağ dolaştıran motorlar var. Onlarda niye sıvı soğutma var ? Yada fazla yağ şasenin içinde diye yağ soğutmalı şase diyormuyuz ?

Yağ motorun belli bölümlerinin soğumasına katkı sağlar, ama bu o motoru yağ soğutmalı yapmaz.

Tenere 660 > motor yağının bir kısmı şasi içinden dolaşır.
DRZ400 > motor yağının bir kısmı şasi içinden dolaşır.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar