su soğutma ve yağ soğutma farkını bilen atlasın içeri.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Yağ soğutmalı motorlar biraz daha verimsiz çalışır. Daha zengin karışım olur genelde. Limitleri de daha düşüktür.

Motosikleti
Honda CRF250L
Şu şekil düşünebilirsiniz?
havuza/denize girdiğinizde mi daha çabuk serinlersiniz yoksa birisi size sürekli tas /kap ile soğuk su dökse yada fırlatsa mı?

Ek olarak her su soğutmalı blok kısmen hava soğutmalıdırda, yani çiftte soğutmalı:)
Yağ soğutmalı motor esasen hava soğutmalıdır, blok içinde dönen yağ ile havaya ek bir soğutma sağlar.

En bariz fark motoru zorlayınca ortaya çıkar, hava soğutmalı bloğu düşük hızlarda çok yormak motor gücünü azaltır, motoru dinlendirmek gerekir.

Genel olarak iki tip blokda işini iyi yapar

Yağ soğutma GS sahibi olarak konuya atlıyorum 😁
Yağ soğutma motorlar öncelikle çok uzun ömürlü olurlar..
Yağ soğutma motorlarda da özellikle yazın biraz sıcak gelir , benim GS de farın altında yağ radyatörü var ama fan yok , aynı bloğa sahip karenajlı RT gibi modellerde fan var , trafikte dur kalkta uzun süre kalınca fanın üfürdüğü sıcak hava terinizi kurutur bir faydası var yağni 😅

Motosikleti
Honda CBF 250
CBF250 kullanıyorum, yağ soğutmalı motorum, Yazın 40 derece sıcakta uzun yolda bariz bir performans kaybı hissediyorum, akşam serinliğinde yola çıkınca öyle bir sorun olmuyor. Yazın aşırı değişken sıcaklıklar yüzünden yağ daha çabuk bozuluyor... yazın 2000km de değiştiriyotum kışın 2500 mesela... zaten yazları yağ eksiltmeside artıyor. Fakat... hiç bir zaman arıza yüzünden yolda kalmadım... Uzun yol öncesi, motor yağına, zincire ve depodaki yakıta bakar yola çıkarım.. bilirim ki CBF250 beni oraya götürecek yolda bırakmayacak. Uzun motor ömründen kastınız nedir bilmiyorum ama motor bende 40bin km yaptı. Hala büyük bir sorun yaşamadım. Karbüratör ayar ve temizliği, Sübap ayarı vs... devam. 2006 model makineden bahsediyorum.

CBF250 kullanıyorum, yağ soğutmalı motorum, Yazın 40 derece sıcakta uzun yolda bariz bir performans kaybı hissediyorum, akşam serinliğinde yola çıkınca öyle bir sorun olmuyor. Yazın aşırı değişken sıcaklıklar yüzünden yağ daha çabuk bozuluyor... yazın 2000km de değiştiriyotum kışın 2500 mesela... zaten yazları yağ eksiltmeside artıyor. Fakat... hiç bir zaman arıza yüzünden yolda kalmadım... Uzun yol öncesi, motor yağına, zincire ve depodaki yakıta bakar yola çıkarım.. bilirim ki CBF250 beni oraya götürecek yolda bırakmayacak. Uzun motor ömründen kastınız nedir bilmiyorum ama motor bende 40bin km yaptı. Hala büyük bir sorun yaşamadım. Karbüratör ayar ve temizliği, Sübap ayarı vs... devam. 2006 model makineden bahsediyorum.
Aşırı sıcak havada bütün motorlar bir miktar performans kaybı yaşar , hava ısındıkça oksijen miktarı düşer buda yanma verimini etkiler..

Yok eğer bahsettiğin piston şişmesi ise , yağ soğutma motorlarda yağ viskozitesi ve kalitesi önemlidir , düşük viskoziteli yağ problem çıkarabilir..

Sıcak soğuk hava farkına bir örnek vermem gerekirse , 24 saat süren LeMans yarışında bütün otomobiller su soğutma , güneş batıp hava serinleyince pistteki otomobillerin top speedleri bir miktar artarken yakıt tüketimleride düşmektedir..

Motosikleti
Honda Forza (NSS250)
Çok ta üstüne düşülecek bir konu değil, modern motosikletlerde bu durum pekte fark etmiyor.

Yüksek sıkıştırmaya sahip olan motosikletlerde hem yağ hem su radyatörü oluyor.

Hava soğutmalı motosikletler hararet anında daha töleranslıdır.
Peki ya maliyet. Su vs yağ değişimi?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Aşırı sıcak havada bütün motorlar bir miktar performans kaybı yaşar , hava ısındıkça oksijen miktarı düşer buda yanma verimini etkiler..

Yok eğer bahsettiğin piston şişmesi ise , yağ soğutma motorlarda yağ viskozitesi ve kalitesi önemlidir , düşük viskoziteli yağ problem çıkarabilir..

Sıcak soğuk hava farkına bir örnek vermem gerekirse , 24 saat süren LeMans yarışında bütün otomobiller su soğutma , güneş batıp hava serinleyince pistteki otomobillerin top speedleri bir miktar artarken yakıt tüketimleride düşmektedir..
Resmen kompetanı gelmiş konunun

Su soğutma vs Yağ soğutmadı ince fark nedir bu durumda

Konuya ilk yazılan mesajlara baktımda yağ radyatörlü motosikletleri yağ soğutmalı motor zannedenler varmış 😁

Yağ soğutma motorun silindir kapağında karterdeki yağ dolaşır ve ısıyı transfer eder..

Bütün motorlarda esas olan silindir kapağının soğutulmasıdır , alt blok basitçe hava kanalları ile bile soğutulabilir zira üzerindeki ısı 100 derece civarındadır , silindir kapağı ise performanslı bir kullanımda 400 dereceye yaklaşır..

Birçok su soğutma motorda pistonların altına yağ püskürtülür ve soğutulur , yani yeni nesil her motorda aslında yağ soğutmada vardır ,
Tam sentetik yağın geliştirilmeside bu sebepledir , mineral yağ filmi 100 derecelerde koparken sentetik yağlar 250 derecede bile görevini yapabilir..

Ayrıca sentetik yağlar -40 derecelerde bile akışkanlığını koruyabilir..

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Atladım ama yanlış atlamışım...
Geri zıplıyorum :)

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Benim yıllar önce bir scooterim vardı Daelim History 125 diye. oldukça sağlam bir scooterdi. 12,5hp gücü 9500 devirde veriyordu ve 4 valfliydi. şimdi 125cc bir scooter için bu sınırlara gelince bunu aktif fan soğutma ile soğutmanız zorlaşır, ya su soğutma ya da yağ soğutma desteği koymanız gerekir, su soğutma ise maliyet demektir, scooterlar motosiklet gibi önden rüzgar da alamadığı için hararet sorunu oluşur. o nedenle bu scooter de ön kısımda yağ radyatörü vardı. motor yağı bu radyatörden dolanıyordu. yağ soğutmalı motorlarda verim biraz daha düşük olsa da parça sayısı az olması nedeni ile zor koşullarda daha verimli ve sorunsuz olabilirler.

Son düzenleme:

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Konuya ilk yazılan mesajlara baktımda yağ radyatörlü motosikletleri yağ soğutmalı motor zannedenler varmış 😁

Yağ soğutma motorun silindir kapağında karterdeki yağ dolaşır ve ısıyı transfer eder..

Bütün motorlarda esas olan silindir kapağının soğutulmasıdır , alt blok basitçe hava kanalları ile bile soğutulabilir zira üzerindeki ısı 100 derece civarındadır , silindir kapağı ise performanslı bir kullanımda 400 dereceye yaklaşır..

Birçok su soğutma motorda pistonların altına yağ püskürtülür ve soğutulur , yani yeni nesil her motorda aslında yağ soğutmada vardır ,
Tam sentetik yağın geliştirilmeside bu sebepledir , mineral yağ filmi 100 derecelerde koparken sentetik yağlar 250 derecede bile görevini yapabilir..

Ayrıca sentetik yağlar -40 derecelerde bile akışkanlığını koruyabilir..
Ben bisi yazmamistim ama dediklerinden biri de benim😂

Motosikleti
Honda Forza (NSS250)
Konunun tekniğine çok hakim değilim ama aynı hacim ve silindir sayısına sahip iki farklı motorda su soğutmalılar daha yüksek devir çevirebilmekte ve de daha fazla kuvvet verebilmektedir.
Uber fark olmasa da geleneklere sadık kalmak iyidir diye anlıyorum, yoksa twin de tracer da tenere de su soğutmalı olmazdı.

Motosikleti
Ns200 15"
Tüm süreçten su ve yağ soğutma farkı mı anlamalıyım?

@nikfurie @tommygun
Gibi gibi değişir fakat güncel üretilen motosikletlerde bu fark var diye almamak saçma olur, üretici yapmış koymuş çokta üstüne düşmemek gerek. En önemlisi yağ bakımlarımızı düzenli yapalım gayet yeterli olur.

Su soğutma vs Yağ soğutmadı ince fark nedir bu dudurumda..
Yükselen motor güçleri , sıkılaşan emisyonlar sonucunda su soğutma ön plana çıkıyor..

Su soğutmanın en büyük avantajı soğuk startta ortaya çıkıyor zira motor 70 derecelere gelene kadar su çevrimi durdurulabilir ve motor çok hızlı ideal yakıt tüketimine erişir..yüksek devirli kullanımlarda da suyun çevrim hızı ısı transferini hızlandırır..

Yağ soğutmanın en büyük avantajı ise çok basit olması , yani yıllar içinde sorun üretecek su kanalları , pompalar , borular bulunmaz , motor bloğu daha ufak tasarlanabilir , tüm bunlar hafiflikde sağlar ve motosiklet için -10 kg çok büyük avantajdır , bir avantajıda motor yağı saniyeler içinde ısınıp ideal yağlama ısısına erişir motorun ömrü uzar..

Motosikleti
Ns200 15"
Yükselen motor güçleri , sıkılaşan emisyonlar sonucunda su soğutma ön plana çıkıyor..

Su soğutmanın en büyük avantajı soğuk startta ortaya çıkıyor zira motor 70 derecelere gelene kadar su çevrimi durdurulabilir ve motor çok hızlı ideal yakıt tüketimine erişir..yüksek devirli kullanımlarda da suyun çevrim hızı ısı transferini hızlandırır..

Yağ soğutmanın en büyük avantajı ise çok basit olması , yani yıllar içinde sorun üretecek su kanalları , pompalar , borular bulunmaz , motor bloğu daha ufak tasarlanabilir , tüm bunlar hafiflikde sağlar ve motosiklet için -10 kg çok büyük avantajdır , bir avantajıda motor yağı saniyeler içinde ısınıp ideal yağlama ısısına erişir motorun ömrü uzar..
Üstten eksantrikler çıktı işin rahatlığı kaçtı abi, bloktan eksantrikli bir motoru eli anahtar tutan biri rahatlıkla silindire kadar iner. Böyle basit motorları çok seviyorum. :D

Ne yağ ne su, en güzel bloktan eksantrik. :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Uber fark olmasa da geleneklere sadık kalmak iyidir diye anlıyorum, yoksa twin de tracer da tenere de su soğutmalı olmazdı.
Yüksek hacim hava ya da hava yağ soğutmalı motorlarda da eski tip R 1150 Gs - R 1200 Gs , güncel örneklerden de Moto Guzzi V7 , V85 gibi başarılı örnekler var. Yine de aynı hacme sahip su soğutmalılar daha kuvvetli.

Motosikleti
Honda Forza (NSS250)

vitesi 2'ye taktık. Çok değerli.
Yüksek hacim hava ya da hava yağ soğutmalı motorlarda da eski tip R 1150 Gs - R 1200 Gs , güncel örneklerden de Moto Guzzi V7 , V85 gibi başarılı örnekler var. Yine de aynı hacme sahip su soğutmalılar daha kuvvetli.
Haklısın. Ancak genel üretimler hep su olunca ben su'dan devam. Su'cu oldum.

Hep kafamı karıştırıyordu. Bajaj'da yağ soğutmalı motosikletler üretiyor bugünlerde. Başlık okuyucusuna güncel fayda sağlar umarım.

Özeti: Yağ soğutmalı başarılı örnekler olsa dahi su soğutmalı daha performans sağlayabilen ancak yağ soğutmalı da daha az blok ağırlığı sebebiyle çok daha başka faydaları getiren bloklar imiş.

Üstten eksantrikler çıktı işin rahatlığı kaçtı abi, bloktan eksantrikli bir motoru eli anahtar tutan biri rahatlıkla silindire kadar iner. Böyle basit motorları çok seviyorum. :D

Ne yağ ne su, en güzel bloktan eksantrik. :D
Suç bizde 😬
Daha güçlü , daha hızlı , daha torklu , daha az tüketen , atmosferi daha az kirleten motorlar istedikçe mühendisler hay hay alın size sorun yumağı karmakarışık motorlar , ne haliniz varsa görün dediler 😂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar