Zincirimi temizliyorum iki güne yine aynı oluyor

Arkadaşlar motorumu zincirini güzelce temizliyorum rutinim ile alakalı bir sorun olduğunu düşünmüyorum fakat zinciri temizliyim fark etmeksizin iki güne yine pis oluyor. Tozlu yollara da girmiyorum yine de pisleniyor. Motul'un yağını kullanıyordum şimdi Ipone zincir yağı aldım bugün onu deneyeceğim. Rutinim şu şekilde, zincir soğuyana dek bekliyorum ya da direkt soğukken zinciri gaz yağı yardımı ile güzelce fırçalıyorum üzerindeki bütün yağ aksın diye. Sonrasında petrol ofisinde soğuk haldeyken tekrar bi tanzikli su vuruyorum. Ondan sonra motoru benzinliğin bir köşesine çekip havluyla nemini alıyorum. Sonrasında baklaların içerisine olacak şekilde iki tur fazla yağa asılmadan sıkıyorum. Ortalam 30-60 dakika bekletiyorum ondan sonra yola çıkıyorum. Motorumun üstü sürekli örtülü ama yine de kirleniyor bende mi bir problem var? Motul'un yağı çok hızlı kir tutuyor dediler bugün sanayide.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Bence su tutmayın hatta gaz yağı bile sürmeyin. Gaz yağı o-ringlerin arasına sızarak zincirin fabrikasyon yağını da çözer ve uzun vadede baklalarda kilitlenme sorunu yaşarsınız. Çıkma motor yağı ile bolca yağlayın sonrasında yumuşak bir diş fırçası ile temizleyin eski bir bez ile güzelce silip ipone sprey yağ ile yağlayın bitti gitti.

Soğuk zincire sprey yağ sıkılmaz birinci hatan bu..oringli zincire su tutulmaz ikinci hatanda bu..
Kullandığın slikonlu yağlar evet uzun süre zincirde kalır ama toz toprakda yapışır temizlemesi zordur...hele şu krem şeklindeki yağları benzinle bile çözüp temizlemek uğraştırır..

Şehir içi günlük kullanımda her sabah soğuk zincire 3-4 damla 140 no şanzıman yağı damlat ( zincirin 3-4 ayrı noktasına)

Artık zinciri temizlemek zorunda bile kalmayacaksın , hem temiz kalacak hemde o tonlarca para verdiğin marka yağlardan daha iyi yağlanacak..

Fazla yağ damlatirsan jantina gelir günlük 4 damla yeterli..

Uzun yolda 100 km de bir bunu uygulamak zor gelir mecburen sprey kullanacaksın veya ATP otomatik zincir yağlayıcı taktıracaksın..

Yabancı marka yağlama sistemleride var ama forumdasimiz Ahmet'in ürününü birçok arkadaşımız onbinlerce kilometredir sorunsuz kullanmakta , tavsiye olunur..

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Arkadaşlar motorumu zincirini güzelce temizliyorum rutinim ile alakalı bir sorun olduğunu düşünmüyorum fakat zinciri temizliyim fark etmeksizin iki güne yine pis oluyor. Tozlu yollara da girmiyorum yine de pisleniyor.
Zinciri stretch film ile sarabilirsin.
stretch-film-a100-1.4-m.jpg

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
8bin km'dir ipone extreme chain road sprey ile kullanıyorum, daha bir kutu sprey bitmedi yarısı duruyor.
Motul C1 temizleyici almıştım 1 buçuk yılda yani 2 sezonda toplamda 3 kez kullanmışımdır.
500 ya da 1000km arası zincire arka tekeri elle çevirip zincirin iç tarafından bir tur dönecek şekilde sıkıp geçiyorum.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Geçen gün muayeneye gittim.Bir kurye geldi. Büyük şırıngaya yağ koymuş. Bir 1 hortum, 1 akvaryum musluğu, 1 fırça adamın sistem bu. Yağ bitince dolduruyorum dedi. Janttada hiç sıkıntı yoktu.

Örnek teşkil etmesin ama 300 - 500 km'de bir temizlediğim zincir ile hiç temizlediğim zincir hemen hemen aynı süre aynı km dayandı. Benim tecrübem böyle.

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
40000 km dir aynı zinciri yanık motor yağı ile yağlıyorum sıfır sıkıntı
temizlemek yok fırçalamak yok yıkamak yok
Ben de genelde temizlemem çok uzun süre ancak topraktan sonra psikolojik olarak temizleme isteği uyanıyor. Siz toprakta sürüş yaptıktan sonra bile temizlemeden mi devam ediyorsunuz?

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
Ben de genelde temizlemem çok uzun süre ancak topraktan sonra psikolojik olarak temizleme isteği uyanıyor. Siz toprakta sürüş yaptıktan sonra bile temizlemeden mi devam ediyorsunuz?
Ben de buralarda çoğunlukla mıcırlı veya stablize yollarsa sürüyorum, yazın toz kalkıyor çok. Eve varınca eğen önceki yağlamamın üzerinden 500km falan geçmiş de çok toz içinde sürdüysem bir tur sprey yağ sıkıyorum, 300km falan olmuşsa bırakıyorum, bir sonraki turdan dönüşte sıkıyorum. ama yağlamayı hep eve gelip motoru parkettikten sonra yapıyorum yani motor hareket edene kadar en az bir hafta geçiyor yeni yağ ile.
motoru alalı 8bin km oldu, zincir ve dişliler daha önce eski sahibi ne zaman değiştirmiş bilmiyorum ama hala iyi durumda, bir 8-10bin km daha dayanır diye tahmin ediyorum bu şekilde.

İlk motosikletim yüzlük cub tı 25.000 km yi geçti zinciri hiç yağlamadım.

İkinci motosikletim 125 cc ydi yaklaşık 17.500 km kullandım. 17.000 km den sonra bir sefer temizlemeden spreyle yağladım nazar değdi perte çıktı.

Üçüncü motosikletim o da 125 cc 4.000 km oldu bir sefer tamirci sprey sıktı o kadar.

Bu zincir yağlama işini hiç anlamış değilim, bende büyle :oops:

Motosikleti
Ducati Multistrada 950
Ben de buralarda çoğunlukla mıcırlı veya stablize yollarsa sürüyorum, yazın toz kalkıyor çok. Eve varınca eğen önceki yağlamamın üzerinden 500km falan geçmiş de çok toz içinde sürdüysem bir tur sprey yağ sıkıyorum, 300km falan olmuşsa bırakıyorum, bir sonraki turdan dönüşte sıkıyorum. ama yağlamayı hep eve gelip motoru parkettikten sonra yapıyorum yani motor hareket edene kadar en az bir hafta geçiyor yeni yağ ile.
motoru alalı 8bin km oldu, zincir ve dişliler daha önce eski sahibi ne zaman değiştirmiş bilmiyorum ama hala iyi durumda, bir 8-10bin km daha dayanır diye tahmin ediyorum bu şekilde.
Valla hocam toprak yoldan çıktıktan sonra sanki o tozlar zinciri zımparalıyormuş gibi hissediyorum :) Belki psikolojiktir tamamen bilemiyorum. Dediğim gibi toz toprak sürüşü yaptıysam müsait bir zamanda bi zincir temizliği yapıyorum. Yağlamayı da 500 de bir falan yapıyorumdur herhalde onu da ölçmeden yapıyorum

Motosikleti
Valla hocam toprak yoldan çıktıktan sonra sanki o tozlar zinciri zımparalıyormuş gibi hissediyorum :) Belki psikolojiktir tamamen bilemiyorum. Dediğim gibi toz toprak sürüşü yaptıysam müsait bir zamanda bi zincir temizliği yapıyorum. Yağlamayı da 500 de bir falan yapıyorumdur herhalde onu da ölçmeden yapıyorum
toprak yoldan çıktıktan sonra zincirimde pek toz göremiyorum, yine her zamanki gibi siyah yağlı bir zincir işte. Yağlamayı aşırı yapınca da toz yapışması daha çok olabilir. çok aşırı yağlamaya gerek yok, yağsız kalmasın üzerinde ince bir tabaka yağ olsun yeter.

Bende aynı şekilde hissediyorum. 250 km e bir mazotla yıkayıp temizliyorum. Ayrıca ATP otomatik yağlama da var ama yine de temizleyip elle yağlıyorum. Zincir yağlama yada temizleme benim için zevk. Bakım yapmak bir zevk. 23 yıl japon ortaklı firmada çalışınca kafayı bakımla bozuyorsunuz. Bir noktadan sonra bakım dediğiniz şeyin yaşamın temeli olduğunu anlıyorsunuz.

Hani keyfine yapıyorum, zevk alıyorum diyene söylenecek bir söz yok. Lakin zincir bakım işi ve buna yapılan harcamalar da bana abartı geliyor gerçekten. Zincirli motosikletlerde ben de bu kadar titizlenmiyordum. Yine de temizlik ve yağlama işiyle uğraşmamak için scootere geçtim. Scooterden de keyfimi aldığımı düşünüyorum. Sanırım yeni sezonda beni bir kaşıntı tutar ve yine vitesli ve mecburen zincirli bir motosiklete geçerim gibime geliyor. Versys 650, Vulcan S, V-strom 650 ve tracer 700 arasında geziyorum. Neye göre karar vereceğimi de bilmiyorum. Her gün internette muhakkak sahibinden.com ve motosiklet.net e bakmak bağımlılık oldu.

Motosikleti
Hani keyfine yapıyorum, zevk alıyorum diyene söylenecek bir söz yok. Lakin zincir bakım işi ve buna yapılan harcamalar da bana abartı geliyor gerçekten. Zincirli motosikletlerde ben de bu kadar titizlenmiyordum. Yine de temizlik ve yağlama işiyle uğraşmamak için scootere geçtim. Scooterden de keyfimi aldığımı düşünüyorum. Sanırım yeni sezonda beni bir kaşıntı tutar ve yine vitesli ve mecburen zincirli bir motosiklete geçerim gibime geliyor. Versys 650, Vulcan S, V-strom 650 ve tracer 700 arasında geziyorum. Neye göre karar vereceğimi de bilmiyorum. Her gün internette muhakkak sahibinden.com ve motosiklet.net e bakmak bağımlılık oldu.
ne tür yollarda gezeceksin daha çok ona göre seçersin.

Ben ipone sprey aldım bir yılı geçti iki sezon, 8bin km oldu daha bitmedi, demek ortalama 10bin km yetecek bir tüp sprey, çok masraf sayılmaz. Benim hesabıma göre 500-1000km arası ben yağ sıkıyorum, temizlemeyi de 6binde bir yağ değişimi zamanı bakımda usta hallediyor zaten. bu şekilde zincir 20bin km dayansa yeter, scooter kullandım öncesinde, ona göre çok farklı gelmedi, yine zincire elimi sürmüyorum.

Hatta otomatik yağlama sistemi vardı aklımda bu zincirle uğraşamam diyordum scooter sürüyorken, motoru aldım, otomatik yağlama alana kadar bir kutu sprey alayım önce idare edeyim dedim ama baktım 2 sezondur sprey bitmedi, o kadar zor iş değilmiş.

Motosikleti
Kanuni Seyhan MZ 301 - 2001
MZ in en güzel yanı. Zincir körüklerin içinde. Bakım derdi yok. Uzun km ler hep yağlı kalıyor.

ne tür yollarda gezeceksin daha çok ona göre seçersin.
Zincirli motor kullanırken 1000 km lerde falan halen pırıl pırıl oluyordu zincirim. Mıcırlı ya da toprak yola girmektense yolu uzatırım ben. Ben esasen asfalt sürücüsüyüm. Dere tepe kullanmam. Ama olur ya arada sırada güzel bir yere ulaşmak için düz zemin toprak yola da girmek gerekebilir. Benim arazi o kadar işte. % 95 asfalt diyebiliriz yani. Bu koşullarda baktığım modellerin hepsi iş görür zaten. Arabayla her atraksiyonu yaparım ama motosiklette fazla atraktif olmayı sevmiyorum. Hem kişisel zevkime yani göz zevkime hitap etmesi hem de Xmax 400 kullanmaya başladıktan sonra ağır motosikletin daha güvenli olduğuna dair geliştirdiğim kanaat doğrultusunda bu modelleri belirledim. Motor hacmi olarak da 650 cc üzerine ihtiyacım olmayacak gibi görünüyor. 400 cc nin gücü bile benim kullanım amacıma fazlası ile uygun zaten.

Motosikleti
Ns200 15"
Abi lütfen V-Strom varken diğerlerini anmayalım, V-Strom'un asaletine yakışmaz...

Şakayı bir kenara bırakırsam bütçe ve güç zorlamazsa şaft yapısından ötürü GS 1200 serisi sizin için iyi olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar