Hem bir merhaba hemde kısa bir hasbihal...

Selamlar kardeşim.

Benim yaşım 51. Özel bir şirkette finans yöneticisi aynı zamanda da Motosiklet Güveli ve İleri Sürüş Teknikleri eğitmeniyim.

Bende yaşımın getirdiği alışkanlıklar, eski ama kaliteli olan eğitim sistemini görmüş olmam nedeni ile gözlerimin elverdiği ölçüde yazım hatası yapmamaya, w,x gibi alfabemizde olmayan kelimeleri kullanmamaya gayret ederim. (Örn: Ewet, woow vb.)
Eğer doğru hatırlıyorsam, İngilizlerin bir sözü vardı. "Bahtiyardır o İngilizcedir ki onda her dilden sözcük vardır" Sanki gökkuşağının altından geçirmiş gibi yabancı sözcükleri ingilizceleştirmişler.

Parizyen çorapları yerine güzel bacağı hatırlatan "sülün" çorapları demek ya da Türk firmasının bulduğu direct drive (doğrusal tahrikleme gibi bir anlamı var) teknolojili çamaşır makinesine daha Türkçe bir isim konulması kabul edilebilir.

Bir çoğumuzda Türkçe bir metni okurken bile onlarca telaffuz hatası yaptığımız doğrudur. İş yerimin sunduğu imkanla diksiyon kursu aldığımda Türkçenin aslında yazıldığı gibi okunmayan bir dil olduğunu anladığımda çok şaşırmıştım.

Şahsi düşüncem, eski kelimeleri kullanma oranının abartılmaması yönünde. Başkalarının anlaması için sözlük gerekiyorsa orada sıkıntılı, özentili ve ti ye alınan bir durum hissediliyor. Biraz zorlama oluyor. 1920-1940 yıllarında kullanılan; bir kaç tane değil de çok fazla sözcüğü kullanmak "trol" yaftalamasına neden oluyor.

Kaliteli işin eğitimini almış ve çok fazla okuyan spikerlerimizi konuştukları zaman rahatlıkla anlayabiliyoruz. Akıcı ve temiz konuşuyorlar. ama çok eskide kalmış kelimeleri kullanırken dikkat ediyor ve anlaşılmama hatasına düşmemeye çalışıyorlar.

Selametle...

Mirim, müşerref oldum.
Meslektaşmışız, benimde 22 yıllık finans geçmişim bulunuyor.
Trol hangi kast ile kullanılmış okuduklarınızdan sonra öğrenmiş oldum. Manalandıramamıştım, şimdi taşlar yerine oturdu.
Haddizatında benimde öyle pek ağdalı bir dil kullanmak gayem yok. Lakin insan uğraşıp ta öğrendiği kelimeleri kullanmaz ise verdiği emeklere üzülüyor. Yoksa bende gayet tabi güncel yazım diliyle yazarım, ama insanı kedere gark ediyor bu durum.
Esasında bende diksiyon eğitimi aldığımda yazdıklarını müşahede etmiştim, benim böyle gençlere ağdalı gelen üslubum konuşma dilimde pek tabi ki bulunmuyor. Daha güncel kelimeleri seçmeye gayret ediyorum. Lakin mesele iki kelam karalamak olunca huylu huyundan vazgeçemiyor vesselam.

Sizin gibi entelektüel kapasitesi bulunan rahmetli Cemil Meriç üstadımızın tabiri ile İntelijansiyadan bir zatın da motor sevdalısı olmasına hassaten sevindim.

İlk fırsatta görüşmek ve tanışabilmek dileğiyle.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Merhabalar. Yaşça sizden büyük olsam da; ilk mesajınızı okuduğumda bir kitabın 1932 baskısını okuyor gibi hissettim. Arapça ve Farsça'dan peyce etkilenen bir Türkçe kullanımını çok tercih etmesem de; dilimizi çoğunlukla unutulmuş şekliyle yazdığınız ve gelecek nesillere aktarımda katkınız olması nedeniyle teşekkür ederim.

Gelelim motosiklete. Sizin için hem başlangıç seviyesinde istediğiniz tarza aslında Royal Enfield 350 serisi tam uyuyor. Başlangıç için çok güçlü değil ama yeterince stil sahibi, sağlam bir motosiklet. bir Classic 350 sahibi olarak bulunduğunuz şehirdeki servis durumlarını araştırmanızı öneriyorum. Ne kadar iyi motosiklet olursa olsun muhatabınız yoksa basit sorunlar bile büyüyebiliyor. Bu motosikletler hakkında forumdaki şu konuyu da inceleyebilirsiniz.

Royal Enfield 350

Saygılar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Türk firmasının bulduğu direct drive (doğrusal tahrikleme gibi bir anlamı var) teknolojili çamaşır makinesine daha Türkçe bir isim konulması kabul edilebilir.
Hocam elimde henüz Arçelik Toç'un bile üretilmesinden yıllar önce üretilmiş Batı Alman malı Dual marka pikapta da direct drive ibaresi var.

Son düzenleme:
Merhabalar. Yaşça sizden büyük olsam da; ilk mesajınızı okuduğumda bir kitabın 1932 baskısını okuyor gibi hissettim. Arapça ve Farsça'dan peyce etkilenen bir Türkçe kullanımını çok tercih etmesem de; dilimizi çoğunlukla unutulmuş şekliyle yazdığınız ve gelecek nesillere aktarımda katkınız olması nedeniyle teşekkür ederim.

Gelelim motosiklete. Sizin için hem başlangıç seviyesinde istediğiniz tarza aslında Royal Enfield 350 serisi tam uyuyor. Başlangıç için çok güçlü değil ama yeterince stil sahibi, sağlam bir motosiklet. bir Classic 350 sahibi olarak bulunduğunuz şehirdeki servis durumlarını araştırmanızı öneriyorum. Ne kadar iyi motosiklet olursa olsun muhatabınız yoksa basit sorunlar bile büyüyebiliyor. Bu motosikletler hakkında forumdaki şu konuyu da inceleyebilirsiniz.

Royal Enfield 350

Saygılar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hocam elimde henüz Arçelik Toç'un bile üretilmesinden yıllar önce üretilmiş Batı Alman malı Dual marka pikapta da direct drive ibaresi var.

Ben teşekkür ederim, yazdıklarınızı okuyunca kendimi bahtiyar hissettim.
Esasında bom boş bir hayat yaşanıyor şimdilerde, bayrak şairimiz Arif Nihat Asya'nın hayatını okuduğumda hayretlere gark olunmuştum. Ne çileli ömür sürmüş bu insanlar diye. Birde üstüne böylesine verimli çalışmışlar, onlarca, yüzlerce eser bırakmışlar. Esasında Arapça ve Farsça dediğimiz kelimeler etimolojik olarak yani köken olarak o dillere aitlerdir, ama bizim güzel Türkçemizin söyleyiş tarzı ve fonetiği ile artık Türkçeleşmişlerdir. Bendeniz olaya bu cihetten bakıyorum. Yoksa Mallaca üstadın yukarıda yazdığı gibi İngilizler de üzerinde güneş batmadığını iddia ettikleri imparatorluk dillerine bir çok ülkeden kelime almışlardır, onlar bizim gibi bu Arapça, bu Farsça demiyorlar. O kelimeleri de ellerinden gelse İngilizcenin kelimesi demekten de geri durmazlar...

Kayseri'de ikamet ediyorum. eskiden buralarda motor pek nadir görülürdü oda eskinin Java motorları. Ben 11 yıl kadar şehir dışında yaşadım. Geçen sene geri dönüş yaptım, ortalıkta özellikle gençlerin Racing motorları bolca gezinmekte.

Tam olarak istediğim tarz sizin de ifade buyurduğunuz üzere klasik çizgilere sahip modeller. Servis işini bir araştıracağım bakalım...
Teşekkürler.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Doğrudur.

Olay şu; Yanlış hatırlamıyor isem 10-12 sene önce ana kanallardaki reklamlarda Türkiye de çamaşır makinalarında direct drive teknolojisinin mucidi Arçelik ...... şeklinde geçiyordu.

Bende Arçelik yetkililerine yazmıştım, biz buldu isek neden Türkçe isim vermedik diye. Dediğiniz gibi direct drive çok daha eski bir teknoloji olsa gerek. Belki çamaşır makinasına uyarlayan Arçelik olmuştur ya da reklamları yanıltıcıdır. Fakat aşağıda örneğini eklediğim reklamlarda "biz yaptık, arçelik yaptı" şeklinde lanse ediliyor.

Reklam da bu...;

Haddizatında benimde öyle pek ağdalı bir dil kullanmak gayem yok. Lakin insan uğraşıp ta öğrendiği kelimeleri kullanmaz ise verdiği emeklere üzülüyor. Yoksa bende gayet tabi güncel yazım diliyle yazarım, ama insanı kedere gark ediyor bu durum.
Haddizatında benimde öyle pek ağdalı bir dil kullanmak gayem yok. Lakin insan uğraşıp ta öğrendiği kelimeleri kullanmaz ise verdiği emeklere üzülüyor. Yoksa bende gayet tabi güncel yazım diliyle yazarım. (burda bıraksanızda olurmuş)

kedere gark olmak = üzülmek ise bunu yukarıda belirtmişsiniz, ikinci defa garklı kelime ile tekrarına gerek varmı.

az kelimeler ile çok şey anlatanlara selam olsun.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Öff benim dayım da bazen böyle ağdalı bir dil kullanıyor, onu dinlerken yoruluyorum, intihar edesim geliyor. Allah'tan henüz "hasbihal" kelimesini kullanmadı, kullandığı an ona penaltı noktasını gösterip kırmızı kartla aileden atacağım.

Haddizatında benimde öyle pek ağdalı bir dil kullanmak gayem yok. Lakin insan uğraşıp ta öğrendiği kelimeleri kullanmaz ise verdiği emeklere üzülüyor. Yoksa bende gayet tabi güncel yazım diliyle yazarım. (burda bıraksanızda olurmuş)

kedere gark olmak = üzülmek ise bunu yukarıda belirtmişsiniz, ikinci defa garklı kelime ile tekrarına gerek varmı.

az kelimeler ile çok şey anlatanlara selam olsun.
+ -de/-da'ların yazımı...

Öff benim dayım da bazen böyle ağdalı bir dil kullanıyor, onu dinlerken yoruluyorum, intihar edesim geliyor. Allah'tan henüz "hasbihal" kelimesini kullanmadı, kullandığı an ona penaltı noktasını gösterip kırmızı kartla aileden atacağım.
Üniversitede bir hocamız iktisadı bize Osmanlıca öğretmişti. Sınavlarını bile eski dilde yapardı. Genelde latince olan terimleri eski dilde yapardı. Çok zorlamıştı bizi çok.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Üniversitede bir hocamız iktisadı bize Osmanlıca öğretmişti. Sınavlarını bile eski dilde yapardı. Genelde latince olan terimleri eski dilde yapardı. Çok zorlamıştı bizi çok.
Üniversitede bizim bilgisayar dersimiz vardı ama okulda bilgisayar laboratuvarı yoktu. Hadi Word kolay da Excel'i kağıtta öğrenmek, kutu çizip kopyalamak ve yapıştırmak çok ilginçti.

Yazdıklarınızı keyifle okudum, huylu huyundan zor vazgeçer :)

Motor önerisi veren olmamış. Arada bir iki kelam da ona dokunulsaydı bari de maksat hasıl olsaydı...

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
royal enfield 350 classic
classic-350-right-side-view-62.jpeg

Hocam yukarıya link bile bıraktım, lütfen...

Tıpkısını önermiştim @İsbaraalp . Mat yeşili var bende, keyifli motosiklet.
Evet onu gördüm ve not etmiştim, esasında o motor son 6-7 aydır odaklandığım motor. Ama servisi ve yedek parçası ne olacak kabilinden düşünceler girince aklıma mütereddit bir hal oluştu. Ben Meteor 350 modelini daha çok beğeniyorum.

hocam, motor almaya heveslenen her arkadaşıma yaptığım öneriyi sana da yapayım.
önce ehliyet al. motosiklet eğitimini iyi veren ehliyet kursları var. onlardan birine git. mesela benim gittiğim kursta, 50 cc'lik scooterla başladık eğitime, daha sonra 125 cc'lik commuter tarzı vitesli motorla devam ettim. honda activa'lar vardı, sanırım 110 cc idi, onları da kullanıp denemiş oldum. hiç motor kullanmamış biri için, az da olsa bir tecrübedir.

hem zorunlu işi aradan çıkarmış, hem de kendini denemiş olursun.
belki motor kullanmak hiç hoşuna gitmeyecek, belki çok seveceksin.
belki işi hemen kavrayacaksın, belki zor gelecek
belki scooterı veya vitesli motoru çok sevecek ya da nefret edeceksin kim bilir?

hocam, motor almaya heveslenen her arkadaşıma yaptığım öneriyi sana da yapayım.
önce ehliyet al. motosiklet eğitimini iyi veren ehliyet kursları var. onlardan birine git. mesela benim gittiğim kursta, 50 cc'lik scooterla başladık eğitime, daha sonra 125 cc'lik commuter tarzı vitesli motorla devam ettim. honda activa'lar vardı, sanırım 110 cc idi, onları da kullanıp denemiş oldum. hiç motor kullanmamış biri için, az da olsa bir tecrübedir.

hem zorunlu işi aradan çıkarmış, hem de kendini denemiş olursun.
belki motor kullanmak hiç hoşuna gitmeyecek, belki çok seveceksin.
belki işi hemen kavrayacaksın, belki zor gelecek
belki scooterı veya vitesli motoru çok sevecek ya da nefret edeceksin kim bilir?
Önerileriniz için müteşekkirim. Esasında yol haritamı o şekilde belirledim, bahsettiğiniz gibi bir ehliyet kursu araştırdım bulunduğum şehirde, onlarla görüştüm. Aynen sizin de buyurduğunuz gibi en basit motordan başlayarak yukarı doğru bir eğitim verecekler ve siz hazır olana kadar süre ve saat sınırı olmadan bu eğitimi vereceğiz sonrasında sınav olacağız dediler. 4-5 farklı motor kullanacaksınız dediler. Bakalım süreç bizi nereye götürecek…

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar