Vergiler düşünüldüğünde en mantıklı motosiklet markaları?

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Yakın zamanda yürürlüğe giren gümrük vergilerinden dolayı uzak doğulu motosiklet markalarının fiyatları bir hayli arttı. Fiyatların 100'er 200'er arttığını görmek çok can sıkıcıydı. Şu dönemde avrupalı üreticilerin alınabilirliği çok daha yüksek gibi geliyor. Mesela BMW'nin web sitesinden fiyat listesini incelediğimde standart vergilerin eklenip harici başka vergi alınmadığını görüyorum. Bu durumda gidip de Honda'ya veya Yamaha'ya tonlarca ekstra vergi vermek mantıklı gelmiyor (hepsinde olan tonlarca ÖTV ve KDV'yi geçiyorum).

Ülkemizde markasının arkasında durma ve alınan vergiler göze alındığında sizce en mantıklı marka hangisi? Tamamen örnek olması için söylüyorum: Yamaha Tenere 700'e 821000 TL vermektense Aprilia Tuareg 660'a 729000 TL vermek mantıklı mı? İngiltere fiyatları için Aprilia ~500 Pound daha pahalı (Kaynaklar: https://www.aprilia.com/gb_EN/models/tuareg/ ve https://www.yamaha-motor.eu/gb/en/motorcycles/adventure/pdp/t-n-r-700-2025/).

Anladığım kadarı ile devlet bu vergilerle, insanları avrupalı markalara yöneltmeye çalışıyor. Kararlarınızda bu ekstra vergilerin etkisi var mı?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Yakın zamanda yürürlüğe giren gümrük vergilerinden dolayı uzak doğulu motosiklet markalarının fiyatları bir hayli arttı. Fiyatların 100'er 200'er arttığını görmek çok can sıkıcıydı. Şu dönemde avrupalı üreticilerin alınabilirliği çok daha yüksek gibi geliyor. Mesela BMW'nin web sitesinden fiyat listesini incelediğimde standart vergilerin eklenip harici başka vergi alınmadığını görüyorum. Bu durumda gidip de Honda'ya veya Yamaha'ya tonlarca ekstra vergi vermek mantıklı gelmiyor (hepsinde olan tonlarca ÖTV ve KDV'yi geçiyorum).

Ülkemizde markasının arkasında durma ve alınan vergiler göze alındığında sizce en mantıklı marka hangisi? Tamamen örnek olması için söylüyorum: Yamaha Tenere 700'e 821000 TL vermektense Aprilia Tuareg 660'a 729000 TL vermek mantıklı mı? İngiltere fiyatları için Aprilia ~500 Pound daha pahalı (Kaynaklar: https://www.aprilia.com/gb_EN/models/tuareg/ ve https://www.yamaha-motor.eu/gb/en/motorcycles/adventure/pdp/t-n-r-700-2025/).

Anladığım kadarı ile devlet bu vergilerle, insanları avrupalı markalara yöneltmeye çalışıyor. Kararlarınızda bu ekstra vergilerin etkisi var mı?
Tabi ki etkisi var. Sıfır motor alacak olsam Tenere'ye o parayı vermek yerine Aprilia Tuareg alırım, hem tuareg benim süreceğim yollara daha uygun, araziye çıkıp taşların üzerinde zıplamak gibi niyetim yokken tenere'nin hakkını veremeyeceksem niye alayım.

Avrupa ile gümrük birliği var haliyle vergi daha az, yani bize göre avrupa malları yerli malı yurdun malı oluyor.

Motosikleti
Tabi ki etkisi var. Sıfır motor alacak olsam Tenere'ye o parayı vermek yerine Aprilia Tuareg alırım, hem tuareg benim süreceğim yollara daha uygun, araziye çıkıp taşların üzerinde zıplamak gibi niyetim yokken tenere'nin hakkını veremeyeceksem niye alayım.

Avrupa ile gümrük birliği var haliyle vergi daha az, yani bize göre avrupa malları yerli malı yurdun malı oluyor.
Biraz uzmandan ücretli danışmanlık istemek gibi olacak ama 😅 (yıllarca piyasaya bi nebze de hakim olan insanların vereceği bilgiler önemli): Yakın zamanda yollarda avrupalı motorların sayısının artmasını görür müyüz sizce? Yoksa insanlar vergilerin farkında olmadan Honda/Yamaha olsun diye tutturmaya devam edecekler mi?

Avrupalı motorların servis ve yedek parça sıkıntısı yaşadığını okuyoruz sürekli. Aklımda alıcısı fazla olursa servis ve yedek parça sorunu da düzelir diye bir düşünce var ama ne kadar gerçekçi emin değilim.

Esnasında Avrupa’dan yedek parça gelmesi çok daha kolay ve kısa bir zaman zarfında gerçekleşiyor. Uzakdoğu’dan navlun süreleri daha uzun sürüyor. Lakin Avrupalı dediğimiz firmaların da bir çoğu uzakdoğu’da üretim yaptırdığı için durum çok farklı olmuyor anlaşıldığı kadarıyla.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu bu akışa bir soru ile katılmak istedim. Forumda bazı markaların hayranları var, o motorlar onlar için en gözde motorlar olmuşlar, buna saygı duyuyorum. Mamafih, bendenizin sual etmek istediği husus şudur; Suzuki ve Kawasaki Japon menşeili ama ülkemizde yeterli servisleri yok, yeterli servisleri olan Honda ve Yamaha bu ilk ikisinden bir adım öndeler. Suzuki ve Kawasaki alıp uzun yıllar sorunsuz kullanan da bir çok kimse var. Peki Husqvarna, KTM gibi Avusturya menşeili, Aprilla ve Benelli gibi İtalyan Menşeili, özünde Avrupalı motorların, tercih edilmelerini engelleyecek kadar kronik sorunları var mı? Bunlar da bir Hint malı değillerdir haddi zatında öyle değil mi? Yanılıyor muyum acaba?

Başka bir posta dün yazmıştım. Bu konuyla da
İlgili olduğunu düşündüğüm için buraya da eklemek istedim.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Evet, bugünlerde konjonktürel olarak Avrupa'lı motosikletlerin vergi avantajı var ve sıfır alımlarda gerçekten cazip hale geldiler.

Peki ama sonrası?

Bir malı sadece satın almak yetmiyor, onun işletme maliyetlerini de hesaba katmak, Türkiye gibi ikinci el piyasasının belli marka/modellerle domine edildiği coğrafyalarda, minimum zararla elden çıkarmak belirleyici oluyor. Benim bildiğim, bu topraklarda alışkanlıklardan ve geçmiş deneyimlerden kolayca vazgeçilmiyor. Böyle bakınca Honda/Yamaha üstünlüğü ve bilinirliği hep önde olacaktır. Bir de tabii gerçekten iyi servis hizmetine ulaşma olanağı büyük nimet.

Tabii bu dediklerim sıradan, avam kullanıcılar için. Yoksa hayatı yaşamayı bilen, farklı olmayı önceleyen, üst tabaka elit sürücülerin tercihi belli...:)

Motosiklet denen şeyin mantığı ne ki mantıkla bakıyoruz konuya? Meslek olarak motosiklet binicisi değilsek veya her gün düzenli olarak temel ulaşımımızı motosiklet ile sağlamıyorsak konuya mantık denen arkadaşın çerçevesinden bakmanın bir anlamı yok.

Valla Avrupalı motor öyledir böyledir diye artık çenemi yoracağım son yer burası sanırım. Aynı şeyler genellikle ciddiyetten uzak şekilde temcit pilavı gibi dönüp duruyor. Herkes neyi istiyorsa onu yapsın, yaptığı şeyin doğrusu olması gerektiği veya doğrusu olduğu düşüncesini bir kenara bıraksın hayatını yaşasın. Ben Tenere yerine Tuareg alırken fiyat önemli kriterlerden biriydi evet, tek kriter de değildi. Bu arada Tenere Fransa üretimi, üzerinde ek gümrük vergisi yok, pahalıya satılıyor sadece.

Herkesin senaryosu kendine, sadece yaptığımız tercihin doğru olduğu, hele ki başkaları için de doğru olduğu hayalinden uyanalım. Ha bu arada İstanbul özelinde en azından, son yıllarda gayet Avrupalı motorların satışları yüksek durumda. Alınmıyor binilmiyor kim nasıl alıyor bunlar niye geliyor falan gibi garipsemeler görüyorum, millet alıyor motorunu geziyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...Türkiye gibi ikinci el piyasasının belli marka/modellerle domine edildiği coğrafyalarda, minimum zararla elden çıkarmak belirleyici oluyor. Benim bildiğim, bu topraklarda alışkanlıklardan ve geçmiş deneyimlerden kolayca vazgeçilmiyor. Böyle bakınca Honda/Yamaha üstünlüğü ve bilinirliği hep önde olacaktır...
Maalesef artık bu unsurun bir ağırlığı kalmadı. Şu anda sıfır veya ikinci elde yaprak kımıldamıyor dolayısıyla en işimize yarayacak en iyi koşullarda alabildiğimiz en fazla istediğimiz motosikleti almak daha anlamlı olur. Motosiklet zevk işi, daha alırken ikinci elini düşüneceksek zevk bunun neresinde? ("Ala ala zevk için V Strom mu aldın?" diyebilecek olanlar için önceden yazayım; ben V Strom'u aldığımda stoğu ve ittirmesiz fiyatı olan tek opsiyon buydu. Bugünkü şartlarda başka bir seçim yapabilirdim. Memnuniyetsiz değilim yine de...)

Avrupalı motorların servis ve yedek parça sıkıntısı yaşadığını okuyoruz sürekli. Aklımda alıcısı fazla olursa servis ve yedek parça sorunu da düzelir diye bir düşünce var ama ne kadar gerçekçi emin değilim.

Yine birileri üşüşecek şimdi bişeyin avukatlığını falan yaptığımı sanacaklar da, yine yazayım. Sürekli okuyorsun ve sadece okuyorsun böyle şeyleri farkında mısın?
R1300 GS'ler ilk geldiğinde "öğöğöğö çantaları açılıyormuş" diye uzun uzun yazılırken, iki GS'li arkadaşımla Avrupa turundaydım ben. Ha çantada problem olmadı mı oldu :D halettik iki saatini aldı adamın. bitti gitti misler gibigezimize devam ettik, hayatımda geçirdiğim en güzel 14 gündü. noldu şimdi çanta açılıyormuş bilmem ne. Diğer GS'in de arada ekranı gitmiş yolda dönüşte Selanik'te öğrendim, adam bana öff bu oldu falan diye söyleme gereği bile duymamış =)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Maalesef artık bu unsurun bir ağırlığı kalmadı. Şu anda sıfır veya ikinci elde yaprak kımıldamıyor dolayısıyla en işimize yarayacak en iyi koşullarda alabildiğimiz en fazla istediğimiz motosikleti almak daha anlamlı olur. Motosiklet zevk işi, daha alırken ikinci elini düşüneceksek zevk bunun neresinde? ("Ala ala zevk için V Strom mu aldın?" diyebilecek olanlar için önceden yazayım; ben V Strom'u aldığımda stoğu ve ittirmesiz fiyatı olan tek opsiyon buydu. Bugünkü şartlarda başka bir seçim yapabilirdim. Memnuniyetsiz değilim yine de...)
Dedim ya, bu ülkede konjonktür hiperaktif çocuk misali. Ayrıca ekonomik şartlar da belli. Dolayısı ile bir Türk binicisi ile bir İngiliz'in tercihleri ve seçim senaryoları bambaşka olabiliyor. Her ikisi de zevk için alıyor tabii de, birincisi (küçük bir kesim hariç) bu zevki doyasıya yaşayamıyor işte. Bu durumda hep söylediğim gibi, büyük oranda bir sonraki sahibini düşünerek veriliyor kararlar.

Ben biraz işin goygoyundayım tabii. Yoksa kimsenin tercihini yargılama kudretinde değiliz. Şu an olsa muhtemelen ben de Hornet yerine, o dönem ikilemde kaldığım Tuono'yu alabilirdim. Bu tercihten memnun kalıp kalmayacağımı da ancak şimdi bir Hornet'i kullandıktan sonra objektif olarak değerlendirebilirim.

Öyle işte...

Motosikleti
"Motosiklet keyif işi. İkinci elini, yedek parçasını vs. düşünürsek zevk almayız bu mantıklı değil."

Bu tarz düşüncelere kesinlikle karşıyım. Bir mal alacaksam özelliklerine, ihtiyaçlarıma ve ücretini göz önüne alıp bütün araştırmamı yaparım. Bunu yapmam benim aldığım üründen zevk almadığımı veya ürünü hemen satmak için aldığımı göstermez. Sadece paramı sıkı yönettiğimi ve ürün kalitesi olarak hedeflediğim bir minimumun olduğunu gösterir.

Şu anki motorumu alırken "Yahu ne bu kadar düşünüyorsun al bi tanesini zaten ilk motorun keyfine bak" diyen birini dinleseydim gider çinli bir motor alırdım. Ancak ben 1.5 yıl önce piyasası olmayan, sıfırı yeni yeni satılmaya başlanan ancak kullanıcılarının çok memnun olduğunu okuduğum motorumu aldım. Şu an ki gerçekliğimde arıza yaşamamam, düşük yürütme maliyetim, kaza yaptıktan sonra bile hızlıca motoru toplayabilmem ve 24000 km'deki motorum ile birkaç gün önceki 1000 km'lik tatil planımı aklımda motorla alakalı en ufak bir şüphe olmadan yapmam var. Eğer ki "CFMoto çok havalı gözüküyor abi ne olacaksa olsun alıyorum" desem belki de arıza ücretleri ile uğraşacaktım veya motorum serviste aylarca yatacaktı. Öncesinde zaman ayırıp yaptığım araştırmalar sonucunda motora başladığım ilk yıl çok keyifli, dertsiz ve tasasız geçiyor.

Bu soru aslında geleceğe olan yatırımla alakalı. Yatırımdan kastım ise alacağım motorun bana uzun yıllarca hizmet etmesi, beni yarı yolda bırakmaması ve yardıma ihtiyacım olduğunda muhatap bulabilmek. Bazı insanlar için bu tarz şeyler hiç önemli olmayabilir ancak benim için önemli. Motorumun bir gün bile kullanılamaz olması benim için kabul edilemez. Kısacası kullanım zevki önemli, ancak güvenilir bir motor/markaya sahip olmak daha önemli benim için. Bu çıkarım da ancak yıllarca farklı markalarla deneyimi olan insanların deneyimlerini fiyatlarla sentezleyerek yapılabilir.

Motosikleti
...
Bu soru aslında geleceğe olan yatırımla alakalı. Yatırımdan kastım ise alacağım motorun bana uzun yıllarca hizmet etmesi, beni yarı yolda bırakmaması ve yardıma ihtiyacım olduğunda muhatap bulabilmek. Bazı insanlar için bu tarz şeyler hiç önemli olmayabilir ancak benim için önemli. Motorumun bir gün bile kullanılamaz olması benim için kabul edilemez. Kısacası kullanım zevki önemli, ancak güvenilir bir motor/markaya sahip olmak daha önemli benim için. Bu çıkarım da ancak yıllarca farklı markalarla deneyimi olan insanların deneyimlerini fiyatlarla sentezleyerek yapılabilir.
Tuareg'le kuryecilik mi yapcaksınız ben anlamadım ki? Tenere veya Tuareg seçimi roket bilimi falan değil. Kafanızda en küçük bir soru işareti varsa Tenere alın geçin yani; 100k fazla para vermek daha mantıklı demek ki sizin için? (Tenere'nin bence üstün olduğu, hatta açık ara üstün olduğu tek bir alan var o da pek çok markadan inanılmaz bir aksesuar seçeneği sunması, Tuareg'de bu kadar zengin bir aksesuar dünyası yok. Geri kalan konularda bence Tuareg'dir, hem de 100k daha ucuz, kılı kırk yaracak bir şey göremedim?)

Bu arada; Türkiye'deki kitlenin fikirleriyle alım falan yapmayın bence, sakın ha. (İnsanımızın seçimlerinin pek iyi olmadığı - bunca seneden sonra - artık tartışmaya kapalı bir gerçek olarak nitelendirilebilir herhalde?)

Ve daha önce birçok başka konuda yazmış olduğum bir şey var: bir insan esnaf kurye olmadığı halde ikinci elini düşünerek motosiklet alıyorsa (yani bu husus kararında önemli bir ağırlık teşkil ediyorsa) büyük ihtimalle ayağını yorganına göre uzatmıyordur, motosiklet işi biraz boyunu aşıyordur. Ben böyle yorumlarım açıkçası. (İnsanımız bir gariptir; yüzbinlerce lira verir motosiklet alır sonra 15-20.000₺ verip kasko yaptırmaz falan - vallahi kafam almıyor...)

Son düzenleme:
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Tuareg'le kuryecilik mi yapcaksınız ben anlamadım ki? Tenere veya Tuareg seçimi roket bilimi falan değil. Kafanızda en küçük bir soru işareti varsa Tenere alın geçin yani; 100k fazla para vermek daha mantıklı demek ki sizin için? (Tenere'nin bence üstün olduğu, hatta açık ara üstün olduğu tek bir alan var o da pek çok markadan inanılmaz bir aksesuar seçeneği sunması, Tuareg'de bu kadar zengin bir aksesuar dünyası yok. Geri kalan konularda bence Tuareg'dir, hem de 100k daha ucuz, kılı kırk yaracak bir şey göremedim?)

Bu arada; Türkiye'deki kitlenin fikirleriyle alım falan yapmayın bence, sakın ha. (İnsanımızın seçimlerinin pek iyi olmadığı - bunca seneden sonra - artık tartışmaya kapalı bir gerçek olarak nitelendirilebilir herhalde?)

tenere 700 yerine tuareg valla alınmax ya.

şimdi bize kitle falan diyosun da illla avrupa satışlarını mı verelim yine ;)

15 katı :)

Motosikleti

100k ucuzsa alırım ben neden almayayım? Bu arada inanır mısın ben Tenere'den çok daha fazla Tuareg görüyorum son 2 senedir yollarda. Tenereciler hep arazide galiba?

Motosikleti

Ve daha önce birçok başka konuda yazmış olduğum bir şey var: bir insan esnaf kurye olmadığı halde ikinci elini düşünerek motosiklet alıyorsa (yani bu husus kararında önemli bir ağırlık teşkil ediyorsa) büyük ihtimalle ayağını yorganına göre uzatmıyordur, motosiklet işi biraz boyunu aşıyordur. Ben böyle yorumlarım açıkçası. (İnsanımız bir gariptir; yüzbinlerce lira verir motosiklet alır sonra 15-20.000₺ verip kasko yaptırmaz falan - vallahi kafam almıyor...)
İkinci el konusundaki yorumunuza katılıyorum; Paramın tamamını alacağım motosiklete bağlama gibi bir durum söz konusu değil.

Soru işaretleri de mantık Tourag'i gösterse de kullanıcıları Türkiye'deki hizmetten memnun mu yoksa 100k daha verseydim de Tenere mi alsaydım mı diyorlara geliyor. Tourag ve Tenere de tamamen örnek aslında, aklıma gelen ilk seçeneklerdi.

Fikir ve bilgi toplama konusunda da insan seçmekten uzak kalmaya çalışıyorum. Yanlış olduğu bariz olan bilgiyi de duymak gerekiyor ki ileride hata yapma olasılığımı düşüreyim.

Tenere oralarda daha ucuz. Burada daha pahalı olmasına rağmen yine de daha fazla satıyor. Yakın fiyat olsalar soru bile olmazdı bu ancak durumlar biraz farklı. Yukarıda denilene göre bir de Tenere Avrupa üretimi ve ekstra vergilerden muaf ama yine de ekstra pahalı. İnsan iyice irite oluyor böyle durumlarda.

yook ya cyan ın verdiği bilgi nerden cıktı bilmiyorum.

2025 tenere 821.000
2025 tuareg 843.000

ingiltere de 25.000 tl pahalı tuareg

ortada kazıklık bir durum yok gibi.

haa diyelim tenere 900.000 oldu. tuareg 800.000 e indi.

yine avrupalı insanlar tenere alır.

teneree bu ya.. lutfen
@kamyoncumemo , bişeyler soyle dostum şunlara yaa.

Motosikleti
yook ya cyan ın verdiği bilgi nerden cıktı bilmiyorum.

2025 tenere 821.000
2025 tuareg 843.000

ingiltere de 25.000 tl pahalı tuareg

ortada kazıklık bir durum yok gibi.
Fiyatları ben yazmıştım ilk mesajda. Şu an Aprilia web sitesinde 2025 modeli 729.000, 2024 ise 669.000 TL. Fiyatlara güncelleme mi geldi? İngiltere'de Aprilia daha pahalı evet.

Düzenleme: İki fiyat da baz modeller için. Tuarag'in rally modeli 843000 TL.

Fiyatları ben yazmıştım ilk mesajda. Şu an Aprilia web sitesinde 2025 modeli 729.000, 2024 ise 669.000 TL. Fiyatlara güncelleme mi geldi? İngiltere'de Aprilia daha pahalı evet.

pardon ya

TUAREG 660 RALLY ye bakmışım ben.
729.000 doğru rakam

bu şu demek oluyor;

tenere alınmaz.
tuareg de alınmaz.

vstrom bakılır afsgahd
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şimdi @Cyan bana gülüyor ama ne dedi kendisi ?

tenere nin ustun oldugu tek bir nokta yok dedi.

yavv bunlar yurtdışınds aynı fiyata(500 pound fark) satılıyor.

tenere şov yapıyorken tuareg ın yuzune bakan yok.

orda buyuk haksızlık yaptı. tenere nereeeee tuareg nere yaa.

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Tenere'nin imajı biraz daha "güvenilir" tarafta. Yani "alıp yıllarca ve on binlerce km sürsen bile başına iş gelmez" diye düşünüyor insan. Aprilia, Ducati bu konuda o güveni vermiyor. Tamam çok güçlüler, tamam her türlü donanımın en iyisi var ama işte ama..

Ha zaten yılda en fazla 10.000 km yapıyorsundur, 2 sene sonra da motoru satacaksındır o zaman al Aprilia, al Ducati korkma. Senin başın yanmaz, senden sonraki uğraşır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar