Bu kitabı okumadan kontağı çevirmeyin

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
okumanın faydası olmakla birlikte motosiklet işi icraate bakar
takke, sarık, şalvar gibi kıyafetler zannedildiği gibi dinle ilgisi olmayan, yöresel kıyafettir, isteyen giyebilir tabi kime ne. ancak dinin böyle bir emri- şartı- tavsiyesi yoktur; bunu diyenler uydurma iş yapar.
müslümanın kıyafeti setr-i avret şartını yerine getiren, temiz herhangi bir kıyafettir ve tabi gösterişten de uzak olmalı (bu ahlaki bir konu)

Bu mesaja cevap vermeyi akşama bıraktım, çünkü iş için şehir dışındayım ve bütün gün araç sürdüm, randevulu toplantılara katıldım. Uzun yazarım ve yanlış yazarım diye yazmak istemedim. Yanlış bilgi vermek istemem.
Bir çok yerde hak vermekle beraber mesela kuranda örtünme ile alakalı nisa suresinde geçen bir ayet harici(şu an ayeti hatırlayamadım) başka bir detay yok. Bu ayette kadınlar başını kapatsın şeklinde değil. Hatta yanlış hatırlamıyorsam o zamanlar baş zaten örtülüyor (muhtemelen güneşten korunma amaçlı) ama vücut hatları belli oluyor, hatta bugünkü tabirle dekolteli geziliyor. Ayetin inme sebebi buna bağlı. (Dediğim gibi yanlış biliyor ya da hatırlıyor olabilirim. Kaynaklarım yanımda değil.)

Takkenin sarığın kuranda tavsiye ya da emri olmamasına karşın isteyen giyer diyemeyiz. Her şapkanın kıyafetin sakalın bıyığın İdeolojik çağrışımları var. Bkz İngiliz vatandaşı Fesli Kadir. Gerici osmanlıcı.
Ben Türk’üm osmanlı torunuyum (bunu söyleyenlerde hanedana bağlı olmadığı halde söylüyor, o ne demekse) diye mehteran kıyafetiyle geziyor muyum?
Ayrıca ülkemizde en yaygın hanefi şafi mezheblerinde takke takmanın sünnet olduğunu savunan kaynaklar mevcut. Yani uydurma iş denemez. İslam tarihindeki duruma bakılırsa bunların dine dair sembolik değer taşıdığı bir gerçek.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Nur 31. Ayetmiş
31: Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar; iffet ve namuslarını korusunlar. Mecbûren görünen kısımları müstesnâ, güzelliklerini ve süslerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler.

Başörtüsünü yakasına indirsin diyor. Öncesinde de zaten takılan birşey yani. Hala arap erkeklerde de görüyoruz.

Arkadaşlar ateist olan benim. Kur-an’dan ayet paylaşanda benim. Sizce bir enteresanlık yok mu?

Son düzenleme:
Bu mesaja cevap vermeyi akşama bıraktım, çünkü iş için şehir dışındayım ve bütün gün araç sürdüm, randevulu toplantılara katıldım. Uzun yazarım ve yanlış yazarım diye yazmak istemedim. Yanlış bilgi vermek istemem.
Bir çok yerde hak vermekle beraber mesela kuranda örtünme ile alakalı nisa suresinde geçen bir ayet harici(şu an ayeti hatırlayamadım) başka bir detay yok. Bu ayette kadınlar başını kapatsın şeklinde değil. Hatta yanlış hatırlamıyorsam o zamanlar baş zaten örtülüyor (muhtemelen güneşten korunma amaçlı) ama vücut hatları belli oluyor, hatta bugünkü tabirle dekolteli geziliyor. Ayetin inme sebebi buna bağlı. (Dediğim gibi yanlış biliyor ya da hatırlıyor olabilirim. Kaynaklarım yanımda değil.)

Takkenin sarığın kuranda tavsiye ya da emri olmamasına karşın isteyen giyer diyemeyiz. Her şapkanın kıyafetin sakalın bıyığın İdeolojik çağrışımları var. Bkz İngiliz vatandaşı Fesli Kadir. Gerici osmanlıcı.
Ben Türk’üm osmanlı torunuyum (bunu söyleyenlerde hanedana bağlı olmadığı halde söylüyor, o ne demekse) diye mehteran kıyafetiyle geziyor muyum?
Ayrıca ülkemizde en yaygın hanefi şafi mezheblerinde takke takmanın sünnet olduğunu savunan kaynaklar mevcut. Yani uydurma iş denemez. İslam tarihindeki duruma bakılırsa bunların dine dair sembolik değer taşıdığı bir gerçek.

Nur 31. Ayetmiş
31: Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar; iffet ve namuslarını korusunlar. Mecbûren görünen kısımları müstesnâ, güzelliklerini ve süslerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler.

Başörtüsünü yakasına indirsin diyor. Öncesinde de zaten takılan birşey yani. Hala arap erkeklerde de görüyoruz.

Arkadaşlar ateist olan benim. Kur-an’dan ayet paylaşanda benim. Sizce bir enteresanlık yok mu?
Bu tartışmalar da ne sen fikrini ne diğer taraf fikrini değiştirir.
Her ateist senin gibi olsa keşke o ayrı.
En azından sağlıklı mantıklı yazıp fikrini dile getiriyorsun .
En mantıklısı bırakalım isteyen örtünsün isteyen soyunsun.
İsteyen şalvar isteyen pantolon giysin.
Mini etek dekolte giyen var başını kapatan var.
Herkes özgür.
İsteyen üstsüz güneşlensin isteyen haşemayla .
Yani giyime kuşama çok takmadan herkes mutlu mesut yaşasın kendi inancıyla.
Saygı en önemlisi.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Bu tartışmalar da ne sen fikrini ne diğer taraf fikrini değiştirir.
Her ateist senin gibi olsa keşke o ayrı.
En azından sağlıklı mantıklı yazıp fikrini dile getiriyorsun .
En mantıklısı bırakalım isteyen örtünsün isteyen soyunsun.
İsteyen şalvar isteyen pantolon giysin.
Mini etek dekolte giyen var başını kapatan var.
Herkes özgür.
İsteyen üstsüz güneşlensin isteyen haşemayla .
Yani giyime kuşama çok takmadan herkes mutlu mesut yaşasın kendi inancıyla.
Saygı en önemlisi.
Aynen öyle, ancak arkadaşın anlamadığı şey şu. Bu kitaptan istifade ettim diye konuyu açıp (Sağ olsun iyi ki açmış) "Ekipman tamamlamam gerekiyormuş" demeden önce şalvar diktiricem motor için dediğinde, "Koruma ekipmanlı pantolon al, rüzgar geçirmez hem sor bakalım hocana ekipmansız kaza geçirip yaralanırsan ibadetini yerine getirememek mi yoksa ibadetini her şartta yerine getirebilmek için korumalı giyinmek mi?" tarzı bir şey demiştim. Fıkıh hocası şalvar demişti. Ben hocası olsam illa vücut hatlarım belli olmasın diyorsan bile korumalı pantolon giy kaza yaparsan ibadetin aksaması engellenebilir. Tedbiri al takdiri Allah'a bırak, üstüne şalvar giymek istersen yine giyebilirsin derdim.

--Edit: Bu arada arkadaş Allah'ın verdiği organı kullanıp sorgulayacak olsaydı zaten bunu düşünürdü. Kimseyede sormak zorunda kalmazdı. İnsan başkası benim adıma karar versin gafletine nasıl düşer bilmiyorum.--

Bu arada konu rüzgar geçirmemesiydi ama şalvarla dolaşınca takımlar hava alıyor çok rahat ediyor muhabbeti geçiyordu. Hatta yazdıkça hatırlıyorum, kurallara uymadın ve kaza yaptın kazada kusurlu olarak vefat ettin, intihar sayılır mı demiştim. (fıkıh bilgime göre evet sayılır) Hocası ise hayır demişti.

Kendisinin fıkıh hocası derin, anlamlı ve çok yönlü düşünebilmekten çok uzak olduğu için, harficer doğruları sorgularken 2012'de umreye gitmiş bir sürü kitap karıştırmış sonra ateist olmuş birinden öğreniyor. Hocasının azıcık aklı olsa "kendini geliştir, orta çağda batının kıskandığı bilimden sanata her noktaya hakim olmaya çalışan kendini geliştirmiş müslüman ol" derdi.

Bu arada benim amacım kimseye laf sokmak laf dalaşına girmek değil, görüldüğü üzere laf dalaşına girecek bilgi birikimi yok zaten. Amacım düşünmesini sağlamak. Tabii ki bende bazı noktalarda duygularımla hareket ediyorum damarıma basılırsa. Yoksa sanırım Burak R25'e bahsetmiştim bilişsel uyum konusunu. Psikolojik olarak ben doğrudan anlatırsam ret edip konuyu kapatacak kendi nezdinde. Doğruyu bilmesi için temele ihtiyacı var. Mesela kılık kıyafet kanununu gerici birileri o zamanlar herkes silindir şapka takıyordu takmazsa kodese giriyordu diye söyledikleri için öyle biliyordu öğrendi. Kendi aklına yatması için temelini bilmesi lazım. (Hayır dininden vazgeçirmeye çalışmıyorum, en azından dinini doğru bilsin diye uğraşıyorum.) Buradaki amacım aslında kendisini bir noktaya çekmekti. Ancak anlama konusunda aynı noktada değiliz. Sanırım hiç olamayacağız.

Son düzenleme:
Yok. Ateistlerin genel özelliği her fırsatta ben ateistim der, sık sıkta bunu tekrarlarlar. Sizde daha önce bir kaç kere daha yazmıştınız.

Sizin ekstra özelliğiniz dini konularda anlatmayı seviyorsunuz, bence uzun uzun anlatarak içinizde ki bir duyguyu mu tatmin etmeye çalışıyorsunuz, bir şeyleri mi bastırmaya çalışıyorsunuz tam anlamadım.

Belki gözümden kaçtı bilmiyorum ama forumda ben Hristiyan'ım, ben Yahudi'yim, ben Müslümanım, ben Hindu'yum diyen duymadım.

Aynen öyle, ancak arkadaşın anlamadığı şey şu. Bu kitaptan istifade ettim diye konuyu açıp (Sağ olsun iyi ki açmış) "Ekipman tamamlamam gerekiyormuş" demeden önce şalvar diktiricem motor için dediğinde, "Koruma ekipmanlı pantolon al, rüzgar geçirmez hem sor bakalım hocana ekipmansız kaza geçirip yaralanırsan ibadetini yerine getirememek mi yoksa ibadetini her şartta yerine getirebilmek için korumalı giyinmek mi?" tarzı bir şey demiştim. Fıkıh hocası şalvar demişti. Ben hocası olsam illa vücut hatlarım belli olmasın diyorsan bile korumalı pantolon giy kaza yaparsan ibadetin aksaması engellenebilir. Tedbiri al takdiri Allah'a bırak, üstüne şalvar giymek istersen yine giyebilirsin derdim.

--Edit: Bu arada arkadaş Allah'ın verdiği organı kullanıp sorgulayacak olsaydı zaten bunu düşünürdü. Kimseyede sormak zorunda kalmazdı. İnsan başkası benim adıma karar versin gafletine nasıl düşer bilmiyorum.--

Bu arada konu rüzgar geçirmemesiydi ama şalvarla dolaşınca takımlar hava alıyor çok rahat ediyor muhabbeti geçiyordu. Hatta yazdıkça hatırlıyorum, kurallara uymadın ve kaza yaptın kazada kusurlu olarak vefat ettin, intihar sayılır mı demiştim. (fıkıh bilgime göre evet sayılır) Hocası ise hayır demişti.

Kendisinin fıkıh hocası derin, anlamlı ve çok yönlü düşünebilmekten çok uzak olduğu için, harficer doğruları sorgularken 2012'de umreye gitmiş bir sürü kitap karıştırmış sonra ateist olmuş birinden öğreniyor. Hocasının azıcık aklı olsa "kendini geliştir, orta çağda batının kıskandığı bilimden sanata her noktaya hakim olmaya çalışan kendini geliştirmiş müslüman ol" derdi.

Bu arada benim amacım kimseye laf sokmak laf dalaşına girmek değil, görüldüğü üzere laf dalaşına girecek bilgi birikimi yok zaten. Amacım düşünmesini sağlamak. Tabii ki bende bazı noktalarda duygularımla hareket ediyorum damarıma basılırsa. Yoksa sanırım Burak R25'e bahsetmiştim bilişsel uyum konusunu. Psikolojik olarak ben doğrudan anlatırsam ret edip konuyu kapatacak kendi nezdinde. Doğruyu bilmesi için temele ihtiyacı var. Mesela kılık kıyafet kanununu gerici birileri o zamanlar herkes silindir şapka takıyordu takmazsa kodese giriyordu diye söyledikleri için öyle biliyordu öğrendi. Kendi aklına yatması için temelini bilmesi lazım. (Hayır dininden vazgeçirmeye çalışmıyorum, en azından dinini doğru bilsin diye uğraşıyorum.) Buradaki amacım aslında kendisini bir noktaya çekmekti. Ancak anlama konusunda aynı noktada değiliz. Sanırım hiç olamayacağız.
Ben de diyorum ki sen ne anlatırsan anlat doğru yanlış karşı taraf bildiğini inandığını yaşar.
Aynı şekilde karşı taraf sana ne derse desin sen de kendi bildiğini açıklayıp örnek gösterirsin haklı olarak.
Ama kesinlikle aynı nokta da buluşamayacaksınız.
Ben namaz kılıyorum alkol de içiyorum.
Çoğu kimseye bu saçma gelecek !!
O beni ilgilendirir kimse yargılayamaz.
Sen inanmıyorsun o seni ilgilendirir .
Alkol günah evet.(Benim inancıma göre)
İçiyorsam günahı bana ben dini konuları yerine getiriyorsam kimse zaten yargılayamaz.
İşlediğim günahları hiç bir insan zaten yargılayamaz.
Şalvar giyerim şort giyerim.
Saçma sapan hurafelere inanırım.
Yine seni beni onu ilgilendirmez.

Bırakalım kim ne yaparsa yapsın :)
Ateist olsun müslüman olsun herkes birbirine saygı duymak zorunda.
Şalvara koruma takacaksa taksın.
kimseyi ilgilendireceğini düşünmüyorum.
Sen inanmıyorsun bu da kimseyi ilgilendirmez.
Kim nasıl isterse öyle yaşamalı.

• Beğen
Tepkiler: ACT
Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Ciddi olarak soruyorum aramızda hindu var mı?

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
velev ki sünnet çocuğu gibi gezsin, sana ne bana ne?
ama din bu mu? hayır
öyle sanan var mı? evet
islamın sembolizmle/ şekilcilikle, teşhirle ciddi derdi olduğunu anlamayan adam, konuyu henüz anlamamıştır. samimiyet derin konu...
sen kendi halinde takıl, biz dindarım diyene anlatamadık bunları daha :)

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Yok. Ateistlerin genel özelliği her fırsatta ben ateistim der, sık sıkta bunu tekrarlarlar. Sizde daha önce bir kaç kere daha yazmıştınız.

Sizin ekstra özelliğiniz dini konularda anlatmayı seviyorsunuz, bence uzun uzun anlatarak içinizde ki bir duyguyu mu tatmin etmeye çalışıyorsunuz, bir şeyleri mi bastırmaya çalışıyorsunuz tam anlamadım.

Belki gözümden kaçtı bilmiyorum ama forumda ben Hristiyan'ım, ben Yahudi'yim, ben Müslümanım, ben Hindu'yum diyen duymadım.
Doğrudur dikkat ederek tekrarladığım bir şey değil. Dikkat ederim.

Genelde inanan neden inandığını geleneksel islamiyetten dolayı bu dini yaşadığını bilmezken, inanmayanda neden inanmadığını bilmez bizim ülkede. Sanırım ben onlardan değilim. Belki hurafeleri ve yanlışlıkları görüp sağlam temeller üstüne oturttuğum için anlatabiliyorum. Antrapoloji severim. Sadece dinle alakalı değil. Dünyaya nasıl yayıldık? Buzul çağında nasıl farklı kıtalara geçildi, aborjinler, amerikan yerlileri vs nasıl oluştu, bunu da konuşabilirdik.

Motosikleti
kawasaki eliminator 500
Yok, ve bunu ciddi olarak söylüyorum.
Benim gözümde bizim ülkemizde genel olarak en büyük sıkıntı, Kur-an'ı arapça okuman lazım yoksa kabul olmaz lafıdır.
Anlayacağı şekilde okumak değil de, bir hocanın ağızdan çıkan gram anlamadığı mealini bilmediği sözlere AAAAAMİN demeyi tercih etmesidir.

Yazıklarını genel olarak okuyorum ve güzel bir bilgi birikimin var, gerçekten saygı duyulası bir şekilde hem de okudukça diyorum bu adamda güzel bilgi ve o bilgiyi sınama var. Boş bir şekilde okuyup geçmeyip temellerine inerek baktığını tahmin ediyorum.

Lakin bizim ülkede din kırmızı çizgileri, bende müslüman değilim. Okudum, dinledim zamanında ve benim için doğru olan bu değil deyip vazgeçtim. Çoğu zaman sadece içgüdüsel olarak korumak zorunlarmış gibi savunmaya geçilip, genelde ağır tartışmalara yol açtığından ben bu tarz konuşmalara girmekten her ne kadar vazgeçmiş olsamda, şunu söylemek istedim bu ülkede ezanın Türkçe okunduğunu sananlar bile var.
Çoğu zaman bu tartışmalara girmek sadece seni yoracaktır deyip yazımı bitiriyorum.

Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250
V-Storm 650'nin 2025 modelleri ne zaman gelecek ve fiyatlarını internet sayfalarına girecekler, bekle bekle sıkıldık valla...

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
dönelim. la nedir bu touring yaygaranız sizin?
dl650, transalp vs sürdüm zamanında, hiç sevemedim bu türü
belki de bizim ülke dışında bu kadar seveni yoktur veya MT de böyle bir çeteleşme mi var nedir yani?
dağ bayır gezecek olsam safkan cross alırım
caddede süreyim desen naked var
sürat desem ss olur veya naked var işte
uzun yol seven için curiserdan daha iyi bir seçenek yok bence
hani böyle bir baltaya sap olamamış ne iş olsa yaparım abi diyen, hiç bir konuda tam yetkin olmayıp her konuda ahkam kesen tipler vardır ya, öyle işte

ACT okumuş, araştırmış, kafa patlatmış ve bir noktada şahsi kararını vererek tercihini yapmış. Ben de kendimce aynı şeyleri yaparak bir noktaya geldiğimde ve bu fikri hayattaki bazı tecrübelerimle birlikte değerlendirdiğimde ACT'nin aksine bir karar verdim. ACT'nin yorum yaparken objektif olduğunu düşünüyorum. İnanmıyor olabilir ama inandığını söyleyen insanların kişisel çelişkilerini vurguladığı yerlerdeki görüşlerine katıldığım çok nokta var. Kendi mantığı ile vardığı noktada başkalarının aynı neticeye varamamasını yadırgıyor olması da gayet doğaldır. Kendi bilgi birikimim neticesinde benim vardığım nokta inancın sadece mantığa indirgenemeyeceğidir. İnanç tamamen mantık olamayacağı gibi tamamen hissiyata da bağlanamaz.
Bence insanlar ister inanıyorum, isterse de inanmıyorum desinler ilk önce kendilerine karşı dürüst olmaları elzemdir. Genel anlamda bakar isek eğer; bu dürüstlük inanmayanların kendi tercihine kalmış bir seçenekken, inanıyorum diyenlerin dürüstlük konusunda seçeneği yoktur.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
dönelim. la nedir bu touring yaygaranız sizin?
dl650, transalp vs sürdüm zamanında, hiç sevemedim bu türü
belki de bizim ülke dışında bu kadar seveni yoktur veya MT de böyle bir çeteleşme mi var nedir yani?
dağ bayır gezecek olsam safkan cross alırım
caddede süreyim desen naked var
sürat desem ss olur veya naked var işte
uzun yol seven için curiserdan daha iyi bir seçenek yok bence
hani böyle bir baltaya sap olamamış ne iş olsa yaparım abi diyen, hiç bir konuda tam yetkin olmayıp her konuda ahkam kesen tipler vardır ya, öyle işte
Her işi yapıyor işte ne güzel.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Doğrudur dikkat ederek tekrarladığım bir şey değil. Dikkat ederim.

Genelde inanan neden inandığını geleneksel islamiyetten dolayı bu dini yaşadığını bilmezken, inanmayanda neden inanmadığını bilmez bizim ülkede. Sanırım ben onlardan değilim. Belki hurafeleri ve yanlışlıkları görüp sağlam temeller üstüne oturttuğum için anlatabiliyorum. Antrapoloji severim. Sadece dinle alakalı değil. Dünyaya nasıl yayıldık? Buzul çağında nasıl farklı kıtalara geçildi, aborjinler, amerikan yerlileri vs nasıl oluştu, bunu da konuşabilirdik.
Türkler mu kıtasından doguya ve batıya dogru ayrıldı batıya gidenlere kızıldereli dediler doguya gidenlere Türk dediler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar