Motosikletin gazı kesince neden yığılıyor? Normal mi?

Arkadaşlar, durum değerlendirmelerinizi ve önerileriniz okudum. İki şey seziyorum ;

1. Öğrenilmiş çaresizlik :) Bu tip motorların neredeyse hepsinde benzer veya aynı durum olabilir, ancak çözümü vardır ama kimse araştırmadığı veya yapamadığı için böyle kullanım kabul görüyor.
2. Bu şey aslında olmaması gereken, motorun tasarımından ve üretiminden sonra, tamamen kullanıcı hatası veya bir süre sonra aşınan parçalardan dolayı oluşuyor.

Değerlendirmelerinizden sonra motoru tekrar test ettim, neredeyse tüm viteslerde, gaz boşluğuna geldiği anda bu yığılma oluyor. Ama 1. viteste bu aşırı hissediliyor.
Gazı tamamen kesmiş olduğum, ve birkaç cm olan bu boşluğun ilk anında yığılıyor motor, ve birşey daha var, bu boşluktan sonra gaz verirken gazı yediği ilk anda motorda zinciri dahi zora sokan bir atalet oluyor, vurma şeklinde. Tüm viteslerde yine aynı, birinci viteste aşırı hissediliyor.

Bu tip motorlarda böyle bir durum olmasını doğru bulmuyorum. Mühendislerin birçok kompanenti barındıran kompleks bir ürün ortaya çıkarıp, bu küçücük şeyi farketmemeleri imkansız. Bu sorunu aşamayacaklarını sanmıyorum.

Motor içindeki eksantrik zincirinin uzamış olma ihtimali olabilir mi? Veya şanzımanda bir yerlerde boşluk/aşınma falan olabilir mi?

Bir de motor zincir (ön) dişlisini söktüğümde şanzımandan gelen kalın mili elimle birkaç mm sağa/sola çevirebildiğim bir boşluk vardı, bu da normal mi ? Yoksa çok sıkı mı olması lazımdı?

Son düzenleme:
Arkadaşlar, durum değerlendirmelerinizi ve önerileriniz okudum. İki şey seziyorum ;

1. Öğrenilmiş çaresizlik :) Bu tip motorların neredeyse hepsinde benzer veya aynı durum olabilir, ancak çözümü vardır ama kimse araştırmadığı veya yapamadığı için böyle kullanım kabul görüyor.
2. Bu şey aslında olmaması gereken, motorun tasarımından ve üretiminden sonra, tamamen kullanıcı hatası veya bir süre sonra aşınan parçalardan dolayı oluşuyor.

Değerlendirmelerinizden sonra motoru tekrar test ettim, neredeyse tüm viteslerde, gaz boşluğuna geldiği anda bu yığılma oluyor. Ama 1. viteste bu aşırı hissediliyor.
Gazı tamamen kesmiş olduğum, ve birkaç cm olan bu boşluğun ilk anında yığılıyor motor, ve birşey daha var, bu boşluktan sonra gaz verirken gazı yediği ilk anda motorda zinciri dahi zora sokan bir atalet oluyor, vurma şeklinde. Tüm viteslerde yine aynı, birinci viteste aşırı hissediliyor.

Bu tip motorlarda böyle bir durum olmasını doğru bulmuyorum. Mühendislerin birçok kompanenti barındıran kompleks bir ürün ortaya çıkarıp, bu küçücük şeyi farketmemeleri imkansız. Bu sorunu aşamayacaklarını sanmıyorum.

Motor içindeki eksantrik zincirinin uzamış olma ihtimali olabilir mi? Veya şanzımanda bir yerlerde boşluk/aşınma falan olabilir mi?

Bir de motor zincir (ön) dişlisini söktüğümde şanzımandan gelen kalın mili elimle birkaç mm sağa/sola çevirebildiğim bir boşluk vardı, bu da normal mi ? Yoksa çok sıkı mı olması lazımdı?
Gaz kolundaki birkaç cm boşluk normal değil istem dışı gazı kapatıyor olabilirsin buda anlık yigilmaya sebep olabilir , teli gerdir boşluğu iki üç milimetre olacak şekilde ayarla..

ön dişlideki boşluk normal ,

egzantrik zincirindeki boşluk bahsettiğin gibi bir yığılma yapmaz , boşluk varsa özellikle rölantide aşırı bir şıkırtı yapar , motorun çekişi çok düşer..

Motosikleti
Forza250-cygnusL

Güzel değinmişsin...
Ama sorun mühendislerde değil...
Üreticilerde..Ucuz malzeme kullanıp kaliteli motor diye lanse ediliyor..
Honda da cub üretti ve üretiyor..
Eskilerde İnnova vardı.. Honda bu işi çok çok daha önce yapmış...Sanırım C90 dı... Sonra Wave diye bir model çıkardı.. Hepsi sorunsuz ve ciddi performansı olan motorlar... Yamaha da İnnovaya nispet Nouvo yu çıkarmıştı..
Yani demem o ki mühendisler kusursuz tasarlar ama şartlar leke koyar...

Eksantrik zinciri uzarsa o dediğin yığılmayı değil motorda sağlıksız çalışma ve patlatma yapar.. Sıkıntı tahminlerinden çıkart..
Ön dişlide boşluk olması normal..Her motorda olur..
Bence tekerlek zincirin gevşek.. Anlattıklarına göre zincirin gevşekliği ve ön dişlideki boşluk biraz fazla hissettiriyor..

Yeryüzündeki bütün 50cc-250cc motorlar böyle mi?

Böyle.. Hatta üst cc ler bile böyle .. 1. vitesi sadece Kalkış için kullanın. Vites küçültürken 1. vitese atmayın. İllaki atacağım diyorsanız zaten hızınız yavaş.. Debriaj .. evet debriaj ve fren durmak için gayet yeterli.. Haa durmayacağım sadece yavaşladım diyorsanız o zaman 2. ye atın devam edin..
1. dişli oranınız bu şekilde , izin vermiyor kompresöre biniyor. Yapacak hiç bir şey yok..

Konuyla pek ilgili değil ama cupların dişli oranları da tork odaklı. 2 kişi kullanmıyor ve çok yokuşlu bir yerde değilseniz ön dişliyi 1 tık yükseltin, muhtemelen önde 14 vardır 15 yapın bir tık tork düşer ama hem titreşimden kurtulursunuz(Daha düşük devirde aynı hızda gideceğiniz için) hemde vites aralığınız arttığı için yığılmalar azalacaktır.

Cupların şanzımanı berbat maalesef, ne yaparsanız yapın maalesef mükemmel olmayacak bunun öğrenilmiş çaresizlikle falan alakası yok, sıfırını bul bin oda aynıdır.
Sadece gaz vererek geçişleri yumuşatabilirsiniz ama ne yaparsanız yapın elden debriyajlı gibi hassas vites atılmıyor.
Debriyajı merkezkaç ile çalışıyor burada yayların sertliği v.s her biri etken, yayları biraz yumuşak yapsan bu seferde kaçırma gibi sorunlar ortaya çıkar. O şanzıman 1960 lı yılların teknolojisi supercub larda kullanılan .

Arkadaşlar, birkaç farklı durumda oluyor bu. Tamam hadi vites geçişlerinde senkromec falan yok, o yüzden. Ama tüm viteslerde neredeyse yok, ama gaz boşluğuna geçtiğim anda var, 1.vitese düşürdüğümde belki de 10 kat fazla hissediliyor. Hadi diyelim 1.vitesin durumu özel, ağır yük ve kalkış için, ama yine başka birşeyler daha olmalı.

Mesela diyelim ki 1. Viteste yarı gazla gidiyorum, örneğin 25 ile, aniden 15 e düşürdüm diyelim ama yığılma çok az, fakat o gaz boşluğu var ya, ne varsa orda var işte. Tam oraya geldiğinde aniden kompresöre biner gibi oluyor. Burayı gerçekten anladık mı?

Öneriler üzerine gaz kolu boşluğunu birkaç mm ye kadar düşürteceğim, ancak tamamen yoketmeyeceğini anlıyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sen motor işini bırak kısa yoldan..
Bu kadar kafana takıp paranoyaya girersen yapamazsın..
Önemli bir şey olmadığını en başında söyledik..
Teker zincirinin gerginliğini kontrol et gevşek olmasın , binmene bak...
Cub lar böyle..
Atomu parçalamaya gerek yok..

Arkadaşlar, birkaç farklı durumda oluyor bu. Tamam hadi vites geçişlerinde senkromec falan yok, o yüzden. Ama tüm viteslerde neredeyse yok, ama gaz boşluğuna geçtiğim anda var, 1.vitese düşürdüğümde belki de 10 kat fazla hissediliyor. Hadi diyelim 1.vitesin durumu özel, ağır yük ve kalkış için, ama yine başka birşeyler daha olmalı.

Mesela diyelim ki 1. Viteste yarı gazla gidiyorum, örneğin 25 ile, aniden 15 e düşürdüm diyelim ama yığılma çok az, fakat o gaz boşluğu var ya, ne varsa orda var işte. Tam oraya geldiğinde aniden kompresöre biner gibi oluyor. Burayı gerçekten anladık mı?

Öneriler üzerine gaz kolu boşluğunu birkaç mm ye kadar düşürteceğim, ancak tamamen yoketmeyeceğini anlıyorum.

Kuantum Fiziğinide olaya dahil etmeyen birine neyi nasıl anlatalım şimdi ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar