Zincir bakımı ömrümü çürüttü

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Hadi hesap yapalım...

"bir yıl önce almıştım, daha iki yıl bitiremem, yarıya bile inmemiştir" diyorsun. Yani aslında 3 yılda yarısını kullandın :) Bu durumda bir kutu 6 yıl gidecek :)

Hadi 2 yılda bir kutu bitirdin farz ediyoruz.

Kutu 750 ml. Yani yılda 375 ml kullanıyorsun. Her kullanımda da en az 150 ml gider. Hadi yuvarladık, 375 ml'yi 3 yağlamada kullandın maksimum. 1000 km'de bir kullandığını varsayalım. Bu durumda yılda ya maksimum 3000 km yapıyorsun, ya da daha fazla yağ harcıyorsun. Buna yağmur, yıkama, ekstra pislik vs. nedeniyle zinciri daha sık yağlama zorunluluğu vs. dahil değil. Bu dediğim de kulak damlası kıvamında yağ sürülen koşul :)

Ama bunu başarıyorsan tebrik ederim.

Ben hiç öyle küçük hesaplara girmem. Denk gelince alır stoklarım. Gazyağı mazyağı uğraşamam. Tertemiz yapar, yağlarım zinciri. Sonuçta motosikletin en hayati materyali. Sağa sola, kıyafetime, janta yağ da bulaşmaz. 300-500 liranın hesabını yapanları da hiç bir zaman anlamamışımdır. Bari en keyif aldığınız işte yapmayın şu hesabı (şahsınıza değil lafım farkındasınızdır).

Bu arada "neden 2. el motosiklet alınmaz" sorusuna en iyi yanıt şu konu gösterilebilir. Millet neler neler düşünüyor, neler neler yapıyor...

ilk 2 sene aynı senin gibi yaptım.
bunların(motul,ipone) zincir yağı ve zincir temizleme spreyi ile işimi hallediyodum.

Tabi ben cok km yapıyorum gozume batmaya başladı bu durum.Bir de yapışkan yağın her turlu tozu pisliği zinciri alıp iprenc bir goruntu oluşturması sinir ediyodu.

Ve bilimsel gerçeklere geçelim!

Zincir temizlemeye spreyi kullandığım zamanlarda zincir max 30k gidiyodu,en fazla.
Geçen africaninın zincirini yemin ediyorun 85k da değiştirdim.

O da artık on dişli bittiği için.. hadi set olarak değiştireyim dedim.(para bol)

O temizleme spreyi bence zincirin anasını belliyor

50 numara yağı diş fırcasına surup(abartmadan) yağlarsan temizlik hiç problem olmayacak.biz bezle rahatlıkla temizlersin.
Bir dene bu yontemi rahat edeceksin.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
bunların(motul,ipone) zincir yağı ve zincir temizleme spreyi ile işimi hallediyodum.

Tabi ben cok km yapıyorum gozume batmaya başladı bu durum.Bir de yapışkan yağın her turlu tozu pisliği zinciri alıp iprenc bir goruntu oluşturması sinir ediyodu.

Zincir temizlemeye spreyi kullandığım zamanlarda zincir max 30k gidiyodu,en fazla.

O da artık on dişli bittiği için.. hadi set olarak değiştireyim dedim.(para bol)

50 numara yağı diş fırcasına surup(abartmadan) yağlarsan temizlik hiç problem olmayacak.biz bezle rahatlıkla temizlersin.
Valla uğraşamam. Ben zaten tatlı su motorcusuyum. Yağmurda, çamurda, toprakta binmem. Bir motosikletle 30 K kilometre yapacağım da meçhul. ipone, Motul, Würth vs. kullanır, temiz temiz binerim. Şimdilik ipone'dan da gayet memnunum. Hiç öyle pislik toplayıp iğrenç bir hal almıyor.

Motosikleti
cbf 150
Ben ufak çivava denilen köpeklerden aldım bir tane tabi motorun cc si zincirin kirli ortamlara sık girip çıkması gibi etmenlere bağlşı olarak 2 tanede alınabilir.

çivavayı arka maşaya bağladım. her motorla yolculuga başlamadan evel 2 tur orta sehpada lastiği döndürürüm böylece çivava zinciri temizler.

Motosikleti
K 1600 GTL
Ben ufak çivava denilen köpeklerden aldım bir tane tabi motorun cc si zincirin kirli ortamlara sık girip çıkması gibi etmenlere bağlşı olarak 2 tanede alınabilir.

çivavayı arka maşaya bağladım. her motorla yolculuga başlamadan evel 2 tur orta sehpada lastiği döndürürüm böylece çivava zinciri temizler.
sonra köpeği neyle temizliyorsun??

Ben temizlerken izlediğim sıralama şu şekilde her 250 300 kmde bir yapiyorum yağlama işlemini
Once motoru yıkıyorum
Sonra zincir temizleme spreyini sıkıp yarim saat kadar bekliyorum
Fırça ile güzelce temizliyorum
En son yaglayip bırakıyorum henüz bir sorun yaşamadım

En sevdiğim konu, mevcut zinciri 10k önce taktım balçık çamur kıvama gelmişse mazot+boya fırçasının uçları kesilmiş dip kısmıyla temizliyorum. Daha geniş ağızlı, yumuşak ve çok kıllı iyi de temizleyen bir alet tavsiye ederim.

Sonrasında yıkamaya alıp foşur foşur allah ne verdiye yıkıyorum. Duruladıktan sonra kuru bezle zinciri baştan sonra bir daha siliyorum. Sonra basıyorum C4'ü. Bu ay merakımdan C2 aldım daha yeni sıktım C4'e göre daha ince form bir şeymiş iyidir kötüdür zamanla göreceğiz.

Ama şu yağı sıktıktan sonra fazlasını zincire sağa sola atma olayından inanılmaz nefret ediyorum çünkü yeni yıkadığım motor pislik içinde kalıyor. Buna tavsiyesi olan varsa açığım

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Motoru yağmurlu havada kullanmaz ve PTFE / Seramik mumlu kuru yağlayıcı kullanırsanız o kocaman 750ml'lik kutuyu 2 senede bitiremezsiniz. Benim motorun zinciri en son Kasım ayında yağlandı. (Yağlandı dediğim işte Seramik kuru mum sürüldü...) O zamandan bugüne sanırım 1500 km yol yapmışımdır en fazla. İki hafta sonra uzun yola çıkacağım ondan önce bir temizler gene yağlarım. Bodrum gidiş dönüş 1500 km kurtarır.

Yani öyle parasına puluna takılınacak konu değil @Burak Kara.

Yağışlı hava kullanımı ayrı konu: Orada yağ tabanlı birşeyleri sık sık kullanmak gerekiyor. Yoksa hiç bir şey olmadı zincir paslanıyor. Pas da oring'leri zedeleyecek bir aşındırıcı görevi görür, paslanmasını istemeyiz.

Temizlik için biraz WD40 sıkıp sonra da mikrofiber bez ile siliyorum kupkuru ediyorum. Zincirlerim de 20-25k civarı dayanıyor. Fazlası gerekmiyor. Burak Kara gibi yumuşak ve yavaş süremem ben, onun 80k kullanımı benim için bir kriter değil. Kim bilir ne durumdaydı o zincir? Dişli üzerinde Arap Kadri donu gibi sallanıyordu eminim... (Zincir bitti kriteri herkes için aynı değil nitekim...)

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
En sevdiğim konu, mevcut zinciri 10k önce taktım balçık çamur kıvama gelmişse mazot+boya fırçasının uçları kesilmiş dip kısmıyla temizliyorum. Daha geniş ağızlı, yumuşak ve çok kıllı iyi de temizleyen bir alet tavsiye ederim.

Sonrasında yıkamaya alıp foşur foşur allah ne verdiye yıkıyorum. Duruladıktan sonra kuru bezle zinciri baştan sonra bir daha siliyorum. Sonra basıyorum C4'ü. Bu ay merakımdan C2 aldım daha yeni sıktım C4'e göre daha ince form bir şeymiş iyidir kötüdür zamanla göreceğiz.

Ama şu yağı sıktıktan sonra fazlasını zincire sağa sola atma olayından inanılmaz nefret ediyorum çünkü yeni yıkadığım motor pislik içinde kalıyor. Buna tavsiyesi olan varsa açığım
bende c2 kullanıyordum memnun kalmadım c4 sıktım daha deneme şansım olmadı haftasonu görücez bakalım

bende c2 kullanıyordum memnun kalmadım c4 sıktım daha deneme şansım olmadı haftasonu görücez bakalım
C2 için memnun kalmadığın nokta ne oldu? C4 almamamın sebebi yağın kalın tabakada durmasından dolayı çok aşırı toz pislik kaplanıyordu üstüne. Bu kadar kalın olmasına karşın yağmurlu sürüşlerden sonra yine yer yer paslanmaları görüyordum yani çokta iyi yapışmıyordu zincire.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
C2 için memnun kalmadığın nokta ne oldu? C4 almamamın sebebi yağın kalın tabakada durmasından dolayı çok aşırı toz pislik kaplanıyordu üstüne. Bu kadar kalın olmasına karşın yağmurlu sürüşlerden sonra yine yer yer paslanmaları görüyordum yani çokta iyi yapışmıyordu zincire.
c2de de ön dişlide pislik birikmişti ama o kadar değildi sürekli yağlamak gerekiyordu 200 en iyi 300kmde bir paddock da yok birisi lazım her hafta her hafta baymaya başladı bunun daha uzun tutunacağını umuyorum

C4 ile bu birikme daha çok olacaktır muhtemelen. İkimizde eş zamanlı denemiş olacağız artılarını eksilerini görürüz

onun 80k kullanımı benim için bir kriter değil. Kim bilir ne durumdaydı o zincir? Dişli üzerinde Arap Kadri donu gibi sallanıyordu eminim... (Zincir bitti kriteri herkes için aynı değil nitekim...)

ya tabiki kriter değil de ben hiç bozuk zincirle dolaşır mıyım ?

3 kuruş kar etmek için zinciri 85k km kullanmadım, gercekten iyi durumdaydı.

Esengul e en son zincir 80 k da goturmustum, ustaya "zincir nasıl, 15k da " dedim.

baktı inceledi şoyle fıt fıt lastiği cevirerek.

"abi bu zincir iyi durumda 10k sonra bakalım" dedi dsfsdf

daha fazla uzatmadım, kopacağı tutar kendime kızarım diye.

Motosikleti
ya tabiki kriter değil de ben hiç bozuk zincirle dolaşır mıyım ?

3 kuruş kar etmek için zinciri 85k km kullanmadım, gercekten iyi durumdaydı.

Esengul e en son zincir 80 k da goturmustum, ustaya "zincir nasıl, 15k da " dedim.

baktı inceledi şoyle fıt fıt lastiği cevirerek.

"abi bu zincir iyi durumda 10k sonra bakalım" dedi dsfsdf

daha fazla uzatmadım, kopacağı tutar kendime kızarım diye.
Ya sen Esengül'dekilere ne soruyorsun? Bin kere video paylaştık buradan oradakine göre kendin bakabilirsin:

"Her şey optimum ve mükemmel ayarlı, mükemmel bakıyorsunuz kullanıyorsunuz" senaryosunda en fazla 40.000 görürsünüz ama ütopik diyor amca. Nasıl kontrol edeceğini de tarif ediyor...

Ya sen Esengül'dekilere ne soruyorsun? Bin kere video paylaştık buradan oradakine göre kendin bakabilirsin:

Her şey optimum ve mükemmel ayarlı, mükemmel bakıyorsunuz kullanıyorsunuz en fazla 40.000 görürsünüz ama ütopik diyor amca. Nasıl kontrol edeceğini de tarif ediyor...

ya ustayla muhabet olsun işte.ondan sonra gercek kmsini soyleyince sasırdı biraz :d

bu arada zincirin bittiğini arap kadri donu sallanmasına bağlamasın ama bu da pek doğru değil.

sonucta zincir sıkılabiliyor.

africalar yapısı gereği zincir boşluk payı biraz yuksek.

servislerin nerdeyse alayı bunu sapan gibi geriyorlar. en usta gecineni bile yapıyor. sonra zincir yarrayering.

Motosikleti
ya ustayla muhabet olsun işte.ondan sonra gercek kmsini soyleyince sasırdı biraz :d

bu arada zincirin bittiğini arap kadri donu sallanmasına bağlamasın ama bu da pek doğru değil.

sonucta zincir sıkılabiliyor.

africalar yapısı gereği zincir boşluk payı biraz yuksek.

servislerin nerdeyse alayı bunu sapan gibi geriyorlar. en usta gecineni bile yapıyor. sonra zincir yarrayering.
Videodaki şekilden bahsediyorum. Zincirin boşluk payı başka bir şey.

Sırf size para harcatabilmek için size temizleme spreylerini çok gerekli bir şeymiş gibi pazarlıyorlar. Ben Motor işine başladığımdan beri hiçbir şekilde hiçbir zincirimi özellikle temizlemedim. En fazla motoru yıkarken uzaktan tanzikli su tutmuşumdur. Off road yapmayıp zincirde kalın bir çamur tabakası olmadığı sürece en fazla bir yağ sürer yoluma bakarım. Çok kasmaya gerek yok.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx

Çözücü/temizleyici spreyler, gazyağı, mazot bunların hepsi oringleri geçip baklaların içindeki fabrikasyon yağı bozuyor. Bu durum zamanla oksidasyon, pas vs. yaparak bakla kilitlenmesine yol açıp zincirin ömrünü kısaltıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar