Bir senkron ayarı uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor

@tommygun
Senkron aleti dediğin 10 metre akvaryum hortumu ve büyük bir parça karton ile yapılacak bir alet :) Hortumu U şeklinde bir kartona yada kontraplağa sabitlersin, içine de renkli su doldurursun. Lise fizik dersinden hatırlarsınız, U şeklindeki hortumun içindeki sıvı iki tarafta da eşit seviyede durur. Sonrasında hortumun açık uçlarını motorun gaz kelebeklerine bağlar (yeri olur) çalıştırırsın. Sıvı iki tarafta eşit yükseklikte değilse senkron bozuktur. Ayar vidalarından eşitlersin sıvı yüksekliğini. İşlem tamam.

img_20180519_131819-jpg.155805
Bu şekilde defalarca yaptım iki silindir motorlarda sistem çalışıyor , hortumların ucuna saat bağlayıp kontrol ettiğimde oldu iki silindirde eşit çıktı , fotoda gereksiz yere hortumları uzatmışlar , ben motorun üzerinde ayar yaptım hep , bizim ustalar rölantide yüksüz çalışırken ayar yapıp bırakıyorlar ama yola çıkıp yük altındayken orta ve üst devirleride kontrol etmek , hafif düzeltme yapmak iyi olur..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
@tommygun
Senkron aleti dediğin 10 metre akvaryum hortumu ve büyük bir parça karton ile yapılacak bir alet :) Hortumu U şeklinde bir kartona yada kontraplağa sabitlersin, içine de renkli su doldurursun. Lise fizik dersinden hatırlarsınız, U şeklindeki hortumun içindeki sıvı iki tarafta da eşit seviyede durur. Sonrasında hortumun açık uçlarını motorun gaz kelebeklerine bağlar (yeri olur) çalıştırırsın. Sıvı iki tarafta eşit yükseklikte değilse senkron bozuktur. Ayar vidalarından eşitlersin sıvı yüksekliğini. İşlem tamam.

Ben yamaha servisinde senkron aleti görmüştüm, elektronik bir şeydi, 4 tane (4 silindir için sanırım) dikey ledli görünümlü bir şeydi. Ama çalışma mantığı bununla aynıdır.

Bajaj ın gözünü seveyim . Aradım çetin motoru gün içi getir yaparız dedi.öğlen verdim akşamına aldım

Arkadaşlar motorumun gaz yemesinde bir problem var. Düşük devir, yüksek vites ve sabit gazda gittikten sonra devir yükseltmeye kalktığımda ara ara gaz yememeye, teklemeye başlıyor motor. Sabahtan beri Tps sensöründen tut krank mili sensörüne araştırıyorum. Teknik bilgim zayıf değil, yok. Bu nedenle bilgi ve tecrübesine güvendiğim Nikkfurie dostuma danıştım. O da senkron ayarının yapılması gerektiğini söyledi. Ben daha önce hiç yaptırmamıştım. O nedenle ikamet etmekte olduğum İzmir'de senkron ayarı için randevu alayım dedim.

1) Yağ değişimi, furş yatağı değişimi için gidip memnun kaldığım Velit Motor'u aradım. Adamcağız ameliyat olmuş, şu an çalışmıyormuş. Geçmiş olsun diledim.

2) Motomania Gökhan'ı aradım. Kendisi bu işlemi yapmadıklarını söyledi.

Ben de özel servisti, ustaydı uğraşmayayım, yetkili servise yaptırayım dedim. "Koskoca Kawasaki Heavy Industries, illa ki yetkili serviste bu sıkıntıyı çözer adamlar" diye düşündüm, düşünen aklımı, yaşadığım İzmir şehrini şey edeyim.

3) Moto Daytona'yı aradım, senkron ayarı yapmadıklarını, yardımcı olamayacaklarını söyledi.

4) Motorcu Göçmen'i aradım, çok yoğun olduklarını ve kışın aramamı rica ettiler. Kışa kadar ne mok yiyeceğimi sordum, cevap veremediler.

5) Sabri Usta Moto'yu aradım, senkron ayarı cihazlarının bozuk olduğunu söylediler.

6) Zafer Moto'yu aradım, adam çok özür dileyerek biraz yoğun olduklarını, yapabileceklerini ama 15 gün sonra aramamı rica ettiler.

Memcoş48 kardeşimden referans olarak Mk Motor ve de Mamba09 kardeşimden Moto Tru referanslarını aldım. Mk Motor yapabileceklerini ama randevu için 10 gün sonra aramamı rica etti. Moto Tru'ya henüz ulaşamadım, yarın yeniden deneyeceğim. Artık olmazsa da İstanbul'a gideceğim.

Açık konuşayım, bu saatten sonra beni yere yatırıp şey de etseler kimseye Kawasaki önermem, benim de bir sonraki motorum asla Kawasaki olmayacak.

Güncelleme: Mamba09 sayesinde Moto Tru Cuma gününe randevu verdi.
Abi merhaba, hatırlarsan buna benzer bir sorunla aylardır mücadele ediyordum. Alt devirlerde gaz yememe tekleme, ama üst devirlerde sorunsuz çalışıyordu. Nitekim senin gibi usta usta gezerek sonunda iyi bir ustaya denk geldim. Kendisi subap senkron ayarını yapalım ama bobinlerin arızalı olabilir demişti. Nitekim öyle de oldu bobinlerden birisi cortladı ve bobini açınca problemin kaynağını bulmuş oldum. Bobinin dış korumasındaki ısı yalıtım zımbırtısını soyunca yarılmış olduğunu gördüm. Şimdi bobin bekliyorum.

Forumda benden çok daha bilgili abilerim var ama ben yerinde olsam subap senkron girişmeden önce elektronik parçaların-sensörlerin sağlamlığı üzerinde dururdum. Yanlış hatırlamıyorsam geçtiğimiz aylarda da yolda kaldığın bir konuyu okumuştum, yine yanlış hatırlamıyorsam elektriksel bir sorunun vardı.

Hayır. Arka freni çalışmayan motora aradıktan yarım saat sonraya getir yapalım dediler ki aradığımda saat 2 ye geliyordu. Akşamına verdiler ki gittiğimde servis de aynı anda 6 motor sehpada servis görüyor ve sırada da bekleyenler de vardı.
Aradım hemen yaptılar deyip ne yapıldığını yazmayınca konuyla ilgili senkron sandım işlemi 🙂

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Abi tek silindire 3 buji koyan adam bunlar, yarın birgün çift kelebek çıkarsa şaşmamak gerek. :D
Tek venturiyi besleyen çift kelebeğe senkron ayarı yapmak kavramsal olarak mümkün değil sanki? Sonuçta aynı vakum hattı. :D

Abi tek silindire 3 buji koyan adam bunlar, yarın birgün çift kelebek çıkarsa şaşmamak gerek. :D
Arabalarda çift kelebek var Bajajda yapar mı yapar ama hakkatten 3 bujili motor birtek Bajajda var galiba , Ktm yi de Bajaj üretiyor aynı blok ama onda tek buji gördüm yanlış hatırlamıyorsam..

Motosikleti
Ns200 15"
Tek venturiyi besleyen çift kelebeğe senkron ayarı yapmak kavramsal olarak mümkün değil sanki? Sonuçta aynı vakum hattı. :D
Söz konusu Bajaj ise her şey mümkündür. :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arabalarda çift kelebek var Bajajda yapar mı yapar ama hakkatten 3 bujili motor birtek Bajajda var galiba , Ktm yi de Bajaj üretiyor aynı blok ama onda tek buji gördüm yanlış hatırlamıyorsam..
390'a kadar olan tüm modeller tek buji, Bajaj'ın eksiği yok fazlası var. :)

Motosikleti
cbf 150
ahahahah fakir işleri işte, elektornik gaz kolum oldugu çin senkron mekron yok ne güzel hayata bana. Bu arada bu işi endinden yapabilirsin kawasakinin kitabını al haynesden orda yazıyor istanbula gelirsen garajımda yparız herşey var bende.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
ahahahah fakir işleri işte, elektornik gaz kolum oldugu çin senkron mekron yok ne güzel hayata bana. Bu arada bu işi endinden yapabilirsin kawasakinin kitabını al haynesden orda yazıyor istanbula gelirsen garajımda yparız herşey var bende.

@Tommygun lutfen git kamyoncuya.. ne kaybdersin ya ?

Tommy gaz kelebeklerine bir tornavida ile ulaşabiliyorsan önce tekini çeyrek tur sık , çık yola tekleme devam ediyorsa sıktığın tarafı eski noktasına getir diğer tarafı çeyrek tur sık , tekleme gittiyse arızanın sebebi kesinlikle senkrondur..

Bu şekilde senkron ayarı yapılmış olmaz ama teşhisi koyarsın , düzelirse böyle devam edebilirsin..

Yukardaki fotoda gördüğün gibi bir düzenek sağlamak çok kolay , hortumun içine biraz motor yağı koyup hortumun uçlarını gaz kelebeklerinin çevresinde bulunan ucu plastik tapalı rekorlara sok motoru çalıştır..

Hortumun içindeki yağ hangi tarafa doğru gidiyorsa o silindirin gaz kelebeğini gevşet bekle yağ tam ortada sabitlenene kadar iki silindirden gevşetip sıkıp ortayı bul , işte sana senkron ayarı..

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Abi merhaba, hatırlarsan buna benzer bir sorunla aylardır mücadele ediyordum. Alt devirlerde gaz yememe tekleme, ama üst devirlerde sorunsuz çalışıyordu. Nitekim senin gibi usta usta gezerek sonunda iyi bir ustaya denk geldim. Kendisi subap senkron ayarını yapalım ama bobinlerin arızalı olabilir demişti. Nitekim öyle de oldu bobinlerden birisi cortladı ve bobini açınca problemin kaynağını bulmuş oldum. Bobinin dış korumasındaki ısı yalıtım zımbırtısını soyunca yarılmış olduğunu gördüm. Şimdi bobin bekliyorum.

Forumda benden çok daha bilgili abilerim var ama ben yerinde olsam subap senkron girişmeden önce elektronik parçaların-sensörlerin sağlamlığı üzerinde dururdum. Yanlış hatırlamıyorsam geçtiğimiz aylarda da yolda kaldığın bir konuyu okumuştum, yine yanlış hatırlamıyorsam elektriksel bir sorunun vardı.
Bobinler bende 17000 km önce değiştiği için pek şüphelenmedim onlardan ama yine de baktıracağım Cuma günü. Teşekkürler.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@tommygun
Valla şaşırdım, motoru aldığım günden beri göçmenlere giderim. Hem bakım, kafama takılan bir şey olduğunda, iki mağazasında da böyle bir sıkıntı yaşamadım bu güne kadar. Hatta bazen aradığımda direk gel bakalım için rahat olsun demişleri bile var.
Bilemiyorum, benim motora bakmak istemediler. Başlarından savdılar.

içine de renkli su doldurursun.

Üstad su kıvamında yani viskozitesiz bir sıvı koyarsan motor bir anda emer silindire gider , yağ koyunca ağır ağır hareket ediyor ayar yapmaya fırsat kalıyor..kendi yapmak isteyenlere bilgi olsun , silindirlerin eşit çalışması çekişi hissedilir derecede iyileştiriyor , uzun süre aynı motoru kullanan farkı hisseder..

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Üstad su kıvamında yani viskozitesiz bir sıvı koyarsan motor bir anda emer silindire gider , yağ koyunca ağır ağır hareket ediyor ayar yapmaya fırsat kalıyor..kendi yapmak isteyenlere bilgi olsun , silindirlerin eşit çalışması çekişi hissedilir derecede iyileştiriyor , uzun süre aynı motoru kullanan farkı hisseder..
Bugün de bir şeyler öğrendik.(y)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar