Cb250r anormal yakıt tüketimi

Arkadaşlar hepinize merhabalar. Öncelikle ilk defa bu formu kullanıyorum. O yüzden pek hakim değilim. Umarım konu başlı doğrudur. Şöyle bir sorum olacak. Daha önce 11.000 km PCX kullanıp ilk defa vitesli motor bisiklet sürüyorum. İkinci el aldım motorumu. 2018 model CB250r modeli. Motor 21.000 km'de bakımlı. Servis baktığında da hiçbir hata, sorun, kusur görmemişti. Orijinalinden farklı olarak lastik örtüsü genişlik olarak 1 inç daha büyük. Onun dışında motorda her şey orijinal stok halinde. Bujilerin de ateşlemesinde, yakıt konusunda bir servis hiçbir sıkıntı görmemişti. Motoru ilk defa kullanıyorum. Trafikte ve normal şehir içi ara hızlanmalarda, gazlanmalarda çok fazla vites değiştirip, vites düşürüp, vites yükseltiyorum. Haliyle acemi olduğum için. Örnek veriyorum. Motoru sürerken kalktıktan hemen sonra 2'ye, daha sonra 3'e ve 4'e geçiyorum. Ve 3.000-4.00 devir aralığında kullanıyorum. Ve ortalama daha 60-70 km yapmama rağmen, yakıt tüketimim 3 litrelerden 5.5 litreye çıktı. Tam olarak nerede hata yapıyorum? Neden böyle oldu? Yardımcı olabilecek var mı? Normalde yakıt tüketimi 3-4 litre arasında olması gerekiyor. Diğer kullanıcılarda olduğu gibi. Ama ben 5.5'e çıkardım. Sürüş stilim dediğim gibi. Vites düşürüp yükseltirken çok fazla gaz veriyorum. Stop etmesin veya tekleme yapmasın diye. Ve 50-60 km hızlarda, 4. 5. hatta 6. viteslerde kullanıyorum. Deviri çok yükseğe çıkartmıyorum. Düşük devirlerde kullanıyorum. Tam olarak nerede hata veya yanlış yapıyorum veya motora baktırmam mı gerekir?

Motosikleti
Regal Raptor Daytona 250v
Düşük devir az yakıt tamam ama makinaya zararı olur illaki az da olsa, altında ki yarış motoru ve gaz tepkisi iyi, haliyle ver yetkiyi gör etkiyi. Kendini geliştirerek konuya hakim olman gerek ( motora yani) sonrasında zaten çözmüş olursun. Servislik bi durum yok bence sadece alışman gerek, bide dur kalkta güzel içer zaten her makina

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Motorum 200cc Apaçi, sorduğun sorunun cevabını bildiğin kadar anlatayım. Debriyajın kavramasında veya başka bir yerde bir sorun yoksa vites atarken debriyajı çok yavaş bırakıyorsun demektir, vites atarken debriyajı çabuk bırakabilirsin hatta bırakmalısın, debriyajı nazik kullanman gereken kısımlar kalkış, dönüş ve vites düşürürkenki kısım.

Devir işine gelirsek yukarı vites atarken dediğin kadar düşük devirlerde gazı sabit tutmak veya çok hafif kısmak vitesi sorunsuz atmana yetmeli. Hatta trafikte sıkışmamışsan motoru söylediğinden biraz daha yüksek devirle kullanabilirsin. Ayrıca her motorun kendini mutlu hissettiği devir aralıkları vardır, torku ve beygiri en fazla hangi devirde verdiğini öğrenmek sana motorun neyi sevdiği hakkında az çok bilgi verir.

Vites yükseltecekken 5000 devir civarına çıkıp biraz daha hızlı vites atmayı dene. Ayrıca zırt pırt vites değiştirmene gerek yok, şehir içinde vites alçaltman gereken yavaş hızlarda yarım debriyaj ve yeterli devirle de işi çözebilirsin. Tamamen durmadıysan 2. vites ve biraz debriyaj kontrolüyle motoru uygun devire kadar yürütebilirsin. Tabi sana paso yarım debriyaj gez demiyorum, gerektiğinde o vitesi değiştirmen lazım. Gazı nazik açmak ve sabit devirde kullanmak yakıt tüketimi de yardımcı olur.

Motosikleti
cbf 150
5.5 çıkarman biraz acayip olmuş o motorda, bir sübap ayarlarına baktır lütfen

Düşük devir az yakıt tamam ama makinaya zararı olur illaki az da olsa, altında ki yarış motoru ve gaz tepkisi iyi, haliyle ver yetkiyi gör etkiyi. Kendini geliştirerek konuya hakim olman gerek ( motora yani) sonrasında zaten çözmüş olursun. Servislik bi durum yok bence sadece alışman gerek, bide dur kalkta güzel içer zaten her makina
Yok hocam cb250r naked tipli benimki cbr değil ondan şaşırdım bu tüketime
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

5.5 çıkarman biraz acayip olmuş o motorda, bir sübap ayarlarına baktır lütfen
Ama öyle olsa stop etme veya sesten anlaşılmaz mı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motorum 200cc Apaçi, sorduğun sorunun cevabını bildiğin kadar anlatayım. Debriyajın kavramasında veya başka bir yerde bir sorun yoksa vites atarken debriyajı çok yavaş bırakıyorsun demektir, vites atarken debriyajı çabuk bırakabilirsin hatta bırakmalısın, debriyajı nazik kullanman gereken kısımlar kalkış, dönüş ve vites düşürürkenki kısım.

Devir işine gelirsek yukarı vites atarken dediğin kadar düşük devirlerde gazı sabit tutmak veya çok hafif kısmak vitesi sorunsuz atmana yetmeli. Hatta trafikte sıkışmamışsan motoru söylediğinden biraz daha yüksek devirle kullanabilirsin. Ayrıca her motorun kendini mutlu hissettiği devir aralıkları vardır, torku ve beygiri en fazla hangi devirde verdiğini öğrenmek sana motorun neyi sevdiği hakkında az çok bilgi verir.

Vites yükseltecekken 5000 devir civarına çıkıp biraz daha hızlı vites atmayı dene. Ayrıca zırt pırt vites değiştirmene gerek yok, şehir içinde vites alçaltman gereken yavaş hızlarda yarım debriyaj ve yeterli devirle de işi çözebilirsin. Tamamen durmadıysan 2. vites ve biraz debriyaj kontrolüyle motoru uygun devire kadar yürütebilirsin. Tabi sana paso yarım debriyaj gez demiyorum, gerektiğinde o vitesi değiştirmen lazım. Gazı nazik açmak ve sabit devirde kullanmak yakıt tüketimi de yardımcı olur.
Örnek veriyorum düşük viteste devirli kullandığımda Yakıt tüketimi artmaz mı Çünkü motoru sesi biraz bağırıyormuş gibi ya da sesi yüksek geliyor alışkın olmadığım için bana öyle geliyor bilmiyorum ama ben hep sesi az çıkarsa daha az yakıt tüketim olur motoru daha sakin giderse diyerekten hep vites yükseltip düşük devirde kullanıyordum ama o zaman da motor vites yüksek olduğu için fazla yakıt püskürtme yapıyormuş öyle okudum işte pek bilmediğim için Herhalde acemilikten fazla yaktırdım anlamadım bu durumu

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Örnek veriyorum düşük viteste devirli kullandığımda Yakıt tüketimi artmaz mı Çünkü motoru sesi biraz bağırıyormuş gibi ya da sesi yüksek geliyor alışkın olmadığım için bana öyle geliyor bilmiyorum ama ben hep sesi az çıkarsa daha az yakıt tüketim olur motoru daha sakin giderse diyerekten hep vites yükseltip düşük devirde kullanıyordum ama o zaman da motor vites yüksek olduğu için fazla yakıt püskürtme yapıyormuş öyle okudum işte pek bilmediğim için Herhalde acemilikten fazla yaktırdım anlamadım bu durumu
Zamanla alışırsın, bende 5 bin devri geçince bacak uyuşturan 110cc cubtan 200cc lik Apaçiye geçtiğim için devirli kullanmayı öğrenmek zamanımı aldı ama ne yaparsan yap O KADAR yakmamalı. Babam otobanda artçı ve balık malzemesiyle motorun anasını ağlatınca 3.5L civarı yakıyordu, şehir içinde 5 çok. Hesabı düzgün yaptın değil mi?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Motoru çok düşük devirde kullanmayın, daha fazla yakıt harcarsınız. Doğru devirde kullanın. Motor size hangi devirleri sevdiğini söyler, onu dinleyin.

50-60 için 3. veya 4. vitesler uygun olur. 5. veya 6. bu süratler için çok fazla; gazı çevirirsiniz motor benzini yer öyle bön bön bakar bir tepki verene kadar...

5.5 litre o motor için çok fazla. Ortalama yakıt göstergesini sıfırla ve bir süre anlık yakıt göstergesinden takip et( var ise). 5.5 litre benim 650f yakıyor biraz devirli kullanınca. Sorun olabilir motorda.

Motosikleti
cbf 150
sivaplarını kontrol ettir hafif kaçıklık varsa yapar, sen uğraşsanda 5.5 litre yaktıramazsın ona.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Hesap derken ekranda ortalama yakıt tüketimi 5.5 litre yazıyor
Hesabı en doğru şöyle yapacaksın;

Benzin alırken deponu fulle. Anlık kilometreni ve aldığın yakıt miktarını (litre cinsinden) not et. Bir sonraki benzin alımında yine deponu fulle. Kat ettiğin mesafeden (km cinsinden) önceki not ettiğin kilometre değerini çıkar. Kaç litre yakıt aldığına bak. Aldığın yakıt miktarını 100 ile çarpıp, aradaki kilometre farkına böl. Bu değer sana 100 km de harcadığın benzin miktarını kesin olarak gösterecek.

Örnek;

Depon boşaldı benzinciye gidip fulledin. 7 Litre aldı. O anki kilometre değerin 500. Depon boşalmaya yakın yine deponu fulledin. Bu kez 6.5 Litre aldı (depoda kalmış biraz). O anki kilometren 775. Kaç kilometre yapmışsın. 775-500= 275 km. Bu mesafede kaç litre benzin harcamışsın 6.5 L. O halde 275 km 'de 6.5 Litre harcıyorsa 100 km'de 100x6.5/275=2.36 Litre harcıyor demektir. Bu hesabı her benzin alışında yaparsan, motosikletinde yakıt kaynaklı olası sorunları da erken fark edersin. Ekran seni yanıltabilir.

Hesabı en doğru şöyle yapacaksın;

Benzin alırken deponu fulle. Anlık kilometreni ve aldığın yakıt miktarını (litre cinsinden) not et. Bir sonraki benzin alımında yine deponu fulle. Kat ettiğin mesafeden (km cinsinden) önceki not ettiğin kilometre değerini çıkar. Kaç litre yakıt aldığına bak. Aldığın yakıt miktarını 100 ile çarpıp, aradaki kilometre farkına böl. Bu değer sana 100 km de harcadığın benzin miktarını kesin olarak gösterecek.

Örnek;

Depon boşaldı benzinciye gidip fulledin. 7 Litre aldı. O anki kilometre değerin 500. Depon boşalmaya yakın yine deponu fulledin. Bu kez 6.5 Litre aldı (depoda kalmış biraz). O anki kilometren 775. Kaç kilometre yapmışsın. 775-500= 275 km. Bu mesafede kaç litre benzin harcamışsın 6.5 L. O halde 275 km 'de 6.5 Litre harcıyorsa 100 km'de 100x6.5/275=2.36 Litre harcıyor demektir. Bu hesabı her benzin alışında yaparsan, motosikletinde yakıt kaynaklı olası sorunları da erken fark edersin. Ekran seni yanıltabilir.
Bak bu cevap çok daha doğru geldi çünkü aktif olarak bilinen bir değişim sorun görünmüyor motorda büyük lastik dışında her şey orijinal ve çalışıyor geriye ya sürüş kaynaklı fazla yakıt tüketimi veya başka bir sorun kalıyor ama önce dediğiniz gibi gerçekten 100 km de ne kadar yaktığımı kendim sağlamasını yapıp ölçtükten sonra sorun varsa onu bulmaya odaklanayım teşekkür ederim

Normalde lastik basıncı, aşırı düşük devir kullanımı, subap ayarı, hava filtresi aşırı kirliliği derdim ama sizinkinin tüketimi gerçekten çok fazla. Ya hepsinin kombine şekilde mevcut olması lazım yada yakıt hattında biyerde kaçak var boşa dökülüyo yakıt.

Bu arada biraz devirli kullanın 5 6bin devirleri görmeden vites atmayın. 60 ile giderken 4. Ve 5. Viteste giderken yakıtınız aynı kalır fakat motoru 6 ile gitmeye zorlarsanız yakıt düşeceğine aksine artar, çünkü bloğun maksimum tork verdiği noktadan çok fazla uzaklaşmış olursunuz. Ekranda anlık tüketime bakarak kendiniz de bunu teyit edebilirsiniz.

2018 cb250r motorumda 36bin kmde bile yakıt tüketimim 2.8 ile 3.6 litre arasında gezerdi gazlama durumuna göre.

Motosikleti
Voge 250RR
Motoru 3000-4000 devir aralığında kullanmanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Birçok motorun 1500 devri zaten rölanti devri, düşük devir kullanım 4500-6000 arası gibidir ve o devirlerde de motorun çok bagirmamasi gerekir. Asla ama asla ortalama yakıt tüketimini ekrandan takip etmeyin hiçbir zaman doğru göstermez özellikle ikinci el motor alıyorsan. Benimki sürekli değişmiyor ama hep yaktigindan az gösteriyor 3.2 yazdığı oldu ama şuana kadar minimum 4l yaktım 4.5a kadar çıktı. 5,5 yakması imkansız gibi bir şey. Yapacağın şey deponu fulleyip trip sıfırlamak trip 100km olunca tekrar fullemek

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar