Sivas motosiklet gezilerim Yolda lastiğim patladı,hemde arka lastik...

MCV

Sivas civarındaki gezilerime bu senede devam edeceğim. Yine belirlediğim bir rota üzerinden gezime başladım.
Sivas'tan çıkıp Kurtlapa köyüne devam ettim. Devamında Asarcık-Adamlı-Gölgeli köylerinden geçtim.
Yol süper manzaralı ve ormanlık idi. Mevsim gereği her yer yemyeşil ve çiçeklerle kaplı. Arazideki
kokular ise gerçekten tarifsiz. Yayla yolları ve orman yollarından Gölgeli kasabasına indim.

Kasabadan sonra yol asfalt oldu. Asfalta çıkıp az ilerledikten sonra arka tarafta bir gezinme hissettim.
Eyvah diyerek durup arka tekere bakınca lastiğin yere yapıştığını gördüm.

Bütün motorcuların korkulu rüyası olan lastik patlaması senelerden sonra başıma geldi. Akıllı vida batmış.
Sanırım Gölgeli kasabasından geçerken oldu. Onca dağ yollarından geçip geldim. Birşey olmadı.
Asfalta çıkınca teker patladı. İlginç doğrusu.

Neyseki malzemelerim yeterliydi. Motorumu kenara çekip lastiği söktüm. Vidanın yerinin belli oluşu patlak
aramadan tamire geçmemi sağladı. Dış lastiği levye ve tornavida yardımıyla ayırdım. İç lastiği çıkardım.
Vida lastiği birazda yırtmıştı. Yamayı büyük yaparak yapışma alanını artırdım. Eski bisiklet iç lastiğinden
yama hazırladım. Zımpara ile yüzeyleri iyice temizleyip bally yapıştırıcı ile yapıştırdım. Hava vurup kaçak
kontrolü yaptım. Sorun yok. İç lastiği tekrar taktım. Lastiği tekrar levyeler yardımıyla yerine taktım.
Biraz hava vurup lastiği yerde zıplatarak kenarların düzgünce oturmasını sağladım. Pompa ile vurabildiğim
kadar hava vurup yola devam ettim.

Yaklaşık 2,5 saatimi aldı. Dolayısıyla yol planlarımda altüst oldu. Almus'a gidip benzinlikte lastiğin havasını
tamamladım. Hava kararmaya başladığı için ara yolları iptal ederek ana yollardan Tokat'a, oradan da Sivas'a
geçerek gezimi yaklaşık 280 km yol yaparak tamamladım.

Lastik macerası bu gezinin önemli olayı oldu.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
iç lastikli olunca yamayıp devam edilebiliyor.
Benim başıma gelse ne yapardım diye düşündüm de, bizim tubeless lastiklerle yapabileceğim bir şey yok, lastik tamir köpüğü sıkıp en yakın lastikçiye kadar lastiğin inmemesini umarak devam etmeye çalışırdım herhalde.

• Beğen
Tepkiler: MCV
Benim başıma gelse ne yapardım diye düşündüm de, bizim tubeless lastiklerle yapabileceğim bir şey yok, lastik tamir köpüğü sıkıp en yakın lastikçiye kadar lastiğin inmemesini umarak devam etmeye çalışırdım herhalde.
Espresso bir adet fitil tamir kiti al cebinde bile taşırsın hem arabada da kullanırsın , deliğe fitil atmak 3 dk ;)

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Geçmiş olsun.
Elinizden geliyormuş ve yeterli malzeme varmış şanslısınız ya da temkinli :)

Fitil atılabilecek tamir kitleri var. Bi tane at çantaya abi.

Örnek; Safestore Lastik Tamir Kiti Fitil Atma Seti+ Lastik Tamir Kiti Kauçuk Vida Seti+5 Li Yedek Fitil

Ben link ararken cevap gelmiş bile :)

Motosikleti
avadanlık kutusunda lastik tamir köpüğü var. Ama işe yarar mı emin değilim, motorumun eski sahibi alıp koymuş oraya, orada duruyor. 2018 yılında alınmış, bunların son kullanma tarihi de oluyor mudur ki? lastik patlarsa hemen inmez, onu kullanırım diye düşünmüştüm.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Bende böyle kartuşlu var pompanın şarjına güvenmediğim, şarjı olsada ha bire farklı hatalarla durduğu için kartuşlu aldım.

avadanlık kutusunda lastik tamir köpüğü var. Ama işe yarar mı emin değilim, motorumun eski sahibi alıp koymuş oraya, orada duruyor. 2018 yılında alınmış, bunların son kullanma tarihi de oluyor mudur ki? lastik patlarsa hemen inmez, onu kullanırım diye düşünmüştüm.
abi dün bi tane video izledim. eleman dağın başında lastik patlatmış. şambrelli lastik. ucuz olsun diye köpük almış o da siboptan içeriye kendi basıncıyla gitmediği için çay kaşığıyla 1.5 saat jel basmış :D o yüzden büyük ihtimalle basınç vs düşme olabilir eğer son kullanma gibi bir durum varsa. o yüzden kontrol edip varsa skt diye bir şey mümkünse yenisiyle değiştirin.

Motosikleti
Bende böyle kartuşlu var pompanın şarjına güvenmediğim, şarjı olsada ha bire farklı hatalarla durduğu için kartuşlu aldım.

Bende xioami'nin şarjlı pompası var. alalı 4 yıl olmuş, artık bataryası eskidiği için hava basma sırasında hata verip duruyordu, içini açıp içindeki 2 tane 18650 lityum pili yenisi ile değiştirdim, artık ilk günkü gibi düzgün çalışıyor. Ama sıfırdan lastik şişirmek şarjlı pompayı zorlar, böyle kartuşlu daha pratik olur, senin gönderdiğin linktekini alıp yanımda taşıyayım, lastik köpüğü zaten lastikçileri sinir eden bir şey.

Bildiğin kadarıyla lastiğe fitil atınca bu kalıcı bir tamir olmuyor, en yakın lastikçiye ulaşıp içeriden mantar yama yaptırmak gerekli ama dağ başında yolda kalmaktan kurtarır.

xmax'de lastikleri yenileyince lastiklere formulax jel uygulamıştım, çivi falan girince deliği kendi tıkayıp ayrıca yamaya gerek kalmayacak şekilde kalıcı bir şey diye almıştım ama o motorda da hiç lastik patlaması başıma gelmedi, xmax zaten 130'un üzerine pek çıkmadığı için lastiklerde balans sorunu yaşamadım ama suzuki için lastiklerin balansını bozmayayım diye hiç niyetlenmedim ona.

MCV

Aynen öyle iç lastiğin tamir edilebilme güzelliği var.
Ama tubeless olsaydı belkide o vida ile teker inmeyecekti. Artılar ve eksiler var tabiiki
Ama arazi motorlarının çoğu iç lastikli oluyor. Hepimizin korkulu rüyası...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Geçmiş olsun.
Elinizden geliyormuş ve yeterli malzeme varmış şanslısınız ya da temkinli :)
Teşekkürler, çantalar malzeme dolu diye arkadaşlarım bana kızıyorlardı.
Fakat hepside işe yaradı ve yolda kalmaktan yada başka birçok işi yapmaktan beni kurtardı.
Bu tür arazi gezilerince olabildiğince temkinli ve hesaplı olmakta fayda var. Birazda elden gelmesi gerekli tabiiki.

Motosikleti
Aynen öyle iç lastiğin tamir edilebilme güzelliği var.
Ama tubeless olsaydı belkide o vida ile teker inmeyecekti. Artılar ve eksiler var tabiiki
Ama arazi motorlarının çoğu iç lastikli oluyor. Hepimizin korkulu rüyası...
arazi motorları taşlardan kayalardan atlayıp zıplamalık motorlar, o sırada döküm jantlar o ortamda çatlar diye çelikten yapılma ve telli jant oluyor onlarda, onlar çatlamıyor kolay kırılmıyor ama yamulabiliyor, lastiğin kenarı yamulursa da tubeless lastik anında hava kaçırıp iner diye de iç lastikli yapıyorlar onları.

Bendeki çakma telli jantlar tubeless, yani öyle araziye girmelik motor değil benimki, ancak bozuk köy yollarında kendini arazide gezmiş sanacak orta yaşlılara güzel görünsün bir de heves edip dişli lastik taksın diye yapılmış. :)

Köpükde sıkıntılı Espresso bazen deliği tıkayamıyor yada doğru uygulamak gerekiyor , sonra temizlemek gerekirse çok uğraştırıyor..

Motosikleti
Köpükde sıkıntılı Espresso bazen deliği tıkayamıyor yada doğru uygulamak gerekiyor , sonra temizlemek gerekirse çok uğraştırıyor..
işte onda da sıkıntılar varmış diye almadım. xmax'ın lastiklerini değiştireceğim zaman da lastikçi küfredecek içinden. :)

Motosikleti
XV250 - FZ6
Videoyu seyrettim, harika anlatım olmuş. Lastik patlaması gerçekten korkulu rüya. Yolun ortasında lastiği söküp çıkarmak falan kolay işler değil. Neyse ki tedarikli çıkmışsınız yola. Levyeniz biraz daha uzun olsa aslında (40-50cm kadar) daha kolay olur, sizdeki levyeyle lastigi sokup takmak epey zor olmuştur.

MCV

Videoyu seyrettim, harika anlatım olmuş. Lastik patlaması gerçekten korkulu rüya. Yolun ortasında lastiği söküp çıkarmak falan kolay işler değil. Neyse ki tedarikli çıkmışsınız yola. Levyeniz biraz daha uzun olsa aslında (40-50cm kadar) daha kolay olur, sizdeki levyeyle lastigi sokup takmak epey zor olmuştur.
Teşekkürler , dediğiniz gibi levye biraz daha uzun olsa daha rahat çalışılırdı. Ama buda işimi gördü.
Malum motorda yer sorunundan dolayı malzemeleri olabildiğince küçük tutmaya çalışıyoruz.
İyi bir tecrübe ve hatıra oldu doğrusu. Tabiiki bir daha yaşamamak dileğiyle :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar