Bulgaristandaki Yamaha R6'yı getirirken vergiler

Kuzenim bulgaristanda yaşıyor geçen sene R6 aldı orada. Ancak ailecek Türkiyeye buraya taşınmak istiyorlar ve ben de bu motoru kuzenimden satın almak istiyorum. Türkiyeye kalıcı sokmak için gümrükte ne kadar vergi ödeniyor? %57 diye biliyorum. Lütfen bilgi verir misiniz, teşekkürler.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Kuzenim bulgaristanda yaşıyor geçen sene R6 aldı orada. Ancak ailecek Türkiyeye buraya taşınmak istiyorlar ve ben de bu motoru kuzenimden satın almak istiyorum. Türkiyeye kalıcı sokmak için gümrükte ne kadar vergi ödeniyor? %57 diye biliyorum. Lütfen bilgi verir misiniz, teşekkürler.
Kısaca: Önce Türkiye alıcıya bi sokuyor, ondan sonra alıcı motoru/arabayı sokuyor.

Bazı şartları sağlarsanız Türkiye'ye geri dönüş kapsamında gümrük vergisi ödemeden araç getirebiliyorsunuz ama kdv ve ötv'yi yine ödemek zorundasınız. İnternette kesin dönüş araç hakkı diye arama yapabilirsiniz. Genelde Almanyadan emekli olup Türkiye'ye dönenler yapıyorlar, tabi kuzenin bu kapsamdamı bilemiyoruz.

Kuzenin halihazırda çift vatandaşsa ve sadece ikamet adresini BG'den TR'ye alıcaksa zaten mümkün değil.

Bazı şartları sağlarsanız Türkiye'ye geri dönüş kapsamında gümrük vergisi ödemeden araç getirebiliyorsunuz ama kdv ve ötv'yi yine ödemek zorundasınız. İnternette kesin dönüş araç hakkı diye arama yapabilirsiniz. Genelde Almanyadan emekli olup Türkiye'ye dönenler yapıyorlar, tabi kuzenin bu kapsamdamı bilemiyoruz.

Kuzenin halihazırda çift vatandaşsa ve sadece ikamet adresini BG'den TR'ye alıcaksa zaten mümkün değil.
vergi oranı %57 ile bitiyor mu yoksa başka şeyler var mı?

teşekkürler.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kısaca: Önce Türkiye alıcıya bi sokuyor, ondan sonra alıcı motoru/arabayı sokuyor.
Vergi oranları hakkında bilginiz var mıydı acaba?

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Vergi oranları hakkında bilginiz var mıydı acaba?
Devlet bi SOKUYOR dedik daha ne diyelim? Ayrıca 86 milyon nüfus içerisinde bir akıllı sen misin?
Öyle kestirme bir yol olsa, Maybach alanlar manyak mı ki 20 milyon fazladan ödesin?
a3guzey.jpg

Devlet bi SOKUYOR dedik daha ne diyelim? Ayrıca 86 milyon nüfus içerisinde bir akıllı sen misin?
Öyle kestirme bir yol olsa, Maybach alanlar manyak mı ki 20 milyon fazladan ödesin?
a3guzey.jpg
Ne anlatıyon hocam? soktuğunu biz de biliyoruz ne kadar soktuğunu soruyoruz sana zaten. Bana gidip 4 tekerlekli aracın vergi oranını atmışsın. Zaten 2024 üretimli R6 bulabilsem yurt dışından almak istemem, Türkiyeden alırım. Sorun da o ya zaten.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Ne kadar sokuyor diye merak ediyorsan 2014 yılında 10 yaşındaki mercedesini getirmeye kalkan alamancı amca 38.000 TL gümrük ödemişti. Aynı zamanlarda karı-koca memur olan arkadaş sıfır Ford Focus'u banka kredisiyle 35.000 TL'ye almıştı.

Ne anlatıyon hocam? soktuğunu biz de biliyoruz ne kadar soktuğunu soruyoruz sana zaten.
Bana ne soruyorsun o zaman? Git soktur, ne kadar soktuklarını santimi santimine, milimi milimine anlarsın.

Motosikleti
Ns200 15"
a3guzey.jpg
Galiba Mercedes devleti örnek almış tescil ederken oda yerleştiriyor herhalde.

Motosikleti
Honda Forza (NSS250)
forum yenilenince üye sayısı arttı, nerede çokluk.. Acaba yenileme yapılmasaydı mı diye düşündüren konu.

Burada bu soruya %100 yanıt bulmak güç, vergici-gümrükçe biriyle görüşmeniz daha doğru olacaktır. Ancak piyasa şartından ucuz olmayacağını düşünüyorum, öyle olsa kimse tracer'a 900k verip üstüne bir de teslimat beklemezdi.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Galiba Mercedes devleti örnek almış tescil ederken oda yerleştiriyor herhalde.
Devlet, tescil aşamasına gelene kadar yerleştirebildiği kadar yerleştiriyor.
Tescil aşamasında Maybach ile 50 cc skuter arasında fark yok.
Her ikisi için de dövletin aldığı değerli kağıt bedeli 1.270 TL (2025)
Orada yazılan 76.400 TL'nin içerisinde Zorunlu Trafik Sikortası da var.

forum yenilenince üye sayısı arttı, nerede çokluk.. Acaba yenileme yapılmasaydı mı diye düşündüren konu.

Burada bu soruya %100 yanıt bulmak güç, vergici-gümrükçe biriyle görüşmeniz daha doğru olacaktır. Ancak piyasa şartından ucuz olmayacağını düşünüyorum, öyle olsa kimse tracer'a 900k verip üstüne bir de teslimat beklemezdi.
Tamam ''nicknamer'' forumuna gelip konu açmayız bir dahaki sefer :D

Gümrükçülerle konuştum, onlar bile tam bir şey söylemiyor. Bilgisi olan insana denk gelsen bile, adam bilgisini sana satmıyor. Anlayacağın bu iş kumar. Ama istediğim motor Türkiyede yok. Türkiyede olsa dediğim gibi buradan almak isterim. Amacım ucuza getirmek değil, olmayan bir şeyi getirmek. Doğru okursanız anlardınız aslında.

Devlet, tescil aşamasına gelene kadar yerleştirebildiği kadar yerleştiriyor.
Tescil aşamasında Maybach ile 50 cc skuter arasında fark yok.
Her ikisi için de dövletin aldığı değerli kağıt bedeli 1.270 TL (2025)
Orada yazılan 76.400 TL'nin içerisinde Zorunlu Trafik Sikortası da var.
Harbi iyi sokuyorlarmış. Kuruşu kuruşuna hatırlıyorsun valla.

Bilgi için sağ olun tekrardan.

Hiç bir şekilde ikinci el araç ( motosiklet, otomobil, yat ) veya iş makinesi getirmeniz mümkün değil..

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Neden ki? belki kendi motorumu Türkiyede geçici süreceğim buna da mı izin vermiyor? ayrıca vergileri öderseniz izin vermesi gerek. Kaynağınız nedir?
Geçici sürebilmenin de şartları ve sınırları var. Yanlış yerde bilgi arıyorsunuz; bu konularda bir trafik müşavirinden ve ayrıca bir gümrük müşavirinden doğru ve geçerli bilgi alabilirsiniz. Buradan değil...

Bununla birlikle; öyle vergisi ödenir getirilir diye bir senaryo mümkün olsaydı (tek akıllı siz değilsiniz) binlerce kişi aynı şekil yapardı bir Google aramasıyla zaten bulurdunuz. (Şu anda Türkiye'de bedeli EUR 30 üzerinde olan herhangi bir eşyayı içeri sokmak için bile ithalat rejimine uygun olarak gümrük beyannamesi vermeniz gerekiyor farkındasınız değil mi?)

Siz bu sevdadan vazgeçin derim, yoksa yukarıda yazdığım gibi profesyonel destek alacaksınız. Bu işlerin danışmanlığı bedava değil maalesef...

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Fiyatlardan veya vergilerden değil, kanuni olarak getirmeniz mümkün değil. İkinci el araç getirmemize devlet izin vermiyor.
ikinci el olduğu için Koskoca Rahmi Koç'un Nazenin adlı yatı bile ingiltere bayraklı çünkü ikinci el taşıt ithalatı yasak.

Yurtdışında uzun süre çalışıp Türkiye'ye kesin dönüş yapanların bir araç hakkı var ama o da almanyadan gelenlere var sanırım o da değmiyor eskisi kadar.

Neden ki? belki kendi motorumu Türkiyede geçici süreceğim buna da mı izin vermiyor? ayrıca vergileri öderseniz izin vermesi gerek. Kaynağınız nedir?
Eğer yurtdışında oturma izniniz varsa Türkiyeye tatil için gelebilirsiniz ama en fazla 6 ay burada durabilir, sonra da sınırdan çık-gir olmuyor, uzun bir süre daha yurtdışında kalması gerekiyor aracın.

Geçici sürebilmenin de şartları ve sınırları var. Yanlış yerde bilgi arıyorsunuz; bu konularda bir trafik müşavirinden ve ayrıca bir gümrük müşavirinden doğru ve geçerli bilgi alabilirsiniz. Buradan değil...

Bununla birlikle; öyle vergisi ödenir getirilir diye bir senaryo mümkün olsaydı (tek akıllı siz değilsiniz) binlerce kişi aynı şekil yapardı bir Google aramasıyla zaten bulurdunuz. (Şu anda Türkiye'de bedeli EUR 30 üzerinde olan herhangi bir eşyayı içeri sokmak için bile ithalat rejimine uygun olarak gümrük beyannamesi vermeniz gerekiyor farkındasınız değil mi?)

Siz bu sevdadan vazgeçin derim, yoksa yukarıda yazdığım gibi profesyonel destek alacaksınız. Bu işlerin danışmanlığı bedava değil maalesef...
Avukat bir arkadaşım var ondan destek alacağım dediğiniz gibi. Bilgi için sağ olun.

Bende çifte vatandaşım Bulgaristan, Türkiye. Öyle ikinci el araç getirmek olsa çoktan ikinci el audi yi getirmiştim.

Yurtdışından kullanmak için araç getirebilirsiniz. Türkiye de kalış süresi kapıda ki gümrük memurunun keyfine kalmış. Genellikle bir iki ay süre verirler siz bir kaç ay arabanızla kalacaksanız memura sormanız lazım kaç gün verdiniz diye.

Diyelim bir ay verdi siz iki ay kalacaksınız, arabayı bir ay sonunda gümrüğe bırakıp öyle bir ay daha kalırsınız ve çıkarken gümrükten alıp devam edersiniz. Bırakmadınız iki ay sonra arabayla çıkmaya çalışırken verilen süreden araba fazla kaldığı için canınızı yakarlar.

İki sene mevzusuna gelirsek. Kesintisiz yurtdışında 185 gün kalmanız gerekir. İkamet adresinizde yurtdışında olmalı otelde kalmak, gemide, inşaatlarda çalışmak sayılmıyor. 185 gün kesintisiz yurtdışında kalmanız size iki sene arabayı yurt içinde kullanma süresini kesin verecekler anlamına gelmez. Memur isterse bir ay süre verebilir tamamen yine o memurun inisiyatifinde.

İki sene kullanım hakkı verdiklerini düşünelim, siz üç ay sonra o araçla yurtdışına çıktığında hakkınız yanar tekrar memur istediği kadar süre verir.

Farz edelim iki sene süre aldınız, yurtdışında bir yere gitmeniz gerekti, arabasız girdiğiniz kapıdan çıkamazsınız, çıkmak isterseniz arabanızı gümrüğe bırakmanız lazım fakat farklı gümrük kapısından getirdiğiniz arabasız çıkabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen aracı getiren sürebilir veya başkası sürecekse bile o anda getiren kişide içinde olmak zorunda.

Tekrar söylüyorum yurtdışından kalıcı olarak ikinci el araç getiremezsiniz. Anlatmadığım eksik bir şey kaldı mı bilmiyorum.

Son düzenleme:
Bende çift vatandaşım ve Bulgaristanda yaşıyorum, aracım ve motorum BG plaka.

Geçici olarak Türkiye'ye araç sokabilmek için son 1 yılın en az 185 günün Türkiye dışında geçirmiş olmanız gerekiyor, TR her girişinizde bu hesaplama yapılır, memur kafasına göre hesaplayıp size gün veremez, sistemde otomatik çıkar. Hesaplama yöntemi biraz karışıktır, bu sebeple memurlar kafasına göre iş yapıyormuş gibi görünür fakat tek yaptıkları sizin TC'nizi girip sorgulama yapmak. Ama yine kendi insiyatiflerine göre zorluk çıkartabiliyorlar veya tanıdıklarına kolaylık sağlayabiliyorlar :) Bazen sistem yanlış gösteriyor ve kendi hakkınızı aramak zorunda kalıyorsunuz.

Ayrıca son 1 yılın en az 185 gününü yurtdışında geçirmiş olmanız size aracınızla 2 yıl kalma hakkınız olduğu anlamına gelmiyor, aracın sizin üzerinize tescil edildiği tarihi ve daha önceki giriş çıkışlarınızıda hesaba katıyorlar, ben sıfır araç aldığım gün TR geçerken 250 küsür günüm olmasına rağmen sadece 1 ay süre verdi, 3 gün kaldım 2 hafta sonraki girişimde 2 ay verdi.

Geçici yabancı plakalı aracıda, araç sahibinin 1. derece akrabası ve aynı zamanda 185 gün şartını sağlayan diğer kişiler kullanabilir.

Kalıcı olarak TR'ye araç getirmenin yolları var, örneğin çeyiz hakkı veya kesin dönüş hakkı. Çeyiz hakkı eğer bir TR vatandaşı ile evleniyorsan bir araç getirebiliyorsun. Kesin dönüş ise en az 5 yıl yurtdışında çalışmış olman bekleniyor, devamında ben yurtdışında çalışıyordum ama artık ülkeme dönücem diyip aracını getirebiliyorsun.

Kesinlikle getiremezsin diye bir şey yok ama bu yol çok uzun ve çetrefilli ve her gittiğin yerde öyle olurdu böyle olmazdı şöyleydi böyleydi bir sürü sıkıntı. Ben olsam böyle bir arayış içinde olmazdım. Yinede araştırabilirsiniz ama burdan bir cevap bulamazsınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar